Activistische minister Hoekstra (CDA) koopt KLM aandelen, verliest 11% waarde in één dag!

Wopke Hoekstra bij WNL. Bron: Screenshot YouTube
Foto: Wopke Hoekstra bij WNL. Bron: Screenshot YouTube

De Nederlandse overheid heeft miljoenen euro’s geleend om meer zeggenschap te krijgen over het bedrijf Air France-KLM. DDS-redacteur Tim Engelbart liet vandaag al doorschemeren dat het wel een opmerkelijk moment was om tot aankoop over te gaan. Immers is het aandeel behoorlijk in waarde gestegen in de afgelopen maanden. Beleggers reageerden in ieder geval negatief op het nieuws. De waarde van het aandeel Air France-KLM daalde vandaag met 11%! Dit roept vraagtekens op over de aankoopstrategie van de minister. 

We weten niet precies hoe de aankoopstrategie van de minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) eruit zag. Maar reken er maar op dat de Tweede Kamer hier binnenkort wel vragen over gaat stellen. Zeker na vandaag! De reden waarom de aankoopstrategie relevant is voor het aanschaffen van aandelen in de Nederlandse luchtvaartindustrie heeft alles te maken met gezond financieel beleid. Wanneer je voor miljoenen euro’s in aandelen koopt dan worden de transacties meestal over een langere periode van dagen, weken of maanden uitgevoerd.

Die spreiding is vaak noodzakelijk om het opstuwende effect van het toenemende handelsvolume op de aandelenprijs te voorkomen. Voor een belegger met €5.000 is het spreiden van de transacties niet zo relevant, maar voor een belegger met een bedrag rond de €700 miljoen is het een bittere noodzaak om je te verzekeren van een relatief lage prijs per aandeel. Tevens om te voorkomen dat de koers explodeert (zoals afgelopen tijd het geval was). Hoe lang dat proces van aankopen duurt is een risico inschatting.

As je haast hebt en je koopt voor 700 miljoenen aandelen in één week dan is er een grotere kans dat het extra handelsvolume leidt tot hogere prijzen per aandeel, waarna vervolgens de waarde inzakt wanneer het handelsvolume wegvalt. Dat wil een minister van financiën, die denkt aan de staatskas én de stabiliteit van Air France-KLM natuurlijk voorkomen! We hebben weinig informatie, maar de informatie die we hebben kunnen we analyseren.

Wanneer we de statistieken van Yahoo Finance erbij pakken dan valt direct op dat vanaf 19 februari 2019 het handelsvolume sterk is toegenomen. Het kan zomaar zijn dat vanaf deze periode de aandelen door de Nederlandse staat zijn ingekocht. De periode kan ook langer geduurd hebben, maar op dit moment zijn er geen gegevens die dat beeld ondersteunen.  Als dat eerste het geval was dan verklaart dit waarom de prijs van het aandeel zo snel steeg.

Het aandeel van Air France-KLM verloor vervolgens na de bekendmaking van de aankoop behoorlijk wat waarde. Beleggers maken zich natuurlijk ongerust: die zien het opkopen van aandelen door de staat als een veeg teken. Volgens bronnen van Reuters zou de staat vandaag 70 miljoen van haar aankoopwaarde kwijt zijn en wordt er gesproken over een ‘activistische Nederlandse staat’. Als het zo is dat de minister inderdaad deze week zoveel transacties heeft uitgevoerd dan mogen daar wel wat vraagtekens bij worden gezet.

Nu is het zo dat het dus onduidelijk is hoe de aankoopstrategie van Hoekstra er precies uitzag, maar dat de Tweede Kamer hier vragen over mag gaan stellen moge duidelijk zijn. Zeker na vandaag. Verder is het versterken van het Nederlandse belang in Air France-KLM niet per definite onverstandig, immers biedt Schiphol enorm veel arbeidsplaatsen. Maar de wijze waarop de aanschaf van de aandelen is gedaan lijkt op een ‘ad hoc fomo’.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Juiste beslissing want die Fransen zijn niet te vertrouwen meerdere voorbeelden onder andere de pulsvisserij en het gedonder over de kas en andere zaken van de KLM.

 2.   

  IK dacht dat we minder moesten gaan vliegen. ja dan kun je het beste 700 miljoen er tegenaan smijten, hahahahahaha wat een land .

  1.   

   Misschien moeten we wat minder gaan vlogen ja. Maar KLM heeft 50.000 mensen in dienst. 50.000 banen dus. Het is daarbij de grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol, en Schiphol met in totaal nog meer werknemers heeft een groot belang bij het blijven bestaan van een sterk KLM. Voor de Nederlandse industrie is Schiphol van cruciaal belang. Stel dat Schiphol in buitenlandse handen zou komen, dan zou de zekerheid van een heleboel bedrijven overgeleverd zijn aan de grillen van buitenlandse investeerders. Minder vliegen, ok. Maar onze werkgelegenheid en economie naar de verdommenis helpen, daar moeten we toch echt een stokje voor steken.

 3.   

  Oei, Mark Rutte kan nu wel fluiten naar zijn Brusselse baan !

 4.   

  Overhaaste en wat erger is, een domme beslissing. Je hebt nu de Fransen in de gordijnen, want de hele operaties was in het geniep voorbereid. Bovendien, dit gedrag druist in tegen alle liberale principes. Dus is het onbegrijpelijk dat de VVD- en D’66-ministers hiermee akkoord zijn gegaan. Of heeft Hoekstra dit werkelijk in zijn uppie besloten? Dan is hij nog onverstandiger dan ik al dacht.

  1.   

   Dit is gewoon Nederland, Gekko.
   Het keiverrotte Nederland.
   Het land van Rutte 3.
   Het land van leugens.

   RUTTUP en NEXIT.

   1.   

    Ik denk, HendrikJan, dat dit gewoon een staaltje puberaal gedrag is van Rutte en Hoekstra. Ze wilden de Fransen een hak zetten na de affaire met de pulsvisserij.

    Bovendien schijnt Hoekstra ook persoonlijk is tegen de Fransen te hebben.

    Kinderachtig, maar dit geintje kost de belastingbetalers in NL wel zo’n miljard euro.

    1.   

     Als je de Fransen een beetje kent is het niet raar je iets tegen ze gaat krijgen.

     1.   

      Inderdaad een prachtig vakantieland, onze insteek was altijd, geweldig land, het had in Duitsland moeten liggen.

     2.   

      Moet je bijvoorbeeld de gele hesjes zien. Heel Parijs afbreken en de winkels van hardwerkende ondernemers verrotslaan. (Hoofdschuddend).

  2.   

   En nog steeds hebben sommigen de illusie dat de EU een succes gaat worden.

 5.   

  Hendrik Jan dat ij nog niet geëmigreerd bent naar een land wat niet keiverror met leugens en je Rutte fobie. Toch niet moeilijk voor je.
  Of kan je je uitkeringen of AOW niet missen.

  1.   

   Na de val van Rutte 3, zijn we verlost van Rutte als MP van Nederland.
   Daarna kan het genezingsproces, van Nederland beginnen.
   Trouwens we ontvangen al geruime tijd AOW.
   En in onze garage staan twee auto’s, dus moet er een in de carport staan.

   Groetjes.

 6.   

  Dit resulteerd straks in een wedstrijdje verpissen tussen Frankrijk en Nederland. Wat is het toch prachtig zo’n bodemloze staatsschuld put bij de beide landen… De belastingbetaler kan nu naast alle linkse hobby’s ook voor deze rechtse hobby gaan betalen… We zijn aan de goden overgeleverd…

 7.   

  Voor deze stap krijgt Hoekstra inmiddels van alle zijden lof toegezwaaid. Behalve dan van de Fransen, maar de relatie met de Fransen liep toch al niet zo lekker.

  1.   

   Maar wel veelzijdig:
   Onderwater met kleine schokjes.
   En in de lucht met grote schokjes.

 8.   

  Trump zegt al jaren dat aandelen markten gemanipuleerd worden door de banken en andere Deep State Miljardairs.

  Het is heel makkelijk voor opgezet.

  Stel ik heb een aandeel wat waard is 100 en via een andere bank ook 100.
  In een gesloten EU vergadering vertelt een minister mij dat hij een deel van dat aandeel wilt kopen.
  Ik zeg oke, maar laten wij er wat meer aan verdienen.
  Ik koop van mijzelf aandeel 100 + waar ik kan nog meer en ik vraag naar meer.
  Door mijn koop en vraag gedrag stijgt mijn aandeel in waarde van 100 naar 170. (Tesame plots waard 340 ipv 200)

  Dan verkoop ik het aandeel 100 voor 170 aan de minister die met belasting geld betaald.

  Dat geld gaat lekker in mijn zak en dan dump ik ineens alle andere aandelen in golven op de markt waardoor de waarde sterkt daalt en kleinere beleggers en pensioen fondsen dumpen mee uit schrik.

  Als de waarde weer op 100 of zelfs lager is dan koop ik het voor minder geld weer op en zijn degene die er duur voor betaald hebben (de minister) is het geld kwijt. (maar ik geef hem wel een envelopje natuurlijk;)

  Wie zijn nou die mega beleggers?

  Rotschilds, Morgans, Rockefellers, Soros, de Oranjes….

  Qanon

 9.   

  Weer een mooi stukje nepnieuws van/door het gilde der rechtse populisten.

  Het echte verhaal is:
  “…op woensdag 20 februari, stond de koers van het aandeel net boven de tien euro. Daarna klom die op tot 12,73 euro op dinsdag 26 februari, met volgens analist Quirijn als enige reden de plotselinge koopdrift van de staat. Het wegvallen van die koper en de vrees van beleggers zorgen nu voor een daling, maar het aandeel sloot woensdag nog altijd 7 procent hoger dan vorige week dinsdag…”

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!