Saoedi-Arabië zet een héél klein stapje richting mensenrechten: vrouwen geïnformeerd bij scheiding

De innovatie staat niet stil en ook in Saoedi-Arabië ontkomen ze er niet aan. Voorheen was het probleem dat vrouwen soms niet op de hoogte waren van het feit dat hun man zich liet scheiden, maar daar komt nu verandering in. Middels een tekstbericht krijgen de vrouwen een bericht wanneer hun man er voor heeft gekozen hen te verlaten. Het is een belangrijke stap omdat hiermee vrouwen weten waar zij aan toe zijn en dus ook aanspraak kunnen maken op hun posthuwelijkse rechten zoals alimentatie aldus de BBC

Nu Saoedi-Arabië haar positie in de VN-mensenrechtenraad inneemt moet ze natuurlijk ook zelf leveren. Maar echte schot zit er nog niet in de zaak. Er wordt nu wel enige vooruitgang geboekt, maar het is meer symbolisch dan daadwerkelijk iets met impact. Zo werd het vrouwen sinds een jaar toegestaan om auto te rijden. Dit lijkt mooi, maar voor het conservatieve land zijn het grote stappen. Volgens Nisreen al-Ghamdi is de nieuwe wet waarbij vrouwen het recht hebben te worden geïnformeerd over juridische wijzigingen een vooruitgang: “The new measure ensures women get their [alimony] rights when they’re divorced It also ensures that any powers of attorney issued before the divorce are not misused.

https://twitter.com/SputnikInt/status/1081374726138802176

Maar vrouwen in het land van Bin Salman kunnen nog steeds vrij weinig. Alle belangrijke zaken die zij nodig zijn om als individu te kunnen leven wordt hen nog steeds ontzegd. Ze kunnen niet zelfstandig een paspoort aanvragen, reizen naar het buitenland, trouwen of een bankrekening openen (!). Geïnformeerd worden over het beëindiging van het huwelijk is dus maar een schrale troost. De zaken die er echt toe doen zijn nog steeds niet in hun handbereik en dat is jammer.

Om van een daadwerkelijke verbetering van vrouwenrechten te kunnen spreken moet ten minste het recht op een identiteit (paspoort) en financiële onafhankelijkheid (bankrekening) worden gegarandeerd door Riyad. Zonder die twee voorwaarden ben je namelijk altijd afhankelijk van anderen en dus ‘onvrij’.  Het is dus mooi dat er vooruitgang is, maar het gaat wel erg traag. Wellicht dat binnenkort de aloude traditie van stenigen ook wordt gewijzigd waarbij men niet langer stenen gebruikt, maar pingpongballen. Dat is ongeveer het niveau van ‘vooruitgang’ waarover we momenteel spreken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Aytas

  Dat smerige land zou geboycot moeten worden maar waarschijnlijk teveel financiële belangen. De hier zo bejubelde Trump levert dit verrotte regime voor 110 miljard aan wapens. Het aantal beloofde banen levert het niet op maar wat is het toch een betrouwbare man.

  1. ZiggyStardust

   De wapendeal levert idd veel minder banen op dan verwacht. Tot nog toe maar zo’n 500. De 110 miljard dollar aan wapencontracten is gebaseerd op de 112 miljard aan wapenleveringen aan saudi-Arabië die tijdens de regering Obama is gedaan. Het is dus meer een verwachting. Tot nog toe is er onder de Trump regering voor 4 miljard aan wapens geleverd aan saudi-Arabië. Dus het aantal geschatte banen van 500.000 tot 1.000.000 gaat idd bij lange na niet gehaald worden.

   1. edoc431

    Je reageert op iets wat je beter niet kunt doen .

    1. ZiggyStardust

     Mijn reactie is op basis van vaststaande cijfers, dus een tegenreactie verwacht ik niet. En wat saudi-Arabië betreft heeft Satya volkomen gelijk vind ik.

    2. Lugar

     “Je reageert op iets wat je beter niet kunt doen.”

     Tenzij je een trol wil faciliteren.

  2. Bosche draak

   Europa doet het zelf ook net als Afrika zich compleet laat uithollen door China.
   Tis net of geld altijd het laatste woord heeft…

 2. Gerlos

  Het is en blijft een islamitische dictatuur.

 3. Lugar

  De vlag uit omdat een 100% islamitisch land ‘iets’ doet waarvan nog maar moet blijken of het nut heeft?

 4. Beukman

  Even de puntjes op de i:
  De reden dat autorijden nu is toegestaan aan vrouwen, is nogal prozaïsch: aanvankelijk werden vrouwen rondgereden door buitenlandse chauffeurs.
  Op die manier vloeide er echter veel geld de grens over naar het buitenland.
  Vrouwen zelf toestaan om hun vehikel te besturen heeft dat probleem opgelost.

  1. Bosche draak

   Zal wel net zo’n wassen neus zijn als dat ze toen mochten rijden (mits met toestemming van manlief)
   Ze krijgen te horen als de man wil scheiden?
   Nou joepie de poepie, het wordt nog wat met dat hellegat.
   Nog zo’n 1000 jaar in dit tempo en het wordt misschien nog eens wat…

 5. Fortiori

  Als je kunt trouwen met de handschoen is het een vooruitgang dat de kunt scheiden met een sms’je. Nog niet zover als met een whats app je.

  1. Beukman

   Het is nog even wachten op het moment dat ook vrouwen mogen scheiden door een sms-je te sturen.

 6. TD

  Veel Europese landen en de Verenigde Staten zijn voor een deel afhankelijk van de olie die uit Saudi-Arabië komt en VS en Europa zien Saudi-Arabië als een belangrijke factor om controle te houden in het Midden-Oosten en om Islamitische Staat te verzwakken en te bestrijden.
  Europa levert overigens ook wapens aan Saudi-Arabië.
  Laat ons voorlopig maar vriendschapsbanden onderhouden dat land,we hebben ze nodig!

  1. Beukman

   Merkwaardig. Vroeger las je op DDS bijna dagelijks dat SA de belangrijkste exporteur was van islamgerelateerd terrorisme. Verder kwamen vrijwel alle kapers van 9/11 uit SA, veel van “onze” moskeeën zijn gefinancierd met geld uit SA, vrouwen worden gestenigd, homo’s onthoofd, etc. etc. Het is een schande, daar willen we niks mee te maken hebben!

   Tegenwoordig, sinds Donald goede vrienden is met bin Salman al-Saoed, kunnen we op DDS lezen dat we het land vooral te vriend moeten houden.

   O tempora, o mores. Waar is Theo van Gogh nu we hem nodig hebben?

 7. henk vintage

  Het lijkt me voor deze islamitische vrouwen zo wie zo een zege om te scheiden van wie dan ook.

 8. Ome Wim

  Was in Europa ook zo, In de middeleeuwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.