Zelfs de eurofiele Economist is om: ‘De euro is een fiasco’

Gaan de ogen dan eindelijk open?

Je verwacht het niet, maar zelfs het eurofiele magazine The Economist geeft nu toe dat de euro feitelijk één grote mislukking is. Andere landen — die de euro niet gebruiken — presteren prima, maar ieder euro-land blijft achter. En dat komt allemaal door de Europese eenheidsmunt:

“De euro is een economisch fiasco,” schrijft The Economist. “De groei van het BBP in de eurozone is minder dan dat van andere ontwikkelde economieën.” “Misschien dat de regio ook zo slecht gepresteerd zou hebben zonder de euro,” gooit het magazine nog een balletje op, “maar de cijfers geven de indicatie dat dit niet zo is. Met name de laatste tien jaar zijn afgrijselijk geweest.”

En nee, dat is geen overdreven beschrijving. Griekenland is “ingehaald door Somalië en Oekraïne. Cyprus en Italië zijn verslagen door Brazilië; Frankrijk en Nederland door het Verenigd Koninkrijk.”

Met andere woorden, ieder land met de euro is voorbij gestreefd door een land zonder de euro. En in sommige gevallen zelfs door landen die tot voor kort uitgelachen werden door Europa omdat ze zo onderontwikkeld waren — en zijn, trouwens.

Het zegt alles over de zwakte van de eurozone dat zelfs The Economist nu toegeeft dat het europroject één groot fiasco is. Zo triest is het blijkbaar gesteld met ieder land dat de euro gebruikt.

Het ergste van alles? Onze leiders hebben het niet eens meer over de mogelijkheid om te breken met de euro.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. TD

  “De euro is een economisch fiasco,schrijft The Economist”
  Wat kan je daar nog aan toevoegen?

  stemmen op 20 maart.

  1. Original NL

   De trollen zullen dit artikel wel weer gaan aanvechten…..want het is natuurlijk allemaal niet waar…..

   1. HendrikJan

    Ik hoorde dat er al topoverleg is, tussen leden van het trollendorp R.Noppen en Co en leden van Rutte 3.
    Dus laten we maar even afwachten, wat de uitkomst wordt.
    Ik hoorde al dat men Wilders als MP wil vragen, om de honneurs waar te nemen, tot dat er nieuwe verkiezingen zijn.

    1. Scarletti

     Quispel kan misschien wel aan de slag bij martijn

     1. Aytas

      Ziek

     2. Scarletti

      Aytas heeft een uitkering, dus die hoeft niet aan de slag

  2. marco1

   Ik had uiteindelijk ook liever de gulden gehouden maar nu de euro er is lijkt het jou ook niet nog een heel gedoe om weer terug te gaan naar een eigen munt. En wat doet die gulden ten opzichte van de euro dan. Ik vind het wel makkelijk als je door meerdere landen komt dat je maar 1 muntsoort in de knip hebt. Dat is waarschijnlijk het geluk van Engeland dat die niet zo stom zijn geweest mee te doen met de euro.

 2. HendrikJan

  Ik zal de laatste zijn die het voordeel van de Euro, als betaalmiddel in sommige vakantie landen tegenspreekt.
  Maar is dit voordeel, nog wel boven alle nadelen te stellen.
  Wij hadden in Nederland al een keiharde munt, de Gulden we konden en dreven al handel met de gehele wereld, wij hadden toen ook al een wereldhaven die met de top meedraaide, we hadden nog gastarbeiders die hier veel geld konden verdienen en daarna retour thuis land zouden moeten gaan.
  De hele opzet komt voort uit, de gedachtegang van een club, die alleen maar achter gesloten deuren vergadert.
  Het is zoals Macron aangeeft aan zijn Gele hesjes, alles is te bespreken, maar niet die club.

  1. Aytas

   Nee de euro is bedoeld om met de munteenheid overal een gelijke standaard te creëren. Ze hadden geen rekening met bankiers die fraude pleegden gehouden, zuid Europa komt er goedkoop af. Ze hadden ook geen rekening met de deplorables gehouden in tijden van crisis. Die schrikken als ze zelf hun broek moeten ophouden en gaan zich afreageren.

   1. Scarletti

    “Ze hadden ook geen rekening met de deplorables gehouden in tijden van crisis. Die schrikken als ze zelf hun broek moeten ophouden”
    Wat een zelfkennis weer Aytas.
    Tja een uitkering, dus weinig zorgen

 3. Heras

  Ik weet niet of het te maken heeft met de invoering van de euro als munteenheid. Wat volgens mij de oorzaak is, is de overgrote betalingen aan buitenland, de desastreuze bezuinigingen, tijdens de crisis, de slechte beslissingen van banken, en het dure brussel. Daar komt dadelijk het klimaatbeleid bij en het onderhoud van alle langdurige werkelozen, ww uitkeringen en uitkeringen naar mensen in het buitenland.

  1. HendrikJan

   De Euro is onderdeel van het instituut EU en de EU heeft de ECB en die hebben Miljarden Euro’s, gratis weggegeven aan de Banken en aan arme landen in Zuid en Oost Europa.
   En inderdaad, dit monster EU, heeft geen grip op de werkelijkheid.
   Er is geen Nederlander, die ooit voor de EU heeft gestemd.
   Het is een monster, het is vanaf de EGKS verworden tot monster zonder waarden, maar met heel veel kosten.

 4. lvdv

  Dat had een nog ongeborene kunnen zien aankomen.
  De bedoeling is nooit geweest om er fiscale politiek mee te bedrijven.
  Echter, neem een Italiaan, wat Franse knoflook, doe het samen in een ketel.
  En het gaat stinken, vreselijk stinken. Om de stank te verdrijven probeert men
  steeds meer en meer euro’s te laten verdampen. De zuiderburen interesseert het
  niet zoveel. Zij hebben de benodigde euro’s niet en er staat vaak een zuidenwind.
  Zij poffen, uhh, boffen, dus 2 maal. Naar blijkt wil Frankrijk er nu wat aan doen:
  niet laten verdampen, maar transfereren. Kan de ketel weg, de stank verdwijnt,
  echter, daar zijn meer euro’s voor nodig, veel meer.

  Gelukkig hebben wij Rutte & co.: geen transferunie.
  Ik herhaal: GEEN transferunie
  Nogmaals: GEEN TRANSFERUNIE.

  Hooguit komt er een overdrachtsunie, wel met dezelfde regels:
  Zij die poffen, gaan echt boffen.
  Zij die sparen, zitten op de blaren.

 5. Aytas

  ‘Het ergste van alles? Onze leiders hebben het niet eens meer over de mogelijkheid om te breken met de euro.’

  Hoe zou dat een oplossing kunnen opleveren?

  1. Blikopener

   Wil Aytas dan net als de Brusselse elite gewoon doorgaan met een project dat van af het begin tot mislukken is gedoemd en nooit een succes kan worden?

   Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Neem het verlies en ga verder waar we met de EEG gebleven waren.

   1. Rien Noppen

    Het project EU is niet gedoemd te mislukken maar is een succes. Vanuit oogpunt van de globalisering (economisch, ecologisch, geo-politiek en communicatief) is het niet eens meer een keuze om ermee te stoppen.

    1. Scarletti

     “Het project EU is niet gedoemd te mislukken” het is al mislukt.
     Op het moment het het economische aspect ondergeschikt werd aan politiek en macht, was de EU een lost cause

     1. Aytas

      Dus de VS is verloren?

     2. Blikopener

      De VS is zo’n 200 jaar geleden opgericht in een totaal andere tijd. Bovendien sprak men dezelfde taal en kwam vanuit dezelfde Joods-Christelijke cultuur. Onvergelijkbaar dus met de geforceerde oprichting van de EU.

     3. Rien Noppen

      Zeker, de culturele diversiteit van de EU is groter en de problemen van integratie zijn, onder ander om die reden, ook veel groter, maar toch marcheert de EU-karavaan gestaag door.

      De reden is niet omdat het een politiek of ideologisch ideaal is. De reden is simpel omdat de grote problemen van deze zijn (monetaire politiek, handel, ecologie, defensie, immigratie) niet meer opgelost kunnen worden door een lappendeken van kleine staten. Let maar eens op: elk probleem op de genoemde gebieden leidt tot een Europese oplossing en daarmee tot versterking van de Unie. Hoe groter de problemen, hoe sneller de federale staat Europa een feit wordt.

    2. Blikopener

     Rien Noppen is de Iraakse voorlichter die roept dat er niks aan de hand is terwijl de bommen op Bagdad regenen, de pianist op de Titanic die doorspeelt terwijl het water om zijn voeten sijpelt.

     Zelfs een volslagen idioot begrijpt dat 28 landen met verschillende culturen en talen nooit tot een eenheid valt te smeden. De rest van de wereld kijkt meewarig naar de EU: zo moet het dus niet, weten ze vol overtuiging.

     1. TD

      Blikopener:
      “de Iraakse persvoorlichter”
      Ja inderdaad,met dat heerschap heb ik me te barsten gelachen,hij meende het ook nog!

     2. Rien Noppen

      Ik wijs Blikopener en Scarletti slechts op het feit dat we al 75 jaar vrede in Europa hebben (een ongekend feit in de Europese geschiedenis) en economische welvaart.

      Het eerste is niet denkbaar zonder de EU, het tweede onwaarschijnlijk als we economisch nog een lappendeken van mini-staatjes waren geweest.

     3. Niet L niet R

      Volkomen mee eens, maar sommige personen zijn horend dood, en ziedend blind!

     4. TD

      Indien de EEG nu nog actueel zou zijn stonden we er naar mijn mening beter voor,al helemaal wat betreft de vreemdelingenstromen,we waren “baas in eigen huis” gebleven en het handels/grens verkeer was toen ook tevredenstellend!

     5. Rien Noppen

      Ik kan niet inzien, TD, dat we in de EEG-situatie meer controle hadden over onze buitengrenzen, integendeel.

      Waarom denk je dat nochtans?

     6. Blikopener

      Noppen moet het doorgaans van drogredenen hebben, dezelfde strategie die zijn Brusselse broodheren toepassen. Van de 75 jaar vrede neemt de EU slechts 26 jaar voor zijn rekening: de andere 49 is het vrede geweest zonder de EU. Lulkoek dus van Noppen.

      En de Economist wijst er op dat de landen zonder Euro bijna alle landen van de EU voorbij zijn gestreefd. Nederland was beslist een stuk welvarender geweest zonder EU. Daarover bestaat geen enkel twijfel.

     7. TD

      Gedurende de EEG tijd was er géén stringente regelgeving mbt vreemdelingen en immigratie,deze is met EU namelijk dwingender geformuleerd,maar nog niet efficiënt genoeg volgens Brussel en aldus staan we helemaal met de rug tegen de muur omdat we het Marrakesh akkoord hebben ondertekend!
      That’s why.

     8. Rien Noppen

      @Blikopener, de Economist geeft aan niet te weten of Europa er zonder euro beter had voorgestaan.

      Overigens is er een verschil tussen de EU en de Euro.

     9. TD

      Gedurende de EEG was sprake van vage juridische afdwingbaarheid mbt immigratie en illegaliteit,de convenanten waren niet waterdicht!

    3. marco1

     Zo het nu gaat ben ik er ook niet helemaal tevreden mee. Open grenzen voor economisch verkeer, 1 munt en zelfs een europees leger zou ik geen probleem vinden maar de EU bepaalt nu teveel de regels en ik ben wel voorstander van eigen identiteit en regelgeving van landen.

   2. Aytas

    Dat verlies zou van een niveau zijn dat fiat geld niet overleefd lijkt mij.

 6. Niet L niet R

  De gewone doorsnee burger, wist van begin af aan dat de nadeel van de Euro groot zou zijn, alleen de rijken zijn er beter van geworden!
  Reken eens een brood om naar de gulden, dan heb je het antwoord!

  1. HendrikJan

   Zullen we gewoon de rekenrente, van de banken gebruiken als argument.
   Zonder de Euro had Nederland een keiharde Gulden, samen de Duitse Mark.
   Na de verplichte acceptatie van de Euro ging alles mis, de rente op een spaartegoed is verdwenen, de Pensioenen staan te verpieteren, omdat hun kapitaal geen rente meer opbrengt.
   Heel dat gebeuren Euro en EU, is de bevolking door de strot geduwd.
   En de lachende derde, die vergaderen ieder jaar achter gesloten deuren.

 7. Pescador

  Eindelijk nu de rest nog.

 8. Ome Wim

  Het merendeel van de EU-burgers weet al jaaaaaren dat de EU èèn groot fiasco is, de enigen die er beter van zijn geworden zijn niet de burgers in de solide EU-landen maar een leger, niet door enige kennis gehinderde, achterover leunende zakkenvullers in Brussel onder aanvoering van een notoire dronkenlap.

 9. fusilier

  Neem tegenwoordig altijd een halve zoute haring bij de visboer, in de gulden tijd nam ik een hele.

 10. Gerlos

  Is dit geen fake nieuws, zo niet dan zijn ze er zeer laat achtergekomen, maar beter laat dan nooit.

 11. Bes Tolen

  De gulden was door het slechte financiële beleid van Lubbers ook al feitelijk uitgehold. Dat was uitsluitend door politieke actie van de regering Lubbers waarvoor geen juiste rechtvaardiging was. Hier door verarmde Nederland dadelijk extra bij de overgang naar de euro. Overigens wordt het tijd dat de regering de door Lubbers en opvolgers ingehouden bijdragen aan het ABP alsnog betaalt. De uitholling van Nederland is vooral het gevolg van de oprichting van het CDA, dat haar positie in de Nederlandse politiek wilde veilig stellen. Onder meer door de PvdA links te passeren waardoor de overheidsuitgaven met de instemming van de toen dienstdoende minister van financiën Van der Stee uit de hand liepen. Met nota bene de VVD in het kabinet er bij. Het toegeven aan grote druk van belangenbehartigers voor gezinshereniging en meer van dat deed ook de uitgaven fors omhoog springen wat weer tot noodlottige kortingen op bijvoorbeeld salarissen en arbeidsvoorwaarden leidde, die geheel ondoordacht waren en wat uiteindelijk tot blijvend onjuiste verhoudingen in de vraag van arbeid leidde. Of te wel een slechter ingericht Nederland. Zo trof Nederland vooral zijn intellectuele vakmensen en ook zijn technische. De aardigheid was er vooral voor dot soort mensen wel af na jaren van extra inleveren. Demotivatie en vervoegde uittreding hoorden bij het beleid met vooral de FNV van Kok in de rol van aanjager maar wel verwoestend voor de kwaliteit in Nederland. En dan nog de opkomst van het multiculturele linkse en christelijke tuig in de politiek. De mentale ontwapening van de burgers werd daarmee compleet. Levens vaak verwoest waar men slachtoffer werd van beleid dat gericht was op het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en maatschappelijk uitschakelen van tegenstanders.

 12. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Blikopener!!! van Rompuy alias Noppen kletst weer eens uit z’n nek zoals gewoonlijk. Een federaal ‘Europa’ (USE)waar hij blijkbaar elke nacht over droomt is allang een gepasseerd station om de simpele redenen dat landen dat (terecht) helemaal niet willen. Bovendien hangt die hele alcoholistenclub als los zand aan elkaar. Een aantal EU landen ergeren zich mateloos aan die enorme bemoeizucht van de holmaatjes van van Rompuy, het gaat allang niet meer om handels verdragen. Eurofielen hebben helemaal niks met hun vaderland. Die leveren liever de soevereiniteit en identiteit van hun land in.Kok en van de Broek waren destijds zo dom geweest om toe te treden tot de EU, en ja de kater komt later, net als de invoering van de Euro. Dat moest DE!! munt worden van de vooruitgang,DE!! munt van het millennium, DE!! munt van de eenheid, maar het werd DE!! munt van de illusie tot mislukken gedoemd dus. Ook de cliché opmerking “dat er 75 jaar geen oorlog is geweest in Europa sinds respectievelijk de EEG,EG, EU. Raakt kant noch wal, wat je al vermelde de EU bestaat pas 26 jaar. En midden jaren negentig brak er burgeroorlogen uit in het voormalig Joegoslavië. En wat hadden we in de jaren negentig ?? precies de EU en Joegoslavië ligt in ??? Europa. Nederland had destijds bij Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland moeten voegen tot de EFTA met onze eigen munteenheid. Achteraf hadden Noorwegen,Liechtenstein en Zwitserland het heel goed en slim bekeken, Zij zijn er NIET!!!! met open ogen ingetrapt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.