Column Jan Roos: Mark Rutte prijst linkse hobby’s aan en heeft rechtse politiek te schande gemaakt

In zijn column van deze week blikt Jan Roos alvast vooruit op de verkiezingen die voor 2019 op de kalender staan. Niet op het stembiljet staat VVD-leider Mark Rutte. Maar zijn beleid, in Europa en Nederland, staat dat zeker nog wel. En het oordeel daarover moet niet mals zijn, oordeelt Jan. Want Mark Rutte heeft de rechtse politiek te schande gemaakt.

Wat was ik blij toen Mark Rutte de verkiezingen won. Ik heb het over de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, waarna het kabinet-Rutte I werd geformeerd. Eindelijk zouden we een rechtse regering krijgen. Geen slappe happen van de PvdA, geen natte washandjes van D66 of GroenLinks, maar gewoon écht rechts.

Die vingers mochten we maar heel kort aflikken na ruzie met gedoogpartner PVV. Daarna volgden er, in 2012, weer verkiezingen. Ik was toen al een stuk minder fan van Rutte na het klappen van zijn eerste kabinet, maar het werd een georkestreerde tweestrijd tussen hem en Diederik Samsom. Nou, als ik moet kiezen tussen het wat-dan-ook en de PvdA kies ik per definitie voor het wat-dan-ook. Dus toen de VVD deze strijd tegen het ‘rode gevaar’ (zoals Rutte het zelf noemde) won, was ik weer blij. Totdat hij de volgende dag met dat ‘rode gevaar’ in bed kroop voor Rutte II. Toen was het klaar. Want van een frisse jonge rechts-liberaal was hij na slechts één nachtje slapen verworden tot wat ik verafschuw: iemand zonder principes.

Rutte II was een ramp van een kabinet. Het kon in mijn ogen niet erger. Een “rechtse” premier die nivelleert en linkse hobby’s aanprijst? Het moet niet gekker worden! Nou, het is nog gekker geworden en ook nog erger. Met Rutte III laat Mark Rutte zien dat hij werkelijk nergens voor staat. Rechts is hij sowieso al niet met zijn vernietigende opengrenzenbeleid en het afbreken van politie en defensie. Maar het liberale is ook totaal verdwenen: je mag niet drinken, niet roken, geen vet of suiker eten. Je mag niet op gas koken, geen hout stoken, geen vlees eten. Je moet aan de warmtepomp, je moet aan de elektrische auto en je moet je schamen om met het vliegtuig te reizen.

Ik ben Mark Rutte en de VVD meer dan zat. Ze hebben niet alleen mijn vertrouwen verloren, maar ook rechtse politiek te schande gemaakt en bovenal laten blijken voor werkelijk niets te staan. Ze hebben ten slotte de inwoners van ons land en de toekomst van onze kinderen onzekerder gemaakt. En dat is precies wat ik de VVD in het algemeen en Mark Rutte in het bijzonder zo kwalijk neem, want politiek is niet voor vandaag of morgen, maar voor de toekomst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. victus

  Ja maar laatst hoorde ik nog dat wij de aarde gaan redden. Dat is toch knap voor een landje zo groot als een Chinees kleuterschoolpleintje?

 2. Michael

  Erg flauw Jantje. In Nederland hebben we nou eenmaal zo veel partijen dat er altijd wel een coalitie gevormd moet worden. En dat kan alleen als je concessies doet. De coalities zijn altijd een goede reflectie van de wens van de kiezer. De enige partij die altijd hard wegloopt voor verantwoordelijkheid is de PVV.

  Maar goed, doe maar lekker huilie huilie Jantje, als je je zin niet krijgt. Moet je zelf maar de politiek in gaan. Oh wacht…

  1. Marija

   We zullen zien 20 maart of eerder.
   Overigens een vrij lullige laatste alinea van u.

   1. Michael

    Wat zullen we zien? Ik heb het toch helemaal niet over 20 maart? De VVD zal wel verliezen idd. Ik ben overigens ook geen VVDer hoor. Maar ik wil duidelijk maken dat, wanneer je regeringsverantwoordelijkheid aangaat, je nou eenmaal concessies moet doen. Het is makkelijk roeptoeteren vanaf de zijlijn, zoals Jantje hier doet.

    Je mag het best oneens zijn met het kabinetsbeleid etc, daar gaat het niet om. Het gaat erom dat Jantje Rutte hier verwijt niet voor zijn principes te staan en niet consistent is etc. Maar je hebt makkelijk roeptoeteren vanaf de zijlijn, echter, dit is nou eenmaal wat er gebeurt als je verantwoordelijkheid neemt. Gaat al decennia zo (inclusief dit soort flauwe aantijgingen).

    Omdat Jantje zo flauw vanaf de zijlijn staat te roeptoeteren is mijn laatste opmerking terecht. Als hij regeringsverantwoordelijkheid had gehad was het niet anders geweest. Of was dat niet “politiek correct” van mij?

    1. HendrikJan

     Zijn dan al die 15 leugens die de media noemt lulkoek.?

  2. Tguard

   Een coalitie vormen betekend niet dat je je grondbeginselen moet verkwanselen. Dat is tenslotte de basis voor je stemmers. Dus flauw nee eerder gewoon stemmersbedrog en daar zijn ze goed in he Michael

   1. HendrikJan

    Inderdaad gewoon kiezersbedrog.
    Er is een goede oplossing zonder ruzie te veroorzaken, stem op een partij die niet tot de Rutteclan behoort.
    Stem anti Rutte / EU en Schengen.
    En ga voor een Nexit.

  3. Gekko

   De VVD had ook een andere coalitie kunnen kiezen. Bv. met de 1 na grootste partij. Dan had de VVD veel meer van haar principes kunnen behouden. Je praat dus poep, Michael.

   1. Michael

    Dat wilde de PVV niet beste Gekko. Bovendien moesten daar ook veel partijen bij, en had de VVD ook veel van haar principes moeten verkwanselen (vrijheid van godsdienst, marktwerking in de zorg, pensioen leeftijd, etc.)
    Je had dan precies hetzelfde verhaal kunnen houden over alle coalitie partijen. Zo gaat het gewoon, en gaat het al decennia.

 3. Aytas

  ‘maar gewoon écht rechts.’

  De man weet niet eens wat echt rechts betekent, echt rechts blijft zo ver mogelijk van de pvv vandaan en zal nóóit zo ver gaan tot samenwerking.

  ‘Rechts is hij sowieso al niet met zijn vernietigende opengrenzenbeleid en het afbreken van politie en defensie.’

  Hij weet het werkelijk niet. RECHTS IS NIET PER DEFINITIE ONDERDRUKKEND. Pas zodra de rare mix met nationalisme wordt gemaakt wordt rechts gevaarlijk.

  ‘ je mag niet drinken, niet roken, geen vet of suiker eten. Je mag niet op gas koken, geen hout stoken, geen vlees eten.’

  Oh dat is nieuw voor mij. Vast net zo’n broodje aap verhaal als de nieuwe Miele voor asielzoekers.

  Wat weer een slecht artikel, de man is het besef met de werkelijkheid compleet verloren.

 4. Peter Loosduinen

  Wederom een trefzekere column van Jan !

 5. Troelstra

  De VVD is met Hans Dijkstal al meer dan 20 jaar lang onomkeerbaar linksaf van het padje af.

 6. Eugenie de la Fleur

  Ach jongen toch. Wat heb je toch een zwaar leven en dan hebben we het niet eens over de invloed van GroenLinks want reken er maar op dat deze partij veel meer invloed krijgen in de toekomst. You have seen nothing yet

  1. Blue monday

   Stel je voor Groen links…

   We worden gezonder, leven langer, kunnen van de natuur genieten, de grote graaiers worden aangepakt, de lage lonen betalen minder belasting, de grote vervuilers gaan betalen, een lage energierekening, minder dierenleed, seculier tot op het bot,
   gelijke kansen voor mannen en vrouwen

   Je moet er niet aan denken dat Groen Links het voor het zeggen krijgt.

   1. Gekko

    Stel je voor dat GroenLinks…

    Je stukje biefstuk kun je wel vergeten, evenals je gehaktballetje.
    Gezellig bij de open haard of houtkachel, helaas verboden.
    Met je auto een tochtje maken? Alleen elektrisch en dat is voor de gewone man/vrouw onbetaalbaar.
    Vliegen, alleen voor de partijbonzen van GroenLinks en D’66 die dat dan ook massaal doen.
    Boodschappen, zo duur dat er niets meer overblijft om van te genieten.
    Werken tot je dood gaat.
    En dan in de oven, want begraven is ook slechts voor het milieu.

    En het hele land tjokvol, want premier Klaver heeft 6 miljoen Afrikaanse vluchtelingen binnen gelaten.

    GroenLinks, the horror!

    1. Achja

     Ja groenlinks maakt je boodschsppen duurder. Denk dat je in de war bent met de huidige regering die het lage btw tarief heeft aangepakt. Dus dat je n u meer betaald voor je biefstuk is ook deze regering zijn schuld. En je raad het nooit maar gl heeft een motie tegen die verhoging ingediend. Daar was FVD tegen dus snap niet wat je nou probeert te zeggen

   2. slayer

    stel je voor groen links
    we worden ongezonder aangezien niemand meer geld voor goed eten heeft wegens een dikke lening voor een warmte pomp ,we leven korter en moeten langer doorwerken omdat het onze plicht is voor iedere afrikaan te zorgen die zijn eigen land stom vind ,de grote graaiers worden aangepakt en verhuizen dus naar betere oorden ,lage lonen betalen minder belasting zodat ze boven de huur en zorg toeslag vallen en dus netto armer worden ,een hogere energie rekening energie gebruiken is niet groen ,minder dierenleed vlees wordt onbetaalbaar en huisdieren verboden , seculier tot iemand zich gekwetst voelt ,gelijke kansen voor mannen en vrouwen ,want ook mannen mogen een baarmoeder laten implanteren en een kind krijgen
    je moet er idd niet aan denken dat GroenLinks het voor het zeggen krijgt

 7. Blue monday

  Ik denk dat Jan zijn mening heeft gevormd via zijn favoriete Macedonische website.

  Zelden zo’n populistisch, goedkoop scorend, prul gelezen

 8. Arie B

  Het zou me niet verbazen als rubberen Rutte stiekem lid was van de PvdA. Met zo’n vent aan het roer hoeft links niet eens oppositie te voeren.

 9. Zouaaf

  Het is ook maar een colloumn en niet altijd hoeft die serieus te zijn. Simon Carmiggelt schreeft ze jaren. Kronkels. Jan dolt wat, niets om over druk te maken. De kiezer destijds heeft dat dan ook niet gedaan.

 10. Bosche draak

  Rutte is inderdaad ongeschikt, weg met die leugenaar en oplichter!
  Tijd voor iets nieuws…

 11. Kaleharry1

  Jan denkt nog steeds dat vlees eten liberaal is. Dit terwijl Jeremy Bentham, een van de founding fathers al schreef: The question is not, can they [animals] reason? Nor can they talk? But, can they suffer? Why should the law refuse its protection to any sensitive being? The time will come when humanity will extend its mantle over everything which breathes.

 12. Robert Leiden

  1 voorbeeld:
  Jan Roos had in zijn verkiezingsprogramma van VNL staan:
  NL moest een vliegdekschip krijgen voor 360 mjn euro.
  De marine ging dat eens doorrekenen en kwam op het volgende:
  schip 450 miljoen
  vliegtuigen 1,5 miljard
  helikopters 500 miljoen
  Totaal 2,45 miljard euro aan aanschafkosten.
  Operationele kosten per jaar (personeel, onderhoud, brandstof ed) 136 mjn per jaar.

  VNL heeft de kiesdrempel niet gehaald.
  Sindsdien schrijft JR dit soort azijnpissige stukjes en heeft een crowdfundings actie gestart om zijn ex dwars te kunnen zitten.

 13. Heras

  De politieke partijen hebben voornamelijk gekeken naar hun eigen principes binnen hun eigen partij en te weinig oog gehad voor het landsbelang. En dat breekt hen nu op. Mensen geloven niet meer in de politiek omdat er teveel gezegd is en te weinig geluisterd naar de wensen van het volk. Zo ook bij de vvd; teveel geklets en te weinig daadkracht.

 14. DeBruijn

  De VVD heeft de belastingen tot een record hoogte doen stijgen, hebben veruit de meeste migranten toegelaten, zegt bijna altijd nee tegen de EU in Nederland en ja in Brussel.

  Stuurt voor 700 miljoen euro mensen bij de belastingdienst naar huis, die het werk al niet aan kon. Het was veel goedkoper en beter om die mensen aan het werk te houden.

  Kennelijk zijn ze allemaal zo slim niet.

 15. DeBruijn

  De VVD is gewoon een linkse partij geworden, een onderdaan van Brussel.

  Geen visie, geen kleur en geen ballen.

 16. TD

  Alles klopt wat Jan Roos zegt!
  Alleen weet iedereen dat allang al,weg met Rutte!

 17. Florissa

  Macron valt op oude vrouwen,Rutte weten weinig iets van ,maar Merkel heeft wat waar ze dit soort kneuzen aan zich weet te binden ,en heeft ze als een poppetje aan een touwtje .
  Ze voeren de politieke wensen als een blind paard uit ,en hebben maling aan de inwoners van ons ooit zo mooie land .

 18. Michael M

  Jan Roos, dat heet in de volksmond : “Rechts Lullen, Links vullen” ….. !!!!!! LINKS is tegenwoordig ook geen LINKS meer…..LINKS bestaat niet. LINKS is zelf extremistischer geworden als we het nieuws hadden gelezen afgelopen week.

 19. Michael M

  Of ik moet het fout hebben. Vergeet niet, we hebben zowel goede Linkse mensen als goede Rechtse mensen en mensen Rechtdoor. Alleen moeten we zien hoe we met zen allen door één deur kunnen…..

 20. Der Profi

  Goed stuk Jan, er zijn er alleen een aantal voor wie het te hoog gegrepen is.

 21. HEM

  Dat is volgens mij het grote probleem: Je moet “ongehuwde” mannen niet voor onze toekomst laten zorgen. Het is bij die lui altijd “leve het heden, wie later leeft wie dan zorgt”.
  Kijk bijvoorbeeld naar Jan Kees de Jager die al ons geld naar Griekenland stuurde. Kijk naar Rutte die de grenzen open gooide. Kijk naar dat enge D66-mannetje, dat ons miljarden wil laten betalen voor het milieu. Niet omdat hij echt gelooft dat de zeespiegel stijgt, maar je kunt zo lekker veel MACHT uitoefenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.