Symptoombestrijding! Wijkteams maken zorgkosten juist duurder

Is dat even balen, wil je als overheid juist de zorgkosten drukken door zorgtaken bij de gemeente neer te leggen, blijkt het juist duurder uit te vallen! Wijkteams veroorzaken 14 procent hogere kosten! Dat meldt de Volkskrant.

In 2015 kwam de overheid met het idee van de Participatiemaatschappij, het idee was dat mensen maar eens wat meer zelf moesten gaan doen en niet voor iedere poep en scheet bij een professionele hulpverlener aankloppen. ‘Meer gebruik maken van het eigen netwerk’ was het idee.

Ze waren alleen even vergeten dat verzekeraars en andere instellingen die geld verdienen met zorg, niet stil hebben gezeten. Zij sloten zich aan bij wijkteams met de intentie om sneller zorg te kunnen bieden aan wie dat nodig heeft. Niet zo’n gekke gedachte, maar wijkteams trokken daardoor sneller de conclusie dat iemand doorverwezen kon of moest worden.

Dit is een scherp contrast met kleinere gemeentes zonder wijkteams en met alleen een WMO-loket. Daar zit doorgaans een ambtenaar met als takenpakket ‘Nee’ zeggen, want ‘te duur’, ‘hebben we niet’, ‘dan moet je naar [grote stad]’ en daalden de uitgaven met gemiddeld 14 procent. Hoewel de overheid dus wilde dat wijkteams dit óók gingen doen, beschikken zij over de kennis, goede wil en een faciliterend netwerk die in de hulp kan voorzien waar om wordt gevraagd. Een ambtenaar kan onmogelijk over die kennis beschikken, waardoor z’n netwerk (als hij dat al heeft) nooit in volle potentie wordt benut.

De conclusie hoort echter niet te zijn dat wijkteams niet functioneren. Zij zien sneller problemen bij hulpbehoevenden en doen hun best deze mensen te ondersteunen. Zij falen echter, vanuit de optiek van de overheid, in de doelstellingen die de overheid voor ogen had. De overheid zou het beste de kosten weten te drukken door alle zorgaanvragen en -consulten via het WMO-loket te laten verlopen en gewoon keihard ‘nee’ te blijven zeggen, tenzij het écht niet anders kan natuurlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. TD

  “Meer gebruik maken van het eigen netwerk”
  Dat leek een goed idee,daar hoorde ook het “keukentafel gesprek bij”,dan kwam een zorg-manager van de gemeente of stad op visite bij de zorgvragende om te achterhalen ofdat de familie eventueel gemotiveerd en aldus voor het karretje gespannen kon worden om alle zorgtaken uit te voeren!
  Feitelijk waren dat slinkse ordinaire kostenbesparende gesprekken,zo van : U heeft natuurlijk kinderen en familieleden die met u zijn begaan en iets voor u kunnen betekenen!
  Veel cliënten en familieleden hadden die truc wel door, en reageerden heel alert op die slinkse vragen en gaven soortgelijke antwoorden als:,Als dat mogelijk zou zijn graag,maar ik leef met mijn familie in onmin en heb geen vrienden.
  Klaar!

 2. Siemien

  Weet je, alles dat men bedenkt is een opstap naar nog meer geld, het is een ziekte in Nederland de laatste tijd die hardnekkig is..

 3. Michael

  Tsja, de enige manier om de zorgkosten écht te drukken, is door vol in te zetten op preventie. Ik erger me nogal aan het hypocriete sentiment van veel mensen die denken dat ze én recht hebben op een goedkope ongezonde levensstijl, én goedkope zorg.

  Echte stappen in het drukke van de zorgkosten worden alleen gezet als we roken en ongezond eten verder ontmoedigen, en sport en gezonde voeding stimuleren. Ben je daar tegen? Prima, maar dan moet je wel accepteren dat de zorg ieder jaar weer een stuk duurder wordt.

  1. flessenpost

   Leg eens uit waarom het in de ons omringende landen (België b.v.) wel goedkoper kan waar men toch ook eenzelfde levensstijl er op na houdt als bij ons.

   1. Michael

    De zorg in Nederland behoort kwalitatief tot de top 3 van Europa, België en Duitsland niet. Dus dat is ook nog een optie idd, genoegen nemen met kwalitatief mindere zorg.

    Tot slot staan de systemen in die landen me wel veel meer aan, net als in bijvoorbeeld Noorwegen. De marktwerking in de zorg was en is een slecht idee. De socialistische stelsels in België en Duitsland zijn idd eerlijker en financieel efficiënter dan ons rechts-liberale stelsel

    1. flessenpost

     Ik ben niet met je eens dat de kwaliteit van zorg in België en Duitsland minder zou zijn, overigens is alles aanzienlijk duurder in Nederland, hoe komt dit?

     1. Michael

      Heb ik je net uitgelegd. Socialistisch systeem werkt efficiënter dan het rechts-liberale marktdenken. Of heb je een andere verklaring? De zorg is meetbaar minder in België en Duitsland. Dat is niet iets om het mee “eens” te zijn. Daar zijn getallen over.

     2. flessenpost

      Dan zou ik die getallen wel eens willen vernemen van je, ik geloof er niets van namelijk. We hebben het natuurlijk niet over derde wereld landen als we het hebben over België en Duitsland!

     3. Michael

      https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2017/zorg-europa-nederland-behoort-tot-duurste-en-beste

      Verder ben je het dus wel met me eens dat een socialistische systeem beter is dan onze rechts-liberale marktwerking? Daar ga je namelijk helemaal niet op in.

     4. Michael

      Reactie met link verstuurd, maar moet nog worden goedgekeurd…

   2. Siemien

    @flessenpost dit heeft te maken met het feit dat Nederland niet kan onderhandelen en alles door berekend naar de verplichtverzekerde klant, dat is namelijk het makkelijkst..

    1. Michael

     Nee Siemen, zie mijn comment. In de zorg werken socialistische systemen nou eenmaal beter dan rechts-liberale systemen.

     1. Siemien

      De zorg als verdienmodel is een ramp.

   3. Tguard

    In de ons omringende landen is de zorg voor de hier bedoelde doelgroep vele malen slechter dan in Nederland.

  2. Tguard

   Gezonde voeding stimuleren door extra te belasten. Als je weinig geld hebt is de keuze tussen een doos van 20 frikandellen of een halve kg gehakt snel gemaakt he

   1. Aytas

    Meen je dat? Wetende welke effecten dit op je lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft? Gezond eten hoeft niet erg duur te zijn als je een poosje oefent met gezond koken zul je merken dat de kosten erg meevallen.

    1. Tguard

     Ik persoonlijk niet maar ik werk met minderbedeelden en ik hoor het me nog zeggen:”je eet toch geen goedkope eieren” het antwoord was simpel anders kunne n we het niet betalen.

  3. Aytas

   De grap is dan ook nog dat de laagopgeleiden een zeer ongezonde levensstijl hebben. Dezelfde groep waardoor de premie blijft stijgen omdat anders het eigen risico omhoog zou gaan. Ik ben het niet met je eens dat er sprake is van werkelijke marktwerking in de zorg, daarvoor heeft de NZA veel te veel regels. Ik ben benieuwd naar een uitleg waarom een socialistisch systeem beter zou zijn. Ik ben van mening dat bepaalde onderdelen van de zorg, bv operaties die je als lopende band werk kunt zien zich uitstekend lenen voor marktwerking en een algemeen ziekenhuis niet. Je hebt overigens gelijk de Nederlandse zorg staat wereldwijd in de top. De hoge kosten zijn naar mijn mening te wijten aan het regelgevende karakter van de overheid ipv marktwerking, het zou zich terug betalen om de specifieke onderdelen van de zorg te gaan splitsen en de markt daadwerkelijk een deel van de zorg over te laten nemen. De markt moet dan hooguit gecontroleerd worden op crony’s en die geen toegang verlenen.

 4. bejaarde

  De laag managers is over de top. Hoe wordt de zorg goedkoper? Afscheid hiervan nemen, ze voegen namelijk in het geheel niets toe aan de echte zorg.

 5. HendrikJan

  Dit zijn de kostenverhogende item’s.
  Fraude.
  Zakkenvullen.
  Onkunde.

  Heeft niets met gezond of ongezond leven te maken, dat zijn omstandigheden van alle tijden.

 6. foolsgold71

  Zelf ben ik werkzaam in zo’n wijkteam. Wat de overheid de burger probeert aan te smeren middels beleid is schandalig. Hoe meer ‘ eigen kracht’ er ingezet kan worden hoe beter. Ondertussen worden bv ouderenzorg en ggz uitgekleed. Daardoor zijn er veel broodnodige voorzieningen opgehouden te bestaan. De druk wordt daardoor bij familie, buren, kennissen, vrienden gelegd. Gevolg: overbelaste mantelzorgers. De politie ondertussen mag met een vlindernetje achter psychiatrisch patiënten aan die voor overlast zorgen en s nachts ronddwalende ouderen die vaak dement zijn. Daardoor moet er vaak alsnog een beroep worden gedaan op duurdere zorg, omdat de omgeving de zorgzwaarte niet aan kan. Aan de andere kant denken we ook mee met cliënten en komen soms gezamenlijk tot prima oplossingen. Adviseren en meedenken is een belangrijk deel van het werk. Vaak kun je escalaties voorkomen.

 7. Tguard

  De conclusie in dit artikel klopt helemaal niet.
  De wijkteams functioneren voor geen meter. Onbekwaam personeel en vriendjespolitiek met grote zorgaanbieders omdat dat gewoon minder werk opleverd voor de wijkteams.
  Bovendien zien die zogenaamde kenners de client een keer tijdens de indicatie en bij de zogenaamde klagende zorgmijder meerdere keren waarbij het wijkteam zonder kennis gelijk de kant van de client kiest. Voorbeeld tijdens videohometraining wordt geconstateerd dat een moeder haar kind moedwillig pijn doet om het te laten luisteren. Moeder wil hier niet aan en gaat klagen bij het wijkteam. Die komt en neemt de zorgmijdende moeder aan de hand en verplaatst haar zsm naar een andere zorgaanbieder zonder enige wederhoor.
  Voogd wordt buitenspel gezet, jeugdzorg buiten spel en moeder kan rustig doorgaan met het mishandelen van haar kind. Wat ook zeer vaak voorkomt is dat de zorgaanbieder met wantrouwen wordt bejegend en de indicatie bewust laag wordt ingezet. Het ondersteuningstraject mislukt als de zorgaanbieder niet meer uren inzet dan geïndiceerd. Ik zou heel veel voorbeelden kunnen beschrijven maar feit blijft dat het niet functioneerd. Kijk hoeveel zogenaamd verwarde mensen er zijn ontstaan, huisuitzettingen en dat allemaal omdat de LVB of psychiatrische client niet meer wordt geholpen en de zogenaamde wijkteams met hun participatie zin zijn hier verantwoordelijk voor. Heeft u enig idee hoeveel lvbers of licht psychiatrische mensen geen netwerk hebben. Ga er maar aan staan met je participatie!!!

  1. foolsgold71

   Dit lijkt me meer een aanklacht naar jeugdzorg. Wijkteams bestaan in vele soorten en maten. In sommige steden is jeugd in het sociaal wijkteam ondergebracht. In mijn stad is jeugd en volwassenondersteuning ondergebracht in aparte teams. Zo zijn daar de jeugd en gezinsteams. Jeugdzorg is volledig dichtgetimmerd met regels en wetten.
   Gelukkig is dat niet zo voor de volwassenen kant (wmo).
   De sociaal wijkteams in mijn stad en waar ik werk krijgen een prima beoordeling van de cliënten. Nadelen misschien dat zorg inderdaad duurder wordt. Voordeel is dat mensen die zorg of steun nodig hebben sneller in beeld zijn. En vaak kan er ook op basis van vrijwilligerswerk een hulpvraag worden beantwoord.

   1. Aytas

    Dus vooral als het op jeugd aankomt op lange termijn goedkoper. Wachten tot ze ontsporen is natuurlijk veel duurder.

    1. foolsgold71

     Zeker. Er zijn hele families al generaties lang hofleverancier aan jeugdzorg. M.i. is het jeugdsysteem ook vaak pervers. Een instellingsplek kost al gauw een ton per jaar. Afgezien van de kosten wil je kinderen het liefst niet in zo’n molen hebben. Worden ze niet beter van vaak.
     Instellingen willen voortbestaan en zijn afhankelijk van omzet. Die zijn er niet bij gebaat dat de aanvoer van jonge zielen stagneert. Dan gaan ze op de fles.

     1. Aytas

      Ik heb het ook meer over de aanpak die een instellingsplek voorkomt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.