Kritiek op het basisinkomen en een ontbrekende vraag

Opvallend genoeg valt in Trouw een artikel te lezen dat flinke kritiek levert op het idee van een basisinkomen! De auteur mist echter een belangrijk aspect: de reactie van de maatschappij op de nieuwe situatie.

Ingrid Robeyns, filosofe, zet haar essay uit aan de hand van drie belangrijke vragen:

#1 Wat is het totaalpakket van sociale en economische hervormingen waar het basisinkomen deel van uitmaakt?
#2 Wat willen we met een basisinkomen bereiken?
#3 Hoe scoort het idee op de relevante waarden en principes in vergelijking met andere mogelijke institutionele veranderingen. 

Ze geeft prima antwoorden op deze vragen, maar mist naar mijn idee een cruciaal punt. Hiervoor ga ik voor het gemak even uit van 1000 euro per maand voor iedereen (kost al klauwen met geld, maar goed). Stel nou dat dit is afgedekt en financieel dus uit kan, wat gebeurt er dan? Gaat iedereen z’n dromen achterna en ontplooit men zich als de persoon die ze altijd al hadden kunnen zijn, maar door ‘het systeem’ werden tegengehouden? Nee.

Je kunt er donder op zeggen dat een flink aantal mensen totaal niet meer vooruit te branden is, want ‘het is wel best, zo’. Dit zie je bij gezinnen die lange tijd gebruik maken van bijstand. Men zal ook een stuk gemakkelijker allerlei producten en diensten consumeren. Want als iets inmiddels wel duidelijk is, is dat men niet vrijwillig minder gaat consumeren.

Waar een brood dan eerder nog een euro kostte en de bakker aan het eind van de dag wat weg moest gooien, krijgt hij vroeg of laat heus wel door dat hij steeds vaker door z’n assortiment heen raakt, en ook prima €1,20 kan vragen, men heeft het geld toch wel. Dit zie je op het moment bij de huizenmarkt; men biedt prima meer wanneer het aanbod gering is en het geld toch aanwezig is. Gaat iedereen zo denken, dan wordt binnen de kortste keren álles duurder en is het effect van het basisinkomen weg. Dit fenomeen zie je ook bij zo’n beetje alles waar subsidie aan te pas komt, het wordt duurder (en, zij takje, de kwaliteit gaat zelfs omlaag). En ja, wat dán?

Geld bijdrukken, het basisinkomen verhogen? Dat is symptoombestrijding. Moet men, om de kosten dan te drukken, de rijkere mensen maar geen recht meer geven op basisinkomen? Dan heb je feitelijk wat je nu ook al hebt, bijstand. Heel het plan is waardeloos.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Florissa

  Gemeentehuizen spelen hier ook op in,een uittreksel van het bevolkingsregister ,druk op de knop ,een kopie rolt eruit ,kassa 18 Euro. Prijzen van Paspoorten ,rijbewijzen ,prijzen verschillen per gemeente .Asielzoekers zijn maar goed af ,zonder papieren ,en krijgen alles voor elkaar .

 2. TD

  “Met een basisinkomen gaat iedereen z’n dromen achterna en ontplooit men zich”
  Daar geloof ik niets van!
  Ik denk dat men 4 groepen krijgt:
  groep1 gaat zwart werken
  groep2 gaat niets doen
  groep3 gaat wat parttime spelen
  groep4 de kleinste groep,blijf gewoon doorwerken
  Hoe de begroting van BV Nederland gaat functioneren mbt werkgevers,industrie, producerende bedrijven belastingopbrengsten en BBP is mij onduidelijk.

 3. toetssteen

  Lol. Een basisinkomen is: u pakt van de bakker duizend euro en verdeeld dat via een basisinkomen en zo kunnen deze mensen dan brood bij die bakker kopen.
  Ahum, er is slechts een klein probleem: de bakker heeft geen geld meer om meel en gist te kopen…….

 4. HendrikJan

  Iedereen moet in zijn leven, indien gezond van lijf en leden, ca 40 jaar arbeid verrichten.
  En daar een vergoeding voor ontvangen die de levenskosten dekken.
  Voor gelukszoekers moet geen ruimte zijn in Nederland.
  Stop met de EU in deze vorm en zeg Schengen vaarwel.

  1. toetssteen

   @HenrikJan
   Yep.

  2. ZiggyStardust

   Die 40 jaar lijkt mij een beetje weinig. Persoonlijk heb ik 23 jaar op school gezeten/ gestudeerd, werk vanaf mijn 14e en vanaf mijn 16e fulltime gewerkt naast school, hbo en ATPL opleiding. Op dit moment eigen bedrijf, dus geen ATPL meer.
   Ik ga dus meer richting 60 jaar als ik met pensioen ga.

   1. TD

    Dus je werkt tot je bijna sterft,maar eerst nog even alle LP’s van David Bowie beluisteren!

    1. ZiggyStardust

     We could be heroes…

    2. ZiggyStardust

     Eigenlijk het liefst wel ja. Bowie is een man die zichzelf steeds opnieuw uitgevonden heeft. Heeft in meer dan 20 films gespeeld, ontwierp zijn eigen kostuums, deed de regie van zijn videoclips, schreef zijn eigen teksten, en nog veel meer. Hij is voor mij een van de meest bewonderingswaardige personen in de wereld. Hij is grondlegger van huidige muziekstromingen, en nog steeds van invloed op de hedendaagse mode/kleding dmv een grote inspiratiebron van huidige couturiers, en ontwierp ook zijn eigen kleding. Tevens was hij getrouwd met het Somalische model Iman, en de grondlegger van aandelen in artiesten. Een veelzijdig mens, een gemis..

     1. TD

      Ja,een soort Leonardo da Vinci en kameleon in het entertainment!

   2. HendrikJan

    Vandaar mijn 40 jaar is ook voldoende voor je AOW.

   3. toetssteen

    @ziggy
    Mijn ma kon mijn studie niet betalen, dus het was en/en. Ach, geen tijd om te feesten en beesten.
    De missus komt uit ervoor gaan gezin
    Pa werkte/ ma werkte. Oma en opa deden veel aan ondersteuning en wat anderen
    Met elkaar, voor elkaar.

    Mijn vrouw werd gynaecoloog en ik een doodsaaie ict econoom die zich toelegde op de transitie van een bekrnde bank naar de volledige automatisering

    Onze kinders zijn beta’s en tja het gaat hen goed.

    1. ZiggyStardust

     Mijn vader had ons in de steek gelaten, moeder eerst bijstand maar snel ook aan het werk, savonds en snachts. Financieel niemand om op terug te vallen. Heb 3 zusjes, allemaal hard bijgedragen aan het een oudergezin en er allemaal !! Iets van gemaakt. Niemand bij ons is er slechter van geworden, maar heeft er wel mentaliteit door gekweekt. Werken, en je kan iets bereiken.

 5. Tante Sidonia

  Basisinkomen?
  Reken er maar op dat het Marrakech-pact volledig gebruikt gaat worden.
  Heel Afrika naar Nederland!

 6. ZiggyStardust

  Je gaat een nog groter verschil in inkomen krijgen binnen de Europese unie en oneerlijke concurrentie. Met die 1000 euro basisinkomen per maand zou ik persoonlijk een aantal huizen kopen in Hongarije die ik vervolgens zou verhuren. Mijn hypotheek wordt dus betaald via het basisinkomen en ik verdien er nog geld aan ook, terwijl de Hongaren het nakijken hebben en woonlasten voor hen onbetaalbaar gaan worden. Dat zou ik doen met dat geld. En waarschijnlijk nog veel meer mensen. Geen goed idee dus, als het Europese plan wordt doorgezet.

  1. HendrikJan

   Dat speelt nu toch ook al in landen rondom de Middelandse zee.
   Turkije / Marokko.

 7. Duke

  Iedereen een basisinkomen is een waardeloos idee.
  Het basisinkomen zou je kunnen gebruiken om de armoedeval op te vangen. Werken gaat dan echt lonen in plaats van dat je er met werken op achteruitgaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.