Politiebaas Akerboom duidt Oud en Nieuw 2019 als 'een mislukking'

Geen categoriejan 03 2019, 10:00
Wanneer een korte blik wordt geworpen op de koppen in de kranten dan zou je denken dat Nederland in brand stond tijdens Oud en Nieuw. In Den Haag was er een riskante situatie met een uit de hand gelopen vreugdevuur. Elders in het land vielen gewonden en zelfs doden. De schade bedraagt landelijk zo'n 15 miljoen euro. Verder werden hulpverleners bekogeld. Voldoende onderwerpen om je als politiechef van de Nationale Politie druk te maken. Dat doet Akerboom dan ook en hij noemde tijdens een uitzending van Nieuwsuur de viering van het nieuwe jaar 'een mislukking'.
Akerboom heeft natuurlijk wel een punt: het is onacceptabel dat hulpverleners worden bekogeld en dat Oud en Nieuw een veldslag lijkt. Maar als we kijken naar het bredere beeld over heel Nederland dan was het ook dit jaar weer een prima feestje. Want er vallen dan wel tientallen gewonden maar meer dan 17 miljoen Nederlanders kwamen er ongeschonden vanaf en beleefden ongetwijfeld een geweldige jaarwisseling. De uitspraken van Akerboom bij Nieuwsuur moeten we dan ook zien in zijn eigen context. Als de uitspraken van een politiechef die verantwoordelijk is voor de veiligheid op straat en zich dus terecht zorgen maakt over de uitspattingen.
De grootste zorg moet natuurlijk zijn de toename van het geweld richting hulpdiensten. Volgens RTL Nieuws is het aantal geregistreerde incidenten van geweld tegen hulpdiensten verdubbeld van 27 naar 59. Korpschef Henk Van Essen. "Achter elk uniform zit een gewoon mens van vlees en bloed, die 24/7 klaar staat voor iedereen die hulp nodig heeft. Mijn mensen verdienen ons respect en applaus, geen agressie." In dat opzicht was de jaarwisseling een dieptepunt, maar 'een mislukking' was het niet. Op veel plaatsen kwamen de hulpdiensten natuurlijk zonder problemen op bezoek en hielpen ze gewonden bij het oplappen.
Het wordt interessant om te zien hoe opiniepeilingen de houding van Nederlanders tegenover Oud en Nieuw en met name vuurwerk en geweld tegen hulpdiensten inschatten. Het is niet zo dat Oud en Nieuw een totale veldslag was, maar de incidenten nemen wel in omvang toe, dat is inderdaad zorgelijk.
https://twitter.com/POL_Akerboom/status/1080162030739443713
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten