Kamerleden ontstemd over mensensmokkelaars van Sea-Watch 3: ‘Schip aan de ketting leggen’

Een Iers schip redt enkele bootmigranten. Bron: Irish Defence Forces / Wikimedia Commons.

Het reddingsschip Sea-Watch 3, dat zich vooral bezighoudt met het oppikken van gestrande migranten in de Middellandse Zee wordt door geen enkele Europese haven toegelaten. De havenautoriteiten van Malta weigerden het schip gisteren om aan te meren. Aan boord zijn migranten uit zogenaamde ‘veilige landen’. Volgens CDA- en VVD-Kamerleden is het mogelijk dat de bemanning van het schip zich schuldig maakt aan mensensmokkel. Wel willen de Kamerleden dat Nederland een deel van de migranten toegang verleent tot de asielprocedure. Maar daarna zou het schip ‘aan de ketting moeten liggen’ aldus RTL Nieuws.

Volgens woordvoerder Jelle Goezinnen zouden er ‘32 vluchtelingen‘ (vreemdelingen red.) aan boord zijn, maar volgens een Haagse bron zijn deze bij voorbaat kansloos vanwege het feit dat wordt verondersteld dat de migranten uit veilige landen komen: “Daarom is de staatssecretaris ermee akkoord gegaan een deel in procedure te nemen, ze zijn toch kansloos.” De procedure moet natuurlijk wel gewoon worden gevolgd volgens het huidige stelsel van internationale wet- en regelgeving. Nederland heeft zich bereid verklaard om die procedure met deze vreemdelingen aan te gaan. Als ze terug moeten dan zou de Europese Commissie hierbij helpen volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Geen woord dus over het VN-migratiepact van Marrakesh als ‘hulpmiddel’. Opvallend.

Het is natuurlijk niet noodzakelijk dat private ‘reddingsschepen’ rondvaren op de Middellandse Zee en migranten oppikken om ze naar Europa te brengen. Want hierdoor wordt het wel erg gemakkelijk om ze van mensensmokkel te betichten. Zouden schepen als Sea-Watch 3 de opgepikte migranten terugbrengen naar de kust waar ze vandaan kwamen dan zou er ook niets aan de hand zijn. Dan kun je spreken over een legitieme reddingsactie. Maar omdat ze de migranten verder helpen in de reis naar hun bestemming (Europa) is het dus eigenlijk verkapte mensensmokkel onder mom van een ‘reddingsoperaties’.

Dat ziet VVD’er Malik Azmani ook op deze manier. Volgens hem moet worden onderzocht of de bemanning ook kan worden vervolgd. Ze zouden doelbewust de mensensmokkel in stand houden: “Mensen er af en de boot aan de ketting. Maar ik wil ook onderzocht hebben of de bemanning kan worden vervolgd. Ze houden met hun gedrag doelbewust de mensensmokkelaars in stand. Dat zouden we moeten kunnen bestraffen.” Stoere taal dus van de VVD en het CDA. Komen de verkiezingen er weer aan? Want ondanks al deze woorden nam de toestroom van vreemdelingen onder auspiciën van deze partijen wel sterk toe.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Peter Loosduinen

  Sea-Watch ziet situatie op vluchtelingenschip nijpend worden……………………………….

  Ach, u raadt al wat er weer gaat gebeuren !!

 2. Floris

  “Daarom is de staatssecretaris ermee akkoord gegaan een deel in procedure te nemen, ze zijn toch kansloos.”
  ——————————————————————————-
  Waarom deze geldverslindende procedures?

  W A A R O M?

  1. Vit

   Nou kijk, er wordt stevig aan verdiend.

  2. koeiepoep

   Nu: they are there. Maar straks: they are here. Boot vol krakers.

  3. Aytas

   In 2012 ging er 2000 miljard van arme landen naar het westen. Bron GFI (Global Financial Integrity). En maar jammeren de simpelsten.

   1. Siemien

    Over simpel gesproken, Dit is natuurlijk subjectief, over simpel gesproken, wat gaat er naar het oosten, noorden of zuiden, hè Aytasje..

  4. Raveltje

   Om studenten aan het werk te houden misschien?

 3. Sibvach

  Youtube: Escenas de nerviosismo en el salto: los subsaharianos se suben a un coche

  Dit is wat SeaWatch3 ons komt brengen met bootladingen vol.

  Deze mensen van SW3 zouden door een oorlogschip naar de bodem van de oceaan gebombardeerd moeten worden.

  We zijn in oorlog.

 4. TD

  ‘reddingsoperaties’.
  Die 32 illegale touristen hebben geheid allen een copie van het Marrakesh akkoord in de rugzak,met de volgende tekst felgeel gemarkeerd “economische vluchtelingen zijn identiek te behandelen als heuse vluchtelingen”
  Enkelen worden zelfs toegelaten tot de procedure,omdat ze toch kansloos zijn?
  Die redenering begrijp ik niet,dat is net zo idioot als “ik koop sigaretten want ik rook toch niet”

 5. Lugar

  “Geen woord dus over het VN-migratiepact van Marrakesh als ‘hulpmiddel’. Opvallend.”

  Dat komt nog op het moment dat zulks onder een EU-rechter komt.

  In 2017 werden er 235.000(!) asielaanvragen gedaan. Dat heeft bij elkaar meer dan 700(!) miljoen euro gekost. Bron: CBS

  1. TD

   Lugar:
   Misschien een testcase om te kijken hoe het juridisch uitvalt,is dat voor hen positief dan komen ze met een Noord Afrikaanse Armada van schepen!

   1. Lugar

    @TD: Ik ben er, helaas, van overtuigd. En Rutte heeft het goedgekeurd.

 6. Gerlos

  U kent toch het verhaal, kansloos asiel aanvragen in ONS LAND maar ze kunnen of willen niet naar hun land van herkomst terug gestuurd worden en verdwijnen in de illegaliteit,
  Retour Libië is de enige optie en stoppen met die taxi vaartuigen op de Middellandse zee

  1. Peter Loosduinen

   Gerlos heeft gelijk !

 7. Aytas

  ‘Maar omdat ze de migranten verder helpen in de reis naar hun bestemming (Europa) is het dus eigenlijk verkapte mensensmokkel onder mom van een ‘reddingsoperaties’.’

  Nee het is gerechtigheid, jij leeft van hun geld. Dit is over 2012 zeer gedetailleerd uitgelegd door het GFI (Global Financial Integrity). Een eerlijk verhaal omtrent migratie zullen we nooit krijgen. Mensen die uitgebuit worden is prima, zolang de gepamperde westerlingen er maar geen vuurpijl minder om hoeven af te steken.

  Het westen is moreel gezien een modderpoel. Wat zich nu rechts noemt heeft niets met rechts te maken.

  1. koeiepoep

   Ik keek op die site. En zag, dat er uit Angola 326 miljoen is gehaald. oke. Maar dan zie ik, dat er uít Aruba 5 miljard is gehaald. Of ik lees het verkeerd, of er klopt ergens iets niet.

   1. Aytas

    Ik weet niet waar jij gekeken hebt. Als je op de site aan het zoeken gaat zul je het vinden. Als je bv het kopje Illicit Financial Flows zie je direct dat Afrika net creditor aan de rest van de wereld is en als je door leest en links opent enz wordt dit onderbouwd. Ik zou denken dat je dit zelf kunt ouwe, jij bent heel wat intelligenter dan de gemiddelde dds reageerder. Anders kun je me natuurlijk privé benaderen voor uitleg.

   2. Aytas

    Ik heb je een artikel gestuurd met een simpele uitleg met een link naar de gedetailleerde maar is in Engels.

    1. koeiepoep

     Goed artikel. Maar de site waar ik keek, is de site waar je het over had. Daar staan ook de stromen van arm naar rijk per land en tot 2013. Brazilië wordt ook als uitgebuit opgevoerd bv. Wat ook opvalt, is de illegale kapitaalvlucht, mede mogelijk gemaakt door de grote banken. Het zou eens niet zo zijn. En ook mede mogelijk gemaakt, door corruptie in de arme landen zelf. Wie gaat er beginnen met de grote schoonmaak?

     1. Aytas

      tuurlijk wordt dit mogelijk gemaakt door corrupte ratten. je weet hoe mijn visie daarop is. Het is de corruptie die de uitbuiting mogelijk maakt van de armen.

  2. Vit

   @Aytas

   Evengoed zijn er miljarden aan ontwikkelingshulp en niet alleen van ons die kant op gegaan, in wiens zakken zal dat nou verdwenen zijn?

   1. Vit

    Wat het westen uit die landen haalt zijn grondstoffen, deze profiteren er ook van o.a qua werkgelegenheid.

    1. koeiepoep

     De eerste stap, van de nieuwe (extreem rechts genoemde) president van Brazilië is, hulporganisaties aan banden leggen, omdat die een tè grote invloed uitoefenen op t land. En gelijk heeft ie. Al te vaak is ontwikkelingshulp een manier, om een plaatselijke Hitler in t zadel te helpen/ houden. De EU heeft 4 miljard richting Afrika gestuurd, maar heeft geen idee, wat er met t geld is gebeurd. 3 maal raden, maar grote kans, dat er misstanden mee worden gefinancierd. Zowel wij, als grote delen van Afrika willen van deze vorm van hulp af. Ga maar eens op zoek, naar wat er in Congo en later Zaïre is geflikt, onder de vlag van de Verenigde Naties. Op Canvas kun je er een mooie documentaire over zien. Misschien, dat er dan met wat meer begrip op Aytas wordt gereageerd, al kan ze af en toe idd wat ‘gedreven’ overkomen.

     1. Floris

      “Misschien, dat er dan met wat meer begrip op Aytas wordt gereageerd, al kan ze af en toe idd wat ‘gedreven’ overkomen.”
      ————————————————————-
      Los van haar super-arrogante toonzetting heeft ze gewoon geen gelijk. Het geld (illicit financial flows) is merendeels van steenrijke corrupte Afrikanen. Het stroomt wel naar het westen (banken en belastingparadijzen) maar het is nog steeds hun eigendom.

      Het zijn dus hoofdzakelijk deze Afrikanen die hun eigen land en de arme bevolking benadelen en het is al helemaal absurd om te beweren dat Afrika “netto-betaler” aan het westen zou zijn en dat het “dus” gerechtigheid is dat de gelukszoekers hier hun hand op komen houden.

      Dab heb je wel een hele grote kronkel in je kop. Aytas spoort niet.

 8. HendrikJan

  Zeg Rutte wanneer stop jij deze kolderieke onzin.
  Roep de Marine op, om de gratis veerboten die onder Nederlandse vlag varen, op te brengen naar Den Helder.
  Stop met het toestaan en het fiatteren van deze mensensmokkel.

  1. Tante Sidonia

   HendrikJan

   Juist.
   Maar het probleem is dat, in werkelijkheid, Groen-Links de baas is in Den-Haag!
   M.a.w. “laat ze maar binnenkomen!”
   De werkende en (teveel) belastingbetalende MOETEN dit accepteren!!! Anders,…….
   populist, racist, nazist en de hele rataplan!

   1. Aytas

    Terecht in jouw geval omdat je je op leugens baseert.

   2. Lugar

    “Groen-Links de baas is in Den-Haag!”

    Volgens mij is het GL-ideaal inderdaad 1op1 overgenomen door Rutte. Iédereen is welkom alle mensen mogen komen, niemand is illegaal en de belastingbetaler betaalt.

 9. Tante Sidonia

  Effe vergeten:
  Marrakech-pact treed in werking, dus……………….. ze moeten binnenkomen!!!
  En Nederlanders………………mondje dicht: jullie regering heeft dit Pact ondertekend!
  ( Waar 80 % van de Nederlanders absoluut tegen waren!)

 10. Peter Loosduinen

  Even een ander onderwerp :

  Armeense familie Tamrazyan ????
  “Regels zijn regels en die gelden voor iedereen”, zegt VVD-Kamerlid Laan.

  Staatssecretaris Harbers maakt geen uitzondering voor Armeens gezin Tamrazyan !!!!

  Dus stoppen met de show en UITZETTEN NU !!!!!!

  1. Aytas

   Slecht man. Het probleem is door de staat gecreëerd. Ik hoop dat je nooit het ongeluk krijgt dat jij anderen gunt.

   1. Peter Loosduinen

    Waarde Aytas. Op kosten van de belastingbetaler alle procedures doorlopen met gewiekste advocaten. Als dan het uiteindelijke oordeel is geveld ,dat negatief is ,moet men gewoon weg.
    Anders nemen we ons eigen rechtssysteem niet meer serieus.

    1. Aytas

     Beste Peter. Zolang bedrijven als de fleurette groep maar ook Shell belasting verplichting aan Nederland hebben is er geen argument om te stellen dat de belasting betaler het betaald aan te voeren.

     1. Peter Loosduinen

      Hoi Aytas,
      Dan laat ik het element van belasting er uit.
      Blijft over uitgeprocedeerd=uitgeprocedeerd= WEGWEZEN.
      Leuker kan IK het niet maken.
      Om een prachtige Maleise term te gebruiken Abis perkara.

 11. Floris

  “Dit is over 2012 zeer gedetailleerd uitgelegd door het GFI (Global Financial Integrity).
  […]
  Het westen is moreel gezien een modderpoel. Wat zich nu rechts noemt heeft niets met rechts te maken.”
  ———————————————————————————
  Ik ben er even in gedoken. Er is het nodige te vinden op het net maar uit niets blijkt dat de illegale geldstromen naar westerse partijen gaan. Ik krijg eerder de indruk dat het merendeel van de illegale geldstromen ten goede komen aan corrupte Afrikanen die het geld in belastingparadijzen stallen.

  1. Floris

   Ik had hier nog een citaat bij van een site waar ik nog een link naar zal proberen te geven, maar het kwam niet door.

   @ Redactie: kan dat GODVERGETEN filter nu niet een keer in de prullenbak? Zo demotiveer je deelnemers alleen maar.

   1. Aytas

    Een citaat kopieer en plak je. Goldman Sachs heeft pas uit de doeken gedaan dat het land Congo niets verdiend aan de kobalt die daar uit de grond komt. Alleen de gedachte dat dat alleen bij Afrikanen blijft is compleet ridicuul.

    1. Floris

     “Een citaat kopieer en plak je.”
     ——————————————
     Goh, je meent het!

     Wist je nog niet dat hier een woordfilter is ingesteld?

     Probeer het woord dr*gs (bijvoorbeeld) maar eens te plaatsen. Dat lukt niet.

     Ik heb geen idee welk woord in mijn citaat voor de blokkade zorgt, maar het komt er dus niet door.

     Deze site is sowieso nogal gebruikersonvriendelijk. Ze komen ermee weg omdat ze geen concurrentie hebben.

  2. Aytas

   Fleurette groep is een in Nederland gevestigd in Nederland. Heb je werkelijk geen idee hoe het werkt? Dan Gertler, moet ik het echt tot zover uitleggen. Heb je trouwens al die pdf die ze beschikbaar stellen zo snel doorgelezen. Het vermogen van Kabila is ongeveer 0.5 miljard dat van Gertler 1.5 . Er zijn veel fleurette groups en dan Gertlers.

  3. Aytas

   “Companies
   An anonymous shell company is a corporate entity that has disguised its ownership in order to operate without scrutiny from law enforcement or the public. These “phantom firms” can open bank accounts and wire money like any other company, making them a favorite tool for money launderers to hide their business and assets from authorities. They have facilitated crimes ranging from Medicare fraud in the United States to illegal logging in Africa to corruption in Malaysia.”

   Nou moet jij je eens afvragen of dat geld allemaal op een bank wordt gezet of dat er bv bouwprojecten van worden gefaciliteerd. Wat ook leuk is om eens wat dieper in de fleurette groep te duiken.

   Als je verder hulp nodig hebt hoor ik het wel maar je zou het zo moeten kunnen.

 12. Willem Bever

  Wat klopt hier niet?

  “volgens een Haagse bron zijn deze bij voorbaat kansloos”

  en

  “Nederland heeft zich bereid verklaard om die procedure met deze vreemdelingen aan te gaan.”

  Leggen we de kosten van deze procedures bij de vermeende “mensensmokkelaars”neer

  Absurd

 13. sjun

  Verstandig politiek geluid om een Afrikaanse braindrain te voorkomen.

 14. J.Rademaker

  GFI registreert het geld dat onrechtmatig uit Afrika gesluisd is. In Nigeria bezitten 3 mensen ca 20 milliard en in Egypte 2 ca 10 millard etc ( google en verbaas u ).
  Deze miljarden gaan in dollar of euro op Europese en Zwitserse banken.
  Helaas leven de Europeanen hier niet van, veilig spaarpotje, de Afrikanen ook niet vandaar de ontwikkelingshulp.
  De arme mensen van Sea watch zien de naamsbekendheid en donaties verminderen en ook een verdienmodel.

  1. Aytas

   Jawel joh. Bv de fleurette group heeft belasting verplichting aan Nederland. Zo moeilijk is het toch niet. Jullie zoeken niet door. Dan Gertler belasting verplichting aan Israël.

 15. Lugar

  Natuurlijk zijn die Kamerleden niet ontstemd, ja voor de bühne zijn ze ontstemd, maar gewoon in het algemeen zijn ze niet ontstemd.

 16. Arie B

  Toegang geven tot de asielprocedure? Belachelijk! Ze komen uit veilige landen dus de procedure zal altijd uitwijzen dat ze uitgezet moeten worden. Kortom, zonde van het geld om hier weer linkse asieladvocaten mee bezig te laten gaan, zonde van het bed, brood en bad. Slecht gedrag niet belonen met een kansje, hoe miniem ook.

 17. Heras

  Dat eeuwige inconsequente gedrag van onze regering heeft er nu voor gezorgd dat de bevolking hen zat zijn. Eerst een verdrag door de strot duwen en daarna weer mensen toelaten; “ze zijn toch kansloos” , o ja joh, ga je ze terugsturen dan???? En wat voor een boodschap geef je af, als ze uiteindelijk toch mogen blijven??

  En wat de tekst van aytas betreft; het is zo verkeerd gegaan omdat ze (de afrikaanse overheden) boekhoudkundige fouten hebben gemaakt. Daarbij is het bestrijden van fraude niet echt hun prioriteit. Heeft dus niets met het westen te maken.

 18. Bes Tolen

  Als het om illegale vreemdelingen gaat, is vanaf het begin dat de politiek verantwoording wilde nemen, door criminele organisaties, die de vreemdelingen vertegenwoordigen, gelogen. Daar is nooit enige maatregel tegen genomen maar de overheid liet zichzelf wel een onderhandelingspositie afdwingen. Dat in een omvang en zwaarte, die niet fatsoenlijk meer was en is. Daarom is Nederland’s toekomst geheel in handen gelegd van criminele organisaties waaronder veel christelijke verbanden vallen te rekenen. Deze laatsten zijn verantwoordelijk voor miljoenen illegalen immigranten naar Europa waarbij ook veel illegalen wel over Nederlands grondgebied naar Duitsland werden vervoerd. De criminele organisaties hebben met hun dekmantel altijd vrij spel gehad. Zij hebben hun mensen aan beide kanten zitten, die er allen ook nog eens aan verdienen. Bepaalde groepen ook nog eens zwart waar nooit wat tegen is gedaan. Aangezien de hoogste kerkelijke organisaties zoals het bisdom Keulen als centrum zich actief bezig hielden en houden met immigratie, is er geen toekomst voor de eigen autochtone bevolking. Wat de bedoeling is. Het christendom heeft zich altijd al dubieus en vaak geheel verwerpelijk opgesteld tegen de mensen hier. De immigratiestromen worden alleen maar groter. We worden als gewone Nederlanders al tientallen jaren bedrogen en dat leidt tot decimering van autochtoon. Immers de grote steden in eigen land zijn al voor de autochtone bevolking grotendeels verloren. De werkgelegenheid wordt met juist met wetgeving en bemoeienis van de politiek en grote inzet van de instellingen en bedrijven in de grote steden in handen gelegd van de zogenoemde nieuwkomers. Kortom, de regeringen zijn altijd wel goed om de bevolking te misleiden. In de grauwe tachtiger jaren deden zich al onder het volk, dat gemeen de mond werd gesnoerd, uitspraken voor in de zin van bedriegen en bedreigen. Laten we wel wezen de hele politiek heeft maar één groot hoofdonderwerp en dat is de massa immigratie. Daar is alles op gericht. Respect? Wie durft dat te vragen? Die heeft er niets van begrepen. Nederland is een heel moeilijk land geworden voor het eerlijke deel van de autochtone bevolking. Geef waar dat maar even kan, geen duimbreed meer toe aan de verwerpelijke politiek.

 19. Rud56

  “Staatssecretaris is akkoord met opnemen in asielprocedure want ze zijn toch kansloos.”
  Dus ze gaan die lui hier toelaten in een duizenden euro’s per persoon (huisvesting e.d. even buiten beschouwing gelaten) kostende en eindeloze procedures in de wetenschap dat ze indien hier, nimmer uitgezet kunnen worden en dus de illegaliteit ingaan in afwachting van een definitieve verblijfsvergunning etc.

  Tja, een betere bevestiging van dat Marrakesh-verdrag kan je niet krijgen, hé Rutte!

  1. Lugar

   +1

   1. Lugar

    Een stem op Rutte:

    – Afschaffing referendum
    – Invoeren sleepwet
    – Meer belastingen
    – Meer Brussel & EU
    – Meer, veel meer migranten [Marrakesh]
    – Meer leugens

    1. Vliegenvanger

     Een stem op Trutte en je bent genaaid met open ogen.
     Die man is tot alles in staat, een grotere narcist bestaat er niet.

 20. Vliegenvanger

  Niks toelaten, toelaten betekend meewerken aan mensenhandel. Wat dat schip moet doen de mensen terug aan land zetten waar ze zijn opgepakt. Dit schip is een verkapte mensen handel zogenaamd een reddingschip. Weer een maas in de wet.

 21. Peter Loosduinen

  Zojuist bij Nieuwsuur van de NOS weer een eenzijdig jammerverhaal over de Seawatch 3 gezien.
  Aan hen geschreven:
  EENZIJDIG verhaal !!
  1. Het gaat om MENSENSMOKKELAARS die ILLEGALEN een gratis boottochtje aanbieden.
  2. U vermeldt niet dat volgens ONZE CDA- en VVD-Kamerleden het mogelijk is dat de bemanning van het schip zich schuldig maakt aan mensensmokkel.

  Stuur het schip terug naar Afrika !! We hebben in Europa geen behoefte aan illegale migranten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.