Amerikaanse luchtmacht bombardeert 52 al-Shabaab terroristen kapot in Somalië

Geen categoriejan 20 2019, 12:03
Als een Afrikaans land bij de hoorn van Afrika terroristen wil uitschakelen dan hebben ze daarbij vaak de hulp nodig van internationale strijdkrachten. Deze week was het weer raak en bombardeerde de Amerikaanse lichtmacht 52 'Al-Shabaab'-terroristen de grond in. In Somalië en andere noord-oost Afrikaanse landen zijn islamitische terreurorganisaties actief die grote delen van het land in handen hebben. Het doel van de organisatie is de oprichting van een islamitisch kalifaat en om dat te verwezenlijken worden mensenrechten voortdurend geschonden. Uiteindelijk wil Al-Shabaab de sharia invoeren en zij is dan ook onderdeel van de Unie van Islamitische Rechtbanken.
Maar ondanks alle grootspraak en terreur lukt het niet. De Amerikanen vlogen met hun luchtmacht over en bombardeerden tientallen strijders de grond in. Volgens de terreurorganisatie zelf gaat het om 41 doden. Het Somalische leger kreeg klappen van Al-Shabaab en ze moetsen de Amerikanen wel om luchtsteun vragen. Mooi dat de VS niet moeilijk doen en gewoon hun verantwoordelijkheid onder het principe van 'responsibility to protect' nemen en het vuur openen. Onder Donald Trump zijn de aanvallen op de terreurorganisatie toegenomen, maar hun slagkracht lijkt er vooralsnog niet onder te lijden, zo stelt NOS Teletekst.
De Amerikanen hebben in Somalië een militaire basis genaamd Camp Baledogle. Het vliegveld is strategisch gelegen in de nabijheid van de Somalische hoofdstad Mogadishu vandaar uit vliegen ze meerdere missies met vliegtuigen en ook drones. In totaal zijn een paar honderd Amerikaanse troepen aanwezig.
https://twitter.com/Tuuryare_Africa/status/711643829678399489?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E711643829678399489&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.airforcetimes.com%2Fnews%2Fyour-air-force%2F2018%2F10%2F04%2Fsecret-us-base-in-somalia-is-getting-some-emergency-runway-repairs%2F
Volgens The Airforce Times heeft de Amerikaanse luchtmacht in 2018 meer dan 20 vliegmissies voltooid in de strijd tegen Al-Shabaab. Majoor Weist, woordvoerder van AFRICOM stelt dat de operaties in samenspraak met de Afrikaanse partners worden georganiseerd. Dit betekent dus niet dat de VS gewoon wat rondjes vliegt en lukraak bombardeert, maar pas na communicatie en draagvlak vanuit de regio haar operaties begint: "I’ll add that we will continue to work with our partners to support AMISOM and the federal government of Somalia in its effort to bring improved governance, development and stability."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten