Belastingdienst controleert 90 procent verdachte aangiften niet!

De Belastingdienst heeft aangegeven dat winstbelastingen uit 2016 die er verdacht uitzien, in 90 procent van de gevallen niet wordt gecontroleerd! Dat meldt De Telegraaf.

Het zou gaan om nog zo’n 25.000 gevallen waar men van zegt ‘iets verdachts’ aan op te merken. Daar noemen ze voorbeelden bij als ondernemers die geld lenen uit hun eigen vennootschap of aangiften van stichtingen.

Vanwege een gebrek aan capaciteit gaat de Belastingdienst dus in 90 procent van de gevallen de aangifte ‘zoals die is’ goedkeuren, in de hoop dat de mogelijk incorrecte aangifte niet voor ‘teveel schade’ zorgt.

Het is toch totaal absurd dat zo’n overheidsdienst zo’n gigantisch capaciteitsprobleem heeft?! Sterker nog, hier hoorde je vrij weinig over dit soort ‘noodoplossingen’ en nu is het bericht niet: ‘mogelijk 10 à 20 procent niet gecontroleerd’, wat nog te begrijpen zou zijn, maar gewoon een complete archiefkast die het stempeltje ‘zal wel!’ krijgt!

Aan de andere kant is het ook totaal niet verrassend want zo’n beetje al het nieuws vanuit of over de Belastingdienst is negatief en legt weer een probleem bloot dat zelden van de medewerkers zelf afkomstig is. In veruit de meeste gevallen is er slecht management geweest, met name digitalisering/systeem-integratie en natuurlijk allerlei gare regeltjes waar weer een nieuwe app voor moest komen, die natuurlijk niet zomaar bij de correcte informatie kan waardoor heel de app eigenlijk een onzinnige investering was en handmatige invoer soms nog sneller lijkt te gaan. Één grote Gordiaanse knoop.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. HendrikJan

  Verbaast mij niets Balkenende / Rutte zijn verantwoordelijk voor een totale chaos op bijna elk gebied.
  Niets is meer vanzelfsprekend niets is meer normaal.
  Rutte is het schoothondje van de Bilderbergers en EU.

  1. Dik

   “Rutte is het schoothondje van de Bilderbergers en EU.”

   Rutte is het prototype politicus en vertegenwoordiger van de oude politiek (1848) en van de oude elite. Hij is aan de macht en lacht iedereen, letterlijk, uit. En niet alleen dat, nadat hij de Nederlandse kiezer zijn middelvinger heeft aangeboden en straks is vertrokken naar Brussel, gaat hij daar nog gewoon door met zijn sloopwerk. Nederland moet namelijk stuk en ontmanteld worden zodat ze als loonslaaf en provincie van Brussel de oplopende belastingen mag afdragen voor de aristocraten en de politieke elite die de hand boven het hoofd van de rijken houdt. Het is namelijk een economische unie.

  2. Gekko

   HendrikJan: Onder Balkenende functioneerde de Belastingdienst prima. Het is mis gegaan in Rutte2, met eerst Frans Weekers en daarna Erik Wiebes als staatssecretaris voor de BD.

 2. Aytas

  Wil je een kleine overheid dan is dit 1 van de gevolgen. Digitalisering is in veel gevallen een probleem, in de zorg zien we dit ook. De ind is ook een organisatie die met personeelstekort te maken heeft, met alle gevolgen van dien, bij die organisatie te het nog moeilijker om een goed personeels aanbod te hebben, het aantal vluchtelingen laat zich moeilijk inschatten. Misschien dat er een aantal ambtenaren moet komen die op meerdere afdelingen ingezet kan worden, deze mensen zullen van zeer hoog niveau moeten zijn aangezien ze regelgeving van meerdere afdelingen moeten kennen en dus ook passend beloont moeten worden.

  Het belastingstelsel zal misschien ook eenvoudiger gemaakt moeten worden. Een vlaktaks met belastingvrije voet bijvoorbeeld. Ik vind de klachten logisch maar 90 % is een aantal dat op zo’n capaciteitstekort duidt dat het om zoveel extra mensen vraagt dat onze overheid op ieder vlak enorm zal moeten groeien om deze achterstand weg te werken. Of we doen het op zn trumps, bijna een vrijstelling van de superrijken en we belasten alleen de arbeiders.

  1. edoc431

   Ze moeten bij de overheid iets minder uit het raam kijken en iets meer op het scherm .
   Kabouters die s’nacht het werk doen bestaan niet .
   Het zijn luie flikkers meer is er niet van .

  2. Duke

   Een vlaktaks is alleen maar een tariefswijziging en zal dus helemaal niets bijdragen aan een vereenvoudiging van het systeem. Een vlaktaks is goed voor de superrijken en slecht voor de arbeiders, iets wat je Trump verwijt. Een vlaktaks is een heel erg slecht idee.

 3. Meester Kong

  Ach, 25000 tevreden ondernemers is mooi mee genomen…

  1. Adriaan

   Ik ben zeer tevreden Kong.

 4. santiago

  Als ze eerst eens beginnen met de belastingaangiften van het keuninklijk huis en alles wat er omheen hangt. Scheelt per jaar al zo wel een paar miljard.

  1. santiago

   Ook alle buitenlandse bezittingen maar even doen.

 5. DeBruijn

  Ja, gek hè ze sturen duizenden mensen naar huis. Gaat meer dan 700 miljoen kosten.

  Oh dat was een besparing? Nu mogen ze voor 700 miljoen thuis duim gaan draaien, terwijl ze voor minder aan het werk hadden kunnen blijven.

  Politie kapot bezuinigd
  Belastingdienst kapot bezuinigd
  Ouderenzorg kapot bezuinigd
  Rechtelijk macht flink uitgekleed

  Maar gelukkig hebben we wel miljarden uit kunnen geven in Afghanistan, wat hetzelfde was als geld door de plee trekken.

  Nederland is failliet dankzij Rutte.

  1. Dik

   “Maar gelukkig hebben we wel miljarden uit kunnen geven in Afghanistan, wat hetzelfde was als geld door de plee trekken. Nederland is failliet dankzij Rutte.”

   En vergeet de miljarden aan Brussel niet. Daar lees je natuurlijk niet zoveel over in de media, maar in de loop van de jaren zijn er behoorlijk wat in de EU-put zonder bodem verdwenen. De btw (hoog en laag) is niet voor niets flink verhoogd! En wat denk je van de miljoen aan Hamas? Sigrid al-Qaq heeft natuurlijk niet per ongeluk zoveel geld die kant opgestuurd, ze is getrouwd met een Palestijn uit de Fatah-beweging van wijlen PLO-terrorist Yasser Arafat met wie zij en haar man nogal innig waren.

   1. DeBruijn

    Klopt inderdaad! En dan zeggen ze ‘ja maar, we krijgen ook geld terug uit Brussel’.

    Heel kromme redenatie, want dan ga je eerst geld geven om minder geld terug te ontvangen. En dat niet alleen de subsidie aanvragen zijn zo bureaucratisch dat sommigen verwachten dat aan de bureaucratie al half het geld opgaat van de subsidies.

    Vluchtelingenopvang kost ook tientallen miljarden. Nou ben ik voor de hulp aan echte vluchtelingen, maar we weten dat er veel zijn die dat niet zijn, zoals mijns straatgenoot die hardop zegt dat hij geen zin heeft om te werken en weigert om de taal te leren. En hij komt ermee weg. Hij verpest het voor de goedwillenden, maar kost wel tonnen!

    Opvang in de regio had factoor 10 of meer goedkoper geweest!

    1000 agenten opleiden in Afghanistan kostte destijds 500 miljoen, dat is 500.000 euro per agent voor een 12 weekse cursus. meer dan 15x zo duur als een agent in Nederland opleiden.

    ZUCHT….

  2. Aytas

   Oorlogsvoering leidt tot innovatie in Amerika. De kennis opgedaan door het leger zal later aan ons terugverkocht worden. De automatisering en bv het internet zijn op die manier ontstaan. Aan deze oorlogen wordt veel geld verdiend door een kleine groep. De gevolgen zullen hen niet raken. Het meest positieve gevolg voor overheden is dat mensen steeds meer bereid zijn hun privacy op te geven en op die manier steeds beter onder controle te houden zijn. Afghanistan was een illegale oorlog en heeft de veiligheid in de wereld negatief beïnvloed.

   1. DeBruijn

    Zijn er wel legale oorlogen dan?

    Er worden oorlogen en opstanden in stand gehouden door duistere partijen die er geld aan verdienen.

 6. Koos sssss

  Waarbij de PvdA zich inmiddels stevig te kijk heeft gezet. Over gigantisch misbruik van afvloeiingsregelingen bij de belastingdienst hoor je ze niet.
  Want ambtenaar en dan mag misbruik van de PvdA. Maar nu er kennelijk ondernemers bij betrokken zijn vindt die partij ineens dat er onderzoek moet komen.

 7. Gerlos

  TEL UIT JE WINST en geniet er van.

 8. Bes Tolen

  De Belastingdienst heeft altijd hoog van de toren geblazen over haar eigen organisatie. Tientallen jaren lang. Maar het is al die tijd ten onrechte geweest. Met de keuze van leidinggevenden was het altijd droevig gesteld. Nog in de tijd van de inspecties. Zo was er een hoofd van een inspectie directe belastingen in het Gooi, die zich alleen maar bezig hield met buitengewone lasten. Leiding geven was er dus niet bij. Er waren ook nogal wat inspecteurs, die geen correctie durfden door te voeren, bijvoorbeeld ook als de rijksaccountant of controleur het voorwerk al had gedaan. Of die de te plegen correcties altijd voor de helft doorvoerden. Door midden delen dus. Of nog erger dat de betreffende directeur buitenland van het ministerie en de bevoegde inspecteur tot de conclusie kwamen dat de rijksaccountant beter niet de correcties had kunnen voorstellen. Niet dat de voorgesteld correcties onjuist waren. Juist niet. En die accountants hadden het vaak toch al moeilijk met hun bazen. Als zo’n baas het niet snapte, dat omdat hij jaren lang heel ander werk had gedaan en niet meer bij was met de materie, dan begon hij vals op te spelen. Zijn eigenlijke probleem lag mogelijk elders. Hij zei namelijk dat hij god had gezien. En dan had je nog die oppermachtige bazen, die meenden dat alles maar kon wat hen uit kwam zoals personeelsbeoordelingen bij herhaling zwaar vervalsen, voortijdig vernietigen van allerlei stukken en zich zelf zo goed vinden dat niemand van zijn ondergeschikten enige kans elders in de organisatie kreeg of een personeelslid op basis van een loze klacht laten opsluiten in het huis van bewaring. Misstanden kwamen nooit aan het licht. Het personeel kon nergens terecht. Des te hoger de leidinggevende des te meer karakterfouten. Altijd dreigde wraak en die werd veelvuldig toegepast. Wat de arbeidsvoorwaarden aan gaat, was de Belastingdienst hoogst onbetrouwbaar. Zo werd halverwege de tachtiger jaren de voor iedere accountant normale uitloop van salaris verlaagd met liefst twee salarisschalen. Mee door de reorganisaties zijn de totale jaarbedragen aan correcties op aangiften door boekenonderzoeken later nooit meer gehaald. Overigens werden die correcties bepaald ook niet foutloos geadministreerd. Bepaalde categorieën werden daarenboven nooit opgenomen.
  Toen eindelijk een interne accountantsdienst tot stand kwam, werd de personeelswerving een tragedie wat er o.m. in resulteerde dat onbevoegd werd benoemd en een als slechtste accountant bekend staande, later hoofd van deze hele dienst werd. Dat politieke richting en religie vaak een rol speelden, valt waarschijnlijk niet te ontkennen. Later kwam daar nog bij of misschien wel voor in de plaats: positieve discriminatie. Laat je leven vergallen, dien het land. Niet proberen dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.