Alle klimaatpartijen misbruiken het klimaatakkoord voor één doel: zelfverrijking!

Het Klimaatakkoord heeft al veel kritiek ontvangen op dit forum, maar de daadwerkelijke aard van het plan is nog niet in detail behandeld. Dat is ook niet zo gek, want het document telt honderden pagina’s en om nu tijd te investeren in de details terwijl de globale aanpak al verwerpelijk is, is ook niet bijster nuttig. Daarom gaan we vandaag kort in op het doel van het klimaatakkoord dat door alle klimaatpartijen wordt gedeeld. En over niets zijn GroenLinks en VVD het meer eens dan dit: het akkoord misbruiken voor eigen politieke projectjes. 

Volgens het document zelf heeft het plan één doel en dat is te komen tot een 49% CO2-reductie in het jaar 2030 tegenover referentiejaar 1990. Als het klimaatakkoord daadwerkelijk enkel dit ene doel heeft, dan is de vraag waarom dat doel moet worden behaald bijzonder relevant. Natuurlijk weten we waarom: een VN-klimaatpanel zegt dat het moet, want anders volgt de apocalyps. Welwillend stemden politici ter linker en rechterzijde in met het Klimaatverdrag van Parijs (2015), dat dus de basis vormt voor dit klimaatakkoord waar we nu over spreken.

Maar gezien het feit dat die inzet geen enkel effect gaat hebben op klimaatverandering is het de vraag waar we het voor doen.

Het plan staat symbool voor het doen van ingrijpende handelingen in de economie. Want laten we wel zijn. Om te komen tot die CO2-reducties moet de complete structuur van de economie worden aangepast. Overal moeten ‘bestraffing-‘ en ‘beloningsmechanismen’ worden ingebouwd om het gedrag van de maatschappij te veranderen. Het is dus eigenlijk een 10-jaarplan die de gehele economie kan verkloten met slechts één meetinstrument voor succes: de CO2-uitstoot.

Lekker kortzichtig dus. Hoeveel het kost is volgens het Klimaatakkoord niet relevant, ondanks verwoede pogingen van Klaas Dijkhoff om het akkoord opnieuw te framen.

Hoe men daar komt, bij die CO2-reductie, is dus niet zo relevant. En als het verleden iets gaat vertellen over de aard van klimaatsubsidies om mensen te bewegen richting ‘klimaatneutraal gedrag’ dan mogen we onze borst nat maken. We hebben tot nu toe gezien hoe klimaatsubsidies zijn misbruikt om rijke Tesla-rijders te financieren terwijl jan-met-de-pet op in zijn stinkende Opel Kadet rondrijdt en de hogere BTW-belastingen en bijtellingen betaalt.

Terwijl die Tesla voor altijd buiten hand bereik is door de steeds verder toenemende belastingdruk en lage spaarrentes.

Het behoeft dus geen verbazing dat de VVD de ‘groene agenda’ van GroenLinks heeft overgenomen. Immers zien zij hetzelfde als ik: een mogelijkheid tot herstructurering van de economie en dus geld! Subsidies voor bevriende ondernemers zoals voor Shell en anderen. Iedereen die niet vertegenwoordigt werd bij de ‘Klimaattafels’ heeft de grootste kans te moeten bloedden voor de plannen, terwijl de klimaatpolder zichzelf de subsidies toeschuift!

Heel ‘democratisch’ allemaal natuurlijk, maar vooral een complexe vorm van zwendel.

GroenLinks ziet dit proces precies zo als de VVD. Het enige verschil tussen die twee partijen is wáár het geld uiteindelijk terechtkomt en wie het plan mag gaan betalen. Waar VVD’ers het klimaatverhaal als zwendel gebruiken om hun clientèle, denk aan ondernemers en multinationals, te dienen daar doet GroenLinks het omgekeerde. De partij van Klaver wil juist middels het klimaatakkoord  strijden voor ‘klimaatrechtsvaardigheid’. Lees: belastingen voor sociale uitgaven.

Maar uiteindelijk is het een valse tegenstelling: in de praktijk zal de grootste groep burgers het gelag betalen, terwijl een kleine groep begunstigden de subsidies gaat vangen.

Daarmee verwordt het klimaatakkoord tot een politieke speelbal voor links en rechts. De een wil handig gebruik maken van de aanwezige klimaat-attitudes onder de bevolking om zichzelf te verrijken en de ander wil dat ook. Enkel over de details zijn ze het nog niet eens. In hun arrogantie denken de partijen dat de burger het niet doorheeft waar dit alles toe gaat leiden, maar dit keer gaan ze zo ver om hun subsidiewinsten te verdelen dat over enkele maanden (of zelfs weken) de aap uit wel uit de mouw moet komen.

In ieder geval zodra het plan wordt uitgevoerd en de effecten merkbaar gaan worden! Dat kan dus ook nog wel één of twee jaar duren, jammer genoeg.

En dan hebben we het nog niets eens over de maatregeleneffectiviteit van het vodje gehad. Mooi dus, dit klimaatakkoord: een tienjarenplan voor het herstructureren van de complete economie, waarbij allerlei vrijheden geschonden worden omwille van één zogenaamd doel. Waarbij alle partijen het eigenlijk wel eens zijn over het doel, maar alleen de wijze waarop nog bespreken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. edoc431

  Het is net Als een goeie tv hebben maar je wilt toch die oled 8k tv van 30.000 pleuries

  1. Pescador

   Ja natuurlijk want ik zach de reclem op mijn televisie en ik moet zeggen wat een verschrikkelijk scherpbeeld heeft die Oled ………………………………………. of uhhhhhh zat dat scherpe beeld toch in mijn eigen tv ? 🙂 🙂

 2. Rien Noppen

  Uit de bron van Teunis: “Strikt genomen kunnen die cijfers kloppen, erkent Meyer. ‘Ons land draagt ook maar 0,35 procent bij aan de werelduitstoot van broeikasgassen.’ Maar wat heb je aan die kennis: ‘Het gaat hier natuurlijk niet om het bestrijden van gevaar specifiek voor Nederland, maar om het nemen van verantwoordelijkheid voor een probleem dat we met de hele wereld delen.’

  Juist!

  1. Stanly2000

   Ernst,
   Juist, en daar wringt de schoen! Doen de grootste vervuilende landen ook mee?

   1. Rien Noppen

    Ik stel voor dat we alles doen om dat te bereiken, Stanly, om te beginnen door Trump weg te stemmen.

    Kennelijk zie je die noodzaak ook en daarover zijn we het dan eens.

    1. Stanly2000

     Ernst, ik ben nog niet stemgerechtigd in de VS. Wel hier en ik zal kijken hoe ik om te beginnen Rutte kan wegstemmen en misschien daarna ook nog enkele Eu -proleten. Te beginnen met Timmerfrans.

     1. Rien Noppen

      Ik kan Trump ook niet wegstemmen, Stanly, maar hoop wel dat het gebeurt zodat de V.S. weer hun noodzakelijke rol in de CO2-reductie kunnen opnemen.

    2. fockingworst

     @riennoppentrol denkt dat hij Trump kan weg stemmen.
     @riennoppentrol word met de seconde wanhooiger

     1. HendrikJan

      Het enige wat NOP tot zijn middelen kan rekenen, hij kan zijn PC uitzetten.
      En Trump is een kanjer, niet alleen in America maar ook voor de Nederlanders.
      Stem Rutte weg.
      RUTTUP.

     2. tomygun

      Grilworst , hij is volgens mij van de trap gedonderd
      totaal gestuiterd ,I rest my kaas .
      Ayatas zou zeggen i rest my kees .

    3. Troelstra

     Begin jij nou maar eens met drie minuten je kop onder water te houden in de vijver. Dan adem je daarna geen kooltjes meer uit. Dat scheelt in een heleboel opzichten minder vervuiling.

     1. edoc431

      HAHAHAHAHAAHAHAHAAHAH @TROELSTA +++++++++ HAHAHAHAAHAHA

    4. DeBruijn

     Trump wegstemmen helpt niets.

 3. henk vintage

  De grootste zwendel aller tijden.

 4. HendrikJan

  Het is vrij simpel, Nederland is het proeftuintje, voor de Bilderbergclub.
  Nederland is een land, waar Links en Rechts echt bestaat.
  Nederland is een land, waar Rutte zijn hoofdkwartier heeft.
  Nederland is een land, waar de moord op een politicus op weg naar de top, na drie decennia is vergeten.

 5. Gekko

  What is new? Meer dan 10 jaar geleden was er ene minister van Milieu, Jacqueline Kramer (PvdA) geheten. Die had bij Philips gewerkt. En daar bedacht dat alle Nederlanders aan de spaarlampen moesten. Dus als minister verbood zij de gewone gloeilamp. Kassa voor de lampjesfabriek en een vette bonus voor Kramer. Milieuwinst: 0,0.

  1. tomygun

   Yep Gekko maar niet die kwik kolere zooi in de wereld opruimen .

  2. Troelstra

   Spaarlampen bevatten geloof ik ook nog veel vervuilend kwik,.

   1. PMG

    Tesla accu’s zitten vol zware zeer giftige metalen, de mijnwerkers die ze winnen sterven een vroege dood, de gepaarde CO2 uitstoot overstijgt iedere voorstelling, de stroomopwekking is door het lagere rendement en energieverliezen van de Tesla is net zo vuil als rijden op andere brandstof en wij betalen deze flauwekul nu al door subsidies die met ons betaald belastinggeld verstrekt worden.

    1. Dik

     +1

  3. Troelstra

   Jacqueline Cramer loog er toch ook wel eens wat graadjes bij?

 6. Siemien

  Natuurlijk zijn het manieren om het geld weer uit de zakken te kloppen bij de Nederlanders, het gaat nergens over want landen als, China is 230 x groter dan Nederland, Amerika is 230 x groter dan Nederland, Afrika is 730 groter dan Nederland
  zijn landen die helemaal niet meedoen..

  1. Potverdriet

   Hoe krijg je het voor mekaar om in vetgedrukt die onzin hier te plaatsen ?

   1. Siemien

    maar dan zonder spaties

    1. Siemien

     Nog een keer maar dan zonder hoofdletters

    2. Siemien

     Ok ik krijg het niet zichtbaar, maar ik zal het uitleggen.

     shift “het te schrijven stukje” dan weer shift

     1. Siemien

      shift komma-kleine b-shift punt …. shift komma-streep onder het vraagteken-kleine b-shift punt

 7. edoc431

  Het wordt steeds mooier om hier de reacties te lezen, lig hier in een deuk, schitterend.
  Ga zo door boys

 8. Gerlos

  Het wordt eens tijd dat geleerde tegenstanders van dit gedrocht spreektijd krijgen in het parlement en dat er niet alleen naar voorstanders geluisterd wordt, ik zou deze discussie graag eens willen horen ook voor alle inwoners van ONS LAND, ik neem aan dat PASPOP JETTEN EN KLAVERTJE VIER daar ook wel oren naar hebben.

 9. Pescador

  Tja hot item dat millieu, dan hoor ik over die stomme windmolens die het landschap verpesten, en over hele velden zonnepanelen, ik heb nog geen nieuwbouw huizen gezien die helemaal vol liggen met zonnenpanelen en de buiten muren ook , ik weet het van een flat maar verder niks.
  Maar het meest vreemde is dat ik niks hoor over aanplant van bossen die CO2 opslurpen. Wel over bossen die in Canada naar de kloten worden geholpen zodat er meer CO2 over blijft om onder de noordzee te stoppen zodat ons nagelacht het maar moet uitzoeken. In Nederland bijna het kleinste land van de wereld moeten we van het gas af omdat onze (slimme geleerde ) ministers dat goed voor het millieu vinden, in Spanje zijn ze druk bezig om gasbuizen te leggen om alle huizen van gas te voorzien. Die idiote leiders van Nederland moeten ze in een gesticht stoppen. Wij moeten extra aan de EU betalen omdat onze economie het zo goed doet, alleen de inwoners worden steeds armer nu willen ze ook al 15 % van het pensioen afhalen. Wanneer worden de gewone hollanders die wel degelijk zien dat dit allemaal verkeerd gaat eens wakker en gaan de straat op. We worden uitgekleed door rutte en zijn klere benden en we laten het gewoon gebeuren. Koop ook een geel hesje en dqn de straat op met ze alle en trap die achterlijke rutte het land uit en de EU ook, de basis van de EU was goed maar nu is het een geld vretende groep geworden.

 10. RPML

  Geheel ten overvloede… wederom een studie waaruit blijkt welke waardeloze ‘bijdrage’ een elektrische auto heeft voor het milieu:

  weeweewee.focus.de/auto/elektroauto/e-auto-batterie-viel-mehr-co2-als-gedacht_id_7246501.html?fbclid=IwAR2SUI_hxBgyAbU2RqArtg_GyAIOMvbABsYzowesJLmgYIhnjvhMYsUVd1Y

  1. Rien Noppen

   RPML vindt de energietransitie nuttig en noodzakelijk. Dat merk je aan zijn constructieve bijdragen.

   1. RPML

    Noppen geeft zijn uitkering graag uit aan onzinnige zaken, gelukkig denkt hij zelf dat het zinvol is, dat merk je aan zijn onderbouwde bijdragen

 11. victus

  Net of een Teslaatje je van het is. Deze auto wordt helemaal gehyped door veel media. Vraag maar aan de wegenwacht hoe goed ze zijn. Het is een elektriese cashcow voor sleep en bergings diensten. Ontworpen om in het zonnige Californië rond te zoemen en met pech langs de weg te staan in koude natte europa

 12. HEM

  Er zat 0,03% CO2 in de dampkring, nu is dat 0,038%.
  CO2 is de bouwsteen voor onze gewassen.
  Ieder atoom C in een boom of een plant komt uit de lucht die ons omringd.
  Wees blij dat er tegenwoordig iets meer CO2 in de lucht zit. De wereldbevolking neemt enorm toe, en om aan voldoende voedsel te komen hebben we de CO2 hard nodig.
  CO2 is niet giftig, het is geen broeikasgas.
  Al die plaatjes van schoorstenen met grote rookpluimen: Dat is allemaal waterdamp, wellicht vervuild, maar nooit vervuild met CO2.
  Wil men de wereld redden, dan moet de bevolking worden beperkt.
  Geboortebeperking in alle landen, waar nu medisch hulp wordt gegeven omdat er anders kindertjes doodgaan.

 13. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Gerlos & Pescador : de gewone Hollanders zijn Eurofiel en die zien het niet, die vinden ‘dit’ de normaalste zaak van de wereld. Er is alleen maar hoor en geen wederhoor en kritische noten worden al helemaal niet getolereerd. Want dan ben je een klimaat ontkenner. Het klimaat kan je niet beïnvloeden maar op de één of andere manier dringt dat maar niet tot hun door. Opwarming van de aarde van hetzelfde laken een pak. Wij schieten als land nog niet eens een deuk in een pakje boter. De laatste elfstedentocht is op dit moment 22 jaar en 29 dagen geleden. Het record tussen 1963 en 1985 is 22 jaar en 34 dagen. Ook dat record gaat er helaas aan, het is niet anders. Elke keer zit de winter weer in de verkeerde hoek (Amerika) en telkens die gehate zuidwestelijke stroming,nooit eens een lange vorstperiode. Feit is ook dat de elfstedentocht van ’97 in een record tempo was beklonken ( plus minus 3 weken) t.o.v. ’85 & ’86, dit terzijde. Denk dat de elektrische auto ook niet de toekomst is. ANWB palen zijn vervangen voor laadpalen en onderweg zie je vaak auto’s aan laadpalen staan,zal je net treffen dat de accu haast leeg is en er staat al een andere auto aan de laadpaal. Moet je ook nog wachten. Het rijden op waterstof wordt denk ik de toekomst, de tijd zal het leren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.