Politiebaas Akerboom duidt Oud en Nieuw 2019 als ‘een mislukking’

Wanneer een korte blik wordt geworpen op de koppen in de kranten dan zou je denken dat Nederland in brand stond tijdens Oud en Nieuw. In Den Haag was er een riskante situatie met een uit de hand gelopen vreugdevuur. Elders in het land vielen gewonden en zelfs doden. De schade bedraagt landelijk zo’n 15 miljoen euro. Verder werden hulpverleners bekogeld. Voldoende onderwerpen om je als politiechef van de Nationale Politie druk te maken. Dat doet Akerboom dan ook en hij noemde tijdens een uitzending van Nieuwsuur de viering van het nieuwe jaar ‘een mislukking’. 

Akerboom heeft natuurlijk wel een punt: het is onacceptabel dat hulpverleners worden bekogeld en dat Oud en Nieuw een veldslag lijkt. Maar als we kijken naar het bredere beeld over heel Nederland dan was het ook dit jaar weer een prima feestje. Want er vallen dan wel tientallen gewonden maar meer dan 17 miljoen Nederlanders kwamen er ongeschonden vanaf en beleefden ongetwijfeld een geweldige jaarwisseling. De uitspraken van Akerboom bij Nieuwsuur moeten we dan ook zien in zijn eigen context. Als de uitspraken van een politiechef die verantwoordelijk is voor de veiligheid op straat en zich dus terecht zorgen maakt over de uitspattingen.

De grootste zorg moet natuurlijk zijn de toename van het geweld richting hulpdiensten. Volgens RTL Nieuws is het aantal geregistreerde incidenten van geweld tegen hulpdiensten verdubbeld van 27 naar 59. Korpschef Henk Van Essen. “Achter elk uniform zit een gewoon mens van vlees en bloed, die 24/7 klaar staat voor iedereen die hulp nodig heeft. Mijn mensen verdienen ons respect en applaus, geen agressie.” In dat opzicht was de jaarwisseling een dieptepunt, maar ‘een mislukking’ was het niet. Op veel plaatsen kwamen de hulpdiensten natuurlijk zonder problemen op bezoek en hielpen ze gewonden bij het oplappen.

Het wordt interessant om te zien hoe opiniepeilingen de houding van Nederlanders tegenover Oud en Nieuw en met name vuurwerk en geweld tegen hulpdiensten inschatten. Het is niet zo dat Oud en Nieuw een totale veldslag was, maar de incidenten nemen wel in omvang toe, dat is inderdaad zorgelijk.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Gekko

  Geweld tegen hulpverleners kwam tot 20 jaar geleden in Nederland niet voor. Het is op gang gebracht door de 2e en 3e generatie Turken en Marokkanen.
  Als Akerboom wil evalueren, moet hij wel de context juist benoemen. Ik vrees dat hij dit onderdeel overslaat, want de uitkomst is politiek-correct gezien niet gewenst.

  1. marco1

   De samenleving en met name de jeugd is verhard en respectlozer geworden ik denk niet dat dit komt door de multiculturele samenleving. Ik denk wel dat dit het versneld heeft ben het gedeeltelijk met u eens.

   1. Lugar

    “ik denk niet dat dit komt door de multiculturele samenleving.”

    Ik gok erop van wel.

    #27102010

    1. marco1

     Wat ik er na schreef hoorde er ook bij. Ik denk alleen dat er meerdere oorzaken zijn.

     1. Aytas

      Nee joh. Allemaal de schuld van anderen.

      DDS levert echt een bijdrage aan de ontwikkeling van Nederland!

      Lugar is 1 van de mensen die Nederland compleet afbreken. Het is een smerige racist en fascist.

     2. Lugar

      Ook dat… Linksaf heeft zeer grote schade aangericht.

     3. Siemien

      Aytas laat hier wederom zijn liefde voor Nederland zien, Aytas laat geen mogelijkheid onbenut om zijn hekel aan Nederland te ventileren…

     4. Lugar

      @Siemien: Je kunt trollen beter niet voeren, voor je het weet sta je in hun stront. Als je trollen voert blijven ze leven, het maakt niet uit waarmee je ze voert, ze vinden alles best en ze grijpen iedere reactie aan om te blijven leven (reageren). Het is kansloos en volstrekt verloren tijd.

      #script

    2. Aytas

     So, I thank the Soviets and the mighty Chinese vets
     The Allies the whole wide world around
     To the battling British, thanks, you can have ten million Yanks
     If it takes ‘em to tear the fascists down, down, down
     If it takes ‘em to tear the fascists down

     1. cmsuijkerbuijk

      Interessantdoenerij: Nederlands graag.

     2. edoc431

      Wat is je punt of beter nog waar zijn de punten hahahahahaha.
      Nou vooruit iets terug in het Engels .
      GET A LIFE …………………. ventje

  2. Siemien

   Geweld tegen hulpverleners moet verschrikkelijk zwaar bestraft worden, sterker nog, zo zwaar dat als je 2 nationaliteiten hebt je de Nederlandse kwijt raakt..

 2. TD

  Het is een fluitje van een cent om individueel vuurwerk in Nederland te verbieden,maar waarom doen ze het niet?
  Misschien omdat angst bestaat dat de aso Nederlanders boos worden en een geel hesje aantrekken.
  Waarschijnlijk vindt de meerderheid van de Nederlanders een vuurwerkverbod geen probleem,je moet maar een ambulance nodig hebben in een levensbedreigende situatie en deze is opgehouden door een stelletje zwakzinnigen!

  1. edoc431

   Aso’s, zwakzinnigen, toe maar het kan niet op .

  2. Siemien

   Betutteling noem ik dat, mensen hun plezier afnemen, het probleem is dat men steeds de extremen aanhaalt om iets te kunnen verbieden…

 3. Hermann

  De jongeren voelen zich gesteund door een toenemende oproep om zich te laten horen. Vaak gaat het om “nationaal erfgoed” wat beschermd en verdedigd moet worden. En daar voldoet het jaarlijkse vuurwerkfestijn uitstekend aan. De aanstichters zitten veilig thuis. En zo is het gegaan met de Sint en zal het ook altijd doorgaan. En over de schade? Het mag wat kosten. Waar gehakt wordt vallen spaanders.

  1. sjun

   Misschien kun je eens uitleggen waarom je de gegroeide traditie van het kinderfeest rondom de Sint als even schadelijk wegzet als het aanvallen van hulpverleners door misbruik van vuurwerk?

   1. Lugar

    Vragen stellen Sjun? Dat werkt meestal niet, zoals je weet.

 4. Veteraan

  In Utrecht krijg ik de informatie van 2 agenten en 2 andere hulpverleners [ja, mijn vrienden zitten voornamelijk in deze beroepsgroepen] en het zal echt niet anders zijn in andere grote steden.
  Aanvallers en bedreigers van hulpverleners.
  20% Tokkies
  80% Allochtonen
  Hoeveel mensen hiervan verward zijn laten we even buiten beschouwing voordat we weer zo’n ontkenning van de feiten krijgen.

  Die 80% allochtonen is trouwens het zelfde percentage als het gaat om misdrijven en zgn kleine criminaliteit.
  De Marokkanen zijn weer de grootste groep van het tuig maar de Turken en asielzoekers uit veilige landen beginnen ook flink mee te doen.

  Dit geld voor alle wijken in Utrecht.
  Wat extra ziek is dat alle politieagenten nog steeds niet [2018] mogen vertellen over wat ze dagelijks meemaken. Hoezo politiek correct extreem doorgevoerd ?
  Ze worden dagelijks bedreigd en mogen niet ingrijpen, het arresteren van dit soort tuig voor bedreigingen wordt niet gedaan anders hebben ze daar een dagtaak aan.
  Maar goed dat wapens hier verboden zijn voor het gewone volk, ik had ze anders allang gebruikt. Gefrustreerd door criminelen en onaangepaste Allochtonen ?
  Nogal ja.

  1. Lugar

   En dan het magere salaris dat een agent verdient…

  2. Troelstra

   Wil een ieder de feiten even tot zich laten doordringen? Opdat niemand kan zeggen het niet geweten te hebben.

  3. toetssteen

   @Veteraan
   Thanx voor deze inside info.

 5. Tante Sidonia

  Kort door de bocht:
  Op een andere manier oud en nieuw vieren: kan, maar hoe?
  Verbieden: nee!
  Zolang overheden (bv Scheveningen) wetten/vergunningen etc,. niet controleert/handhaaft?
  En vernielingen, hulpverleners lastig vallen?
  Als, inmiddels gefeminiseerde D66 rechtspraak blijft zo als nu, dan wordt het erger!
  M.a.w. de laatste stap, rechtbank, is de zwakste schakel!
  Taakstraffen worden vaak niet uitgevoerd en zijn tevens een lachertje bij deze “lieverdjes!” Werkt dus niet!
  Wat helpt: geldstraffen en hoge! Bij minderjarige de ouders betalen!
  Smoezen: “van een kale kip kan je niet plukken” kan niet opgaan; deze lieverdjes hebben wel dure mobiel abonnementen.
  Oud en nieuw nacht: ……………tientallen arrestaties…………..?
  Hoeveel zitten er nog vast?
  En Grapperhaus? “Er moeten zwaardere straffen komen!” Wanneer gaat hij in gesprek met het OM? Waarschijnlijk nooit!
  Al vele jaren de politiek: “dit geweld moet aangepakt worden!” Ja,…ja,….voor de buhne!
  En Akerboom? Te laf/bang/angstig om te zeggen dat de grootste schuld bij de rechtspraak ligt!

  1. Lugar

   – Is is nauwelijks aangiftebereidheid
   – 50% van de aangiftes belandt in de vuilnisbak
   – Er is te weinig opsporingscapaciteit (recherche)
   – Het OM is niet verplicht te vervolgen
   – Minder dan 10% van de misdrijven komt tot een veroordeling
   – Rutte veegt zijn reet af met de veiligheid van Nederland

 6. Bo Wegter

  “Meer dan 17 miljoen mensen kwamen er ongeschonden vanaf en beleefden een geweldige jaarwisseling”. Dat waag ik te betwijfelen. Heel veel mensen zijn tegenwoordig gewoon bang voor het vuurwerk dat geen vuurwerk meer is maar gewoon bommen en durven nog nauwelijks hun huis uit te gaan. Of wat denk je van mensen met doodsbange huisdieren die dagenlang niet meer naar buiten durven. Als je dan ook nog ziet hoeveel narigheid en schade er wordt veroorzaakt door een stelletje doorgedraaide bezopen idioten (met gewonden en zelfs doden te betreuren) dan kon een heel groot deel van de 17 miljoen mensen inmiddels wel eens een groot voorstander geworden zijn van een centraal geregeld vuurwerk en een totaal verbod op vuurwerk in particuliere handen. En ik ben er een van!!!

  1. Gekko

   Bo, het is tamelijk naïef te denken dat met het verbieden van het vuurwerk de agressie tegen hulpverleners minder wordt. Eerder meer, denk ik.

   1. Bo Wegter

    Gekko Het geweld tegen hulpverleners zal er misschien niet minder om worden maar de schade voor de samenleving en menselijk leed wel denk ik. Voor wat betreft het tegengaan van aanvallen op hulpverleners mogen van mij alle remmen los. Mensen ( mag je ze zo nog noemen) die dat doen kun je wat mij betreft niet hard genoeg aanpakken zowel fysiek als met straffen. Misschien laten ze het dan eens uit het bolle hoofd! En ja hier ligt een schone taak voor de politiek en de rechterlijke macht die nog altijd denken dat daders slachtoffers zijn. Geef politie en hulpverleners ook de machtiging om op te treden tegen dit soort ongedierte!

   2. Siemien

    Dat maakt niet uit, agressie tegen hulpverleners dient zéér zwaar bestraft te worden, zo zwaar dat ze er een strafblad aan over moeten houden, dan kunnen ze als ervaringsdeskundige nog “vrijwillig” hun dagen indelen…

 7. Troelstra

  De structureel minder aanspreekbaarderen breng je niet tot bedaren door massaal de Iftar te gaan bezoeken.

  Draag eens ongewapend een geel hesje en doe niemand wat, dan durven de politiemannen wel met de lange lat in het geweer te komen.

 8. FJ

  Als je 70.000 man ter beschikking hebt en er lopen er 7000 op straat dan is er iets goed mis in de organisatie. Helaas kan niet iedereen doorstromen naar een hogere functie.
  Zoiets is alleen mogelijk bij onze overheid. Daarom dat het financieel totaal uit de klauw loopt.
  Meer geld betekent niet automatisch meer mensen op straat.

  Akkerboom zou eens in de spiegel moeten kijken.

 9. Ride eat sleap repeate

  Particulier vuurwerk verbieden is waarschijnlijk een goed idee, maar door de illegale handel hierin en het niet handhaven bij overtredingen, zorgt ervoor dat het niet gaat werken.
  Zelfs in doorgaans rustige wijken wordt er al een week vt voren flink geknald en dagen na de jaarwisseling nog steeds.
  Nieuwe app waarop je overlast kunt melden is er volgens mij ook maar voor de vorm, want 0 resultaat gezien.
  Een paar gestreste honden in huis, waarvan er 1 nu nog niet naar buiten durft.
  Dus voorstander van een grote georganiseerde vuurwerkshow van bijvoorbeeld 2 uurtjes, waarvan iedereen kan genieten en niet net als nu elke nacht rechtop in bed door weer een fantastische illegale knalpot!

  1. Ride eat sleap repeate

   -/- door in de 1-ste zin 🙂

 10. Shadow1100

  “70.000 mensen in dienst en maar 7.000 op straat, dan is er iets goed mis”.
  Er zijn 40.000 politiemensen en die andere 30.000 zijn schoonmakers, kantinepersoneel ondersteunende en administratie krachten. Voor een continudienst heb je voor die 24/7 bezetting ongeveer 9 mensen per dag nodig om 1 persoon in een dienst te hebben. De politie kent vroege-, dag1-, dag2-, middag-, late- en nachtdienst. Dat zijn dus al 5 personen. Zelfs de politie werkt geen 7 dagen in de week. Dus 2 vrije dagen is normaal. Daarnaast heeft men studie- en 23 verlofdagen. Helaas is er ook een hoog ziekteverzuim. dus roostertechnisch is het erg knap om met 40.000 mensen toch nog 7.000 op straat te krijgen. 40.000 : 9 = 4.444 personen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.