Amerikaanse politiek: Even vragen hoe je Iran het beste aan zou kunnen vallen, heel normaal!

Amerikaanse politiek: Even vragen hoe je Iran het beste aan zou kunnen vallen, heel normaal!

John Bolton, Amerikaanse veiligheidsadviseur onder president Trump, wilde 'gewoon' even weten wat de mogelijkheden waren om Iran aan te vallen. Het Pentagon en het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken waren, op z'n zachtst gezegd, 'verontrust'! Dat meldt De Telegraaf.

Het is toch maar moeilijk voor te stellen, zit je daar als kantoormiep op het Pentagon een beetje mapjes te sorteren, wordt je ineens gebeld! 'Hoi, Bolton hier, veiligheidsadviseur, is je baas er ook? Wil even weten hoe we Iran het beste aan kunnen vallen! Ja verbind me maar door, groetjes!'

Een of andere voormalige regeringsfunctionaris zei anoniem tegen The Wall Street Journal dat zowel het Pentagon als het Ministerie van Buitenlandse Zaken hoog in de gordijnen zat toen Bolton even vroeg hoe Iran het beste kon worden aangevallen. Die krant meldde vandaag dat het Pentagon de mogelijkheden wel heeft onderzocht, maar dat het onduidelijk is of Trump op de hoogte is van de uitkomsten of überhaupt het verzoek vanuit Bolton. Aanleiding voor het verzoek zou een aanval (drie mortiergranaten) op een diplomatieke wijk in Bagdad in september zijn geweest.

Laat je de absurditeit even achterwege, dan zie je dat zo'n bericht de boel behoorlijk op scherp zou kunnen zetten wat betreft Iran. Bolton wordt nu als oorlogszuchtige hardliner en mafkees neergezet en Trump 'weet mogelijk van niks', dus lijkt niemand echt verantwoordelijk, lijkt het plan niet serieus en komt heel de regering vrij neutraal (doch geschokt) over.

Maar wat denkt u dat Iran leest? De feiten: Via een anoniem kanaal werd bekend dat ergens binnen de regering naar militaire opties werd gevraagd en die zijn nu onderzocht. Wuift Iran zoiets weg of neemt het stappen om te kijken hoe serieus dit is en wat de mogelijke stappen kunnen gaan zijn? En wat denkt u van geopolitieke belanghebbenden (in de regio) van Iran? Dit lijkt mij een typisch voorbeeld van een 'proefballonnetje', de suggestie wordt gewekt, men zal haast wel moeten reageren en als de reacties niet bevallen, ontkent men iedere betrokkenheid en verantwoordelijkheid, met Bolton als zwart schaap.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties