Na Italië nu ook angst voor recessie in Duitsland vanwege tegenvallende productiecijfers

De aandelenmarkten lieten het eigenlijk al zien, maar nu wordt het ook bevestigd door economische cijfers: het is zéér waarschijnlijk dat de Duitse economie zich sinds dit jaar in een recessie bevindt zo meldt Business Insider. Er wordt nog wel getwijfeld over de betrouwbaarheid van de data, maar veel economen zijn het eens  dat de grootste economie van de Europese Unie tekenen van zwakte toont. 

In november 2018 daalde productie van de Duitse industrie met 1,9%. In vergelijking met een jaar eerder daalde de productie die maand met meer dan 4%: de sterkste daling sinds de crisis van 2008. Als we de gegevens in een grafiek plotten is een duidelijke opwaartse trend waarneembaar tot eind 2017. In 2018 lijkt zich een neergaande trend te ontwikkelen. De trendlijn, gemarkeerd in oranje, suggereert dat de ellende nog niet voorbij is. Het is te verwachten dat de komende kwartalen nog wel enige groei te zien zal zijn, maar dat over een periode van één jaar de groei stagneert en er zelfs krimp kan plaatsvinden. Een recessie dus.

Relatieve groei en krimp van industriële productie in Duitsland. In het 'oranje' ziet u trendlijnen waarbinnen de data zich bevindt. Eind 2017 lijkt het omslagpunt. Bron: Business Insider.
Relatieve groei en krimp van industriële productie in Duitsland. In het ‘oranje’ ziet u trendlijnen waarbinnen de data zich bevindt. Eind 2017 lijkt het omslagpunt. Bron: Business Insider.

Een aankomende recessie zo vlak voor de Europese verkiezingen belooft weinig goeds. Duitsland is de sterkste economie van Europa en neemt in haar val natuurlijk andere grote economieën mee. Nederland is sterk afhankelijk van Duitsland en ook de Franse en Italiaanse economie zijn sterk vervlochten met de Duitse. Vertraagt de motor van Europa dan vertragen alle inzittenden van het carrousel. Bloomberg rapporteerde eerder al dat Italië waarschijnlijk sinds 2018 in een recessie is beland. Tegelijkertijd geven de Italianen veel te veel geld uit o.m. aan sociale verzekeringen. Met een schuld van 131% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) belooft het weinig goeds voor de Italianen en dus voor de Eurozone.

Duitse industriële productie. De val lijkt zo hard dat analisten zich afvragen of de gegevens wel kloppen. Bron: Business Insider
Duitse industriële productie. De val lijkt zo hard dat analisten zich afvragen of de gegevens wel kloppen. Bron: Business Insider

In de tien jaar sinds 2008 hebben overheden maar weinig ondernomen om de volgende klap te voorkomen. De Europese Centrale Bank bleef geld pompen en diegenen die kapitaal hadden profiteerden flink van de stijging van de aandelenmarkt. Maar daar lijkt nu dus een einde aan te komen. Een analist van Oxford Economics, Daniel Harenberg stelt: “Even if order books and backlogs of work still look good, Germany likely flirted with a technical recession in H2. We have revised our Q4 GDP forecast to 0.0%.” Tegelijkertijd houden analisten een slag om de arm. De betrouwbaarheid van de economische data wordt in twijfel getrokken en de val in productie lijkt dramatisch om waar te zijn.

Wat denkt u? Was 2018 het kanteljaar waarin de wereldeconomie vertraagde of zelfs in een recessie belandde? Of is het nog te vroeg om dat te kunnen stellen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Howard

  Vandaag gaat Landrover bekend maken dat 4-5 duizend mensen hun baan verliezen. Verkopen aan China lopen strek terug. Verder valt de verkoop van diesel tegen, 80% heeft namelijk dieselmotoren en die willen (mogen) mensen niet meer. Kortom, het zal wereldwijd allemaal nog wel erger worden. Frankrijk en Duitsland zullen minder handel met Midden-Oosten en met name Iran hebben.

 2. HendrikJan

  Prachtig laat de mensen maar ondervinden dat leugens en diefstal niets oplossen.

 3. Crassus

  Goed iniatief dat deze artikelen hun weg vinden op DDS. In Business Insidery ook dit:
  FINANCE: De lage rente zorgt ervoor dat inflatie de waarde van je spaargeld aantast – de btw-verhoging van 2019 maakt dat alleen maar erger. In het FD over de Brexit, de kosten voor de Britten kunnen oplopen tot zo’n 5000 Euro. Verder nog een artikel uit diezelfde business insider:”
  The US could lose its crown as the world’s biggest economy as soon as next year, according to data from Standard Chartered.” Zeer lezenswaardig. (in verhouding tot het okselhaar van Madonna)

  .

  1. Crassus

   Business Insidery moet zijn: Business Insider (voor wie verder wil kijken.)

 4. Scarletti

  Kosten van de immigratie Europese politiek beginnen zich te wreken

 5. Scarletti

  We zijn de vorige crisis nog niet te boven, de roverheid verhoogd de kosten voor de burger en dwingt burgers tot absurde investeringen. Crisis op komst, dit worden zware tijden

  1. HendrikJan

   Inderdaad, in de eerste dagen van Februari is in England (Londen), weer een Bilderberg bijeen komst achter gesloten deuren en daar wordt het teken gegeven om de strop nog iets vaster te rijgen.
   De omvolking moet sneller gaan.

   1. Marija

    Had ik nu ook maar, al was het er maar een, waardevolle tekening achter de hand, -(jammer dan dat het wel cultureel erfgoed is)-, die ik ergens op een grote veiling kon aanbieden.
    Om zo mijn spaarpot flink te spekken.
    Naar voorbeeld van Christina van ons niet koninklijk huis.
    Alles hangt van liegen, bedriegen, zelfverrijking en totale arrogantie, zonder enig respect, aan elkaar.

    1. Julian

     En jouw reactie getuigt wel van enig respect?

   2. Lugar

    “(…) een Bilderberg bijeenkomst…”

    ‘Follow the money and count the power’

 6. Lugar

  “Met een schuld van 131% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) belooft het weinig goeds voor de Italianen en dus voor de Eurozone.”

  Ik neem aan dat wij dat gaan betalen?

  1. Teunis Dokter

   Wie anders?

   1. Lugar

    Wij…

    Ik voel een nieuwe rondje lastenverzwaring.

 7. Niet L niet R

  Zo goed nieuws uit Duitsland, die o.a.Nederland mee zal trekken en dat voor komende verkiezingen.
  Hoop dat de kiezers niet thuis blijven, maar al die zakkenvullers weg zullen stemmen!

  1. van Urk

   Dan stemmen deze narcisten uiteindelijk toch weer op Rutte. Want hij heeft ons ook uit de vorige crisis geholpen. Dom volk die daar inderdaad nog intrapt.

 8. Florissa

  Adolf beloofde elke duitser een vw ,merkel een paard en wagen ,en daarom zijn ze dat wijf spuugzat .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.