Provinciale lijsttrekker Forum voor Democratie Johan Dessing wil ‘luchthaven op Noordzee’

Forum voor Democratie neemt deel aan de provinciale verkiezingen en voor Noord-Holland werd gisteravond hun lijsttrekker gepresenteerd in een YouTube filmpje. Het gaat om luchtverkeersleider te Schiphol Johan Dessing. Hij werkt al ruim 28 jaar op Schiphol en studeerde net als Paul Cliteur en Thierry Baudet aan de Universiteit van Leiden. Naast zijn lijsttrekkerschap voor de Provinciale Staten van Noord-Holland staat hij ook op de lijst voor de Eerste Kamer

Wanneer we Dessing als zoekopdracht in Google invoeren vinden we maar weinig informatie over hem. Zo weten we niet hoe hij denkt over verschillende onderwerpen omdat schrijfsel missen en staat ook zijn Twitteraccount nog leeg. Een van de grote plannen die Dessing met de provincie heeft is een uitbreiding van luchthaven Schiphol. En dan niet op de huidige locatie, maar in de Noordzee. Volgens hem zijn de onderzoeken gedaan en is het plan levensvatbaar. Het enige dat nog zou ontbreken is ‘de politiek wil’.

Al in 2006 werd dit idee geopperd en werden verschillende onderzoeken gedaan. De luchtvaartindustrie reageerde lacherig. Zo stelde Luchtvaartnieuws destijds: “Verbindingen met het vasteland, bereikbaarheid voor hulpdiensten en vliegtechnische aspecten maken het plan praktisch onuitvoerbaar. Ook is er grote twijfel over de veiligheid voor het vliegverkeer op zo’n locatie. Daarnaast druist een vliegveld in zee in tegen het belang van de reizigers, die grote afstanden extra moeten afleggen.” 

Maar de tijd gaat snel en Nederland slipt dicht en dus kantelt de overtuiging over een luchthaven in zee langzaam. Dit jaar nog liet VNO-NCW in een interview met het Algemeen Dagblad weten het plan wel te zien zitten. Dit is volgens topman De Boer nodig om te voorkomen dat Nederland ‘binnen 10 jaar vastloopt’. Met plan van een ‘Noordzeehaven’ committeert FvD zich dus aan groeiscenario’s van zowel demografische als economische aard. Want zonder veronderstelde groei is de noodzaak van zo’n luchthaven niet al te groot. Groei, groei, groei: het lijkt soms net de VVD in dat opzicht.

Forum voor Democratie kennen we natuurlijk van de grote plannen en visies. Baudet benadrukt vaak in de Tweede Kamer dat hij er niet zit om ‘in de marge’ in debat te gaan over ‘onderwerpen die beneden zijn waardigheid zijn’. Het plan van een luchthaven op zee moet ook in dat kader worden gezien: groot, groter, groots! Het plan hoeft ook niet direct de prullenmand in. Er liggen inderdaad kansen, maar de sector zelf lijkt verdeeld en inderdaad: de politieke wil ontbreekt tot op heden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. B. Pascal

  !!Het beste idee van Nederland 2019!!

  1. we hebben de kennis
  2. we hebben de middelen
  3. we hebben de ruimte
  4. beter voor mens en dier
  5. beter voor het milieu, ruimte voor windmolens en zonnepanelen

  1. AS210854

   B. Pascal. Het idee is goed, maar de Nederlandse regering geeft het geld liever uit aan onzinnige grootheidswaanzin praktijken, waardoor het gros van de nederlandse bevolking niet meer kan rondkomen van zijn salaris, en werkende zelfs naar de voedselbank moeten.

   1. B. Pascal

    Er is geld genoeg! Zoals je zegt, het wordt verkeerd besteed!

   2. Meester Kong

    Klopt, zie nu al lange rijen bij de gaarkeukens, armoede troef…

   3. Arie B

    Dat is om een opstand te onderdrukken terwijl het juist omgekeerd zal blijken te zijn..

  2. Blue monday

   Zijn we het zomaar eens met elkaar!

   2019 is nog maar net begonnen, het wordt een mooi jaar

 2. Meester Kong

  Zo zo de man verdient nu 229000 euro en gaat binnenkort met verlof.
  Tja, dan doe je maar een Hiddemeistertje 🙂

  1. Gekko

   Ja, en? Is dat verboden soms, Kong?

   1. Meester Kong

    @Gekko absoluut niet, maar hobbyisten in de politiek zie ik niet zitten.

    1. Barry

     Maar wat vind je van het plan, een luchthaven in zee?

    2. Gekko

     Geen enkel probleem met hobbyisten. Die zijn vaak zeer gemotiveerd. Ik heb wel problemen met de carrieremensjes, zij die de politiek zien als een mooie springplank naar een goedbetaalde functie in openbaar bestuur of bedrijfsleven. Deze zijn vooral te vinden bij PvdA, VVD, D’66 en GL.

    3. Scarletti

     Beste Kong, de politiek staat bol van amateuristische, prutsende en konkelende hobbyisten. Onze premier isnhet schoolvoorbeeld van een falende hobbyist.
     Overigens de enige reden waarom gedacht wordt aan een luchthaven in zee is het gezeik van omwonenden over geluidsoverlast. Klagers die zijn gaan wonen in een gebied waarin de overlast vooraf een gegeven was. Net als alle groenslinkse bakfietstrutten die in Amsterdam zijn gaan wonen en nu klagen over de toeristen.

    4. HendrikJan

     Gaat het nu dan goed in Nederland, noem eens een paar punten waarop Nederlanders, in volle tevredenheid terug kunnen denken.
     In deze nieuwe eeuw, is de slogan van Balkenende en Rutte gestoeld op leugens en bedrog.

    5. Original NL

     Quote….hobbyisten in de politiek zie ik niet zitten….
     Liever beroeps politici die hun hele leven nog nooit gewerkt hebben en geen idee of interesse hebben in wat er bij de bevolking speelt????
     .Daar hebben we er wel genoeg van en daar heeft de kritische nederlander ook genoeg van!

   2. Crassus

    Neen @Gekko, absoluut niet. Skiphol on Sea. Geef aandelen uit en ga naar de beurs. Laat de burger er in stappen en op die manier financieren. De Russen deden het eerder met de spoorwegen. In 1917 hadden Nederlandse Investeerders tussen de 1 en 2 miljard gulden in aandelen belegd. Na de Oktober revolutie bleken die totaal waardeloos. Maar deze keer moet het lukken. De kosten gaan voor de baat uit. Ik heb een ingelijst exemplaar van zo’n Russisch aandeel aan de muur hangen, compleet met coupons, voor een prikkie gekocht.
    En zeg nou zelf, wat is nou een miljard?

 3. Ries

  Kong: Precies. Spijker op de kop. Dat is precies de reden dat ik zo ontzettend de pest heb aan links. Daar is alles hobby!

 4. TD

  Links Nederland zal Johan Dessing wel weer niks vinden,besturen kan alleen de VVD en de halfslachtige partijen eromheen,met Rutte als het paradepaardje!
  In elk geval heeft de VVD zelf al serie incaptabele figuren als brandhout afgedankt:
  Minister Halbe Zijlstra,Minister Jeanine Hennis-Plasschaert,Minister Ard van der Steur Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven,Staatssecretaris Frans Weekers.
  Men ziet de splinter in andermans oog maar niet de balk in eigen oog!

  1. Blue monday

   Ik ken de man niet, maar zijn idee over Schiphol spreekt me zeer aan.

   Als linkserd komt hij dus positief bij mij binnen

 5. Duke

  Maak dan meteen een kunstmatig eiland. Dat is extra waterbescherming, kun je volbouwen met windmolens en zonnepanelen, en een mooie plaats om asielzoekers op te vangen want ze kunnen daar geen bewoners lastigvallen en bij afwijzing meteen op het vliegveld terug.

  1. Blue monday

   Alles mee eens, jammer dat je de voorspelbare asielzoekerskaart speelt

   1. Lugar

    @Maandag: Ik zie het als win-win!

 6. Blue monday

  Een prima plan dat zeker uitgebreide uitgezocht moet worden.
  Nederland is wel toe aan een nieuw megaproject voor de komende 50 jaar.

  De kosten/investeringen zijn daarom ook te overzien en wat een geweldig project, economisch gezien

  Maatschappelijk gezien ook zeer gewenst!

  1. Rien Noppen

   Het idee is al veel ouder en is ook al vaak in discussie geweest.

   Ik denk dat het ook onvermijdelijk is: de regio Schiphol barst uit zijn voegen. Men beschouwt Lelystad wel als een sneller en goedkoper te realiseren alternatief.

   1. Blue monday

    Nooit Lelystad! In zee is de enige optie

    1. fockingworst

     Lelystad is een dom alternatief, verschuiving van het probleem.
     Ook daar hebben mensen er last van.

  2. fockingworst

   @blue gewoon slimme mensen bij de fvd.

 7. Ries

  Stel je nu toch eens voor dat Yasser met dit plan gekomen was…Dan was euforie en gejuich uit de trollenbak niet te overstemmen geweest. Yasser had toch kunnen orakelen dat het milieu dan ontlast was en de mensen geen last zouden hebben van kerosinepartikeltjes? Pokeren kunnen linksaffers niet, wat ze laten zich voortdurend in de kaart kijken. Overigens, wat kunnen ze behalve zeuren eigen wel?

 8. Ries

  Overigens vind ik het een prima idee van Dessing. Dat Nederlanders dat kunnen, hebben ze wel bewezen met de aanleg van het op de zee gewonnen gebied Changi bij Singapore. Hierop is het vliegveld gebouwd en andere noodzakelijke inrichtingen, zoals een gevangenis. Dus, what’s the problem?

 9. Ad Infinitum

  Hoe gaat het dan met landen en opstijgen in de mist? De man heeft ontegenzeggelijk visie. Een parking op het strand. Een noodlanding op zee lijkt mij geen pretje, maar kan gebeuren.

  1. AS210854

   Ad. Mist en wind heb je op Schiphol ook. De noodlanding op de Bijlmer was ook een ramp. Er is overal wat.

 10. Arnoniemuss

  Veel voorstanders voor een luchthaven op zee, links en rechts. Vliegverkeer verbroedert misschien. Maar doe mij maar geen luchthaven op zee. Stimulans voor nog meer luchtverkeer. Ik dring liever het aantal vluchten terug, zeker het toerismeverkeer in Europa. En een stevige vliegtax. Zo krijg je vanzelf minder overlast van en voldoende capaciteit op Schiphol.

 11. J.Rademaker

  Als het tot de Amsterdamse raad doordringt dat er dan heel veel te verdienen is met de grond zal groen links wel van mening veranderen , alhoewel rekenen geen sterk punt is.
  Dat eiland heeft geen belastinggeld nodig, dat is dan weer een nadeel.
  Spannend.

 12. Jetske

  Wat een geweldig nieuws zeg, in 2010 is dit al geopperd door div. partijen.
  Voor iets nieuws ben je bij FvD aan het verkeerde adres. Die werken alleen met het kopierappaat!

  1. Tante Sidonia

   Jetske
   Maar……..Fvd gaat wél doorzetten!

   1. Lugar

    +1

   2. Crassus

    In Trouw vandaag: 65+ ers gaven 7x meer nepnieuws door dan de jongste groep Faceboekgebruikers.

    1. Lugar

     Trouw? Bestaat die courant nog joh?

 13. Rud56

  @Duke +1

  1. van Urk

   De Markerwaard met een oppervlakte van 700 vierkante kilometer staat als laatste van de Zuiderzeeplan nog open. Gooi dicht die zooi en bouw daar een luchthaven met inclusief nog vele bouwmogelijkheden voor boerderijen, woningen en bedrijven.

   1. Original NL

    Beste urk..ik heb geen enkele behoefte aan meer vliegtuigen boven nl…alleen omdat men voor een paar tientjes naar barcelona wil kunnen vliegen zitten de omwonenden nu al in de stank en de herrie!
    Tis net als bij de islam….minder minder!!

 14. redfox

  Niet zo’n gek idee!Leiders houden zich bezig met de hoofdlijnen.Net zoals Nijpels en Samson’s Grootse ideeën om de bevolking voor 100Kmiljard van het gas af te helpen en te laten betalen!Dat zijn pas megalomane onrealistische plannen!

  1. Original NL

   …quote..100Kmiljard van het gas af te helpen en te laten betalen!Dat zijn pas megalomane onrealistische plannen!……
   Of dit onrealistisch is zullen we nog gaan zien…als de bedenkers niet door de kiezers worden weggevaagd wordt het realiteit!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.