WAUW! Onrust in coalitie! VVD-Kamerlid vloekt tegen De Telegraaf: “Wij zijn vern**kt door het CDA!”

En dan ook nog eens van achteren. 

Zo, zo! Blijkbaar is er dan toch iets van onrust bij de VVD. Een nepliberaal-Kamerlid heeft namelijk behoorlijk felle uitspraken gedaan tegen de De Telegraaf, de krant die er eerst en vooral om bekendstaat dat het de VVD fanatiek steunt tijdens de verkiezingscampagne… waarna zij zich opeens van de liberalen distantieert als die als regerende partij akkoord gaan met het ene na het andere links plan van de coalitiepartners.

Lees maar:

„We zijn gewoon verneukt door het CDA”, kijkt een Kamerlid terug. Hij wijst op het plotse pleidooi van de christendemocraten voor een ruimer kinderpardon, anderhalve week geleden. Het was de opmaat naar heronderhandeling van het regeerakkoord, waaruit een compromis rolde waarin alle partijen pijnpunten moeten pakken.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, de man die Mark Rutte zou moeten opvolgen als grote VVD-man, vertelde zijn collega’s blijkbaar dat hij akkoord was met een tegenstem als zijn mede-fractieleden dat wilden. Maar, voegde hij daar aan toe, dan zou het wel einde kabinet zijn. Met andere woorden, meneer vertelde de partner dat ze best kan doen wat ze wil — geen probleem — maar het logische gevolg is dan wel een scheiding. Wat ja, einde regering zou voor veel van deze mensen ook einde Kamerlidmaatschap betekenen. Volgens je principes stemmen is hartstikke leuk, maar natuurlijk niet als het je baan kost.

Of, zoals De Telegraaf uitlegt:

„Klaas zei ons heel duidelijk: als jullie dit niet willen, gebeurt het niet”, zegt een Kamerlid over de avondlijke fractievergadering. „Maar we snapten heel goed dat het óf dit was, of een kabinetscrisis. Dan hadden we nooit bereikt dat het kinderpardon wordt afgeschaft.” Dat einde kabinet ook einde Kamerlidmaatschap zou betekenen, beseften velen zich ook maar al te goed.

Nou kunnen wij natuurlijk heel makkelijk roepen dat ze volgens hun principes hadden moeten handelen, maar veel van deze Kamerleden zijn de belangrijkste verdieners in hun gezin. Zij zijn de broodverdieners. Dan is het helemaal niet zo gemakkelijk om te zeggen “nou ja, we stoppen er maar mee.” Hoe principeloos dat ook is.

Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat het CDA zich inderdaad misdragen heeft. De VVD gaat er altijd vanuit dat de christendemocraten een betrouwbare partner zijn, die niet zomaar een beweging naar links maken. Maar dat heeft Sybrand Buma nu juist wél gedaan — ongetwijfeld omdat hij vreesde dat zijn eigen kiezers niet akkoord konden gaan met de uitzetting van kinderen.

Vanuit zijn perspectief is dat misschien nog iets van te begrijpen, maar als je de VVD bent is het natuurlijk je reinste verraad.

Goed, wie wil een wedje leggen? Hoe lang blijft deze regering?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Siemien

  Das nog niets vergeleken met de VVD die de bevolking heeft verne*kt

  1. van Urk

   Ik hoorde van de week over het woordje ”respect” in de tweede kamer. Nu begrijp ik ook waarom Geert geen respect toont tegen VVD en CDA kamerleden die elkaar zelf lopen te verneuken. Maar ja, de kiezer wordt hiermee ook gelijktijdig respectloos behandelt door deze partijen.

   1. Pjotter

    CDA, verdeel en HEERS, machtsgeil.

 2. HendrikJan

  Rutte 1
  Rutte 2
  Rutte 3
  Die hebben en zijn nog steeds bezig, met het belazeren van de Nederlandse bevolking.

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik ken een clown die meent dat er een kartel bestaat. 🙂

  1. sonar

   En schrijft brandhout

  2. Siemien

   er is maar 1 clown en dat is leugenclown Rutte

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat is niet correct, siemien.

    1. Siemien

     Jij liegt! net als Rutte

  3. Van Havezaat

   Er zijn naar mijn mening te weinig clowns in De Lage Landen.

 4. Florissa

  Niks landsbelang ,eigenbelang ,en dat is ons kabinet ,.

 5. nienke

  Alweer het CDA.toen met Wilders heeft ook het CDA. ervoor gezorgd dat het totaal misliep tijdens de besprekingen voor een nieuw kabinet.
  Dit heeft het CDA. uiteindelijk zelf toegegeven zijn bekend met hun smerige achterbakse spelletjes.
  En nu, nu doen ze het weer, walgelijk.

 6. DeBruijn

  Onder de VVD:

  – hogere belastingdruk
  – politie compleet vleugellam gemaakt, rond de 40000 aangiftes niet behandeld
  – 3500 mensen wegsturen bij de belastingdienst voor meer dan 700 miljoen, terwijl ze personeelstekort hebben.
  – record aantal migranten naar Nederland
  – meer macht naar Brussel
  – criminele asielzoekers worden niet uitgezet
  – uitgeprocedeerde asielzoekers mogen ook blijven
  – bureaucratie met 11% toegenomen
  – zorg nog verder uitgekleed
  – wachttijden voor een huurhuis is nu 8 tot 10 jaar
  – wachttijd voor verzorgingstehuizen neemt toe
  – ouderen krijgen 3 luiers per dag, is het vol, jammer dan.
  – steeds minder ziekenhuizen
  – steeds meer tweedeling in dit land

  Tja, wie vern..kt nou wie?

 7. J.C.

  In 2012 gebeurde precies hetzelfde, het CDA hield zich niet aan de gemaakte afspraken in het gedoogakkoord met de PVV. De PVV hield wel de rug recht en beëindigde de samenwerking met Rutte I (VVD en DCA).

  De VVD (bij monde van Azmani) verweet de PVV nu tijdens het debat over het versoepelen van het kinderpardon, dat de PVV in 2012 wegliep voor z’n verantwoordelijkheid. De PVV heeft nooit spijt gekregen van het beëindigen van het gedoogakkoord in 2012, de VVD is met het toegeven aan de keer op keer spelen van valse spelletjes door het CDA, straks de partij die tot haar spijt moet vaststellen dat de VVD in dit geval beter ook eens de rug recht had kunnen houden.

  Als kiezer weet je waar de PVV voor staat en dat de PVV op cruciale momenten wel de rug recht houdt.

  Op 20 maart 2019 heeft de kiezer de mogelijkheid vor de juiste partij te kiezen…..

  Ik stem PVV.

 8. Dik

  Vlak het (C)DA inderdaad niet uit!

  #stemzeweg

  1. Marija

   Doe maar wel

   1. Dik

    Uiteraard!

 9. Eugenie de la Fleur

  Ach wat sneu is dit zeg. Krijgen ze niet hun zin, dan gaan ze wijzen en schelden. Tijd dat de VVD een toontje lager gaat zingen

  1. Vit

   Ik ben het hoogstzelden met je eens maar bij deze, gefeliciteerd ook namens mijn vriendin.

 10. Gekko

  Het CDA van Balkenende en Verhagen was te vertrouwen. Dat CDA is niet meer. Nu zijn het Buma (fractievoorzitter) en Van Toorenburg (vice) die aan het roer staan. Twee doortrapte politici die het maar om 1 ding gaat: macht. Sinds het CDA weer in de regering zit, spat de arrogantie er als vanouds af. En het gedraai: dan weer een rechts standpunt, even later weer links.

  Ik kan me de frustratie van de VVD heel goed voorstellen.

  1. Piet51

   Maar politiek draait toch om macht? Daar is niet zoveel mis mee, lijkt me. Want om macht te krijgen, moet een politicus of partij steun in de bevolking winnen. En dat is precies wat al die partijen proberen. Zoveel steun, dat ze aan de macht komen of de zittende macht kunnen beïnvloeden. Als we daar als bevolking slim gebruik van maken, bijvoorbeeld met ons stemgedrag, kunnen we daar veel voordeel uit halen. Daarom is de opstelling vanFvD en PVV gewoon niet slim. Ze stoten alle andere partijen af en zullen daarom nooit veel macht krijgen. Tenzij ze een meerderheid behalen, desnoods met z’n tweeën. Maar zijn ze nog ver vanaf.

 11. Eric 1

  Ag na dit kabinet krijgen wij rutte 4

 12. Piet51

  Ik begrijp de schrijver niet zo goed. Waarom is een akkoord van de VVD met het kinderpardon een ruk naar links? Ik kan met evenveel recht beweren, dat het een ruk naar rechts is. Want de rechtse SGP en CU zijn immers ook voor een kinderpardon. En nu het CDA, lijkt me geen linkse partij, dit toch ook wil, heeft het nog meer die schijn. Ik zou zeggen, dat de VVD een ruk gemaakt heeft. En dat is voor een serieuze politieke partij toch helemaal niet zo erg, want een al te starre houding zou haar op den duur zeker opbreken. Het grootste deel van NL wilde zo’n pardon, zij het niet zonder voorwaarden. En precies dat is er nu gebeurd. Je ziet het ook bij de verklaringen van alle coalotiepartners: zij zijn allen tevreden. Zelfs de politieke commentatoren vinden dat iedereen er voordeel bij heeft: wat binnenhalen en een klein compromis sluiten. Zouden andere partijen ook eens moeten doen.

 13. Politiek Profeet

  Ik hoef niet te wedden, deze leugenaarsclub zal van het pluche afgebrand worden.
  Leugenaaropperhoofd Pinokkio Rutte zal Brussels pluche en de vetpot met geld omarmen en Nederland berooid achterlaten.
  Als iemand een echte land en volksverrader is …..is dat zeker pinokkio Rutte.
  Pek en veren………op een open kar ,getrokken door een ezel met diarree.

 14. H.Vaes

  Het ultieme bewijs…. dat politici en met name die van de vvd….er voor zichzelf zitten en het landsbelang aan hun laars lappen.
  Voor eigen lijfsbehoud stemmen ze tegen hun mening in mee met de partij om hun eigen ego veilig te stellen.
  STEM ZE WEG……kies voor de PVV de enige partij met lef en mededogen met de burger.

  1. Van Havezaat

   Direct wanneer je politieke representant in Pinoccio-land opgenomen is (door jouw afdragen van authoriteit aan hem/haar/het wordt op dat moment “vergeten” dat het om de kiezer, het klootjesvolk, gaat.

   Het is alsdan aan de tijd om aan het (vette) pensioen te werken, vele extras als vertegenwoordiger te innen, veel reklame voor zichzelf te maken (positie uitbuiten), om ervoor gezorgd te hebben na de politiek aansluitend nog een vette job te gaan innemen, bijvoorbeeld DSM of SHELL (je weet maar nooit want de “kiezer” kan je er weer uitsmijten).

   Met andere woorden ik meen hiermee dat wij de ganze tijd bij de neus genomen worden door de volksvertegenwoordigers. Geen enkele politieke partij uitgezonderd.
   Salut!

   Rusland is niet de vijand.

 15. Pjotter

  wedden doe ik niet, maar hopel wel dat dit kabinet in elkaar dondert, liefst eergisteren.

 16. Arnoniemuss

  Ook ik hoop op het einde van Rutte 3. Het kabinet is krachteloos geworden, overjarig, verjaard. Niet in staat de problemen van deze tijd effectief aan te pakken. Maar ik zal aan dat einde bijdragen door te stemmen op links. Groen links, PvdA, misschien PvdD. En voor de rechtse reaguurders zie ik een mooie winst in het verschiet voor PVV en FvD. Samen misschien 17, 18 zetels. Een flink blok. Maar weer niet genoeg om een hoofdrol te kunnen spelen in de nieuwe kabinet structuur. De tragedie van rechts.

  1. Dik

   “(…) overjarig, verjaard.”

   Klopt, het parlementaire systeem dateert van 1848 en is nodig aan vernieuwing toe. FvD gaat daar voor zorgen.

   #stemzeweg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.