'Wat mij betreft koop je het hele jaar door vuurwerk. Dan los je burenruzies op met een Cobra 6 door de brievenbus!'

Geen categoriejan 03 2019, 15:00
De Noord-Koreaanse ambassadeur in Italië, Jo Song-gil, heeft asiel aangevraagd in een niet nader genoemd westers land. Waarom zou dat zijn? En in welk land? Wedden dat er in Noord-Korea niemand is die rustig kanonslagen in het konijnenhok van de buren mag gooien? Dat mag in Nederland gelukkig wel. Het zou mij daarom ook niet verbazen als Jo Song-gil al lang en breed in een caravan in Ter Apel op zijn procedure zit te wachten.
Wat dat betreft hebben we het toch maar goed in Nederland. Neem bijvoorbeeld Duitsland: In de gemeente Arnsberg mogen vluchtelingen geen vuurwerk afsteken. En ondernemers geen vuurwerk verkopen aan bewoners van asielzoekerscentra. Dom! En een gemiste kans! Dan had Jo Song-gil net zo goed in Italië of zelfs Noord-Korea kunnen blijven.
In België is het nog erger: daar is de hele bevolking de dupe. Sinds 5 juli 2017 is categorie F3 vuurwerk niet meer legaal te koop. Voor categorie F1 moet een klant minstens 12 jaar zijn en voor categorie F2 zelfs 16 jaar of ouder. Voor de duidelijkheid: bij categorie F1 gaat het om trektouwtjes, ijsfonteinen en sterretjes.
[caption id="attachment_216934" align="aligncenter" width="758"]Cartoon van Ardy Beld. Cartoon van Ardy Beld.[/caption]
Over Frankrijk hoeven we het al helemaal niet te hebben. Daar mag niemand in het openbaar vuurwerk afsteken. Uitsluitend op eigen terrein of met toestemming van de eigenaar. Geen wonder dat de gele hesjes uit woede het hele land op zijn kop hebben gezet. Als ze een keertje lekker op straat met lawinepijlen en mortieren hadden kunnen gooien, was het waarschijnlijk allemaal heel anders gelopen.
Ik zou er daarom voor willen pleiten dat iedereen het hele jaar door vuurwerk mag kopen en afsteken. Loop je in Amsterdam over het fietspad, komt een scheldende fietser je van achter aanrijden, hop, een gillende keukenmeid in de fietstas. Dan piepen ze wel anders. Ook burenruzies kunnen op die manier eenvoudiger en sneller worden opgelost. Een Cobra 6 door de brievenbus en klaar is Kees. Jo song-gil bedoel ik. Welkom in Nederland!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten