Consumentenvertrouwen dendert omlaag: sterkste daling in zeven jaar tijd!

Sodeju! Het consumentenvertrouwen daalde in de afgelopen maanden net zo hard als de aandelenmarkten. Volgens cijfers van het CBS staat het vertrouwen nu op ‘1’ en daalde deze voor de zesde maand op rij. Dat behoeft natuurlijk geen verbazing gezien het feit dat centrale banken hun monetaire beleid aan het inperken zijn en het IMF onlangs nog waarschuwde voor een afkoeling van de economische groei

Over de afgelopen jaren was het consumentenvertrouwen niet al te best (-3) en het is heel lang zoeken naar écht goede cijfers. Die vinden we pas terug in 1999 (de hoogtij dagen van de Europese economie). Toen was het vertrouwen in de economie een dikke +36!

Het CBS spreekt in haar stukje over ‘consumenten’ en veegt daarmee mensen van vlees in bloed in een hokje en doet alsof de burgers enkel consumenten zijn. Dat lijkt misschien vreemd, maar voor de staat is het natuurlijk wel waar. De staat wil vooral dat haar burgers zoveel mogelijk consumeren, zodat de economische cijfers goed blijven en er flink geld wordt verdiend. Geen uitgaven betekent immers minder belastinginkomsten! De daling in het consumentenvertrouwen is dan ook een ‘negatief fenomeen’.

Vooral het doen van grote aankopen wordt door consumenten nog even uitgesteld. Ook de vooruitzichten voor de financiële situatie in de komende twaalf maanden wordt pessimistisch ingeschat. Over het verleden waren de burgers wel weer positief. De economische situatie van het afgelopen jaar kreeg een flinke +16, maar de vooruitzichten voor het komende jaar levert een negatieve -9 punten op.

Het vertrouwen in de economie neemt af. Bron: CBS.
Het vertrouwen in de economie neemt af. Bron: CBS.

Voor lezers van DDS komen deze cijfers natuurlijk niet als een verassing. Wij hebben in het afgelopen jaar al meermaals gewaarschuwd voor de economische situatie in Europa. Die is namelijk gebaseerd op illusies en deze zijn de afgelopen jaren enkel aangewakkerd. Denk aan het vertekenende beeld dat het ruime monetaire beleid van de centrale banken geeft. Als de liquiditeit nu opdroogt staat een nieuwe crisis zo voor de deur. Ook op de huizenmarkt zien we daar de eerste tekenen van. En in Italië en Duitsland rapporteert men eveneens slechte cijfers.

 

Constructie van het 'consumentenvertrouwen' door het CBS. Bron: CBS.nl
Constructie van het ‘consumentenvertrouwen’ door het CBS. Bron: CBS.

Als we naar de bovenstaande afbeelding kijken, waarin het concept ‘consumentenvertrouwen’ is opgesplitst in verschillende factoren, dan zien we dat vooral de toekomst zwartgallig wordt gezien. De koopbereidheid is inmiddels negatief en dit heeft vooral te maken met de financiële situatie van consumenten. Dus de economie kan wel mooi blijven groeien, maar als door het beleid van Rutte 3 de consumenten steeds minder koopkracht hebben dan heeft dit uiteindelijk weer impact op de economie.

Wat vooral opvallend is: het vertrouwen in de economie was het hoogst in 1999. Destijds had Nederland te maken met sterke economische groei, een aandelenmarkt die elke week nieuwe records zette (die tot op de dag van vandaag staan en nooit zijn verbroken) en optimisme. De twee decennia daarna waren behoorlijk negatief. En dat is ook logisch, eigenlijk gaat het sinds 2000 helemaal niet zo goed met Nederland. Daar kan een essay aan besteed worden, maar kijk als simpele indicator maar eens naar de ‘staat van het onderwijs’.

Heren en dames politici proberen met mooie lijstjes wel de realiteit te verdraaien, of zelfs het CBS het inflatiecijfer middels methodologische veranderingen te laten drukken, maar de realiteit over de economische wanttoestanden in Europa wordt vanzelf weer duidelijk. En veranderen gaat het niet, betalen mogen wij dan weer wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. HendrikJan

  Prachtig toch, al die kiezers op de VVD / D’66 / CDA / PvdA en de meelopers van de CU en GL krijgen waar voor hun stem.
  Prachtig, genieten en Wilders en Baudet, die krijgen de schuld van deze wanorde.
  Maart en Mei geven u duidelijkheid.

 2. santiago

  Hendrik Jan. Baudet kun je nog nergens de schuld van geven, die heeft nog niets gepresteerd.
  Laten we Geert steunen in maart. Een grote PVV kan wat. Voldoende kundige mensen om belangrijke posities in te nemen.

  1. Aytas

   Bestuurt door een buitenlandse organisatie, je moet het maar willen.

   1. Troelstra

    Ach gut, de smerige anti-Semitische aap met een ziekelijke Jodenobsessie komt weer uit de mouw gekropen. Teiltje graag. Of nog liever: Vuil verwijderen graag!

  2. Ad Infinitum

   Dion Graus* 😉

  3. Janna47

   @santiago
   Baudet niets gepresteerd? Tijdje weggeweest?
   De hele klimaatklucht krijgt door Baudet veel en veel meer aandacht nu in de 2e kamer..dus let op. En wat presteert Wilders?

 3. Gekko

  Terecht toch? De consument is niet gek. Die voelt feilloos aan dat de boel door regering Rutte 3 en de coalitie van VVD, CDA, D’66 en CU bedonderd wordt. Enorme stijging van prijzen en vaste lasten, die maar zeer beperkt gecompenseerd worden door geringe verlaging van de inkomensbelasting. Maar andere belastingen stijgen weer wel. Van de voorspelde koopkrachtverbetering voor 95% van de bevolking komt helemaal niets terecht. Ook het Nibud zit er naast.

  1. Siemien

   Het probleem met diezelfde consument is dat het merendeel helaas nog steeds VVD heeft gestemd en als diezelfde consument nou eens na ging denken dan komt het goed.
   Probleem in Nederland is dat iedereen z’n mondje houdt, want ja het gaat immers goed, iedereen heeft eten, al dan niet van de voedselbank, alles wordt netjes in stand gehouden door toeslagen die veelal terug moeten worden betaald waardoor mensen in de schulden terecht komen.
   De economie stijgt, de regering luistert niet naar de burgers, de verkiezingsretoriek klapt je om de oren, klimaat hysterie, stijging van de zorgpremie en geloof mij dat is natuurlijk niet alleen maar voor onderzoeken, neeee iedereen wordt volgepropt met pillen als de kans zich voordoet.

   De vraag is? wanneer ziet de burger eens wat terug..

 4. Lugar

  Rutte I t/m III = stijging van de lasten van 35 > 40%

  1. Aytas

   Hoe komt dat Lugar? Dat vertel je er niet bij? Lachertje ben je. Wel jammeren over zorgafbraak en dan met zo’n domme opmerking komen. Het is wel te zien wie jouw baas is. Zelfstandig denken is er niet bij.

   1. Koos sssss

    Wat denk je dat die massale migratie van de afgelopen jaren kostte? Incl. verzorging, rechtsbijstand etc? Alleen al die moeder van Howick en Lilli zag kans om € 750.000, = gemeenschapsgeld te verbranden met haar kansloze processen.

    Wat denk je dat de EU kost? Met haar naheffingen, omdat prostitutie en misdaad volgens Brussel ook deel uitmaken van het BBP?

    Wat denk je dat alle reddingsoperaties van Griekenland ons hebben gekost?

    Wat denk je dat Target II ons kost? Zal inmiddels 400 miljard aan ongedekte vorderingen op staan.

    Je ziet dan ook, dat in de crisistijd, zo vanaf 2007 allerhande lastenverzwaringen werden ingevoerd. Die zijn nooit meer teruggedraaid. Sterker nog, toen de economie zich herstelde kwamen tal van nieuwe lastenverzwaringen.

    En mocht je dit niet geloven, kijk dan maar eens wat straks zaken als milieu, verdrag van Marrakesh (ongelimiteerde immigratie + ongelimiteerd pamperen van die on-productieven) en de Europese begroting ons gaan kosten.

    Hoewel de crisis wel bezworen was, zien we dat de belastingen alleen maar sterk stijgen.
    En ja, op enig moment zakt het consumentenvertrouwen en daarmee de economie door haar hoeven.

    1. edoc431

     Koos jij voert en zij antwoorden met schelden denigreren en arrogantie beter niet op reageren tenzij je het natuurlijk heerlijk vindt .

     1. Lugar

      “Koos jij voert…”

      Inderdaad!

     2. Koos sssss

      Weet je Edoc? Schelden, denigreren en arrogant gedrag vertonen doe je als je geen argumenten kunt inbrengen.

     3. Lugar

      @Koos: Argumenten? T.o.v. wie? Code heeft gelijk, reageren op de trol is zinloos.

    2. Troelstra

     Wat zou het heerlijk zijn als Nederland niet meer aan deze gedrochten hoeft mee te betalen. Stem voor een bevrijd Nederland! Stem PVV! Stem de kartelpartijen weg!

     1. Lugar

      +1

  2. Siemien

   Tja en het stopt niet natuurlijk want er zitten al weer een paar nieuwe accijndictators op het pluche..

 5. Holysmoke

  Is mij al heel veel jaren logisch gevolg van het linkse weggeefbeleid, en de hardwerkende Nederlander maar betalen, Geld weggeven aan landen die ons haten en willen vernietigen, klinkt gek maar zo is het, de vijand wapens geven die tegen je zelf gebruikt worden, is al vanaf de tijd van Napoleon, total destruction

  1. Aytas

   Koekoek, Europe is geld schuldig aan de 3e wereld.

   1. Siemien

    Nee hoor, je praat onzin.

   2. markw

    Je moet je kop houden man.. Wij zijn je niks verschuldigd behalve 1 vliegtuig ticket rechtstreeks terug naar dat continent van ellende waar je weg komt.. En als je die wil betaal in je die gelijk..

    Je krijgt zelfs eerste klas als je wilt..

   3. Adriaan

    hahahahahahahahahahaha
    Wat ben je toch een onbenul.
    Zoek hulp Aytas, je bent ziek.

   4. Mendelssohn

    België de de Congo. België heeft roofkunst in de musea, afkomstig uit de Congo. En op andere manieren geprofiteerd.

    1. Original NL

     Kunst uit de congo…een paar verschrompelde apenschedels….pff.

 6. Siemien

  Na ja zeg maar we gaan er toch 1(kuch),5% op voor(kuch)uit?!

  1. Meester Kong

   @Siemien/Lugar neem nog een pepermuntje…

 7. Heras

  Nederlanders gaan er op vooruit… de lagere inkomens gaan er het minst op vooruit.
  Maar chapeau; de hoogste inkomens gaan er het meest op vooruit. Dus; de “Ruttes” -die het minst nodig hebben-voorzien zichzelf het best. Kijk daar hebben wij wat aan. En iedereen zag dat aankomen.

 8. Rien Noppen

  De belangrijkste oorzaak van het dalende consumentenvertrouwen zijn zaken waar de meeste reaguurders op DDS voorstander van zijn: Trump en de Brexit.

  1. Gekko

   Noppen kan het trollen niet laten
   Rein trolt graag op ieder bericht
   Dat loopt nu wel erg in de gaten
   Gelukkig dat geen DDSer daarvoor zwicht.

  2. DeBruijn

   Onzin!

  3. Mendelssohn

   Maar dat zal de DDS ‘er welke zeer sterk de Brexit promoot niet deren. Zij hebben het er voor over. Het mag wat kosten. Ja toch?

   1. Original NL

    Idd vrijheid mag wat kosten…en het bewaren daarvan heeft ook altijd veel gekost…duizenden die hiervoor zijn gestorven draaien zich om in hun graf nu hun offer voor niets blijkt te zijn.

 9. DeBruijn

  Consumentenvertrouwen vind ik zoiets onzinnigs. Ik heb nog nooit bij mezelf gepeild hoeveel vertrouwen ik heb als consument. Als ik iets nodig heb of wilt hebben en ik kan het betalen, dan koop ik het.

  Ja, ik voel nu minder vertrouwen, dus ik neem maar geen mayonaise bij de patat.

  Zucht…..

  1. Aytas

   Wiens schuld is dat? Ben je overigens ook wel een echte pauper die gewoon moet leren de tering naar de nering zetten.

 10. Aytas

  ‘Het CBS spreekt in haar stukje over ‘consumenten’ en veegt daarmee mensen van vlees in bloed in een hokje en doet alsof de burgers enkel consumenten zijn.’

  Misschien dat je daar eens onderzoek naar moet gaan doen. We zijn enkel consumenten en productie middelen. Heerlijk dat rechts beleid waar we al mee te maken hebben sinds 1892. De collectieven waren een zoethoudertje. Ken je het verhaal van Cecil Rhodes? Het staat allemaal in openbare archieven beschreven. Het is ongelooflijk hoe slecht de Europese bevolking zijn eigen geschiedenis kent. Ach als je nooit kritisch hebt leren denken en compleet geïndoctrineerd bent is het niet kwalijk te nemen, dan is het ook logisch dat je gewenst gedrag vertoont.

  Het is allemaal in openbare archieven beschreven, bv het verhaal van de familie bush speelt er ook een grote rol in, hoe zij hun geld verdiend heeft. Heeft niets met bones and skulls te maken maar wanneer het verdienmodel in evil empire is ontstaan en hoe die tactiek nog steeds gebruikt wordt.

  1. Troelstra

   De roverheid ziet de belastingbetalers als economische eenheden. De roverheid zijn de grootste cleptocraten. Stem de kartelpartijen weg!

   1. Lugar

    @Troelstra: Inderdaad, de kartelpartijen zien wat dat betreft alleen belastingbetalers, daarom stijgen de belastingen ook alleen maar, naar beneden gaan ze in elk geval niet.

 11. Spaanse kok

  Consumentenvertrouwen dendert omlaag en er zijn nognooit zoveel vliegtickets verkocht.
  Conclusie:
  We zeiken harder en geven geen eurootje minder uit.

  1. Gekko

   We, we, we? Over wie heb je het nou, kok?

   De bovenlaag gaat op vliegvakantie, soms wel 4x per jaar. En tussendoor nog weekendjes Barcelona, Londen of Milaan.

   Maar de onderklasse gaat nooit met het vliegtuig. Kunnen ze onmogelijk betalen. Zij worden wel betrokken in de enquêtes naar het consumentenvertrouwen. En weten dat ze het dit jaar weer moeilijker gaan krijgen om rond te komen.

   Je snapt het best, maar net als Noppen ben je behept met het trolvirus.

   1. Lugar

    “(…) net als Noppen ben je behept met het trolvirus.”

    Ongeneeslijk inderdaad.

   2. Spaanse kok

    Onderklasse is er altijd geweest en zal er ook altijd zijn.
    Links maakt zich daar druk om, ik niet.
    Erger me alleen kapot aan dat volk wat je helaas overal ter wereld tegenkomt.

    1. Aytas

     Een traditioneel rechts geluid. Hoor je verdomd weinig tegenwoordig. Vliegvakanties zijn veel te goedkoop, Mallorca wil je niet meer komen, je schaamt je dood als je de Nederlandse taal hoort daar. Het geschreeuw en gescheld is verschrikkelijk.

     1. Spaanse kok

      Bleef het maar beperkt tot Mallorca.
      Caïro, Val Thorens, New York, Los Angeles, Madrid, zelfs Hanoi.
      Tegenwoordig heeft de grootste onbenul een Visa Creditcard.
      Vroeger was het verschil in ieder geval duidelijk.
      Niveleren? Nee dank u, verschil moet er gewoon zijn .

 12. Two Ravens Black Kettle

  Het mergel-vee zal uiteindelijk toch alles pikken, apathisch tandeloos door-grazen en net doen alsof hun kalfjes niet in de sloot verzopen worden.

  Even terzijde
  Komt er nog iets vanuit DDS inzake de jacht op kinderen door de MSM en Hollywood
  (zaak: Covington catholic highschool)

 13. Eugenie de la Fleur

  Dit hebben we natuurlijk allemaal aan trump te danken. Als we morgen met de volgende economische crisis wakker zullen worden weten we met alle zeker dat deze door politici als Trump Wilders en Baudet veroorzaakt is. Ver hoef je niet te zoeken

  1. Vliegenvanger

   Eugenie, ook al weer zo’n ontiegelijke trol.

   1. Lugar

    @VV: Niet op reageren dus.

 14. Troelstra

  Tsja, met al die Gtorn Linksbelastimgem voor de klimaatmaffia blijft er voor het holk weinig te besteden over. Stem de kartelpartijen weg!

 15. J.Rademaker

  De consument hoeft en kan niet meer besteden de overheid pakt nu zonder tussenkomst, bovendien ziet de consument de donkere wolken van de klimaattafels aan de horizon.
  Men gaat er van uit dat de burger een wat domme populist is die de Marakech en een dag in Nederland werken voor een ww uitkering kosten niet kan uitrekenen.
  Een politiek genie heeft de oplossing voor de extra uitgaven, een goedkope gemeente lening om de klimaatdoelen te halen.
  Hoe haal je geld uit een lege beurs.
  Als nu de oostenwind uit Duitsland maar niet waait en het sprookje uitblaast met de bruinkooladem

 16. Vliegenvanger

  Rutte graaft zijn eigen graf. Alles duurder door btw verhogingen, gas omhoog, hij denkt zeker dat het makkelijk kan. Maar het volk is wijzer, geven geen geld onnodig uit. Dus Trutte gaat het voelen in de inkomsten. Het is wachten op een zware resessie. Trutte stuurt er keihard op aan, zeker ook weer door dat hele onnozele klimaatakkoord.
  Dat de burgers weer klauwen vol geld kost.
  Weg met deze onnozele regering.
  Stem FVD OF PVV.

  1. Lugar

   “Rutte graaft zijn eigen graf.”

   Klopt, dat is reeds gegraven en PVV – FVD – SGP gooien hem erin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.