VVD brokkelt af, patroon is helder: na verlaten partij flinke kritiek uiten!

In de Volkskrant valt te lezen hoe de staat van de VVD door die krant wordt beschouwd. Zij zien een patroon van leden met een lang lidmaatschap die dit opzeggen of ontslag nemen en daarna flinke kritiek uiten op de partij!

Zij noemen Marco Out, burgemeester van Assen, die na 25 jaar lidmaatschap de partij verliet. Ook Don Bijl, burgemeester van Purmerend, zette een streep door zijn 50-jarig lidmaatschap bij de VVD.

Redenen die hiervoor worden aangedragen laten zien dat het gaat om een politieke koers waar zij niet langer achter kunnen staan. Ze herkennen de idealen van de partij waardoor zij lid wilden worden niet meer in de huidige beslissingen die worden genomen.

Voor Out gaat het om de uitspraak van Dijkhoff over het beperken van demonstratierecht en Bijl meent een onvermogen om de publieke onvrede het hoofd te kunnen bieden, te constateren. In zijn brief gaf hij aan dat ‘een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel.’ En geef hem eens ongelijk? Rutte gaf meerdere malen aan ‘de kriebels te krijgen van mensen met visies’ en onderstreepte daarmee keer op keer zijn pragmatische politieke koers.

Het probleem van dat pragmatisme wordt steeds duidelijker, want pragmatisme veronderstelt dat je doet wat werkt, maar ja, ‘werkt’ voor wie/wat en voor welk doel/ideaal? In plaats van daar eens open en eerlijk een discussie over te voeren binnen de VVD, reageert men liever op Bijl’s opzeggingsbrief met ‘had dit nou in stilte gedaan’ en ‘op deze manier beschadig je de partij’.

Zou een echt liberale partij niet liever die kritiek willen aanvaarden en antwoorden proberen te formuleren? Helemaal gezien de bende die ze met de klimaatmaatregelen hebben gecreëerd…

Nee, de leden met enige kans op een fatsoenlijk baantje gaan liever geen discussies aan of steken überhaupt hun kop boven het maaiveld uit, dat schaadt natuurlijk de kansen voor je persoonlijke loopbaan. Dan liever eerst een baantje, daar een beetje aanklooien en als dat een beetje moeilijk wordt omdat je van de VVD bent, dan stap je eruit en verbrand je veilig de brug die je net hebt overgestoken.

De scheuren worden zichtbaar en de spanningen nemen toe, de VVD lijkt een zinkend schip te worden dat afstevent op eenzelfde lot als de PvdA werd bedeeld. Wie gaat dat gat vullen en waar kloppen de baantjesjagers straks aan?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. poldi

  “Wie gaat dat gat vullen”

  Dat gat wordt een sinkhole waar al die baantjesjagers in terecht komen.

  1. DirkSteen

   Ja, dat is heel goed uitgelegd!!

 2. Gekko

  De 2 uit de partij gestapte VVD-burgemeesters Bijl en Out zijn typische deugmensjes. Hebben kritiek op uitspraken van Dijkhoff. Maar zeg nou zelf, niemand neemt de Prins Carnaval uit Breda toch serieus? Bovendien, Bijl zit al bijna aan zijn pensioen, dan durft hij opeens wel.

  1. Rien Noppen

   Ja, ze leggen uit waarom je beter op D’66 of de PvdA kunt stemmen.

   1. Gekko

    Burgemeester Out heeft als bijnaam: “Malloot van de Ventoux”. Zou jou ook goed passen, noppes. Alvast een suggestie voor je volgende nicknaam. Dit advies krijg je voor nop van Gekko.

   2. Janna47

    @van Noppen

    Foute types dus..zoals ook door u genoemde partijen…

 3. Lugar

  Ik ga ervan uit dat beide heren nu lid zijn van FVD, een volstrekt logische keuze.

  1. Beukman

   Ik dacht niet dat het bij FvD beter gesteld is dan bij de VVD, scriptgirl @Lugar. De laatste brichten luiden dat Thierry in de praktijk niets moet hebben van interne democratie binnen zijn partij.

   1. HEM

    In een democratisch land is democratie binnen een politieke partij de weg naar de ondergang.
    Een politieke partij staat ergens voor. Ben je het er niet mee eens? Ga dan naar een andere partij of richt er een op. Als ik op een partij stem, wil ik duidelijkheid. Een politieke partij is geen kippenhok!

  2. Original NL

   Indien deze heren ineens het licht hebben gezien wel ja….maar bij Bijl heb ik daar zo mijn twijfels over!

   1. Lugar

    @Original: Ook zonder het zien van het licht kun je lid worden van FVD, hoe meer hoe beter, toch?

    1. Siemien

     ++

 4. dannyvermeulen69

  Goh wordt de nep Prender na 50 jaar lidmaatschap op de club van deug leug wakker .
  en nu op naar de volgende deug leug club .hoop dat de man zijn gevoelens thuis laat en zijn verstand wijs gebruikt..en in ziet wat er speelt onder de autochtone volk waaronder ook zijn mede stads genoten..Aal Rute glibbert langzaam de vvd stemmers worden beetje bij beetje wakker ..was vandaag in Mokum Osdorp wat een verziekte zooi daar kopvodden haat baarden overal ik kon de nederlandse autochtoon op een hand tellen wat een afgezakte grauwe zooi daar ..en allemaal in stinkende diesels rijden de haak neusen bah .en
  zoveel kilometers heb ik niet gereden welk land begaf ik mij??maar ja helaas Prend is zo langzaam aan ook vergeven van dat soort moslimapen..met dank aan Bijl en consorten,

 5. henkie

  De geheimzinnige firma List, Leugen en bedrog; de VVD. Wat is hun geheime agenda?
  De staat der Nederlanden vernietigen.

  Hun leugens zijn zo doorzichtig, hun leugens schuiven moeiteloos in de doofpot.

  Hun aanhangers, mede oplichters, denken weg te kunnen komen met de oneliner;
  “ach ze liegen toch allemaal”.
  Wie denken ze in de maling te nemen?

  Stem PVV, FvD, PvdD, 50+

 6. George Knight

  Naast het opportunisme van politici die pas aan het einde van hun ruggengraat krijgen en zich aan de partijdiscipline weten te ontworstelen is er het feit dat iemand ontgroeien kan aan een organisatie waarvan hij of zij jarenlang lid was.

  Want je bent lid van een organisatie die verandert terwijl je zelf min of meer hetzelfde blijft. Wat doe je, blijven of weggaan? En wanneer neem je dat besluit? Een lastige afweging. Bij de VVD lijkt de keuze niet zo lastig, want deze maatschappelijke organisatie is wel erg ver verwijderd geraakt van een maatschappij opvatting waarin de begrippen compassie, medemenselijkheid en samenleving nog inhoud hebben. De huidige VVD is een zwarte schaduw van het Liberaal Manifest uit 2005 waarin de VVD zich redelijk en zorgzaam toonde.

  De VVD is al jarenlang de grootste partij. Daar sluipt altijd arrogantie in. Dat gebeurde met het CDA. In het Verenigd Koninkrijk gebeurt dat nu met de Tories die vooral elkaar bevechten en niet meer beseffen dat ze hun land behoren te dienen.

  Maar een zinkend schip is de VVD niet. Zeker niet zolang Rutte partijleider blijft. De vergelijking met de PvdA is eveneens onterecht. Het sociaal-democratisch en het liberaal-conservatief gedachtegoed zijn onvergelijkbaar en het spreekt totaal verschillende doelgroepen aan.

  Dat de VVD na enkele verkiezingsoverwinningen een stapje terug zal moeten doen lijkt logisch. Alleen, er is geen enkele andere politieke partij of politicus die op dit moment geloofwaardig genoeg is om het stokje van de VVD over te nemen. Dat kan de VVD die dat eigenlijk niet verdient stille hoop geven.

 7. Gerlos

  Meer ruggengraat over immigratie en vooral nu over het gedrocht klimaatakkoord zal zeer wenselijk wezen dames en heren van de VVD, op deze wijze doorgaan is volgens en heel veel Nederlanders een heilloze weg dus ingrijpen is het devies.

 8. HendrikJan

  Ik zie dan op die VVD foto, die lachende oliebol staan, de MP van Nederland, het land waar vandaag in Zwolle weer is aangetoond, dat wegkijken nooit een oplossing is geweest.

 9. Arie B

  VVD toont zich voor de verkiezingen altijd uitermate rechts met ferme bewoordingen en acties. Daarna offeren ze in de eerste maanden direct alle verkiezingsbeloften op onder het mom van geven en nemen en kan de stemmer de rambam krijgen. Voor het stemvee geldt: geven en genomen worden.. Bah, zo voorspelbaar. Ik heb spijt dat ik er ooit op heb gestemd.

 10. Duke

  De VVD, volksvijand nummer een.

  1. Lugar

   @Duke: Zo had ik het nog niet bekeken maar zo is het inderdaad wel. Ooit stond de VVD voor minder politiek en minder belastingen, inmiddels is het exact andersom.

   1. wheelboy

    Lugar
    Das al jaren zo .Gemeenten waar de VVD heerst zijn diegene met de hoogste belastingen . En idd als je kijkt zadelde de VVD ons op met hoop belastingen en bedrijven profiteren . Zo ook met die energie transitie . D666 krijgt de schuld maar het is CDA CU VVD en D666 die regeren

  2. Raveltje

   En D’66 idem dito

 11. Ome Wim

  Rutte viert al zijn derde termijn feest maar het grootste feest voor hem moet nog komen, als hij zich eindelijk ingelikt heeft in Brussel.

  1. DirkSteen

   Ja, dat is heel goed uitgelegd!!

   Daar wacht Rutte op!!!!

 12. OrangeBlancBleu

  Het zal tijd worden, ik verbaas me nog steeds dat er nog zovelen aan die leugenachtige partij blijven hangen want sinds Rutte het bewind voert bij de VVD hebben ze me een ruk naar links gemaakt waar je bang van word.
  PVV was het enige alternatief tot het FvD zijn kop op stak. Hoezeer ik de PVV gewaardeerd heb kan ook ik niet ontkennen dat ze echt een one issue partij zijn geworden. Zeker een niet onbelangrijk issue maar er zijn meer zaken die nu rechtse aandacht eisen zoals de doorgeslagen klimaatreligie, die moet gestopt worden! Gelukkig is het FvD scherper op dit soort zaken en zeer goed geïnformeerd, dat kunnen we over een hoop andere partijen niet zeggen. 20 Maart gaan dan ook de eerste verkiezingen worden dat ook wij FvD gaan stemmen ipv PVV. En dan maar te hopen dat de VVD zijn rechtse koers uit het verleden weer weet te herpakken zodat zij niet meer heulen met de links groene vijanden maar wellicht een rechtse coalitie met het FvD kunnen vormen.

  1. wheelboy

   OrangeBlancBleu
   dat ze echt een one issue partij zijn geworden.
   Dat krijg je Oranje als de media maar een ding laat zien als ze bv wilders ondervragen . PVV is echt geen one issue partij . Kan je een tip geven kijk bv eens dinsdag middag politiek vragenuurtje .Dan zie je dat de PVV inhoudelijk meer is als alleen moslims en de aanverwante dingen .

 13. wheelboy

  Och idioot Nl stemt er toch weer op of doet het de keer erop weer .Dat zie je nu bij de PVDA die werd tijdens laatste kabinet afgerekend . En staat nu ondanks dat diezelfde salonsocialisten totaal niets geleerd hebben en zijn blijven zitten op winst . Zolang de media hier gevormd wordt door leden van het kartel (frits wester oa CDA spindokter ) zal dadelijk de zwartmakerij ri PVV en FvD wel weer beginnen . Er zal ergens wel een lid zijn die iets verkeerd zegt wat straks breed staat uitgemeten in het nieuws . IPV duidelijk te vragen waar staan jullie voor en wat willen jullie . Ik voorspelde het in 2016 al met de FvD zonder maar iets te weten over de partij en lijsttrekker destijds was mijn reactie als die straks groter wordt gaan ze hem zwart maken . En mijn gelijk werd bevestigd

 14. Hallozeg

  Toen die Halbe stond te tetteren dat iedereen maar zijn STINKENDE BEST moest doen, had ik die man al bestempeld als een DESTROYER. Dat later uitkwam hoe dat zaakje van Halbe STONK, zit deze man nu weer in een bestuur van een groot bouwbedrijf waar ik de naam niet van noem nu.
  Want dat is niet zo belangrijk, dat Wessels een heleboel timmerfabrieken bezit en de VRIJMETSELAARS met hun passer en hun winkelhaak de MAFFIA als RELIGIE hebben met hun GODVADER. UIT ROME, uit de BIJBEL. Dus daar firestarten ze je zo aan het KRUIS met de THEO VAN GOGH FIRESTART TRUC. Wijzen en dan ROEPEN = PEDOFIEL, en de PAUS maar iedereen overtuigen dat zijn kardinalen, priesters, en de rest dat NOOIT DOEN he, SEKS HEBBEN. Niet met kinderen, nee nee. Vandaar dat die LUCIFER MYTHE duizenden kinderen ontdekte die waren misbruikt in THE USA. Vandaar, dat met overtuigen en geloven het MIS GAAT IEDERE KEER WEER. Dus ze moeten nog even wat LEREN. En dat is leren dat ZIEN HOREN EN VOELEN = COMMUNICEREN. Groeten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.