Amerikaanse politiek: Even vragen hoe je Iran het beste aan zou kunnen vallen, heel normaal!

Geen categoriejan 13 2019, 15:00
John Bolton, Amerikaanse veiligheidsadviseur onder president Trump, wilde 'gewoon' even weten wat de mogelijkheden waren om Iran aan te vallen. Het Pentagon en het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken waren, op z'n zachtst gezegd, 'verontrust'! Dat meldt De Telegraaf.
Het is toch maar moeilijk voor te stellen, zit je daar als kantoormiep op het Pentagon een beetje mapjes te sorteren, wordt je ineens gebeld! 'Hoi, Bolton hier, veiligheidsadviseur, is je baas er ook? Wil even weten hoe we Iran het beste aan kunnen vallen! Ja verbind me maar door, groetjes!'
Een of andere voormalige regeringsfunctionaris zei anoniem tegen The Wall Street Journal dat zowel het Pentagon als het Ministerie van Buitenlandse Zaken hoog in de gordijnen zat toen Bolton even vroeg hoe Iran het beste kon worden aangevallen. Die krant meldde vandaag dat het Pentagon de mogelijkheden wel heeft onderzocht, maar dat het onduidelijk is of Trump op de hoogte is van de uitkomsten of überhaupt het verzoek vanuit Bolton. Aanleiding voor het verzoek zou een aanval (drie mortiergranaten) op een diplomatieke wijk in Bagdad in september zijn geweest.
Laat je de absurditeit even achterwege, dan zie je dat zo'n bericht de boel behoorlijk op scherp zou kunnen zetten wat betreft Iran. Bolton wordt nu als oorlogszuchtige hardliner en mafkees neergezet en Trump 'weet mogelijk van niks', dus lijkt niemand echt verantwoordelijk, lijkt het plan niet serieus en komt heel de regering vrij neutraal (doch geschokt) over.
Maar wat denkt u dat Iran leest? De feiten: Via een anoniem kanaal werd bekend dat ergens binnen de regering naar militaire opties werd gevraagd en die zijn nu onderzocht. Wuift Iran zoiets weg of neemt het stappen om te kijken hoe serieus dit is en wat de mogelijke stappen kunnen gaan zijn? En wat denkt u van geopolitieke belanghebbenden (in de regio) van Iran? Dit lijkt mij een typisch voorbeeld van een 'proefballonnetje', de suggestie wordt gewekt, men zal haast wel moeten reageren en als de reacties niet bevallen, ontkent men iedere betrokkenheid en verantwoordelijkheid, met Bolton als zwart schaap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten