Marokko: ‘We willen best illegale immigranten tegenhouden, maar dan willen we eerst wel GELD zien’

Mensensmokkel is big business.

Dat mensensmokkel big business is wisten we natuurlijk al langer. Handelaren verdienen grof geld aan het smokkelen van met name Afrikaanse avonturiers op zoek naar een betere (financiële) toekomst. Wat wél relatief nieuw is, is dat overheden er ook baat bij hebben. En flink ook.

Spanje heeft Marokko al eerder gevraagd de bewaking langs de grens op te voeren. Volgens de Spaanse krant El Pais heeft Marokko in ruil voor extra medewerking om meer compensatie vanuit Spanje en de EU gevraagd. Onlangs heeft Europa een fonds van 140 miljoen euro toegezegd om Marokko te helpen de aanhoudende stroom van Afrikanen die illegaal naar Europa willen te beteugelen. Marokko heeft geklaagd dat het nog steeds wacht op het eerder toegezegde geld. Volgens El Pais zou het land behalve het geld ook subsidie willen voor de scholing van jonge Marokkanen in voor het land belangrijke sectoren als toerisme.

Van 2017 naar 2018 verdubbelde het aantal illegalen dat via Spanje naar Europa kwam: dat waren er vorig jaar maar liefst 57.000. De illegalen gaan in Afrika eerst naar Marokko, en van daaruit wagen ze de oversteek naar Spanje. Dat is een kortere route dan die van Libië naar Italië.

Marokko zou daar natuurlijk best iets aan kunnen doen. Geen enkel probleem. Maar die Marokkanen zijn ook niet achterlijk. Zij beseffen maar al te goed dat ze hier bakken met geld aan kunnen verdienen. Laat de smokkelaars hun werk doen, en voor je het weet ‘schenkt’ Europa bakken met geld aan Rabat om de smokkel te beëindigen. En het leuke is: hoe erger de crisis, hoe meer illegalen via Marokko naar de EU komen, hoe meer geld Marokko kan eisen om daar een einde aan te brengen.

Het vervelend voor Europa? We kunnen daar eigenlijk niets aan doen. We moeten maar betalen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. van Urk

  Marokko heeft het verdrag van Marrakesh toch ook getekend of wordt onze regering door hun eigen narcistische handeling weer belazert. Ik heb het al eerder gezegd dat dit verdrag een stukje closetpapier is waarmee Noord Afrikaanse dictators hun kont mee afvegen.

  1. Aytas

   Gaat het marrakech verdrag hierover dan?

   1. van Urk

    Alles zou in goede banen geleid worden in samenwerking van landen die dit verdrag ondertekend hebben. Er werd niet gesproken over het aftroggelen van geld van medeondertekenaars. Marokko wil opeens geld zien van westerse ondertekenaars voordat het mee wil gaan werken om het migratieprobleem op te lossen.

    1. Aytas

     Dat klopt niet. Het gaat hier niet over marrokanen. Het migratie probleem is een probleem dat alleen op een waardige manier kan worden opgelost als migratie redenen worden opgelost.

     1. Troelstra

      En wat gaan ze in Afrika aan die shit hole doen? Als die mensen niet veranderen, verandert er niets aan die shit hole. En wij zijn niet verplicht hun shit hole op te ruimen. Wij zijn wel verplicht onze eigen burgers te beschermen tegen dat ze hun shit hole hierheen komen brengen.

     2. Troelstra

      Het is nou eenmaal parasieten eigen dat ze graag over de rug van anderen heen alles voor niks willen hebben. Dat ze in andere landen niet in de watten worden gelegd verplicht ons niet tot de Gekke Henkie uit te moeten gaan hangen. Weg met die parasieten! We kunnen ze missen als kiespijn. Want parasieten, dat zijn het. Tot geen enkel presteren in staat. Van handen uit de mouwen steken hebben ze nog nooit gehoord. Ze kunnen enkel hun handje ophouden. Ik veracht parasiteergedrag. Ik veracht parasieten.

     3. Aytas

      Inderdaad parasieten pakken wat niet van hen is. Ik troost mij met de gedachte dat velen niet weten hoe het werkelijk zit. Het is een drama dat alles wordt omgedraaid en de werkelijkheid zal boven water komen, het zal waarschijnlijk nog 100 jaar duren. Het Afrikaanse volk is dan waarschijnlijk een herinnering en het continent letterlijk ondersteboven de hele toplaag gaat er af. Ach de gepamperde westerling heeft daar natuurlijk recht op.

     4. koeiepoep

      pdf gevonden. denk ik. Link niet geplaatst? Typisch….

    2. Peter Loosduinen

     In Marokko wonen Marokkanen.
     Slimme lieden die ons een poot willen uitdraaien.
     Zij zijn slim, wij dom.

  2. Mart

   Ze gaan het nooit leren van Urk.Arabieren en vooral moslims wordt geleerd de ”ongelovige” waar het ook mogelijk is te besodemieteren…..maar hoe maak je dat de nieuwe socialisten wijs?

 2. struisvogelpolitiek

  Daar is zeker wat aan te doen. Sluit de buiten grenzen en zij die de oversteek maken terugsturen, ook als zij het gevaar lopen om te verdrinken. Dan moeten zij maar niet zo stom zijn om in die wrakken van bootjes te stappen. Dus intensive grensbewaking op het water. En wat die NGO boten betreft; de bemanning aan boord nemen dan die boot laten afzinken en de bemanning voor de rechter brengen.

  1. Troelstra

   Ik zeg: Doen!

 3. Gerlos

  Eventueel alleen betalen als ze de Marokkanen die illegaal in Europa verblijven, dat zijn er erg veel, terug nemen. Zodra dat gebeurd is eens kijken of er te praten valt over grens bewaking en de kosten.

 4. TD

  De EU moet die schepen niet te laten aanmeren of een paar tot zinken brengen nabij de Libische of Marokkaanse kust,na eventuele toestemming om de betreffende territoriale wateren te bevaren?
  Dan hebben ongewenste touristen minder animo om de cruisetocht te maken.

 5. Aytas

  ‘Maar die Marokkanen zijn ook niet achterlijk. Zij beseffen maar al te goed dat ze hier bakken met geld aan kunnen verdienen.’

  Zij betalen nog steeds voor zaken die koloniaal Frankrijk in dat land gebouwd heeft.

  Dat gejank over geld begint werkelijk zielig te worden. Afrika is netto betaler aan Europa niet andersom. Voor iedere euro die naar Afrika gaat gaan er 10 terug. Slecht geïnformeerd van alles blijven roepen is natuurlijk wel zo gemakkelijk.

  1. HendrikJan

   Help mij dan eens als oudere Nederlander, voor welke koloniale dingen uit de Franse koker, de Marokkanen nog steeds betalen.
   Ik ben ook benieuwd naar de rekenmethode die van toepassing is op de 1 op 10 verhouding tav Afrika-Europa.

   1. Aytas

    Marroko betaald voor infrastructure die in de koloniale tijd is aangelegd, een schuldbekentenis in ruil voor onafhankelijkheid.

    In het boek Africa’s Odious Debts
    How Foreign Loans and Capital Flight Bled a Continent wordt volledig uitgelegd hoe Afrika netto schuldeiser van de wereld is.

    De Fleurette group een bedrijf dat in aan Nederland belasting plichtig is en waarvan dan gertler eigenaar is rooft Congo leeg, Google maar eens. Dit in samenwerking met een dictator. Volgens mij is dat misdadig.

    1. HendrikJan

     Allemaal niets zeggende woorden.
     Als ieder argument in boekvorm wordt aangeboden moeten we stoppen met de korte discussie vorm.
     Noem gewoon feiten, bv Nederland geeft nog steeds 25 Miljoen Euro aan ontwikkelings geld aan Afrika.
     En zoiets als Afrika schenk Nederland 250 Miljoen Euro, om illegale Afrikanen terug te sturen.

    2. Koos sssss

     zie dit:https://www.arjennijeboer.nl/artikelen/waarom-ontwikkelingshulp-niet-werkt-en-hoe-afrika-zich-wel-kan-ontwikkelen/

     Of die getallen tot een miljard exact zijn weet ik niet en dat interesseert me ook niet. Feit is dat Afrika een Godsvermogen aan ontwikkelingshulp heeft gekregen….. en verkwanseld.
     Ze hebben hun centen dubbel en dwars “terug”gekregen, maar ze zijn in Afrika ten ene male te stom om er iets van te maken.
     Zie ook het geweldige beleid in Zimbabwe en Zuid Afrika; kansloze mensen, gaat nooit wat worden ook.

     Dus nu maar ophouden met je eeuwige gezanik over die uitbuiting van Afrika.

  2. van Urk

   4 duizend miljard is er vanaf 1960 in een bodemloze Afrikaanse put gestrooid. VIERDUIZEND miljard uit onze westerse knip. Waar is dat gebleven Aytas..

   1. van Urk

    O ja, Er wonen liefst 55 Afrikanen in Afrika die een vermogen hebben van meer dan een miljard. Dat is 1 miljardair per 18 miljoen inwoners. Misschien zijn dat de hoofdschuldigen waar u naar zoeken moet.

    1. Aytas

     Ik beweer niet dat er geen Afrikanen aan meewerken. Een in Amsterdam gevestigd bedrijf de Fleurette group is belasting plichtig aan Nederland en haalt Congo leeg, het betaald een dictator om zijn bevolking te onderdrukken. Ik vind dat je daar best fikse sancties op kunt zetten. Iets wat de VS trouwens volledig onderschrijft.

     1. koeiepoep

   2. Aytas

    Het is door meerdere economen volledig onderbouwd. Bv leonce ndikumana en James Boyce. Ook uneca heeft hier rapporten over geschreven. Het is dus zo dat Afrika de grootste netto schuldeiser in de wereld is. Dit kun je wel ontkennen maar het is allemaal grote onzin net als die 4000 miljard want dat zijn veelal leningen. Wanneer krijgt Afrika zijn geld terug van urk.

    Africa’s Odious Debts
    How Foreign Loans and Capital Flight Bled a Continent is een boek waarin het volledig onderbouwd wordt.

    1. koeiepoep

     heb een link geplaatst. Moet nog worden goedgekeurd…

    2. koeiepoep

     Alvin Mosioma

   3. Troelstra

    Bedenk dat al die geld dus van de Westerlingen is gestolen. We hebben alle recht dit terug te mogen vorderen van degenen die ons deze betalingen hebben opgelegd.

    We moeten stoppen met al die ontwikkelingshulp. Ontwikkelingshulp aan Afrika alleen nog in de vorm van anticonceptie.

  3. Troelstra

   Vandaar dat al die Afrikaanse landen schulden hebben. Dat krijg je vanzelf als je van iedere Euro die er binnen komt er tien uitgeeft.

 6. Tante Sidonia

  Rien Noppen
  Even voor alle reageerders:
  Rien betekent: NIETS/WAARDELOOS
  Noppen: UITPLUIZEN
  Kortom:
  Rien Noppen is bezig zijn onzin uit te pluizen.
  Volgens Freud opsluiten!!!

 7. Svetlana

  Het liefst geven we ze geld en komen deze migranten alsnog naar Neederland. Er zijn hier niet genoeg moslims. Door de islam krijgen we meer turkse bakkers waar ik heerlijk kan smullen van de stokbrood

  1. Tante Sidonia

   Svetlana

   Duim!!!!!!!
   Je neemt de boel in de maling!
   Niet al te slimme mensen gaan hierop reageren!
   Zo,… en nu ga ik Al Jazeera kijken:
   de meest onafhankelijke nieuwszender ter wereld!

  2. victus

   Stokbrood komt uit Frankrijk. Daar hebben Turken niets mee te maken. Albert hijn verkoopt het trouwens ook!

 8. DorothyHodgkins

  aserty

 9. DorothyHodgkins

  asasasasasa

 10. HendrikJan

  Rutte is gewoon een leugenaar.

  De critische media is gestopt bij de 15 leugens van Rutte, maar dat was 3 Maanden geleden.

 11. Heras

  Iedereen had van tevoren al de chantage van zulke landen aan zien komen. Het enige wat je als EUland kunt doen is illigalen oppakken en ergens buiten de Eu afzetten. Dat doet Amerika ook met mexicanen ook. Verdragen sluiten zoals dat Marrakeshverdrag is gewoon lachwekkend.

  1. Meriadoc Brandebok

   Waar wilde je ze afzetten?

 12. victus

  Het geld wordt liever grif overgemaakt naar een Afrikaanse Dictator. Om er eindelijk weer eens een zoveelste vergulde Rolls-Royce voor te kopen en een 4e privé Boeing 737. Voor onze gemoedsrust wordt er dan een persbericht uitgegeven met de afbeelding van een 12mm leiding met een kogelkraantje (10 euro totaal) waar bruin water uit druppelt. Bedankt’ voor de ‘hulp roept de begeleidende tekst. Geweten gesust voor velen!

 13. henk vintage

  Je zou ook kunnen overwegen om alle overboekingen naar Marokko te blokkeren en alle uitkeringen naar Marokko stop te zetten.

  1. victus

   Of Marokkanen uit te sluiten van deelname aan de Elfstedentocht. Piepen ze wel anders!

   1. HendrikJan

    Ja victus of zoiets als, geen enkele Afrikaan hoeft in Nederland te werken.

  2. koeiepoep

   Da’s makkelijk: gewoon Western Union verbieden…

  3. Troelstra

   Een heel goed idee. We moeten de rollen omdraaien en stoppen met ons chantabel op te blijven stellen. Want als je je chantabel opstelt, dan zal je gechanteerd (blijven) worden.

 14. Lugar

  “Steeds meer Turken vragen asiel aan in Nederland, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. In 2016 ging het nog om 235 mensen, en in 2018 betrof het 1180 aanvragen.”

  Bron: Telegraaf zaterdag 5 januari 2019

  1. TD

   Lugar:
   Partij Denk werkt ook als een magneet.

 15. Troelstra

  Onze realistische held Victor Orban heeft in Hongarije laten zien dat de grenzen op slot zetten gewoon kan. En dat werpt vruchten af.

 16. TD

  Al het ontwikkelingsgeld is naar deze heren gegaan!!

  Paul Kagame-Rwanda: genocide 1994
  Zine El Abidine Ben Ali-Tunesië: moorden op demonstranten Verduistering, misbruik van publieke middelen
  Gnassingbé Eyadéma-Togo: bloedige militaire coup
  Hastings Kamuzu Banda-Malawi:Mensenrechtenorganisaties schatten dat ten minste 6000 mensen werden gedood, gemarteld en gevangengezet
  Siad Barre-Somalië:mensenrechtenschendingen.
  Charles Taylor-Liberia: meest gruwelijke en wrede misdaden in de geschiedenis van de mensheid.
  Yahya Jammeh-Gambia:sterke schendingen van de mensenrechten,homofoob
  Idriss Deby-Tsjaad: olieopbrengsten en filantropische fondsen gebruikt om wapens te kopen en zijn leger te versterken.
  Obiang Mbasogo-Equatoriaal-Guinea:ontvoeringen; marteling van gevangenen en zelfs beschuldigingen van kannibalisme
  . Paul Biya-Kameroen:constant mensenrechtenschendingen
  Jose Eduardo Dos Santos-Angola:corruptie, misbruik publieke middelen voor persoonlijk gewin, schendingen van de mensenrechten en politieke onderdrukking. 70% van de bevolking van Angola leeft van minder dan $ 2 per dag.
  Francisco Macías Nguema-Equatoriaal-Guinea:Hij beval de dood van hele families en dorpen
  Hissene Habre-Tsjaad:40.000 politieke moorden,minstens 200.000 martelingen.
  Omar Al-Bashir-Soedan:het Internationaal Strafhof wil Omar al-Bashir wegens genocide, oorlogsmisdaden, moord, verkrachting, marteling en andere misdaden tegen de menselijkheid voor zijn misdaden in Darfur.
  Sekou Toure-Guinea:Toure regeerde Guinea als een meedogenloze dictator zonder tolerantie voor tegenstand. Hij werd beschuldigd van verschillende gevallen van mensenrechtenschendingen en buitengerechtelijke executies.
  Generaal Sani Abacha-Nigeria:generaal Sani Abacha werd gekenmerkt door massale plunderingen en mensenrechtenschendingen zoals de publieke opting van politieke activist Ken Saro-Wiwa en het opsluiten van verschillende politieke tegenstanders.
  Muammar Gaddafi-Libië:absolute dictator, bijna 42 jaar lang vernietigde hij iedereen die tegen hem was en was verantwoordelijk voor de dood van duizenden van zijn mensen.
  Idi Amin Dada-Oeganda:kannibalisme, angstaanjagende mensenrechtenschendingen, politieke repressie, verschillende buitengerechtelijke executies, corruptie en grove economische wanbeheer. Internationale waarnemers en mensenrechtenorganisaties schatten het dodental van zijn regime op ongeveer 500.000.

  Als Afrika zelf niets doet,is ontwikkelingshulp zinloos!

 17. J.C.

  Rutte III en haar gedoogpartijen hebben zich weer in de maling laten nemen door de VN. Volgens Harbers van de VVD zou door ondersteuning van het Marrakesh-pact de positie van Nederland verbeteren, omdat er dan in redelijkheid met de terugkeerlanden afspraken gemaakt kunnen worden. Uit deze eisen van Marokko blijkt het tegendeel….

 18. Arie B

  Laten we per illegale marrokaanse vluchteling een boete inhouden op de kinderbijslag die die kant op gaat. Eens kijken wat er gebeurt.

  1. tomygun

   Niks boete in het geheel geen kinderbijslag naar enig land dan ook
   dit is een onderling handje klap jij wel en al die andere niet .
   AOW en pensioen korten als een studie lening , sociale utkering
   genoten ? korten op AOW en pensioen ,afgekeurd in het buitenland
   geen uitkering! iedere boot NGO of geluk zoeker op volle zee
   naar de bodem knallen , wie niet luisteren wil moet het maar
   voelen , ieder die de normale weg genomen heeft is welkom
   binnen 5 jaar een verordeling eruit ,eerste 5 jaar geen
   uitkering of zieken huis hulp .
   Iedere mafklapper per stemming laten zeggen gelukzoekers
   er in of er uit gegevens opslaan en 20% extra belasting laten
   betalen op loon, wegen belasting , energie , verzekeringen
   huur , aankoop fiets tot auto , boot caravan vliegticket .

 19. Ries

  Een wezen zonder ruggengraat kan de wereld niet goed waarnemen en is gedoemd te kruipen. Dat is het probleem van de trollen.

 20. Veteraan

  je verwacht het niet hé

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.