Amerikaanse politiek: Even vragen hoe je Iran het beste aan zou kunnen vallen, heel normaal!

John Bolton, Amerikaanse veiligheidsadviseur onder president Trump, wilde ‘gewoon’ even weten wat de mogelijkheden waren om Iran aan te vallen. Het Pentagon en het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken waren, op z’n zachtst gezegd, ‘verontrust’! Dat meldt De Telegraaf.

Het is toch maar moeilijk voor te stellen, zit je daar als kantoormiep op het Pentagon een beetje mapjes te sorteren, wordt je ineens gebeld! ‘Hoi, Bolton hier, veiligheidsadviseur, is je baas er ook? Wil even weten hoe we Iran het beste aan kunnen vallen! Ja verbind me maar door, groetjes!’

Een of andere voormalige regeringsfunctionaris zei anoniem tegen The Wall Street Journal dat zowel het Pentagon als het Ministerie van Buitenlandse Zaken hoog in de gordijnen zat toen Bolton even vroeg hoe Iran het beste kon worden aangevallen. Die krant meldde vandaag dat het Pentagon de mogelijkheden wel heeft onderzocht, maar dat het onduidelijk is of Trump op de hoogte is van de uitkomsten of überhaupt het verzoek vanuit Bolton. Aanleiding voor het verzoek zou een aanval (drie mortiergranaten) op een diplomatieke wijk in Bagdad in september zijn geweest.

Laat je de absurditeit even achterwege, dan zie je dat zo’n bericht de boel behoorlijk op scherp zou kunnen zetten wat betreft Iran. Bolton wordt nu als oorlogszuchtige hardliner en mafkees neergezet en Trump ‘weet mogelijk van niks’, dus lijkt niemand echt verantwoordelijk, lijkt het plan niet serieus en komt heel de regering vrij neutraal (doch geschokt) over.

Maar wat denkt u dat Iran leest? De feiten: Via een anoniem kanaal werd bekend dat ergens binnen de regering naar militaire opties werd gevraagd en die zijn nu onderzocht. Wuift Iran zoiets weg of neemt het stappen om te kijken hoe serieus dit is en wat de mogelijke stappen kunnen gaan zijn? En wat denkt u van geopolitieke belanghebbenden (in de regio) van Iran? Dit lijkt mij een typisch voorbeeld van een ‘proefballonnetje’, de suggestie wordt gewekt, men zal haast wel moeten reageren en als de reacties niet bevallen, ontkent men iedere betrokkenheid en verantwoordelijkheid, met Bolton als zwart schaap.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Proefballonnetje??? Dat denk ik niet. Proefballonnetjes zijn alleen voor VVDer Klaas Dijkhoff.

 2. Rien Noppen

  “Bolton wordt nu als oorlogszuchtige hardliner en mafkees neergezet en Trump ‘weet mogelijk van niks’”

  Ja, zo ernstig liggen de zaken wel.

 3. Gekko

  Bolton is een gestoorde gek. Dat hij vorig jaar tot de belangrijkste veiligheidsadviseur van de USA is benoemd, is een blunder van de eerste orde. Nu ontslaat Trump net zo makkelijk medewerkers als hij ze benoemd, dus er is nog hoop dat de wereld snel van de totale malloot Bolton is verlost.

  1. Rien Noppen

   Helaas wordt het Witte Huis inmiddels nagenoeg uitsluitend door narcistische narren bevolkt.

   1. Roughwood

    Hahaha… Sprak de narcistische opperdeugtrol!

   2. Aytas

    En dat al sinds de 2e wo.

    1. ZiggyStardust

     Ook voor jou Satya, heb je nog suggesties voor een president?

   3. ZiggyStardust

    Suggesties?

 4. TD

  Ja logisch,dat is zijn functie “veiligheidsadviseur “daarvoor krijgt hij zij salaris!
  Wie anders zou dit thema moeten aansnijden?

 5. Barry

  ‘Aanleiding voor het verzoek zou een aanval (drie mortiergranaten) op een diplomatieke wijk in Bagdad in september zijn geweest.’
  En dan komt het nu in het nieuws? Lijkt wel of het komkommertijd is.

 6. Peter Selie

  Zbigniew Brzeziński Veiligheidsadviseur van Jimmy Carter

  Het is makkelijker om een ​​miljoen mensen te doden … dan het is om ze te controleren.

 7. TD

  Dood je er één, dan ben je een moordenaar. Dood je een miljoen, dan ben je een veroveraar. Dood je iedereen, dan ben je God

 8. Peter Selie

  Ondanks zijn oorlogzuchtige reputatie, probeerde John Bolton actief dienstneming in het Amerikaanseleger te ontduiken tijdens de Vietnam oorlog. Tijdens de loting in 1969 trok Bolton nummer 185, volgens zijn eigen zeggen had hij; geen zin om te sterven in een rijstveld in Zuidoost-Azië.

 9. Nuts

  Anoniem bericht…

  Hmm….

 10. ZiggyStardust

  Pfff is dit nieuws? Inlichtingendiensten zijn hier continue mee bezig, Europa heeft onlangs ook nog een leuke oefening gehouden in Noorwegen, Rusland ook een dikke oefening ergens. Rusland schendt regelmatig het luchtruim met bommenwerpers van diverse NAVO landen om hun reactiesnelheid te testen. Noord-Korea schiet wat raketten af over Japan. Het merendeel van de landen in de wereld maakt zich hier aan schuldig. Is niet leuk, maar je kunt maar beter voorbereid zijn. Vrede op aarde? Ja graag!

 11. Van Havezaat

  Hr. Bolton, een rasechte neocon, werkt uitsluitend voor Het Kabaal.
  Niet voor de US en ook niet voor Amerika. Hij werkt 24 uur voor AIPAC en natuurlijk ook voor Israhell.
  Salut.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.