Brexit update: Britse pond sterkste munt van de G10 (na de Canadese dollar)

Geen categoriejan 31 2019, 11:00
Brexit! Brexit! Overal paniek in de media en er zijn redenen om bezorgd te zijn, maar de Britse pond laat zich tot op heden niet kisten. Afgelopen jaar was de pond sterling (GBP) zelfs de sterkste munt tegenover de Amerikaanse dollar (USD). Nou ja, bijna dan, na de Canadese dollar, die deed het nog nét ietsje beter tegenover de dollar. Het feit laat maar weer eens zien dat de Britse economie nog steeds het vertrouwen geniet van de markt.
De pond is dan wel gedaald in de afgelopen jaren, maar andere munteenheden deden hetzelfde. De Britse pond doet het dus goed tegenover de Amerikaanse dollar en staat nu op een wisselkoers van 1.31. Daarmee is de pond ruim 12% meer waard dan de Euromunt. De Euro verloor afgelopen jaren voortdurend terrein tegenover de Amerikaanse munt en staat nu op een wisselkoers van 1.14.
En terwijl de Britse pond er goed voorstaat reist premier Theresa May weer naar Brussel om concessies te vragen inzake het Brexit-akkoord. Na het falen van haar voorstel in het Britse Lagerhuis was er toch wel enige ongerustheid, maar het lijkt erop dat de markten de gevolgen van de Brexit voor Brussel negatiever inschatten bij een no-deal Brexit, dan de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk.
Dit is ook in lijn met wat de DDS-redactie eerder al schreef:

Als we het verleden als vergelijking mogen gebruiken dan is een ‘harde Brexit’ vervelend voor de Britten, maar vernietigend voor de Europese Unie. Denk eens aan het ‘continentaal stelsel’ dat de Franse keizer Napoleon afdwong. Handel met het Verenigd Koninkrijk was destijds verboden, maar de Britten verloren hierdoor minder dan het continent. De Britten konden gewoon handelen met de rest van de wereld. Het continent beleefde honger en tekorten.

Natuurlijk is er veel veranderd sinds Napoleon en zijn de economieën meer naar elkaar toe gegroeid, maar de markten lijken de situatie rondom de Brexit toch zo te beoordelen. Van paniek is vooralsnog geen sprake, van een ineenstorting van de Britse pond al helemaal niet. Die presteert juist beter dan de Euro. Toch nog een korte opmerking: eerlijkheid geeft ons in te melden dat we u opmerkelijk maken op één van de indicatoren van economie, maar er zijn natuurlijk nog veel meer economische indicatoren die relevant zijn die buiten de scope van dit artikel vallen.
Denk aan de werkloosheid (4%) die gelijk loopt met de Nederlandse (3,9%) of de economische groei (1,8%). De groei is lager dan die van Nederland (3, 2%), maar hoger dan Zwitserland (1,1%).
Volgens Yahoo Finance en analisten is de tijd dat de Britse pond goed presteerde binnenkort voorbij: "The global risk-on rally may have given GBP some tailwinds upwards. I would say for those that have been long GBP, now is probably a good time to take profit." Verwacht wordt dat de pond gaat corrigeren en weer gaat dalen. Dat is nu eenmaal hoe prijzen fluctueren in de markt, maar zelfs bij een daling staat de pond er nog goed voor in vergelijking met de Euromunt waarvan The Economist liet weten dat de het een 'compleet fiasco' is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten