Dag van de privacy: Nederlanders worden overal gevolgd in de grote steden

Geen categoriejan 28 2019, 18:00
Vandaag is het de Europese dag van de privacy! Dit jaar staat in het teken van een onderzoek uitgevoerd door de Universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden. Het rapport 'jouw buurt, jouw data' schetst een opmerkelijk beeld over alledaagse dataverzameling op straat en hoe weinig er eigenlijk nog van het concept privacy over is. Vaak beseffen mensen niet eens hoe vaak zij worden gevolgd. Niet alleen hangen de binnensteden vol met CCTV-camera's, maar er zijn tal van andere objecten waarmee gegevens over uw handel en wandel worden verzameld en gebruikt.
Uit het rapport blijkt dat ouderen meer moeite hebben met het opgeven van gegevens, maar jongeren doen er niet moeilijk over. Jongeren 'vinden het geen probleem om voor een festivalbezoek hun paspoort te laten scannen', aldus NU.nl. Terwijl privacy nog nooit zo dood was als vandaag vieren we de privacy. Hoera! Veel mensen weten eigenlijk niet hoeveel data bedrijven en overheid over ons verzamelen. Denk alleen al aan het afrekenen aan de kassa, de OV-chipkaart of CCTV-camera's met gezichtsherkenning. Allemaal momenten waarbij gegevens over uw acties worden opgeslagen en gebruikt.
Het zijn nog net geen Chinese toestanden, maar een surveillancestaat ligt op de loer. Hoe problematisch Nederlanders het vinden dat ze worden gevolgd door intelligente systemen hangt af van de persoon. Volgens de onderzoekers zijn de meningen erover verdeeld. De een vindt het juist prettig om zoveel mogelijk informatie te delen, zeker 'als ze daar iets voor terugkrijgen'. Maar anderen vinden het maar 'eng' en willen niet worden 'achtervolgd'.
Volgens onderzoekers is gemakzucht een belangrijke determinant in hoeverre iemand inspanningen levert om te voorkomen dat gegevens worden gedeeld. Zo werden de respondenten van het onderzoek meerdere scenario's voorgelegd en wat bleek? Diegenen die het vervelend vonden om door camera's gezien te worden kozen er tóch voor om door die ene straat te lopen met camera's. Simpelweg omdat de tijdsbesparing belangrijker is dan de privacy. Het toont maar weer aan hoe dood het concept privacy is:

"Loop je liever door een straat vol camera’s of loop je liever een paar minuten om door een straat zonder camera’s? Veel mensen kiezen voor het gemak van de snelle route."

Logisch, want om nu uren rond te wandelen om camera's te vermijden is ook weer zoiets. Niet iedereen is er van gediend om overal te worden gevolgd en velen hebben goede redenen. Laten we het er in ieder geval over eens zijn dat het een teken is van maatschappelijke gezondheid als camera's niet nodig zijn, immers zegt het fenomeen iets over de veiligheid op straat en daar schort het zeker aan. Jammer dus dat we allemaal onze privacy moeten opgeven om die veiligheid te kunnen garanderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten