Wauw! AD gaat los op VVD: “Populistisch proefballonnenkanon!”

Let wel: alleen voor de schijn he. Want beleidsmatig is er werkelijk niets populistisch aan de VVD van Mark Rutte.

Zo, zo. Het heeft er alle schijn van dat ze bij het Algemeen Dagblad hun buik vol hebben van het hypocriete populistische geneuzel van de heren Rutte en Dijkhoff. Zie deze column van Nynke de Jong:

Stoer je oneliners schreeuwen, maar de invloed die je hebt niet gebruiken om daadwerkelijk iets te veranderen. De VVD is al jarenlang de machtigste partij van het land. Een partij die haar mond vol heeft over veiligheid, maar wel initiator is van de zo geflopte Nationale Politie en nu wederom de agenten in de kou laat staan. Dijkhoff onderhandelt met zijn volle verstand over een Klimaatakkoord, maar nu de verkiezingen eraan komen doet hij net alsof hij er niks mee te maken heeft gehad…

Het is treurig om te zien hoe de grootste partij van dit land, een partij die ooit geregeerd werd door trotse liberalen die ergens voor stonden, verworden is tot een populistisch proefballonnenkanon.

Vaste lezers van DDS weten dat ik mezelf niet als een populist beschouw. Stylistisch gezien wel, ja, maar inhoudelijk niet. Wat dat laatste betreft ben ik gewoon een behoudende libertariër (of een conservatieve klassiek-liberaal).

Maar toch, in die hoedanigheid ben ik het natuurlijk wel degelijk soms eens met zogenaamde rechtse populisten. Zie bijvoorbeeld de harde aanpak van criminaliteit die zij voorstaan, of de noodzaak voor een transparante overheid.

En ja, ook wat klimaat betreft zitten dat soort populisten en ik op één lijn: het is een grote flauwekul. Er is werkelijk geen enkele reden om groots in ‘klimaatmaatregelen’ te ‘investeren’ — of, beter gezegd, om de economie om zeep te helpen in een poging een nauwelijks-bestaand probleem op te lossen, niet (of vrijwel niet) veroorzaakt door menselijk handelen.

Wás het dus maar zo dat de VVD werkelijk populistisch was. Dan was de partij nog iets van toegevoegde waarde in de politiek. Maar nee. Beleidsmatig is de VVD gewoon een politiekcorrecte, eurofiele, elitaire sociaaldemocratische kulpartij. Kijk naar wat Rutte en Dijkhoff gedaan hebben de afgelopen jaren. Ja, ze roepen ‘populistische’ dingen, maar daar blijft het bij.

Met andere woorden, De Jong stelt terecht dat Dijkhoff en Rutte populistische taal uitslaan, maar de conclusie dat de VVD dús een populistische partij is, is onzinnig. Dat imago willen de heren zich graag aanmeten, maar dat betekent niet dat ze het ook zijn. Wáren ze maar echt populistisch — dat was beter geweest dan de huidige idioterie die we vanuit Den Haag zien.

Afijn, misschien dat dit soort kritiek van hun mediavrienden ervoor zorgt dat types als Dijkhoff en Rutte dat populistische vernislaagje eraf schaven, om zo hun ware aard te tonen. Misschien dat de VVD dan eindelijk iets van tegenslag ervaart bij verkiezingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Troelstra

  Klimaat is het valse voorwendsel waaronder de burgers nog meer door die roverheden worden uitgeperst en afgeperst.

  1. Lugar

   Nu toch maar geloven dat het electoraat er deze keer niet intrapt. Een ezel, een steen, stoten, je kent dat wel.

   1. flessenpost

    Het heeft niets te maken met het feit dat het electoraat er niet meer in zou trappen, het is bijzonder aannemelijk dat de stembus uitslagen worden gemanipuleerd, er zijn genoeg voorbeelden te vinden uit het recente verleden die dit aannemelijk maken!

    1. Rien Noppen

     “het is bijzonder aannemelijk dat de stembus uitslagen worden gemanipuleerd,”

     Zonder aanvullend bewijs of logica is deze kreet niet meer dan een scheet in een netje.

    2. Siemien

     Dat laatste zou zomaar eens kunnen, het zou iig niet verkeerd zijn om er eens flink in te duiken en te kijken of er inderdaad niet wordt gefraudeerd..

     1. Lugar

      “(…) en te kijken of er inderdaad niet wordt gefraudeerd…”

      Dat is sowieso goed, wat dat betreft zijn er natuurlijk geen geheimen. Je kunt zelfs aanmelden als toezichthouder of als vrijwilliger op jouw plaatselijke stembureau.

     2. Rien Noppen

      Het is niet alleen verstandig maar ook vast gebruik om de verkiezingsprocesures nauwlettend te monitoren.

      Behalve een paar marginale foutjes is er in Nederland nooit iets gebleken van structurele stembusfraude. Het zou ook niet kunnen.

    3. Lugar

     “(…) het is bijzonder aannemelijk dat de stembus uitslagen worden gemanipuleerd…”

     Dat zou mij niet verbazen. Toch zie ik een neerwaartse trend. In 2017 verloor VVD 9(!) zetels, dat is wel degelijk een ferme afstraffing waar ze helemaal niets, maar dan ook helemaal niets aan hebben gedaan, noch iets van hebben geleerd. Rutte is met exact dezelfde arrogantie en exact dezelfde leugenachtige manier van besturen doorgegaan, met schijt aan de kiezers/volk.

     1. Troelstra

      Je kan je ook aanmelden voor het tellen van de stemmen en er daarmee op toezien dat er geen stemmen voor de PVV op een andere stapel of in de kliko belanden. Je krijgt er zelfs nog een vergoeding voor. Informeer eens bij je gemeente.

   2. Original NL

    Hoe ging dat liedje ook weer..oja…17 miljoen ezels op dat kleine stukje aarde….die laat je in hun waarde?!

 2. Gekko

  Nynke de Jong mag een paar keer per week een kollumpje schrijven in het AD. Maar zij bepaalt niet het beleid van deze linkse-liberale krant.

 3. Rien Noppen

  Een hardnekkig misverstand: als een columnist van het AD tekeer gaat tegen de VVD gaat niet HÉT AD tekeer tegen de VVD.

  1. Meester Kong

   Eh, laatst was hier zo’n stukjes schrijver die was nogal negatief over het FvD en PVV.
   DDS heeft dus de buik vol van die teckel en blondie..

  2. fockingworst

   @ernstrien heeft ook weer ingeklokt voor zijn werkdag bij dds, en gaat ZIJN MENING HIER OP DDS de hele dag verkondigen, net als de overige 60 uur deze week.
   @ernstrien zijn sociale leven bevind zich hier op dds.
   Hij kan lekker de HELE DAG HIER ZIJN MENING GEVEN, en als het even moeilijk word met een andere reaguurder dan kan hij een ander naampje gebruiken om toch een heel klein beetje (voor zijn gevoel) zijn grammetje te halen.
   Het lucht lekker op en hij heeft in ieder geval iets onder controle in zijn leventje en contacten met andere mensen., wat zijn psychiater hem ook aanraadde.

   1. Lugar

    @Worst: Niet reageren is voor de trol het vervelendst. Dat vind hij écht niet leuk en dat doet hem pijn. Probeer het maar, je verdoet je tijd en energie.

    1. fockingworst

     Af en toe exposeren en in de schijnwerpers zetten doet hem kwaad.. niet mij
     Bovendien spreek ik altijd in de derde persoon tegen hem, dus daarop antwoorden is voor hem al een ramp.
     Meestal als ik dit doe blijft ie weer een uurtje soms 2 weg.

   2. Rien Noppen

    Een sterk punt van fockingworst is dat hij zelden een inhoudelijke mening geeft. Ik hoop dat hij daarmee doorgaat.

    1. fockingworst

     @rien mag ook over @focking ZIJN MENING GEVEN

     1. Lugar

      @Worst: En hij vindt het prima, alweer een reactie!

 4. Robert75

  Ik ding kan hem niet ontzeggen. Hij heeft wel een prachtig shirt aan. Geen verstand van politiek maar wel van voetbal.

 5. Siemien

  Hij heeft wel een aftands shirtje aan zeg..

  1. Lugar

   @Siem: PSV? Die doen het wel aardig toch? Ik heb geen enkel verstand van voetbal, nooit gehad, maar Dijkhoff is natuurlijk een charlatan en een aanhanger van de leugenfactorij.

   Stem op 20 maart dus vooral geen VVD want nog nooit waren de Eerste Kamerverkiezingen m.i. zó belangrijk voor de toekomst van ons land (Marrakesh) en onze portemonnee (klimaatkalifaat).

   1. Nelson1

    Ja inderdaad gewoon dit corrupte kabinet op 20 maart wegstemmen!! Geen woorden maar daden!

   2. Diederik van Walsum

    Beste Lugar,

    Is stemmen dan al niet telaat…gaat die partij die de grootste word, b.v. de FvD alles terugdraaien en of kan dit eigenlijk wel?

    1. Lugar

     Terugdraaien is voor later, FVD heeft wel degelijk visie voor de toekomst. Eerst 20 maart, daar kan FVD wetgeving blokkeren en tegenhouden, dat is het begin.

 6. Eugenie de la Fleur

  De VVD is rein rechtspopulistisch en verschilt daarin nauwelijks met de PVV en de FvD. Het enige verschil is dat ze bij de VVD veel strategischer zijn waardoor ze altijd weer aan de macht blijven. Intelligente mensen prikken door hun leugens heen

  1. fockingworst

   @eugenie mag OOK ZIJN MENINKJE VERKONDIGEN OP DDS.

   1. Lugar

    @Worst: Svetlana laat alleen maar een Natte Scheet.

 7. Diederik van Walsum

  Allemaal gelul hier!
  Je hoeft alleen maar het NOS “nieuws” over dit onderwerp te lezen om zeker te weten dat die klimaatgekte gewoon doorgaat…ons door de strot geduwd word.

  Immers..de NOS is gewoon Den Haag.

  Een FvDér

  1. Rien Noppen

   Dat zie je goed, Diederik. Dat Klimaatakkoord gaat links- of rechtsom worden uitgevoerd, met name ook omdat we ons internationaal hebben verbonden aan de doelstellingen.

   In dat geval is het voor Nederland alleen maar slim om een voorloperspositie in te nemen, zeker in relatie met het feit dat onze gaskraan in Groningen dicht moet.

   Er zal de komende jaren veel ketelmuziek ontstaan over het hoe (niet het of) van het Klimaatakkoord maar zeker is dat we over een paar decennia allemaal in elektrische auto’s rijden en onze huizen verwarmen met zonnepanelen en warmtepompen.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Het extreem links vodje genaamd het AD valt hun socialistische broodheer en ISIS-financier de VVD aan.
  Zinloos en potsierlijk boksen in de oeverloos lege ruimte.
  Maar het graatmager hersensloos vee genaamd Kaaskop zal het allemaal slikken.

  1. Rien Noppen

   De VVD wordt hier socialistisch genoemd.

   Het lan verkeren.

   1. Rien Noppen

    lan = kan

   2. Eugenie de la Fleur

    🙂 🙂 🙂

 9. Lex

  Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel graag een kabinetscrisis en val van die uitbuitende sloop en armoede kabinet.

  Graag maart nieuwe verkiezingen.

 10. Two Ravens Black Kettle

  Afgeschreven Kartelkrant is voor de bühne kritisch op Kartel-partij.
  Net zo interessant als een sprei.

 11. TD

  Het overgrote deel van het electoraat leest volgens mij niet eens de digitale krant,als ik om mij heen kijk is het merendeel bezig met facebook twitter,instagram,whatsapp,netflix.
  Er zijn niet veel mensen bewust bezig met politiek,ik vind dat zorgwekkend!

 12. Pescador

  rutte heeft altijd een grootte bek over Europa maar nu er iets moet gebeuren aan het klimaat bestaat europa plots niet meer. als die droplul nu eens eerst met Europa gaat praten en ieder land in Europa nu eens de industrie gaat aanpakken ,dan kan dat en lopen de bedrijven niet weg omdat het in een ander land beter is.
  maar nee het is de bedoeling van rutte om het volk arm en dom te houden en de rijken rijker te maken het is een schoft die in de gevangenis thuis hoort.

 13. Gerlos

  AD dat is toch de krant die ontzettend veel abonnementen is kwijt geraakt, lijkt mij logisch met dit soort berichten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.