Henk Krol verzet zich tegen 'cashloze samenleving': roept op tot 'boycot' van PIN-winkels!

Geen categoriejan 16 2019, 15:00
50Plus voert deze week campagne tegen de 'cashloze samenleving' en vindt dat contant pinnen bij Gemeentebalie's altijd moet kunnen. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer op verzoek van het Kamerlid van Rooijen over de mogelijkheid tot het doen van betalingen aan de gemeentebalie's met contant geld. De ouderenpartij diende een motie in samen met Erik Ronnes (CDA) met het verzoek dat de regering zich hard maakt bij de vereniging van gemeenten (VNG) dat dit mogelijk wordt.
De motie van 50Plus werd aangenomen en dat is goed nieuws voor de ouderen! In veel Nederlandse gemeenten is het niet mogelijk om met contanten te betalen. Het gaat om 21 gemeenten waar enkel kan worden gepind. Voor ouderen is dat natuurlijk minder altijd prettig, die maken volgens de statistieken van De Nederlandse Bank (DNB) vaker gebruik van contant geld. Volgens de centrale bank zou een 'cashloze samenleving' kwetsbaar zijn. Onder meer omdat kwetsbare groepen liever gebruik maken van contanten.
De zorgen werden breed gedeeld in de Kamer. Henk Nijboer (PvdA) vroeg zich af wat de Euro als wettig betaalmiddel waard is als 'zelfs gemeenten contanten niet accepteren'. Dat bij de Gemeentebalie's niet met contanten kan worden afgerekend is ook vreemd, want ruim 40% van de betalingen vindt nog contant plaats. Bij jongeren tussen 19 tot 24 jaar is dat aantal een stuk lager, zo'n 25% en onder ouderen van 75 jaar of ouder is dat percentage hoger dan 60%!
Dat het bedrijfsleven voorkeur heeft voor betalingen met PIN vindt Van Rooijen geen probleem. Volgens hem is vooral de overheid het probleem: 'Burgers moeten paspoorten en andere documenten altijd contant kunnen betalen' zo stelt Trouw. Maar niet alleen roert de partij zich in de pers en in de Kamer, 50Plus roept ook op tot een soort van 'boycot' voor winkels die contant betalen niet ondersteunen. Op de website van de Partij wordt namelijk opgeroepen om winkels de mijden waar contant afrekenen niet mogelijk is: "Mijd winkels en zaken die contant afrekenen zonder pardon in de ban hebben gedaan!"
Dat gaat natuurlijk wel erg er, maar waarschijnlijk proberen de ouderen van de partij een vuist te maken tegen het steeds maar verder oprukkende digitale geld en niets doen helpt natuurlijk ook niet. Volgens 50Plus hebben mensen gewoon 'recht' om contant te betalen: "Als je – om wat voor reden dan ook – met contant geld wilt betalen, is dat in Nederland je goed recht. Geld is een wettelijk betaalmiddel. Kun je in een winkel niet contant afrekenen, dan stap je naar de concurrent. Maar bij gemeentelijke diensten is uitwijken niet mogelijk. Daarom móeten gemeenten cash accepteren. Zonder uitzondering. En wat ons betreft legt het parlement dat verplicht op."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten