Naja zeg! Leeftijdsdiscriminatie véél hardnekkiger dan gedacht

Het UWV snapt er hélémaal niets van, zelfs als 50-plussers vaker worden uitgenodigd op sollicitatiegesprek, kiezen bedrijven toch meestal voor een jonger iemand. Via De Telegraaf.

Met totale verbijstering kijkt Jelle Lössbroek, onderzoeker aan de universiteit Utrecht, naar de cijfers van zijn onderzoek. ‘Kennelijk houden werkgevers vast aan hun vooroordelen, zelfs als ze informatie over de productiviteit in kunnen zien.’

Voor Lössbroek is dit opvallend, maar voor common sense Nederland (of nou ja, mij) is dit volkomen logisch. Je kunt prima aanvoelen dat een 50-plusser minder snel nieuwe dingen leert, mogelijk verouderde kennis heeft, sneller en langer ziek wordt, duurder is, in een andere levensfase zit dan jongere mensen en doorgaans minder bekwaam is met digitale zaken (of minder snel nieuwe ontwikkelingen oppikt).

Zo’n 50-plusser kan dan weliswaar op dit moment héél productief zijn, het potentiële productiviteitsverlies en de daarmee gepaarde hogere kosten, zijn gewoon reële risico’s en heeft weinig met vooroordelen (in de zin van dat deze ongegrond zouden zijn) te maken.

Lössbroek meent dat een zak geld aanbieden voor werkgevers om toch maar oudere werknemers aan te nemen, wel een goede maatregel zou kunnen zijn. Volgens mij zou dat slechts deels helpen, zelfs als je financieel gecompenseerd wordt in geval van zieke werknemers, zit je nog steeds met een productiviteitsverlies.

Het lijkt mij ook dat juist de overheid grotendeels zelf verantwoordelijk is voor de huiverige houding van werkgevers, gezien het feit dat werkgevers in geval van ziekte flink in de buidel moeten tasten, want ‘solidariteit’ of zo, terwijl dat soms wel twee jaar loondoorbetaling betekent. Daar ligt een groot deel van het probleem, dat een werkgever zélf die kosten moet dekken, in plaats van bijvoorbeeld een nationaal fonds waar iedereen aanspraak op kan maken.

Een ander probleem zit hem natuurlijk in de salariëring op basis van senioriteit in plaats van op aangetoonde productiviteit. Dat is een lastige, want niet alle sectoren laten productiviteit makkelijk in kaart brengen, maar ook daar creëert de overheid volgens mij meer problemen dan het oplost.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Meester Kong

  Off Topic

  Moet niet gekker worden..

  eneca 10 uur ago Login om te reageren

  @redactie dds
  ik geloof dat u nu moet optreden daar het anti Nederlandse gif dat het – in wezen – beklagenswaardig wezentje Aytas hier constant spuit, werkelijk alle perken te buiten gaat. het enige dat u bereikt met deze VVMU, dat reaguurders massaal wegblijven en ik denk niet dat uw adverteerders zitten te wachten op reacties van bv beuk, kok, noppen enz.

  1. flessenpost

   Landverrader Kong.

  2. Aytas

   Ik denk dat mijn reacties pro Nederland en waardigheid zijn. Dat de gemiddelde reactie hier minderwaardige moraal en anti Nederlands zijn. Het oproepen tot verkrachting en geweld zal echt niet ten goede van Nederland komen. Het is gewoon zo dat er hier weinig mensen met kennis aanwezig zijn en een inhoudelijk reactie dus niet tot de mogelijkheden behoren. Het is veelzeggend dat mensen op de vleugels, links of rechts anderen hun vrijheid van meningsuiting willen ontzeggen.

  3. Top

   De waarheid is een sterke drank,
   Doch die hem brouwt oogst zelden dank.
   De meeste magen
   Kunnen hem slechts verdund verdragen.

   1. Bosche draak

    Leuk versje, ik zal er ook wat aan toevoegen:

    Waak wel tegen zij die brouwt
    Dat je ze niet blind vertrouwt
    Ze zullen je zelden vertellen
    De reden achter hun kokkerellen

    1. Lugar

     ‘Wie de trollen voert wordt vanzelf beroerd’
     ~Lugar~

  4. Scaldis

   Precies, off-topic.

 2. C.A.Barstow

  Werkgevers kijken alleen maar naar geld, dat verklaart alles.

  1. Top

   Zit in de genen. Zijn opa’s hebben waarschijnlijk bij de Germaanse SS gezeten of in ieder geval de NSB.

 3. Aytas

  ‘Dat is een lastige, want niet alle sectoren laten productiviteit makkelijk in kaart brengen’

  Ook is het in veel beroepen niet zo dat oud zijn iets negatiefs is, ik vind ouderen vaak klant gerichter. De jongere is resultaat opgeleid en in doorgeslagen zin, bv een klantgesprek sneller afhandelen maar met meer vervolg afspraken wat het uiteindelijk resultaat niet ten goede komt.

  Ik denk dat in veel, vooral fysieke beroepen men over 2 loopbanen moet gaan nadenken. Een oudere loodgieter als laatste fase van zijn loopbaan opleider maken of een controle functie op kwaliteit geven of conciërge op een school.

 4. Bosche draak

  Maar wat is leeftijdsdiscriminatie?
  Een oudere mens loop nou eenmaal minder hard dan een jongere.
  Vroeger kon je bij een bedrijf blijven werken tot je pensioen, vaak werkte je zelf je opvolger in (het zogenaamde “in de leer gaan”)
  Nu met flexwerk, digitalisering en verdere afbraak van zekerheid kan je dit zien aankomen.
  Hoeveel 40+ers zitten wel niet thuis?
  Of afgestudeerden?
  Of hangen in de steun terwijl ze toch echt niks aan hun handjes mankeren?

  1. Crassus

   @Bosche draak, niemand zit voor z’n plezier in de steun. Met een opleiding waar je tijd en energie in zit, heb je liever werk. Dat betaalt beter.

   1. Bosche draak

    Vandaar de term “hangen” natuurlijk zitten er veel die liever aan de gang zouden gaan.
    Er vallen gewoon teveel gaten tussen wat mensen hebben gestudeerd en aan wat voor mensen behoefte is.

    Tig managers maar te weinig huizenbouwers om maar wat te noemen.

 5. J.Rademaker

  Er was ooit een landelijk fonds maar dat was ¨te duur ¨ een kleine werkgever kan omvallen door ziekte van 2 werkers.
  De politiek roept bij alles dat de bedrijven moeten betalen, de consument dus.
  Een aardig onderzoek is naar de stand van zaken en kosten bij de overheden.
  Als enige werkgever letten deze niet op de kosten, hoeft ook niet de burger betaald wel.

 6. TD

  “doorgaans minder bekwaam is met digitale zaken,minder snel nieuwe ontwikkelingen oppikt”
  Dit probleem bestaat ook,maar op een andere manier bij metselaars,dakdekkers, stratemakers etc deze mensen zijn fysiek bijna versleten,en daar zitten werkgevers óók niet op te wachten en blijven daardoor werkloos of arbeidsongeschikt!
  Generaliserend kan je zeggen,na het 50ste levensjaar werkloos worden is “einde verhaal”
  Die verhalen over ouderen die kennis overdragen kloppen wel! Maar NA de kennisoverdracht zijn misbaar.

 7. TD

  Wein,weib und gesang ist alles was der mann braucht!

 8. Heras

  Weet je wat??? laten wij goedkope jonge Polen uitnodigen om te komen werken.
  En laat de oudere autochtone Nederlandse werknemers gewoon maar thuiszitten; die ontvangen toch een uitkering. Ze hebben weliswaar een schat aan kennis maar ze ja, je kunt niet alles hebben.

 9. Bes Tolen

  De leeftijdsdiscriminatie heeft indertijd, zo vanaf begin tachtiger jaren een vaste plaats verworven in het beleid van werkgevers waaronder de overheid. Dit op aandrang van het FNV onder leiding van Kok, de nota bene latere minister van financiën en minister president. De oudere werknemers moesten er vervoegd uit om de jongere tot het arbeidsproces toe te laten, vond men. Helemaal fout waardoor een hele generatie ouderen in de knel kwam. Omdat hun werkzame jaren in theorie drastisch werden bekort, gingen promoties aan hen voorbij. Dat leidde tot demotie bij velen. Hun capaciteiten werden niet benut. Nooit eerder is een hele generatie zo afgeschreven als de generatie waar Kok wat leeftijd betreft uit voort kwam. Het bijzondere was dat juist Kok in de politiek disfunctioneerde. Duidelijk waarneembaar voor wie verstand van zaken had maar niet voor de falende pers natuurlijk.
  Het Rijk leed indertijd onder de uittocht van lieden met hoge opleidingen. De salarissen gingen toen achteruit bij het Rijk. Daarop kreeg ieder met zo’n opleiding, die het ook vrij gemakkelijk elders kon zoeken, twee extra maandsalarissen. Maar niet bij de Belastingdienst. De Belastingdienst was zo onwijs om iedereen, die 38 jaar of ouder was dat extra niet te geven. Dat leidde er toe dat daar 38 jaar een criterium werd waarna je niet al te veel meer had te verwachten. Zij het vaak met enige vertraging vertrokken daarom jongeren. Die van 38 jaar en ouder brachten hun zaak voor de rechter, die hun met vordering afwees (in drie zaken werd uitspraak gedaan, de rest bleef liggen) en stelde dat de uitvoering van de regeling en zaak was van het betreffende ministerie. Het ministerie wist wel raad met de wat oudere inspecteurs en rijksaccountants, die nog verder wilden gaan. Oorspronkelijk 65 waarvan er blijkbaar 27 op de één of nader wijze al konden worden afgevoerd. De 38 kregen in persoonlijk dus ieder apart de mondelinge toezegging, dat als zij de procedure wilden voortzetten, het verder wel konden vergeten. Conform de sfeer daar dus.

 10. victus

  Probleem is dat veel werkgevers voor zichzelf en het bedrijf een ideaal beeld hebben met meestal jonge, hippe werknemers die helemaal bij de tijd zijn en naadloos kunnen communiceren en handelen. Praktijk is meestal omgekeerd evenredig. Zonder ervaren mensen wordt het een grote losgeslagen bende. Zodat het voorportaal en logo van het UWV elke maand steeds dichterbij komt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.