Saoedi-Arabië zet een héél klein stapje richting mensenrechten: vrouwen geïnformeerd bij scheiding

Geen categoriejan 06 2019, 14:00
De innovatie staat niet stil en ook in Saoedi-Arabië ontkomen ze er niet aan. Voorheen was het probleem dat vrouwen soms niet op de hoogte waren van het feit dat hun man zich liet scheiden, maar daar komt nu verandering in. Middels een tekstbericht krijgen de vrouwen een bericht wanneer hun man er voor heeft gekozen hen te verlaten. Het is een belangrijke stap omdat hiermee vrouwen weten waar zij aan toe zijn en dus ook aanspraak kunnen maken op hun posthuwelijkse rechten zoals alimentatie aldus de BBC.
Nu Saoedi-Arabië haar positie in de VN-mensenrechtenraad inneemt moet ze natuurlijk ook zelf leveren. Maar echte schot zit er nog niet in de zaak. Er wordt nu wel enige vooruitgang geboekt, maar het is meer symbolisch dan daadwerkelijk iets met impact. Zo werd het vrouwen sinds een jaar toegestaan om auto te rijden. Dit lijkt mooi, maar voor het conservatieve land zijn het grote stappen. Volgens Nisreen al-Ghamdi is de nieuwe wet waarbij vrouwen het recht hebben te worden geïnformeerd over juridische wijzigingen een vooruitgang: "The new measure ensures women get their [alimony] rights when they're divorced It also ensures that any powers of attorney issued before the divorce are not misused."
https://twitter.com/SputnikInt/status/1081374726138802176
Maar vrouwen in het land van Bin Salman kunnen nog steeds vrij weinig. Alle belangrijke zaken die zij nodig zijn om als individu te kunnen leven wordt hen nog steeds ontzegd. Ze kunnen niet zelfstandig een paspoort aanvragen, reizen naar het buitenland, trouwen of een bankrekening openen (!). Geïnformeerd worden over het beëindiging van het huwelijk is dus maar een schrale troost. De zaken die er echt toe doen zijn nog steeds niet in hun handbereik en dat is jammer.
Om van een daadwerkelijke verbetering van vrouwenrechten te kunnen spreken moet ten minste het recht op een identiteit (paspoort) en financiële onafhankelijkheid (bankrekening) worden gegarandeerd door Riyad. Zonder die twee voorwaarden ben je namelijk altijd afhankelijk van anderen en dus 'onvrij'. Het is dus mooi dat er vooruitgang is, maar het gaat wel erg traag. Wellicht dat binnenkort de aloude traditie van stenigen ook wordt gewijzigd waarbij men niet langer stenen gebruikt, maar pingpongballen. Dat is ongeveer het niveau van 'vooruitgang' waarover we momenteel spreken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten