VVD brokkelt af, patroon is helder: na verlaten partij flinke kritiek uiten!

Geen categoriejan 06 2019, 15:00
In de Volkskrant valt te lezen hoe de staat van de VVD door die krant wordt beschouwd. Zij zien een patroon van leden met een lang lidmaatschap die dit opzeggen of ontslag nemen en daarna flinke kritiek uiten op de partij!
Zij noemen Marco Out, burgemeester van Assen, die na 25 jaar lidmaatschap de partij verliet. Ook Don Bijl, burgemeester van Purmerend, zette een streep door zijn 50-jarig lidmaatschap bij de VVD.
Redenen die hiervoor worden aangedragen laten zien dat het gaat om een politieke koers waar zij niet langer achter kunnen staan. Ze herkennen de idealen van de partij waardoor zij lid wilden worden niet meer in de huidige beslissingen die worden genomen.
Voor Out gaat het om de uitspraak van Dijkhoff over het beperken van demonstratierecht en Bijl meent een onvermogen om de publieke onvrede het hoofd te kunnen bieden, te constateren. In zijn brief gaf hij aan dat 'een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel.' En geef hem eens ongelijk? Rutte gaf meerdere malen aan 'de kriebels te krijgen van mensen met visies' en onderstreepte daarmee keer op keer zijn pragmatische politieke koers.
Het probleem van dat pragmatisme wordt steeds duidelijker, want pragmatisme veronderstelt dat je doet wat werkt, maar ja, 'werkt' voor wie/wat en voor welk doel/ideaal? In plaats van daar eens open en eerlijk een discussie over te voeren binnen de VVD, reageert men liever op Bijl's opzeggingsbrief met 'had dit nou in stilte gedaan' en 'op deze manier beschadig je de partij'.
Zou een echt liberale partij niet liever die kritiek willen aanvaarden en antwoorden proberen te formuleren? Helemaal gezien de bende die ze met de klimaatmaatregelen hebben gecreëerd...
Nee, de leden met enige kans op een fatsoenlijk baantje gaan liever geen discussies aan of steken überhaupt hun kop boven het maaiveld uit, dat schaadt natuurlijk de kansen voor je persoonlijke loopbaan. Dan liever eerst een baantje, daar een beetje aanklooien en als dat een beetje moeilijk wordt omdat je van de VVD bent, dan stap je eruit en verbrand je veilig de brug die je net hebt overgestoken.
De scheuren worden zichtbaar en de spanningen nemen toe, de VVD lijkt een zinkend schip te worden dat afstevent op eenzelfde lot als de PvdA werd bedeeld. Wie gaat dat gat vullen en waar kloppen de baantjesjagers straks aan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten