Censuurapparatchik van de EU: ‘Maandelijkse rapportage techbedrijven voor EU-verkiezingen’

De Europese Commissie draaft nu wel érg ver door met bemoeienissen in de mediawereld. Ze eisten onlangs nog dat de platformen meer gaan ondernemen tegen ‘nepnieuws’ en als het daarbij bleef was het allemaal niet zo sinister, maar nu wil Brussel ook inzicht in de wijze waarop advertenties worden gebruikt voor politieke doeleinden! Zo pleit de commissie voor meer openheid over ‘politieke beïnvloeding door advertenties’ en eist voortgangsrapportages van de grote sociale media  Facebook, Twitter, en Google. 

Nu anno 2018 iedereen in Nederland de mogelijkheid heeft te communiceren via het internet en daarmee politieke standpunten kan verspreiden onder een groot publiek, probeert de Europese Commissie het fenomeen te bestrijden! Blijkbaar vindt men in Brussel politieke beïnvloeding behalve door henzelf niet leuk. Dat is natuurlijk hartstikke hypocriet van EU-opperhoofd Jean Claude Juncker, want de EU financiert programma’s voor mediaorganisaties over ‘hoe om te gaan met beeldvorming’ in specifieke gevallen. Dat noemen ze dan ‘media activism’. Dat mag, dat is gewoon ‘normaal’.

De EU mag dus wel ‘stiekem’ subsidies verstrekken en mediarapportages beïnvloeden met hun politieke gewauwel, maar overduidelijke advertenties op bijvoorbeeld Facebook worden door de EU gewantrouwd. Immers eist de EU van de techbedrijven ‘meer openheid over politieke beïnvloeding door online advertenties’ geven. Typisch gevalletje pot-ketel-zwart dus. Van dit soort plannen moeten onze haren recht overeind gaan staan, want dat dit verhaal politiek is ingegeven moge duidelijk zijn.

Zeker gezien de specifieke termijnen die de EU van de techbedrijven eist voor tussenrapportages. Volgens de website Europa Nu moeten de techbedrijven élke maand voorafgaand aan de Europese parlementsverkiezingen in maart een voortgangsrapportage opleveren:

“Met het verwijderen van nepaccounts en het minder zichtbaar maken van misleidende sites gaat het de goede kant op, maar rond politieke beïnvloeding via advertenties moet meer openheid komen. […] De sociale media moeten tot de verkiezingen in mei elke maand een voortgangsrapport indienen. De maatregelen die Facebook maandag aankondigde werden positief onthaald, maar het moet net als de andere bedrijven de samenwerking met factcheckers verder opvoeren.”

De EU tuigt dus een Censuurapparatchik op om de beeldvorming op sociale media naar haar wensen aan te passen. Het mooie is, is dat de techbedrijven waarschijnlijk een bloedhekel hebben aan de Europese Commissie. De privacywetgeving (AVG) vormt een groot bedrijfsrisico en ook de op handen zijnde belastingen voor techbedrijven schetst geen rooskleurig beeld voor hun verdienmodellen.

Laten we in ieder geval hopen dat de techbedrijven, die ten minste wél een nuttige bijdrage leveren aan het leven op aarde, ongeschonden de bureaucratisering van sociale media overleven. En laten we eveneens hopen dat de Europese Commissie niet nog verder doordraaft in haar autocratische bemoeizucht de beeldvorming rondom tal van onderwerpen te willen beïnvloeden. Dit zijn welhaast DDR-praktijken en enig wantrouwen over de achterliggende redenen van Brussel is dan ook gerechtvaardigd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. TD

  De EU gaat langzaam richting het beleid van Poetin?
  Controle over media en politieke berichtgeving!
  Komt straks Poetin ook in de EU,of andersom?
  Nord Stream 2 weet je wel?

 2. HendrikJan

  Dit gaat dan ook de ondergang in luiden, van de EU in deze vorm.
  Het controleren om te controleren en als je er als bestuurlijke top op aan gesproken wordt, gelijk met racist en of populist gaan smijten.
  Verschrikkelijk, hoever hebben de Nederlanders het laten komen, wij zijn een volledig monddood gemaakte natie geworden, vol gestopt met Linkse en Rechtse ideeen.

  1. Aytas

   ‘gelijk met racist en of populist gaan smijten.’

   Je verspreid je gewoonlijke bullshit weer. Op joop moet je de reacties op censuur van bv Alex Jones eens lezen. Je kwaakt echt kwalijke bullshit uit. Populistische nonsens.

 3. Stanly2000

  Het lijkt wel of ze ergens bang voor zijn daar in Brussel!

  1. tomygun

   Stanly mag het zo ook ?
   Het lijk in Brussel is ergens bang voor .

 4. Ome Wim

  Zatlap Juncker stoort zich er kennelijk aan dat hij in de media als zatlap en schandvlek van de EU wordt weggezet en doet nu samen met de kliek hielenlikkers om hem heen een poging de media monddood te maken, echter dat is geen nepnieuws.

 5. Aytas

  ‘Laten we in ieder geval hopen dat de techbedrijven, die ten minste wél een nuttige bijdrage leveren aan het leven op aarde, ongeschonden de bureaucratisering van sociale media overleven.’

  Het is onzin dat bedrijven die op basis van algoritme een eenzijdig beeld creëren op basis van interesses een bijdrage leveren. Ze werken polarisatie en ontmenselijking in de hand. De bedrijven gaan alleen maar voor winst, wat de gevolgen daarvan zijn interreseerst ze niet. Het internet biedt gelukkig veel andere plekken voor mensen die iets anders willen en niet in een door massa media hysterie willen leven die door de rechtse of linkse ideologie wordt ingegeven.

  Het is niet wenselijk dat een overheid zich gaat bemoeien met de tech bedrijven, ze zorgen zelf maar voor platforms waar ze hun indoctrinatie kwijt kunnen. Niet jammeren rechts over de NPO dit ligt voor de volle 100% aan jullie zelf. Het staat je vrij zelf iets te beginnen maar zorg eens een keer voor kwaliteit ipv een lichtgewicht als Jensen of help nog erger powned.

  James Corbett heeft een zeer interessante podcast hierover. Op de Corbett report podcast nr. 342

  Ook zijn documentary over ww1 is zeer Interresant.

 6. NoDoubt

  Eén doel. ANGST zaaien net als in Turkye, waar de media ook al monddood is gemaakt. De democratie wordt langzaamaan kapot gemaakt. Zelfs in NL met het kinderpardon wordt de rechtstaat buitenspel gezet en is het einde van de democratie. Bizar dat er al jarenlang wetten over asiel wordt gemaakt van de al decenia lang zittende partijen die ook regeren en zie daar, ze vermoorden hun eigen wetten en democratie. Ook Rome ging zo ten onder.

 7. J.Rademaker

  Gaat goed de dictator hebben we in Europa en de opvolging is al in orde.
  Stemmen kan niet, dus het wegzetten van de burger voor alles wat lelijk is is eigenlijk niet nodig, is een extraatje.

 8. Arie B

  We zijn op weg naar een Europese dictatuur. De media worden gedomineerd door de staat om het klootjesvolk te manipuleren en om de tuin te leiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.