Brexit update: Britse pond sterkste munt van de G10 (na de Canadese dollar)

Brexit! Brexit! Overal paniek in de media en er zijn redenen om bezorgd te zijn, maar de Britse pond laat zich tot op heden niet kisten. Afgelopen jaar was de pond sterling (GBP) zelfs de sterkste munt tegenover de Amerikaanse dollar (USD). Nou ja, bijna dan, na de Canadese dollar, die deed het nog nét ietsje beter tegenover de  dollar. Het feit laat maar weer eens zien dat de Britse economie nog steeds het vertrouwen geniet van de markt.

De pond is dan wel gedaald in de afgelopen jaren, maar andere munteenheden deden hetzelfde. De Britse pond doet het dus goed tegenover de Amerikaanse dollar en staat nu op een wisselkoers van 1.31. Daarmee is de pond ruim 12% meer waard dan de Euromunt. De Euro verloor afgelopen jaren voortdurend terrein tegenover de Amerikaanse munt en staat nu op een wisselkoers van 1.14.

En terwijl de Britse pond er goed voorstaat reist premier Theresa May weer naar Brussel om concessies te vragen inzake het Brexit-akkoord. Na het falen van haar voorstel in het Britse Lagerhuis was er toch wel enige ongerustheid, maar het lijkt erop dat de markten de gevolgen van de Brexit voor Brussel negatiever inschatten bij een no-deal Brexit, dan de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk.

Dit is ook in lijn met wat de DDS-redactie eerder al schreef:

Als we het verleden als vergelijking mogen gebruiken dan is een ‘harde Brexit’ vervelend voor de Britten, maar vernietigend voor de Europese Unie. Denk eens aan het ‘continentaal stelsel’ dat de Franse keizer Napoleon afdwong. Handel met het Verenigd Koninkrijk was destijds verboden, maar de Britten verloren hierdoor minder dan het continent. De Britten konden gewoon handelen met de rest van de wereld. Het continent beleefde honger en tekorten.

Natuurlijk is er veel veranderd sinds Napoleon en zijn de economieën meer naar elkaar toe gegroeid, maar de markten lijken de situatie rondom de Brexit toch zo te beoordelen. Van paniek is vooralsnog geen sprake, van een ineenstorting van de Britse pond al helemaal niet. Die presteert juist beter dan de Euro. Toch nog een korte opmerking: eerlijkheid geeft ons in te melden dat we u opmerkelijk maken op één van de indicatoren van economie, maar er zijn natuurlijk nog veel meer economische indicatoren die relevant zijn die buiten de scope van dit artikel vallen.

Denk aan de werkloosheid (4%) die gelijk loopt met de Nederlandse (3,9%) of de economische groei (1,8%). De groei is lager dan die van Nederland (3, 2%), maar hoger dan Zwitserland (1,1%).

Volgens Yahoo Finance en analisten is de tijd dat de Britse pond goed presteerde binnenkort voorbij: “The global risk-on rally may have given GBP some tailwinds upwards. I would say for those that have been long GBP, now is probably a good time to take profit.” Verwacht wordt dat de pond gaat corrigeren en weer gaat dalen. Dat is nu eenmaal hoe prijzen fluctueren in de markt, maar zelfs bij een daling staat de pond er nog goed voor in vergelijking met de Euromunt waarvan The Economist liet weten dat de het een ‘compleet fiasco’ is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. HendrikJan

  Prachtig bericht, al die doemscenario’s van de pro EU club ten spijt, komt gewoon de aap uit de mouw.
  Deze pro EU club past bij Rutte 3.
  Kom op, in Maart en Mei, stem tegen de pro EU partijen.
  Stem tegen de EU in deze vorm, stem voor een Nexit.

  1. santiago

   HendrikJan. Die Nexit komt er vanzelf als over een jaar is gebleken dat de Brexit een groot succes is . 1000%. Het zootje dronkenlappen uit Brussel is uitgekakt.

   1. tomygun

    santiago , +5

   2. Rien Noppen

    Natuurlijk, santiago, de Brexit wordt een enorm economisch succes.

    🙂

 2. Meriadoc Brandebok

  Business insider:

  “De opvallende opleving van het pond wordt aangewakkerd door de groeiende kans dat de Brexit wordt uit- of afgesteld.”

  Teunis toch, ja, er is wel wat veranderd sinds Napoleon hoor! 🙂

  1. Teunis Dokter

   Het blijft speculeren 😉

   1. Meriadoc Brandebok

    Inderdaad.

  2. tomygun

   Brandende bok , yep die typen hun stukjes inside de WC .
   Ik volg al jaren 3 munten en de pond is daar een van
   een sterke munt net als alle munten gaat hij up en down
   maar verder redelijk stabiel .
   De Brexit zou er nooit geweest zijn als zij niet verplicht
   werden door de EU om gelukzoekers optenemen .
   Zij zitten gewoon vol met dat klootjes volk .
   FF kijken na de Brexit wat er dan gebeurd met hun ?

   1. Aytas

    Wat dan weer veel interessanter is om te kijken wat de gevolgen waren geweest als de middenstand niet opgeleeft was door die gelukzoekers. Het is natuurlijk geen Tanzania waar de gelukzoekers met subsidie uit Europa ondernemen.

   2. Meriadoc Brandebok

    “De Brexit zou er nooit geweest zijn als zij niet verplicht
    werden door de EU om gelukzoekers optenemen .”

    Dat betwijfel ik. De Engelsen hebben altijd een moeizame relatie met de EU en diens voorgangers gehad. Het was vooral een project van de voormalige rivalen Duitsland en Frankrijk. Voortdurend heeft de Britse regering in de EU herrie geschopt om een uitzonderingspositie te bemachtigen.

    Op den duur zijn veel Engelsen de EU gaan verafschuwen, terwijl de meerderheid van de Schotten en Noord-Ieren juist vóór de EU waren. Dat populisten tijdens hrt Brexit-referendum de ene leugen na de andere aan elkaar weefden hielp ook niet.

    1. tomygun

     Wel ff links Stasi en het midden uitelkaar houden .
     De schotten zijn gelijk Sweden Stasi first class
     Corbijn gelijk aan Merkel Stasi first class .
     Nu eerst de Stasi banden tussen de EU en Engeland
     kappen dan gaat de EU met duitsland en die Framboos
     door het gootje Sweden is dan een eiland in het niets .

     1. Meriadoc Brandebok

      Framboos. Stasi. Gootje. Sorry, hier kan ik geen bier van brouwen.

     2. tomygun

      Bier brouwen moet je ook aan vakmensen overlaten
      voor een Hertog Jan en een paar andere .
      Het bier wat jij kan brouwen is zo als orange boom
      gebrouwen met water direct uit de pis bak .

  3. Rien Noppen

   🙂

 3. Piet51

  Ik heb het artikel een aantal keren moeten lezen voor ik precies begreep wat de schrijver probeerde aan te tonen. De dagkoers is niet zo interessant. De schrijver had de historische koersontwikkeling moeten bekijken. Dan zou hij de klap van de pond in 2016 gezien hebben. Die klap is het pond nooit echt te boven gekomen. Dat het pond nu iets opleeft is boeiend, maar maakt het nog lang geen sterke munt.

  1. HendrikJan

   De Gulden en de Mark, dat waren sterke munten Piet51.
   Let op waren.

  2. tomygun

   Piet51 , ik denk dat je verder terug moet gaan piet
   naar zo,n 2009 of meer op dat punt was de koers
   euro/pond gelijk .

   1. tomygun

    En ik verwacht na de Brexit in tegen stelling tot de Stasi
    dat de pond sterk gaat worden , op zeker als we kijken
    dat het de Stasi gelukt is om Duitsland in 1 jaar tijd
    aan de rand van de afgrond tehelpen .
    Europa 1 groot Stasi project !

  3. Spaanse kok

   @Piet51
   Er zijn hier 2 zaken gaande.
   A: economische begrippen en DDS gaan niet door een deur.
   B: bij DDS is het gebruikelijk een eenmalige gebeurtenis als een vaste trend te signaleren.

   1. Piet51

    Als iemand een eenmalige gebeurtenis als trend of ontwikkeling kwalificeert, zegt hij eigenlijk dat er niets verandert of moet veranderen. Dat heet conservatisme. Conservatisme is m.i. een serieus te nemen politieke visie, als het tenminste doordacht is en onderbouwd met argumenten. Zonder conservatisme bestaat progressief niet, zonder rechts geen links en v.v. Is conservatisme niet doordacht en onderbouwd, zoals hier met die momentane verhouding euro/pond, dan is een eenmalige gebeurtenis als trend beschouwen een kenmerk van populisme.

    1. edoc431

     en nou verwacht jij natuurlijk @piet .. dat spaanse sok nog antwoordt geeft .
     WAT DENK JE ZELF ???

     1. Piet51

      Dat houdt de gedachtewisseling wel levend, toch, al wordt het wat off topic? Maar populisme heeft meer kenmerken. Bijvoorbeeld, dat de wereld wordt verdeeld in twee kampen, de overheersers en de overheersten, of de daders en de slachtoffers. Dat is overzichtelijk en daarom wel positief, maar ook veel te simpel en daarom nooit bevredigend. Met deze definitie zijn PVV, FvD, maar ook SP, SGP, DENK en misschien zelfs 50+ ook populisten. Er zijn dus populisten van verschillende aard die elkaar onderling ook weer bijna naar het leven staan.

     2. Meriadoc Brandebok

      “Maar populisme heeft meer kenmerken. Bijvoorbeeld, dat de wereld wordt verdeeld in twee kampen, de overheersers en de overheersten, of de daders en de slachtoffers. Dat is overzichtelijk en daarom wel positief, maar ook veel te simpel en daarom nooit bevredigend.”

      U doorgrondt de definitie van populisme. Het is inderdaad evident te simplistisch, zoals u terecht opmerkt, maar er is nog een significanter element betrokken: de door u genoemde “overheersers” zijn in werkelijkheid door het volk, dus: de overheersten, democratisch aangewezen. Men kan in de essentie geen scheiding maken tussen de overheersers en de overheersten, omdat de macht van de overheersers rust op het draagvlak dat de overheersten hen verschaft.

     3. Piet51

      @Meriadoc Brandebok
      Overheersers worden vaak door de overheersten gekozen, klopt. Maar veel populisten beleven in die tweedeling altijd de een of andere tegenpartij als overheersers of in ieder geval als tegenstanders. Dat zijn soms de gekozen leiders, maar vaker een andersoortige tegenpartij die de schuld van veel ellende krijgt. Bijvoorbeeld de moslims, of de kapitalisten, of de Joden, of de communisten, of de klimaatfanaten, etc. Het is altijd iemand anders die het fout doet en waar vervolgens alle ellende aan wordt toegeschreven. De wereld is in tweeën gedeeld: WIJ en de anderen, die dan de één of andere gemakkelijk in het gehoor liggende benaming krijgt, zoals Gutmensch of de linkse kerk. Maar altijd is het maar één tegenpartij, die bovendien op geen enkele manier deugt of goede bedoelingen, maar helaas de verkeerde uitvoering zou hebben.

      En eigenlijk, om bij het topic terug te keren, wordt er in Engeland nu ook zo gereageerd. Engeland is zeer populistisch bezig, voor ongeveer de helft ten minste. Europa is fout en is overheerser, Engeland was altijd goed en sterk en zou dat nog steeds zijn. Ook die ene herkenbare benaming is er: the Continent of natuurlijk Europe. En deze houding pakt zonder enige twijfel fout uit, want zo zit de wereld van vandaag niet in elkaar. Brexit gaat als een nachtkaars uit nog voor ze begonnen is, want de aanpak is fundamenteel fout.

     4. Meriadoc Brandebok

      Juist!

    2. Spaanse kok

     Quote :dan is een eenmalige gebeurtenis als trend beschouwen een kenmerk van populisme.
     .
     Ik vind hem om in te lijsten.

     1. Piet51

      Inlijsten mag, maar wat vind je van een keukentegeltje? De miljoenen liggen voor het opvegen en dan geen scherven.

   2. Crassus

    :_) 🙂 Met het FD ben je beter af. Er zijn sites waar alle info te halen valt mbt valutaire ontwikkelingen. Dat Teunis dat als journalist niet even gecheckt heeft is niet slim. Er zijn online banken waar je zelf met een marginverplichting kunt stoeien met valuta’s.
    Het Pond is ideaal. Harde Brexit, zachte Brexit, deal of no deal bepalen het spel. Facinerend en lucratief. Soros weet er alles van.

  4. Rien Noppen

   Teunis studeert geen economie, Piet. Het verhaal slaat inderdaad nergens op.

   1. Piet51

    Ik ben nog maar kort hier en ken nog niet iedereen. Maar ik vermaak me nu al kostelijk. Het lijkt me een verzamelplaats van FvD-aanhangers en enkele Wilders-adepten. Ik kan gelukkig mijn werk en volgen van sites als deze heel goed combineren. Het nuttige verenigen met het aangename, heet dat. Sites met gelijkgestemden zijn leuk, maar niet zo nuttig. Hier leer ik elke minuut iets nieuws over politieke andersdenkende dan ik. Maar voorlopig word ik niet zo vrolijk van de inhoud van die gedachtewisselingen. Ze zijn lang niet allemaal erg verheffend.

 4. Aytas

  Beetje nietszeggend wat hier beschreven wordt. De gevolgen voor de pond zullen pas blijken als er daadwerkelijk gevolgen voor de handel zijn.

 5. Crassus

  Wanneer je simpelweg kijkt naar de koers van het Pond tegenover de Euro van voor het referendum (1.1.2016 1.35)en nu, de dagkoers 1.1500 is er wel wat vanaf gegaan, Teunis. Van Gerwen die 500.000 pond incasseerde op 1 januari kan er van mee praten. Toen en nu scheelt hem 100.000 Euro. Vraag het de pensionadas uit GB in Spanje, Portugal, Malta hoeveel zij er op vooruit zijn gegaan bij de omwisseling van hun pensioencheque in Ponden naar Euro’s. 🙁

  1. tomygun

   Crassus, over dit tijds bestek heb je gelijk .
   Maar dat houd wel in dat de koers 1 op 1 geweest is
   ze zij dus terug gekomen nu 1.145 hier bij moet je
   op zeker kijken wat andere munten in die tijd gedaan
   hebben de pond doet het hierbij zeker niet slecht .

   1. Crassus

    Goed te zien dat u zich voor valuta’s interesseert. Bij de aanvang van de Euro (2002) werd het pond gefixeerd op 1.6200 tegenover de Euro. Bij de schuldencrisis (Griekenland) dipte het Pond tot net onder de 1.1000. Het heeft zich gedragen als een roller coaster. Maar als het tot een Brexit zonder deal komt kan er nog wel wat van de koers af. Maar het haalt het niet bij de opmars van de dollar tegenover de gulden in de Reagan periode. Voor de Amerikaan ongekend goedkoop vakantie vieren in Europa. Vooral Spanje, Griekenland, Italië.

    1. tomygun

     +1

 6. Michael

  Teunis toch… deze onzin heb je al eerder aangehaald, en nu weer? 200 jaar geleden, een door oorlog verscheurt Europa en het verenigd koninkrijk als absolute wereldmacht. Hoe kun je die vergelijking met nu in godsnaam rechtvaardigen en concluderen dat ook nu het VK minder te lijden zal hebben dan de EU? Wat een onzin.

  Die pond daalt niet, omdat men anticipeert op uitstel/afstel. Dinsdag tijdens de stemming, toen de motie werd aangenomen dat May een alternatief moet gaan zoeken voor de backstop (een onmogelijke opgave) kelderde de pond direct omdat no-deal weer een stapje dichterbij komt.

  Er zijn volgens mij inmiddels als zo’n 200 internationale bedrijven die een plek in de EU aan het zoeken zijn ipv Londen, en wat dacht je bijvoorbeeld van het recente bericht over de output van de autofabrieken in het VK?

  BBC News – Brexit: Car investment halves as industry hits ‘red alert’
  http://www.bbc.co.uk/news/business-47055188

  Het feit dat er nog niet heel veel te merken is, is omdat niemand weet wat er gaat gebeuren. En dan is business as usual beter dan anticiperen op een bepaald scenario wat wel of niet kan gebeuren.

  Als je een verhaal over de economische complexiteit van Brexit wilt plaatsen moet je wel echt wat beter je best doen, en niet met Napoleon aankomen. Al maakt het me wel weer aan het lachen 🙂

 7. Rosasolis

  De brexit is tot nu toe helemaal geen succes. De werkloosheid, en armoede stijgt overal toe in de UK; en velen krijgen te weinig om rond te komen en zelfs om gezond te kunnen eten. De Britse parlement is nog niet rond met hoe het van hun kant de Brexit zou moeten gaan. Velen willen helemaal geen Brexit, en anderen willen opnieuw de referendum houden, en weer anderen willen het uittreden tot maanden later uitstellen. Ook het geduld van het bestuur van de EU is helemaal op. Het commentaar van de Poolse vertegenwoordiger D. Tusk van gisteren kan best de huidige situatie beschreven: “De Britten weten wat zij niet willen…
  maar zij weten niet wat zij Wel willen”!

  1. fockingworst

   @rosalistrol @worst heeft veel familie in engeland, u praat poep. Zoals een trol.
   Mensen krijgen niet in een keer minder geld en werkeloosheid is niet of nauwelijks gestegen en nog steeds uit peilingen blijkt dat NOG STEEDS de meerderheid achter de. Brexit staat.

   1. Crassus

    @fockingworst, Iedereen die nog wat wil verdienen aan het Britse Pond staat vierkant achter een harde Brexit zonder deals. Neem dat maar aan. En nergens anders om. Geef de speculant/belegger de ruimte !!

   2. Rosasolis

    @fockingworst trol. Ga je vol proppen met je worst en dan hopelijk ga je die toep
    eruit poepen. Ik ben van Engelse afkomst, en correspondeer met velen die werkelijk heel moeilijk hebben. Gisteren was er in Trouw een artikel hierover. De grote foto liet het duidelijk zien: En vrouw die in een bekende supermarkt met haar karretje liep bij de groete/fruit afdeling die half leeg was. Mijn vriendin, met wie ik wekelijks correspondeer vertelde dat de Hollandse mooie import kas-tomaten zijn niet meer te betalen!

   3. Bosche draak

    Rosasolis is een speciaal soort trol die vooral veel schrijft en weinig zegt.
    Hoe kan de Brexit gefaald zijn als die nog niet eens plaats gevonden heeft?
    In de eerste zin klopt het al niet!

    Dat zij d’r geblaat maar bij de fora van Libelle of Linda kwakt, dat is meer d’r niveau….

    1. Rosasolis

     @Bossche draak. dank je wel voor het erkennen dat ik “speciaal” ben! Wow!
     Ik heb NOOIT geschreven: “dat de Brexit gefaald zou zijn”!
     En nu mijn compliment aan u: u bent een zwakke ziel, maar u heeft wel EEN Grote Talent: het verdraaien van commentaren van DDS abonnees.
     Wie bent U!… om te beslissen wie voor welke magazine, krant of internet site mag schrijven!!! Bij deze wil ik de abonnees van DDS waarschuwen van deze domme draak, die alleen maar een talent in het schrijven heeft:
     het verdraaien van je commentaren!

     1. Bosche draak

      Okee, dan pas ik het iets aan
      “Hoe kan de brexit geen succes zijn als de brexit nog niet eens heeft plaatsgevonden”
      Voor de rest blijft het hetzelfde en kletst je al vanaf de eerste zin uit je nek.

      “Jamaar ik ken iemand uit Engeland die dat zei”
      Is geen argument, ik ken zelf ook mensen uit Engeland
      Die wel voor Brexit zijn, en het feit dat de Pond en andere rampspoed bij nader inzien wel meevallen, maakt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als wordt opgediend.

      Wie ben ik? Ik ben ik en dat geeft me wel zo’n schik.

      Bij deze kan je eraan gaan hangen en je moet wel behoorlijk arrogant zijn als je denkt dat het forum volk op jouw goedkeuring zit te wachten of ze wel of niet op me moeten reageren.

     2. edoc431

      Mooi rammel verhaal roosje hahahahaha

    2. edoc431

     rosa komt uit Canada laat je niks wijs maken

   4. Ad Infinitum

    De Britten doen er goed aan hun spaargeld in Euro’s aan te houden voor na de Brexit. Dat is dan weer wat ik opvang van de Brit. Prijzen lopen wel degelijk op vanwege duurdere import.
    Ook dit is niet leuk: “Brexit brengt 860.000 Britse banen in de auto-industrie in gevaar.
    BMW heeft de Britse regering gewaarschuwd dat het mogelijk fabrieken van Mini en Rolls-Royce moet sluiten in Groot-Brittannië als de levering van onderdelen door de Brexit in gevaar komt”

    1. tomygun

     Ad , lijkt me niet zo,n goed idee om in de Euro testappen .
     Gewoon de pond aanhouden is het beste geen wissel koers
     verlies 2x , als de koers tijdelijk naar 1 op 1 zou gaan
     zou dit zeer slecht zijn om tewisselen gaat de koers in een
     jaar tijd van 1 naar 1.15 dan pak je daar de grootste winst .

     1. Ad Infinitum

      @tomygun, de koers is nu al om en nabij 1.1500. Als er wat meer beweging komt in de Brexit besprekingen, dan komt er reactie. De markt wacht af. Mocht het zo zijn dat er een “no deal” uitkomt,
      dan komt er druk op het pond. Er zijn sites op het net die elke dag met analyses komen en updates, grafieken, historische koersen enz.
      De koers is al een beetje teruggekomen van 1.1100 onlangs.
      Wat men hier zegt over de Brexit, goed voor Engeland is slecht voor het pond.

    2. Rosasolis

     @Ad Infinitum. Dit nieuws heb ik ook gisteren in Trouw gelezen.

     1. Ad Infinitum

      Dat verhaal van u over die tomaten is volkomen juist. Onze florerende bloemenexport naar GB loopt schade op en zo meer. De import uit GB van medicijnen gaat ook moeilijkheden ondervinden. Maar enkele DDS’ers vinden dat schitterend, die Brexit mag wat kosten. Voor ons ook en dan maar klagen over Rutte, toenemende lastenverzwaringen enz.

 8. HierBenIk

  Na de Brexit zal er uiteraard een kleine terugval zijn, maar ik voorspel dat de Britse economie snel ‘de draad’ weer verder oppakt en beter zal presteren dan de EU. Een doorn in het oog voor Brussel……..

  1. Rien Noppen

   HierBenIk weet zeker dat de Brexit op de langere termijn een groot succes wordt.
   Er zijn niet veel Britten die dat nog geloven maar naïeve optimisten houd je altijd.

 9. wheelboy

  Sommige mensen snap ik echt niet . Ik als PVV er ben voor een EU . Alleen niet op de manier zoals het nu gaat . Waar asielzoekers opgedrongen worden . Waar een Bulgaar dadelijk na dat werken zijn uitkering rechten van Bulgarije hier kan opnemen bij UWV . Maw een dag werken 3 jaar NL ww krijgen . De EU zorgt voor dat we geen oorlog krijgen een groter economische bloei . Een vuist kunnen maken tegen Bv China USA Als het om handel gaat .Die landen hebben scheit aan een NL dat komt onderhandelen . Geen huizen Ri asielzoekers en gastarbeiders uit andere EU landen .

 10. Dik

  De Britten redden het wel, dat doen ze al eeuwen. Ben er een paar keer geweest en ze drinken nog steeds thee.

  1. Kees Kroket

   @Dik, Heel goed ! Ik kom er graag, heb kennissen in Chester, t.z. van Liverpool en nabij Wales. Een leuke historische plaats, autovrij centrum met authentieke pubs. Ze drinken idd veel thee. Maar dat went. Een pint met groente kroketten is een aanrader.

 11. Karel de Grote

  Tegenover de Euro is het pond flink gekelderd, welterusten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.