Steeds vaker tbs als straf in Nederland

Rechters hebben in 2018 in 237 zaken tbs opgelegd. In 2017 was dat al 205 keer en in 2016 ‘maar’ 171 keer. Er is dus een duidelijke trend waar te nemen! Via NU.nl.

Tbs kan pas bij een straf van minimaal vier jaar cel én is bewezen dat het misdrijf onder invloed van een stoornis gebeurde én dán nog alleen wanneer iemand een gevaar voor de samenleving is.

Dat betekent dus dat er kennelijk een stuk meer verdachten door de rechter als mafkees worden beschouwd, die een gevaar voor de samenleving zijn. Nu ligt dat oordeel niet volledig bij de rechter, die baseert dit namelijk ook op psychologische rapporten.

En daar kon wel eens een groot deel van de oorzaak mee worden verklaard. Mede door de DSM-V, het ‘grote boek der psychische stoornissen’, kan met relatief weinig moeite een labeltje worden opgeplakt waardoor tbs een strafmogelijkheid is geworden.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren zoals falend integratiebeleid, van die loslopende Syrië-gangers en de afbreuk van de gezondheidszorg in z’n geheel. Bedenkt u ook dat verdachten niet verplicht zijn om mee te werken aan tbs en dus het daadwerkelijke aantal misdadigers die in aanmerking komen voor tbs wel eens flink hoger zou kunnen zijn!

Dolle boel dus! Helemaal omdat tbs steeds meer het imago van bezigheidstherapie krijgt nu er om de haverklap weer eentje ontsnapt of tijdens z’n proefperiode weer van het padje raakt…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Aytas

  ‘Helemaal omdat tbs steeds meer het imago van bezigheidstherapie krijgt nu er om de haverklap weer eentje ontsnapt of tijdens z’n proefperiode weer van het padje raakt’

  Dan zou je je de vraag kunnen stellen of tbs niet gewoon levenslang zou moeten zijn.

  Zoveel mogelijkheden om hier een inhoudelijk stuk over de oorzaak van de afbraak van het zorgstelsel van te maken en dit is wat eruit komt. Waar het fout gaat met medicatie bv. Alweer wordt het met populisme gevuld, jammer. Ik weet wel dat mensen van dds, reageerders en schrijvers onderdeel van het probleem zijn.

  1. edoc431

   Jammer je begon leuk, het tweede deel is dan weer helemaal niks, jammer dat je dan reageert beter van niet .
   Laat maar eerst eens je haat varen en vooral jou tunnelvisie .
   Jij kijkt echt door een koker .

  2. toetssteen

   @Satya
   Als u nu uw kwebbel eens zou houden over dat waar u in het geheel geen verstand van hebt, dan is het wellicht mogelijk te verwijzen naar de echte oorzaken.

   Inzake medicatie, men kan pillen enz. voorschrijven, maar in veel gevallen worden die weggegooid. Resultaat mag bekend heten.
   Wat wilt u er in al uw domme wijsheid mee doen? Ernaast gaan staan, neus dicht en slikken????

   En laat dat populisme dom wicht!

 2. victus

  Mooi interieur. Ademt pure luxe en grandeur uit. Toch maar weer het beste jongetje van de klas die hollanders!

 3. Diederik van Walsum

  Direct sluiten al die Tbs-klinieken…gvd, dit is toch niet normaal dat dat zo debiel die b.v. mijn dochter geprobeerd heeft te vermoorden !!!!

 4. victus

  Zolang het geen belasting zwendel betreft of een andere financiële misdaad, verdiend iedereen een 24e kans.

 5. HendrikJan

  Het is gelijk een zeer luxe resort, in de andere vleugel hebben ze ook nog een uitloop, naar een palmenstrand aan de Oude Maas, in de Winterdag is dit strand deels verwarmt.
  De drankjes moet men wel zelf halen aan de vip bar.
  En dan zijn er ook nog criticasters, die beweren dat het geen luxe hotels zijn.

 6. Ries

  Opnieuw worden we geconfronteerd met de gevolgen van de verslapping van Nederland. Rome is zo aan zijn einde gekomen. Met de Grieken ging het al niet veel beter en nu is Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder aan de beurt om door totale verslapping, gepamper en ‘begripvormend’ optreden naar de kl..ten te gaan. Waar zit de schuldige? Welnu, u mag het zelf bedenken, maar voor mij is het duidelijk dat we vooral aan de linkerkant moeten zoeken, waar groot begrip is voor alles wat afwijkt van normatief gedrag.

 7. Bosche draak

  Kunnen we niet weer ouderwets de kogel & ketting aan het been her-introduceren?
  Kilootje of tig, lekker rammelende ketting.
  Vallen ze goed op, piepen ze hem ook niet er zo snel uit tijdens verlof & zijn ook niet zo makkelijk af te knippen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.