Eurofielen hebben een nieuwe reden om euroscepsis te negeren: ‘In de jaren 80 was men ook anti-EU, dus ach!’

“Het is eigenlijk de norm.”

Ach kijk eens even. Onze Engelstalige vrienden van de Financial Times hebben een nieuw excuus bedacht om de groei van het anti-EU sentiment in Europa lekker te negeren. Hoe? Nou, dit keer niet door net te doen alsof het allemaal te wijten is aan extreemrechtse partijen… Nee, de nieuwe invalshoek is dat euroscepsis volkomen normaal is. In de jaren 80 was men ook kritisch, en kijk, de EU bestaat nog steeds. Dus ach.

Véron has very kindly updated his analysis using the latest election projections. Below is the trajectory of the European Parliament vote from the first elections in 1979 to today. What is clear is that the recent anti-European swell is, in some sense, only a return to the norm — or at least to levels the EU has previously managed to handle and indeed beat back. While the vote share for the two biggest parties — the centre-right EPP and the social democratic S&D — is heading for an all-time low, the overall “European mainstream” (which includes the liberals and the greens, both ardent pro-Europeans) is stronger than in 1979. The anti-system forces, conversely, are electorally no stronger (actually a little less) than 40 years ago.

Vervolgens redeneert de auteur van het stuk dat deze kritische houding afnam in de jaren 90 en 2000 omdat de economie beter begon te presteren. Toen het economisch goed ging nam de scepsis af. En ach, zegt hij, dat kunstje kan nu gewoon herhaald worden — “als we maar niet alleen leren van wat er fout ging, maar ook van de successen.”

But it also shows that during the good economic times of the 1990s and the early 2000s, the anti-European wave ebbed and support for the European project returned. What has been achieved before can surely be achieved again — if we draw lessons not just from the mistakes of the past, but from the successes too.

Wat er dan precies fout is gegaan, vraagt de lezer zich af? Dat vond de Financial Times niet belangrijk genoeg om te noteren. Want hé, het is natuurlijk wel een prominent lid van het eurofiele mediakartel he.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Spaanse kok

  Quote :Onze Engelstalige vrienden van de Financial Times
  .
  Wiki:De Financial Times (FT) is een dagelijks verschijnend Brits internationaal zakendagblad met een grote invloed in de zakenwereld en politiek met hoge …

  1. gister

   wiki

 2. Steve Van der Vekens

  Kunnen jullie die vuile Ernst Quispel en Guust Flater niet van Sceptr afhouden?
  Lijn jullie trolhonden aan.

  Voor alle duidelijkheid, ik heb daar geen account, (die twee beletten dat) maar ik zou wensen dat deze trollen ophouden met alle commentsecties te bevuilen.

  Dat is raar he, een normaal mens met gezond verstand denkt er nog niet aan om zijn tijd te steken in het bekeren van anti-migranten/islam-personen.

  Die twee, zijn ziek.

  1. Spaanse kok

   Leuke site.
   Bedankt voor de tip.

   1. HendrikJan

    Daar zit je allang op Rutte kok.

    1. Raspoetin

     Windows 10 = Ernst Quispel/Dopper.
     Zelfs in het buitenland zitten ze te trollen.
     https://sceptr.net/2019/01/regulitis-gedaan-met-broodjes-martino-of-salami-op-school/

 3. Raspoetin

  Meneertje Windows 10.
  Is hij hier buiten gesmeten dat die twee nu Belgische websites zitten te bevuilen?
  Guust Flater is momenteel niet te zien, die duikt alleen maar op om verwarring te zaaien.
  Jullie worden serieus gehaat.
  https://sceptr.net/2019/01/michel-wij-hebben-al-veel-gedaan-voor-klimaat/

 4. Meriadoc Brandebok

  Over het algemeen is er in elke lidstaat solide steun voor de EU, omdat de Europese samenwerking sinds haar bestaan voor een grotere welvaart heeft gezorgd. Behalve als de EU iets stompzinnigs uitvoert, dan zinkt het een beetje in, maar als de storm is geluwd kijkt de burger toch naar de portefeuille die beter is gevuld mét een EU dsn dat het zonder een EU zou zijn.

  1. Vit

   Heb jij daar ook maar iets van gemerkt in je portemonnee?

   1. Meriadoc Brandebok

    Ja, en jij ook.

  2. fockingworst

   @brandewijntrol haalt de eu en Europa door elkaar om zo de eu te promoten. @brandewijntrol suggereert hier dat voor de euro en de steeds meer naar macht grijpende eu er waren, er totale armoede en geen enkele samenwerking was.
   @brandewijntrol kennen we hier als een trollennick van w. I. m. h.u.T.t.e.n

  3. DeBruijn

   Voor een grotere welvaart gezorgd? Wij Nederlanders dreven altijd al met die landen handel, die is niet ineens ontstaan door de EU. Misschien dat het iets verbetert is, hoewel dat minder is als zij ons willen doen geloven.

   Voor de multi-nationals is het wel beter geweest, want die schuiven steeds een landje op waar de arbeid het goedkoopst is, dat is nu veel makkelijker geworden met de EU. Maar of dat nu zoveel beter voor ons was?

  4. Gekko

   Je bent weer aan het lullen, Geluk. Je bent zo stom, je weet echt helemaal niets.

   Er is recent onderzoek waaruit blijkt dat in de eurozone de economische groei achterblijft bij landen daarbuiten. Zonder Europese Unie as onze welvaart groter dan met. Veel mensen merken dat in hun portemonnee. Gepensioneerden hebben de afgelopen 10 jaar meer dan 25% koopkracht ingeleverd. En tot overmaat worden ze binnenkort gekort op hun pensioen.

   Waarom rot je niet op, Brandelul, met je achterlijke reacties. Ga naar de kleutersite, dat pas bij jouw niveau. Hier heb je niets te zoeken.

 5. DeBruijn

  De elite weet het ook gewoon beter dan wij, wij zijn dom. Dat zij Sophie in ’t Veld een paar jaar terug: ‘we moeten toe naar meer EU en pas nadat we dat verwezenlijkt hebben zullen we het aan het volk uitleggen’.

  Ja, pas nadien uitleggen. Dus buiten het volk om, aub haal de D voor ’66 weg.

  Timmermans zei ook iets van deze gading en oud-minister Bot. Wij zij snappen het allemaal niet.

  Inderdaad, ik snap het niet: dat mensen zo met hun kiezers om kunnen gaan en als achterlijk zien.

 6. TD

  Ik ga de post niet lezen,ik stem PVV!

 7. fusilier

  En waaruit bestaat die grotere welvaart dan?? Werken tot bijna 68, voedselbank,geen rente op je spaarcentjes als je oud bent, zorg,en ga zo maar door.

 8. Jacco

  Afschieten die zooitje

  1. Rien Noppen

   Ik geloof dat dit zo ongeveer de tiende oproep tot moord is op DDS vandaag.

   1. Jacco

    Inderdaad dat gevaarlijke linkse gespuis moet afgeslacht worden

 9. Gerlos

  Op de foto is te zien dat Juncker handje handje loopt, waarschijnlijk weer teveel whisky genuttigd. Zielig figuur.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.