Filmpje! Israëlische operatie 'Northern Shield' groot succes: laatste Hezbollah tunnel vernietigd!

Geen categoriejan 13 2019, 14:00
Heugelijk nieuws voor Israëlische burgers: na lang speurwerk hebben de Israel Defense Forces (IDF) operatie 'Northern Shield' afgesloten. Een laatste tunnel waarmee vermeende terroristen vanuit Libanon smokkelen is onschadelijk gemaakt. Een woordvoerder van het Israëlische leger laat weten dat na de laatste vondst de operatie wordt gestaakt: "With the discover of this terror tunnel, the effort to locate the passages dug by Hezbollah that crossed the border into Israeli territory has been completed. The neutralization of this passage will be completed in the coming days", zo valt te lezen in de Times of Israël.
Of de ontdekte tunnels daadwerkelijk zouden worden gebruikt voor een invasie vanuit Libanon op Noord-Israëlisch grondgebied kan niet worden bewezen, maar het is wel logisch dat er iets niet helemaal in de haak is met de tunnels. In het verleden zijn dergelijke constructies gebruikt om terreuraanslagen te plegen. Zo worden tussen Gaza en Israël regelmatig tunnels ontdekt: via die route smokkelen terroristen wapens en explosieven en werden aanvallen uitgevoerd.
Met het onschadelijk maken van de laatste tunnel lijkt de grens weer veilig. Zo laat woordvoerder Jonathan Conricus weten: "According to our intelligence and our assessment of the situation there are no longer any cross-border attack tunnels from Lebanon into Israel." Ook Ronny Naftaniel van het Joods Humanitair Fonds vierde de ontdekking van de tunnel:
https://twitter.com/RonnyNaftaniel/status/1084381683410001920
Sinds het begin van operatie 'Northern Shield' zijn Hezbollah-sympathisanten gestopt met het graven van verdere tunnels. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze in toekomst weer opnieuw beginnen met graven en dus houdt de Israëlische defensie een oogje in het zeil. De laatste tunnel werd gevonden bij het Libanese dorpje Ramyeh waar ook al eerder een tunnel werd ontdekt. De meest recente tunnel die werd ontdekt vergde behoorlijk wat mankracht om te bouwen.
De tunnel was ruim 55 meter (!) diep gegraven en er was elektriciteit aanwezig. Volgens bronnen van de IDF zou de laatste tunnel groter en meer geavanceerd zijn dan andere tunnels. Als Hezbollah nu net zoveel moeite zou steken in het cultiveren van haar landbouwgronden als in het bouwen van tunnels dan waren ze in Libanon stukken welvarender. Maar in plaats daarvan kiezen ze voor letterlijke 'ondermijning' van zichzelf en de Israëli's.
De VN-vredesmacht in Libanon, UNIFIL, confirmeerde de vondsten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten