LOL! Volkskrant recenseert “Mr. Hiddema in de politiek” en krijgt zelfs maar een beetje lof er niet uit

Een buitengewoon merkwaardige recensie.

Bij de Volkskrant zijn ze wel een beetje van het recenseren van boeken. Oh ja, de quasi-opgeleide achterban + redactie vinden boeken “heel belangrijk,” en dus laat de redactie met enige regelmaat een recensie door iemand schrijven zodat de gewone lezer kan bepalen of hij het boek in kwestie al dan niet wil aanschaffen en lezen.

Een goede recensie is duidelijk, krachtig, en laat er geen misverstand over bestaan wat de recensent van het boek vindt. Helaas schiet de recensie van het boek “Mr. Hiddema in de politiek” overal in tekort. Het is één grote, nietszeggende leegte. Lees maar mee:

Het pikante van Mr. Hiddema in de politiek is dat het helemaal geen roman is. Theo Hiddema is echt op latere leeftijd in de politiek beland en kuiert nu als een verbouwereerde paradijsvogel door het parlementsgebouw. Gehuld in een pantser van ironie dat alles, inclusief dit boek, voor tweeërlei uitleg vatbaar maakt…

Een tip nog: gelieve dit boek met een korrel zout te nemen. Dat de Kamervoorzitter van haar kant ook zulke innige gevoelens koestert is bijvoorbeeld lang niet zeker.

Het enige wat de recensent verder nog kwijt wil is dat het meest pikante aan het boek is dat het geen roman is… omdat Hiddema écht een oudere weduwe is die op late leeftijd nog maar eens besloot om de politiek in te gaan.

Dat Hiddema zijn verhalen alvast door journalist Stan de Jong liet optekenen, heeft zo zijn voordelen. Dit zijn de observaties van een buitenstaander die zich nog volop over het Haagse binnenleven verbaast. Al die vakantiedagen waar Kamerleden recht op hebben, waar is dat in hemelsnaam voor nodig? Verplichte aanwezigheid bij vergaderingen, ook zoiets. ‘Daar ben ik allergisch voor. Ik wil iets doen, mijn hersens aan het werk zetten.’

En daar is de kous mee af. Voor de rest wordt er niets gemeld. Of het een goed boek is? Geestig? Of het iets toevoegt? De recensent doet zijn best om het vooral niet te melden, behalve dan dat er opgemerkt wordt dat het boek “drie sterren” krijgt.

Zo’n recensie heb ik zelden gelezen. Het gaat werkelijk nergens over. Maar waarom is dat? Het antwoord laat zich natuurlijk raden: ‘Mr. Hiddema in de politiek’ is eigenlijk gewoon een heel interessant, goed geschreven boek. Maar een Volkskrant-recensent kan dat natuurlijk niet over zijn lippen (of uit zijn vingers) krijgen omdat het boek verhaalt over een duidelijk rechtse politicus wiens hobby het is om alle politiekcorrecte cliché’s te vernietigen.

Tip aan de Volkskrant: als je een boek eigenlijk niet wilt recenseren omdat het over iemand gaat waar je niets positiefs over wilt melden, laat die hele recensie dan maar achterwege.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Rien Noppen

  De Volkskrant deelt nog drie sterren uit. Dat lijkt me heel welwillend.

 2. HendrikJan

  Iedere krant heeft een achterban, adverteerders en voor de rest een grote doos kleurpotloden om de artikelen een kleur te geven.
  Objectiviteit hoort niet bij het inkleuren.

 3. Ego-non-solus

  Weer zo’n blog waarop de bekende augurken graag reageren. Rien (welkom op deze site, maar sorry, uw reacties lees ik niet) heeft zijn zure bom al laten vallen. Waar blijft de rest?

 4. Tante Sidonia

  Ach ….. ja..ja…..wat anders?
  Volkskrant (bijna facistisch) links, Moslim-knuffelaars in Optima-Forma.
  Vandaag weer een artikel over een Afghaans Moslim restaurant: “geweldig, fantastische Chapli-kobak ( simpele lams gehaktbal)” en verdere geleuter!
  De gehele Volkskrant is doordrenkt van pro-Moslim; vaak op een vileine wijze: populisten vv Moslims en ALTIJD halve waarheden!
  Dus,…… kritiek op Hiddema, omdat het Hiddema is bewijst wederom dat de Volkskrant: om wat HUN niet bevalt, een vijand is!
  Toekomstig gaat deze krant fout: Moslims hebben, min of meer respect, voor mensen met hun principes.
  “Overlopers/verraders/kontenlikkers/ etc,”, verachtten de Moslims. Bij deze gaan het eerst: “kop er af!”

  1. Rien Noppen

   Als je de Volkskrant ‘fascistisch links’ noemt ben je akelig de weg kwijt.

   1. wheelboy

    Dat nog net niet Rien .Maar wel de Pravda van NL . Valt me mee dat ze log geen zijs en hamer en ster op de voorpagina hebben staan .

   2. Top

    Ach guttegut een sneeuwvlokje al hier. Eens kijken wat ik daar mee kan gaan doen. Rientje! Je moeder is vast en zeker trots op je. Nu wij nog!

    1. Top

     Nog even dit; Ik vermoed, dat ‘R.Noppen’ weer het zoveelste alias is van Quispel, Dyuindam en de meesten weten wat ik bedoel.

     Dus van af nu Blablabla Blaaskaak. en natuurlijk eenzame loser. tiktaktiktak.

     1. Lugar

      “Ik vermoed…”

      100%

   3. Fortiori

    Als je vroeger de Volkskrant las, of de Maasbode was je van ’t houtje. Ook Trouw had aan de andere kant eigen publiek. Dat is voorbij. Het zijn gerenomeerde kranten geworden. Tante Sidonia is van de uitgeverij Wpg, België, een comic en geen serieuze informatie bron.

  2. TD

   Tante Sidonia:
   ++++

 5. Beukman

  Kom kom, ik lees een heel aardige recensie. Hiddema zelf zal ook niet ontevreden zijn met de drie sterren. Een advocaat die in de politiek belandt en dan zelfs schrijver wordt, wie had dat van de bejaarde weduwnaar Hiddema nog verwacht? Zijn vrouw zeker niet!

  Het boek leest als een schelmenroman, een niet ongeestige zedenschets van politiek in de vroege 21ste eeuw. D66’ers doen de verteller denken aan verkopers in de duurdere herenmodezaak, de leider van GroenLinks is ‘een Ukkie die een economisch drukkie doet’ en een Kamerlid van de ouderenpartij maakt dat ‘je je niet echt verheugt op een zorgeloze oude dag’. Er is ook nog een Kamervoorzitter voor wie de hoofdpersoon een bijzonder zwak ontwikkelt. ‘Tot omstreeks middernacht is ze gebleven. Ze heeft humor, dan vliegt de tijd.’,/i>

  en:

  Ook over de toestanden binnen Forum voor Democratie vertelt Hiddema. Dat levert Noord-Koreaanse passages op. Zoals deze, over het gedwongen vertrek van wat cruciale figuren: ‘De directeur van het partijbureau werd uit haar functie ontheven. Het partijbureau werd zelfs helemaal ontmanteld en de rekrutering werd met een schone lei opgestart.’

  Ik ga het zeker lezen.

  1. Rien Noppen

   Ernstiger is dat Michael het de Volkskrant kennelijk niet toestaat een kritische recensie te schrijven over een boek dat over het FvD gaat. Alleen lof en bewondering is toegestaan.

   1. sjun

    Kritische *recensie* het staat er echt…. Steeds meer begrippen lijken te devalueren onder het vigerende taalnazisme dat al eens politiek via de PvdA gestalte kreeg in Amsterdam. Misschien is het geen toeval dat de voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes door de PvdA beloond werd met het burgemeesterschap van Hilversum. Tenslotte is de ene politieke dienst de andere waard…

 6. Tante Sidonia

  Voor dat ik het vergeet:

  De “berekende” kosten van de klimaat politiek worden bekend gemaakt na de verkiezingen!
  A kosten zijn allang bekend!!!!
  B bang voor de grote klap milieu-ridders als de cijfers eerder bekend worden gemaakt!
  C bang voor de grote klap Moslim-aanbidders als cijfers eerder bekend zijn!
  D Lafaards, angsthazen, bang ( 2e kamer/regering/politici) voor de facistisch Groen-Links; die in Den-Haag te grote invloed heeft!!!
  E Het is eerder 20 maart 2019 dan u denkt!
  Stem tegen de verdwazing en verrijking van de “Groene-Elite”.

 7. TD

  Als Wierd Duk een recensie schrijft over het Hiddema boek,hoeveel sterren geeft hij dan?
  5 of 6!

  1. Aytas

   Het staat zolang het fvd niet aan de macht is iedereen vrij om een mening te geven.

 8. Aytas

  2e boek in korte tijd. Politicus of zelverrijker? In zijn carrière als advocaat kun je het gemakkelijk zien, een man zonder enig moraal.

  Het staat een ieder gelukkig nog steeds vrij een mening over zo’n boek te geven, koester het zo lang het nog duurt.

 9. Gerlos

  Linkse recensies over rechtse politieke partijen worden in het algemeen afgedaan met geleuter van rechts beneden de waarheid

 10. Blue monday

  Tip aan de Volkskrant: als je een boek eigenlijk niet wilt recenseren omdat het over iemand gaat waar je niets positiefs over wilt melden, laat die hele recensie dan maar achterwege.

  Ik zou zeggen:
  Tip aan de DDS: als je een partij helemaal niks vindt omdat het over iemand gaat waar je niets positiefs over wilt melden, laat die hele mening dan maar achterwege.

  Wat een achterlijke uitspraak vd Galien!

 11. Tante Sidonia

  Rien Noppen
  Even voor alle reageerders:
  Rien betekent: NIETS/WAARDELOOS
  Noppen: UITPLUIZEN
  Kortom:
  Rien Noppen is bezig zijn eigen onzin uit te pluizen.
  Volgens Freud opsluiten!!!

 12. Arie B

  Om de achterban niet in verwarring achter te laten moet je toch je poot stijf blijven houden natuurlijk.

 13. sjun

  Zoals wel vaker kan de nieuwspraak vanuit de ‘Volks’krant omgekeerd verstaan worden. Ergo zal het boek over Theo Hiddema aanbevelenswaardig zijn. Voor wie er ook eens aan wil: Mr. Hiddema in de politiek, Stan de Jong, Prometheus 2018 , ISBN 9789044640663.

  1. Lugar

   Ik heb ‘m al…

 14. J.Rademaker

  In de roos. Hilarisch.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.