Amerikaanse ambassadeur Grenell bedreigt Berlijn: ‘Nord Stream 2 stopzetten of anders!’

De Amerikanen laten weer van zich horen. Dit keer ambassadeur Richard Grenell, die uitspraken doet over het Euraziatische project ‘Nord Stream 2’. Dit economische project is erop gericht om samenwerking tussen Moskou en Berlijn te versterken en evenzo de economische voorspoed te vergroten. De Amerikanen vinden het helemaal niets en laten het weten ook. Ze dreigen en zeggen bij monde van Grenell dat Berlijn risico loopt op ‘economische sancties’!

Als de Amerikanen inderdaad sancties zouden instellen vanwege de pijpleiding dan isoleren ze zichzelf steeds meer van de rest. Die sancties stellen de Verenigde Staten wel vaker in om druk uit te oefenen op staten en/of andere entiteiten die bepaalde belangen schaden. Het project ‘Nord Stream 2’ maakt energieleveranties via Oekraiene overbodig en het lijkt erop dat de Amerikanen niet zitten te wachten op het verzachten van de spanningen aldaar, immers sturen ze behoorlijk wat materiaal naar die regio.

Aan het zuidfront dus spanningen in Oekraiene waar de Amerikanen zijn. In het noorden samenwerking. Veelzeggend! Berlijn heeft er niets mee, met die Amerikaanse toestanden, die willen gewoon rust en stabiliteit en werken daarom met partners samen om de pijpleidingen aan te leggen. Er is dus duidelijk sprake van Amerikaanse machtspolitiek en dreigementen richting Europa. Zo stelt Grenell: “De bedrijven die meewerken aan de pijpleiding ‘Nord Stream 2’ ondermijnen de veiligheid van Oekraiene en Europa. Tevens staan bedrijven die zich in laten met de export van Russische energie bloot aan sanctierisico’s.”

Duidelijke taal dus. Volgens de ambassadeur is de bouw van een wederzijds handelsproject een ‘gevaar voor de vrede’. Hoe dit precies moet worden geduid lijkt twijfelachtig. Wellicht dat de VS de energie uit Rusland proberen te sanctioneren zodat hun o.m. bondgenoot Saoedi-Arabië de export naar Europa kan verzorgen. Ook beperkt het stopzetten van de bouw eventuele inkomsten van Moskou. Dat is natuurlijk goed voor de portemonnee en machtspositie van de Amerikaanse alliantie. Maar wat niet mag worden vergeten is de export van wapens naar Kiev. Hiermee verdienen de Amerikanen natuurlijk ook goud geld met het ‘beveiligen van de pijpleiding’.

Een tweede pijpleiding schaadt dus die inkomsten omdat een tweede pijpleiding de problemen van Oekraïne omzeilt.

Waarom de aanleg van ‘Nord Stream 2’ een risico zou zijn voor de Europese veiligheid wordt ook niet duidelijk in de brief van ambassadeur Grenell. Ironisch genoeg sluit de ambassadeur af met: ‘Deze brief is geen bedreiging’. Nee joh, het wegnemen van inkomsten via sancties is geen bedreiging? Wat. Een. Grap. De brief kan dan ook het beste worden omschreven als het volgende: ‘Jullie moeten stoppen met die pijpleiding, doen jullie dit niet dan is de Europese veiligheid in gevaar en leggen we eventueel sancties op. Maar dit is geen bedreiging hoor, slechts onze buitenlandpolitiek!’

 

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Aytas

  ‘Maar dit is geen bedreiging hoor, slechts onze buitenlandpolitiek!’

  Dit is standaard voor Amerika. Amerika volgt de evil empire strategie en wie hierin niet naar hun pijpen danst zal het merken. In how the world works legt noam chomsky precies uit hoe Amerika dit doet, met onderbouwing door bronvermelding.

 2. Lugar

  Amerika redt het prima, dat is al vaker gebleken.

 3. Groeneveld

  Dat Europa nog steeds naar de pijpen danst van Amerika is een onbegrijpelijke zaak. De USA is een destructieve en hypocriete mogendheid (geworden). Afgelopen week las ik dat Rusland wegvlucht uit de dollar en ook China daar mee bezig is. De macht van de USA is een aflopende zaak en de sprongen die nu gemaakt worden lijken op die van kat op een heet zinken dak.

  1. Spaanse kok

   Inderdaad.
   Al die landen schakelen over op de Euro.
   Oh, wacht even.

  2. Lugar

   “Afgelopen week las ik dat Rusland wegvlucht uit de dollar en ook China daar mee bezig is.”

   Ik heb wel eens ergens gelezen dat de dollar te veel is verweven met schulden en kredieten. Je kunt er niet zomaar uit omdat je dan (als het ware) je geld niet meer terugkrijgt.

 4. Rosasolis

  Ik heb dit eerder vandaag op de radio gehoord. En ook is er een “waarschuwing” naar Nederland gestuurd. Dat als wij gebruik van dit Nord Stream pijpleiding via Duitsland
  zouden maken, dan volgt sancties ook naar Nederland. Het komt op neer dat Amerika denkt dat zij de hele wereld moet beheersen. De EU moet snel hervormen,
  en vooral veel sterker worden.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Euh
  Op energie staat in Nederland toch de doodstraf ?
  Alleen de überrijken beschermd door het Kartel en de geïmporteerde onderbetaalde armlastigen die hun keukens maken en op hun kinderen passen mogen zich toch nog verwarmen ?
  Waar maakt Amerika zich druk over ?

 6. Eugenie de la Fleur

  Nordstream2 dient stopgezet te worden mede door het gevaar van energieafhankelijkheid van de Russen.

  We moeten het project echter niet stopzetten omdat de Amerikanen dreigen en ons afhankelijk willen maken aan hun goedkope schaliegas

 7. Ritter

  “Als de Amerikanen inderdaad sancties zouden instellen vanwege de pijpleiding dan isoleren ze zichzelf steeds meer van de rest.”

  Laten de Duitsers maar eerst hun afgesproken Navo bijdrage betalen Daar moet nu de Amerikaanse belastingbetaler voor opdraaien.

  En over dat isoleren…………..de VS onder Trump trekt zich meer op haar eigen terug en wil het geld , dat nu aan het buitenland word besteed, liever in eigen land steken. En groot gelijk hebben ze.

  Dus de VS zitten niet zo met dat “isoleren”.

  De VS red zich wel zonder Europa. Vooral met krachtige leiders als Trump die goed opkomen voor de VS.

  Maar of Europa het red zonder de VS is nog een grote vraag. Op dit moment word Europa overspoelt met illegalen uit de islamitische landen en de Europese leiding weigert daar krachtige maatregelen tegen te nemen.

  Dat betekend dat Europa over pakweg 50 jaar, demografisch sterk en onomkeerbaar zal zijn veranderd en de islam waarschijnlijk de overhand zal hebben in grote delen van Europa.

  Europa en de VS

 8. Rien Noppen

  De ontwikkelingen rond de bewijsvoering voor het feit dat Trump aan het touwtje van Putin zit stapelen zich dezer dagen in snel tempo op.

  https://www.huffingtonpost.com/entry/trump-putin-meeting-washington-post_us_5c3a9553e4b0e0baf53df428

  Ik voorspelde hier een tijdje geleden dat alle feiten die Luke Harding in zijn boek ‘Collusion’ opsomt uiteindelijk zullen worden bewezen. Die voorspelling houd ik staande.

 9. sjun

  Het geeft nog maar eens aan dat Europese natiestaten zichzelf moeten kunnen verdedigen. Ik zie niet in waarom Europa zich voor energieleverantie aan Arabieren zo moeten committeren die in ruil daarvoor verdere islamisering van het continent bekostigen. Gewoon een eigen koers varen is het devies en intussen de zelfverdediging, cultuurbewaking en energievoorziening door inzet van CO2 vrije kernenergie op orde brengen.

 10. George Knight

  De auteur gaat voorbij aan de belangrijkste feiten. Zelfs de Duitse regering geeft sinds april 2018 toe dat Nord Stream II geen economisch, maar een politiek project is.

  Nog om een andere reden valt het moeilijk te beredeneren dat het voor de Russische Federatie een economisch project is. Het via de markt terugverdienen (amortisatie) van de constructiekosten van 11 miljard dollar door het aanbod van laaggeprijsd gas tart de winstgevendheid. Des te meer omdat bestaand EU-beleid een energietransitie oplegt en de afbouw van fossiele brandstoffen, waaronder aardgas.

  De aanleg ervan is in strijd met bestaand energiebeleid van de EU inzake diversificatie en onafhankelijkheid, zoals omschreven in het ‘Third Energy Package’ uit 2018. Dat raakt aan de nationale veiligheid van de EU-lidstaten vanwege de mogelijkheid van chantage door de Russische Federatie. Het heeft dit middel nog in maart 2018 met weinig succes tegen Oekraïne ingezet.

  De besluitvorming is geïnitieerd door bedrijven onder leiding van het aan het Kremlin gelieerde Gazprom, zonder een fundamentele politieke weging. Gaandeweg is in de beeldvorming een economisch project dat voor het Kremlin altijd al een politiek project was in het Westen veranderd in een politiek project. Maar nogmaals, zonder dat in de EU of de EU-lidstaten daarover een diepgaand principieel debat over is gevoerd. De voorstanders Gazprom en de Duitse industrie zoals verenigd in het ‘Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft’ hebben het Europa afgedwongen en opgedrongen.

  De Amerikaanse regering staat niet geïsoleerd met haar bezwaren tegen de aanleg van Nord Stream II. Binnen Europa bestaat er in landen als Estland, Letland, Litouwen, Polen en Oekraïne weerstand tegen. Ook in West-Europese landen is er weerstand vanuit de milieubeweging en voorstanders van een zo autonoom mogelijke EU die zich niet afhankelijk maakt van andere landen. En in Zuid-Europa voelt een land als Italië zich nog steeds verongelijkt omdat South Stream onder druk van de EU werd afgeblazen.

  Ambassadeur Richard Grenell is weliswaar ambassadeur, maar staat niet bekend als een fijnzinnig diplomaat. Dat heeft hij overigens gemeen met ambassadeur Pete Hoekstra die eveneens pleit tegen Nord Stream II. Het is zeker zo dat Amerikaanse ambassadeurs de Amerikaanse economie en energiemarkt willen promoten, maar het is te simpel om de Amerikaanse kritiek op Nord Stream II als één op één promotie voor Amerikaans LNG te zien. De gasmarkt is breder en diverser dan dat, en kent vele potentiële toeleveranciers als Algerije, Azerbeidzjan of Qatar die weer concurrenten zijn van Amerikaans LNG.

  De auteur geeft de relatie van Oekraïne met de VS verkeerd weer. Die is van Amerikaanse kant terughoudend. Betekenisvol is president Trump die op het platform van de Republikeinse partij op de conventie 2016 het standpunt over Oekraïne liet afzwakken. Het heeft na de gebeurtenissen van 2014 tot 2018 geduurd voordat de VS op initiatief van de inmiddels overleden senator John McCain de Javelin antitankwapens aan Oekraïne leverde. Daarvoor werd sinds 2015 al wel zogenaamde niet-letale hulp gegeven (radar, auto’s). Met deze geschonken ‘hulppakketten’ aan Oekraïne ter waarde van zo’n 750 miljoen dollar verdient de Amerikaanse regering geen geld.

  Wat is de tussenbalans over Nord Stream II? Het is een politiek project dat door binnenlandse motieven vanuit de Russische Federatie opgezet is. Het doorkruist de westerse sancties die in 2014 ingesteld werden na de annexatie van de Krim door de Russische Federatie en de militaire inmenging van dat land in Oost-Oekraïne. De EU heeft zich zwak getoond door er zelf niet politiek over te beslissen, maar zich dat besluit als het ware door externe partijen op te laten leggen. Ondanks het feit dat het in strijd is met de eigen uitgangspunten over diversificatie en onafhankelijkheid van energie. De aanleg van Nord Stream II doorkruist het beleid van de EU inzake energietransitie naar duurzame energie. Nord Stream II geeft de Amerikaanse regering de mogelijkheid de mogelijkheid om de kloof tussen voor- en tegenstanders ervan in de EU te verdiepen. Het opent de weg om via Polen een proxy war te voeren tegen de medestanders van de Russische Federatie binnen de EU (Hongarije, Slowakije). Nord Stream II is op vele fronten door en door gepolitiseerd.

  1. Rien Noppen

   Dit is een sterk en overtuigend betoog, George.

   Een essentieel element in het verhaal is je terechte stelling dat de aanleg van Nord Stream II het beleid van de EU doorkruist inzake energietransitie naar duurzame energie.
   Klimaatsceptici die de noodzakelijke energietransitie wensen te saboteren wijzen in verband met de dichtgedraaide gaskraan in Groningen op de mogelijkheid vooe onze fossiele energievoorziening probleemloos gas uit Rusland te kunnen importeren. Dat leidt echter tot een economische en politieke afhankelijkheid die ik levensgevaarlijk vind.
   Ook Baudet zei in de Kamer dat die afhankelijkheid onzin is omdat de producent ook afhankelijk zou zijn van de consument. Dat is een redenering die in vredestijd geldt maar in oorlogstijd is weggevallen.

   De EU zal energieonafhankelijk moeten zijn of niet zijn.

 11. Bes Tolen

  Het imperialisme van de VS is komen opzetten door overeenkomst in de negentiende eeuw met het Vaticaan. Zo ging het eerder al met Frankrijk en vervolgens met Engeland, dat Amerika aanmoedigde. Het ging o.m. om de vestiging van grootbanken (het Vaticaan leverde joodse bankiers), de inrichting van de financiële wereld (de macht van de VS is internationaal groot) en over het verwerven van koloniën (Churchill deed er nog aan mee). Het Amerikaanse beleid ten opzichte van Rusland is als deep state beleid te zien. Deep state beleid is over het algemeen zelden goed gebleken voor de bevolking en toch hebben presidenten er gevolg aangegeven. Soms waren ze verrast en overruled zoals bijvoorbeeld Reagan, soms speelden ze de rol van begunstigende toeschouwer zoals Clinton en soms vonden ze de situatie onaangenaam en wilden andere politiek waarvan Trump een laatste voorbeeld is. In wezen is de behandeling van Trump door (vooral) de Democraten belang deep state. Onzalig Amerika.

 12. Bes Tolen

  Het westen deugt gewoonweg niet als het om oorlog en vrede gaat. Het westen is zelfs keihard tegen de eigen bevolking. Bedreigt dat maar de slavenmoraal is van toepassing. Waar is het westen wel voor? Dat is de kernvraag.
  Slechte leiders lijdend aan zelfoverschatting (basis: 1 het christelijke, dat de mens slecht is -van nature- 2 het vertrouwen, dat gematigde leiders -zogenaamd gematigd maar het volk trap er in- irrationeel- zouden uitstralen 3 komen er door overschatting van het woord 4 verdonkeremanen van gedrag en de resultaten 5 alle kwaliteit tegen werken 6 er zijn altijd groepen -meestal dezelfde, bijvoorbeeld partijdige pers- die er heil in zien).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.