Henk Krol verzet zich tegen ‘cashloze samenleving’: roept op tot ‘boycot’ van PIN-winkels!

50Plus voert deze week campagne tegen de ‘cashloze samenleving’ en vindt dat contant pinnen bij Gemeentebalie’s altijd moet kunnen. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer op verzoek van het Kamerlid van Rooijen over de mogelijkheid tot het doen van betalingen aan de gemeentebalie’s met contant geld. De ouderenpartij diende een motie in samen met Erik Ronnes (CDA) met het verzoek dat de regering zich hard maakt bij de vereniging van gemeenten (VNG) dat dit mogelijk wordt.

De motie van 50Plus werd aangenomen en dat is goed nieuws voor de ouderen! In veel Nederlandse gemeenten is het niet mogelijk om met contanten te betalen. Het gaat om 21 gemeenten waar enkel kan worden gepind. Voor ouderen is dat natuurlijk minder altijd prettig, die maken volgens de statistieken van De Nederlandse Bank (DNB) vaker gebruik van contant geld. Volgens de centrale bank zou een ‘cashloze samenleving’ kwetsbaar zijn. Onder meer omdat kwetsbare groepen liever gebruik maken van contanten.

De zorgen werden breed gedeeld in de Kamer. Henk Nijboer (PvdA) vroeg zich af wat de Euro als wettig betaalmiddel waard is als ‘zelfs gemeenten contanten niet accepteren’. Dat bij de Gemeentebalie’s niet met contanten kan worden afgerekend is ook vreemd, want ruim 40% van de betalingen vindt nog contant plaats. Bij jongeren tussen 19 tot 24 jaar is dat aantal een stuk lager, zo’n 25% en onder ouderen van 75 jaar of ouder is dat percentage hoger dan 60%!

Dat het bedrijfsleven voorkeur heeft voor betalingen met PIN vindt Van Rooijen geen probleem. Volgens hem is vooral de overheid het probleem: ‘Burgers moeten paspoorten en andere documenten altijd contant kunnen betalen’ zo stelt Trouw. Maar niet alleen roert de partij zich in de pers en in de Kamer, 50Plus roept ook op tot een soort van ‘boycot’ voor winkels die contant betalen niet ondersteunen. Op de website van de Partij wordt namelijk opgeroepen om winkels de mijden waar contant afrekenen niet mogelijk is: “Mijd winkels en zaken die contant afrekenen zonder pardon in de ban hebben gedaan!”

Dat gaat natuurlijk wel erg er, maar waarschijnlijk proberen de ouderen van de partij een vuist te maken tegen het steeds maar verder oprukkende digitale geld en niets doen helpt natuurlijk ook niet. Volgens 50Plus hebben mensen gewoon ‘recht’ om contant te betalen: “Als je – om wat voor reden dan ook – met contant geld wilt betalen, is dat in Nederland je goed recht. Geld is een wettelijk betaalmiddel. Kun je in een winkel niet contant afrekenen, dan stap je naar de concurrent. Maar bij gemeentelijke diensten is uitwijken niet mogelijk. Daarom móeten gemeenten cash accepteren. Zonder uitzondering. En wat ons betreft legt het parlement dat verplicht op.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Natte Scheet

  Ik ben 68 en pin normaal gesproken altijd. Vind het een stuk prettiger dan contant en het gaat ook veel sneller. Op dit moment is mijn pinpas defect en ervaar ik hoe vreselijk onhandig het is als je niet contact kunt betalen. Ik ben het dus helemaal eens met de heer Krol

 2. Michael

  Tsja… Henk Krol hè… de ouderen-activitst van Nederland. Ik doe mooi niet mee met zijn bizarre boycot.

  Verder moet je ietsje beter proofreaden Teunis. Aantal tikfoutjes en kromme zinnen.

  1. Barry

   Je zult maar blind zijn en het bedrag niet kunnen lezen op het pinapparaat. Ben je toch mooi in de aap gelogeerd.

  2. Lugar

   @Micheal: Het valt mij op dat je helemaal niet op de inhoud reageert, bovendien doe je nog een taalneuqertje naar Teunis.

   1. Michael

    Jawel hoor. Ik zeg alleen dat ik zijn boycot belachelijk vind, net als Teunis. Dat over de tikfouten is geenszins bedoelt om lullig te doen, maar puur constructieve feedback om het de volgende keer te voorkomen. Ik vind het persoonlijk fijn als mensen me wijzen op fouten ipv maar een beetje zwijgen omdat het lullig kan overkomen.

    1. Lugar

     Point taken.

 3. Groeneveld

  Pin-betalingen zitten in hetzelfde controlespectrum als bijvoorbeeld rekeningrijden: de overheid (en alle commerciele partijen) weten precies wat, waar en wanneer je koopt. Een complete track van je wensen en behoeften die ten koste gaat van je laatste restje privacy.

  Bovendien zijn burgers in een cashloze maatschappij makkelijk te pakken en te straffen door hun pinbetalingen te blokkeren: je bent machteloos en uitgeschakeld omdat je niks meer kunt.

  1. BB

   @Groeneveld

   Exact! En op deze manier ben je volledig afhankelijk van een bank, dus die verzekeren hiermee hun eigen toekomst.
   Een cashloze samenleving prima, geld is in principe toch waardeloos sinds de goudstandaard eraf is, maar dan wel door cryptovaluta.

   1. Duke

    Klopt helemaal. En banken verkopen ook betalingsgegevens van hun klanten aan derden. Wie bijna alleen cash pint gooit die gegevens niet te grabbel.

    1. Raveltje

     Klopt allemaal, banken weten precies je inkomsten én uitgaven
     Ze willen al jaren het echte geld eruit én wanneer je pas kapot is
     kun je niets beginnen. Het is wel handig om wat cash in huis te hebben

 4. Was Rodebos

  Ook hiermee probeert de deep state het laatste restje privacy van het gewone volk weg te nemen. De elite krijgt steeds meer macht en als je er wat van zegt word je geframed als ‘complotdenker’.

 5. Bosche draak

  1.Onzichtbaar geld geef je sneller uit, nee dank je ik houd graag overzicht.

  2.Ik zit er ook niet op te wachten om dmv een hacker/storing/ onwillige bank/ overheid ineens platzak te zijn.

  3.Vadertje staat weet al meer van mezelf dan dat comfortabel is, meer macht naar hen? Nee, dank je wel…

  4.Dit is WEER zo’n besluit dat buiten het volk wordt genomen, is dat nou eens afgelopen?
  Overleggen verdomme!! Het is ook ons geld!

  5.En het is ook weer de omgekeerde wereld van handhaving, je kunt de boeven niet stoppen van het jatten van geld? Nou dan haal je geld voor iedereen uit het leven!!?
  Onbekwame lafaards dat het zijn…

  1. DeBruijn

   Helemaal mee eens. Er wordt ons angst aangepraat van je welste. Er wordt meer geld gejat via pinpassen en internet, dan er ooit geld gejat werd op de ouderwetse manier.

   Angst is een slechte raadgever en daardoor laten we vaak toe dat de overheid steeds meer van onze vrijheid inperkt.

  2. Lugar

   @Bosche: +1

 6. Aytas

  Natuurlijk wil de overheid alles van ons weten, zijn we makkelijker onder controle te houden. Ook wat betreft consumptie gedrag is het zeer interessant voor partijen. Een boycott van aliexpress ed is van groot belang.

 7. Lugar

  Cashloos maakt afhankelijk, en vergeet ook niet van wie! (Fiscus)
  Cash maakt onafhankelijk, en vergeet ook niet van wie! (Ficus)

  1. Aytas

   Ook nonsens wij hebben fiat geld.

 8. Van der Scheur

  Waar is de tijd gebleven dat een overvaller er op kon rekenen dat iemand altijd wel wat tientjes tot een honderdje op zak had.

 9. DeBruijn

  Contant geld mag niet afgeschaft worden, mensen die dat het hardste roepen hebben geen idee wat voor consequenties dat heeft. Als we een verkeerde regering aan de macht krijgen of de EU trekt alle macht naar zich toe, dan kunnen de zogenaamde dissidenten met één druk op de knop buitenspel gezet worden met pin en andere digitale betalingen, omdat ze dan niets meer kunnen kopen.

  In China wordt dat al werkelijkheid, daar hebben ze een sociaal krediet ingevoerd. Ben je geen goede burger volgens de staat, dan kun je niet meer met het OV reizen, geen studie doen en geen hypotheek meer aanvragen.

  1. Lugar

   @De Bruijn: +1

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.