Column Jan Roos: ‘Jeanine Hennis’ zwarte gewaad toont andermaal aan: haar principes zijn te koop’

Jan Roos heeft met verbazing zitten kijken naar de ophef rondom Jeanine Hennis’ zwarte hoofddoek in Irak. Hij noemt het “overtrokken.” Maar denk niet dat de columnist daarmee partij kiest voor de verdedigers van het islamitische gewaad, want ook voor de voorstanders van deze outfitkeuze heeft hij wat pittige teksten klaarliggen.

Ik vind alle ophef over het zwarte gewaad van Sjaantje Hennis in Irak een beetje overtrokken. Natuurlijk is het een klap in het gezicht van Islamitische vrouwen die hun leven lang onderdrukt worden door het patriarchale geloof. Natuurlijk is het een middelvinger naar alle dames die in Iran in de gevangenis zitten omdat zij juist die lappen hebben afgeworpen.

Maar laten we eerlijk zijn, Jeanine stemde als liberaal Kamerlid met homo-emancipatie in haar portefeuille ook tegen het schrappen van de weigerambtenaar, omdat dat nou eenmaal goed uitkwam. Die flexibele ruggengraat toentertijd leverde haar het baantje als minister van defensie op. Dus ze weet heel goed dat haar principes best leuk zijn, maar ook dat alles immers te koop is.

Wat mij wel heel erg opvalt zijn de deuggleufjes die nu in de rij staan te gillen dat het heel erg goed van Hennis is omdat ’s lands wijs nou eenmaal ’s lands eer is. Goed, ik denk dat je vanuit de VN moet tonen paal te staan voor vrouwenrechten en dus dat je geen onderdrukkende kledij aantrekt om mannen daar te pleasen, maar dat is ook maar een mening. Het vreemde is alleen wel dat die “’s lands wijs ’s lands eer”-types ook in ons land de hoofddoek en de boerka hartstochtelijk verdedigen. Ondanks dat het helemaal geen enkele moer met óns ’s lands wijs of ons ’s lands eer te maken heeft. Dan hoor ik die lui niet zeggen dat ze zich dienen aan te passen aan hoe wij het hier doen. Want dat is dan weer opeens heel erg extreemrechts.

Snapt u het nog?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Gekko

  “Hennis principes zijn te koop”.

  Sorry Jan Roos, je zit mis. Hennis principes zijn niet te koop. Hennis heeft namelijk helemaal geen principes. Hennis is VVD. En dat is een partij zonder principes.

  1. Gekko

   De vervolgvraag is natuurlijk wel of Jan Roos zelf principes heeft. Ik heb daar zo mijn twijfels over, in ieder geval heb ik er nooit iets van gemerkt. Maar ik laat me graag van het tegendeel overtuigen.

 2. NoDoubt

  Erdoğan is consequent in zijn gedachten over de term “gematigde islam”, die in het westen vaak wordt gebruikt om zijn Rechtvaardigheid en Ontwikkeling Partij (AKP) te beschrijven. Al in 2007 zei hij: “Deze bijnaam van ‘gematigde islam’ is erg lelijk, het is respectloos en een belediging van onze religie. Er is geen gematigde of niet-matige islam. Islam is islam en zo is het.”
  IS heeft precies gedaan wat Mohammed ook heeft gedaan. Niet-islamieten worden gezuiverd in de ruimste zin van het woord.

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik vind de ophef ook overtrokken, Jan.

  We zijn het in de kern eens.

 4. NoDoubt

  Auteur: We leven niet langer in Frankrijk – delen van het land staan feitelijk onder Sharia-controle
  Auteur: We leven niet langer in Frankrijk – delen van het land staan feitelijk onder Sharia-controle
  Posted op februari 13, 2019 door Fubar in Artikelen // 8 Comments

  De Franse auteur Eric Zemmour zegt dat gebieden in Frankrijk nu volledig buiten de controle van de politie vallen en worden geleid door Arabische bendes die de facto de facto de sharia-wetgeving hebben opgelegd.
  Tijdens een recente toespraak heeft Zemmour het ronduit gezegd: “We zijn niet meer in Frankrijk”.

  “Het is vrij gemakkelijk te begrijpen: mensen zijn gekleed zoals in het 7de-eeuwse Arabië, er is een avondklok, de meisjes worden gevraagd zich fatsoenlijk te kleden, dat wil zeggen: niet in rok, en nog minder in een minirok, ze worden gedwongen om om om 22.00 uur thuis te komen, of ze worden beledigd, bespuwd, enzovoorts,” zei Zemmour.

  Vervolgens wees hij op een geval waarin politieagenten weigerden een gebied binnen te gaan om hun collega’s te steunen omdat ze vreesden te worden aangevallen of een oproer te ontketenen.

  “De ,,politiemannen gaan die buurten niet in. U zag onlangs dat in de Grande Borne, (getto ten zuiden van Parijs) toen de twee agenten werden neergeschoten, hun collega’s niet binnengingen,” zei Zemmour. “Dat heb je zeker niet gemist. Ze zijn niet binnengegaan, noch om wraak te nemen, noch om de daders te arresteren. En waarom zijn ze niet binnengegaan, naar uw mening? Ten eerste omdat ze werden bevolen om niet binnen te komen, omdat er anders rellen zouden uitbreken, en dus zijn ze nooit binnengegaan.

  De gemeenschappen in Frankrijk raken steeds meer in conflict met elkaar en het wordt steeds gewelddadiger”, aldus Collomb, die het met de interviewer eens is dat een vorm van maatschappelijke ontwrichting zoals tweedeling of afscheiding een belangrijk punt van zorg was.

  “Hoeveel tijd hebben we nog voor het te laat is” vroeg de interviewer aan Collomb, waarop hij antwoordde: “Ik wil geen angst creëren, maar ik denk dat er nog maar weinig tijd over is…..Het is moeilijk in te schatten, maar ik zou zeggen dat de situatie binnen vijf jaar onomkeerbaar kan worden. Ja, we hebben vijf, zes jaar om het ergste te voorkomen.

  In december werden talrijke Franse generaals getroffen met disciplinaire maatregelen na de ondertekening van een open brief waarin president Macron werd beschuldigd van “verraad” omdat Frankrijk zich had verbonden aan het VN-migratiepact.

  De gemeenschappen in Frankrijk raken steeds meer in conflict met elkaar en het wordt steeds gewelddadiger”, aldus Collomb, die het met de interviewer eens is dat een vorm van maatschappelijke ontwrichting zoals tweedeling of afscheiding een belangrijk punt van zorg was.

  “Hoeveel tijd hebben we nog voor het te laat is” vroeg de interviewer aan Collomb, waarop hij antwoordde: “Ik wil geen angst creëren, maar ik denk dat er nog maar weinig tijd over is…..Het is moeilijk in te schatten, maar ik zou zeggen dat de situatie binnen vijf jaar onomkeerbaar kan worden. Ja, we hebben vijf, zes jaar om het ergste te voorkomen.

  In december werden talrijke Franse generaals getroffen met disciplinaire maatregelen na de ondertekening van een open brief waarin president Macron werd beschuldigd van “verraad” omdat Frankrijk zich had verbonden aan het VN-migratiepact.

  1. Sprookjesfiguur

   @NoDoubt

   Niets nieuws onder de zon toch? Daar heb je geen boek of bron voor nodig. Een paar ogen en gezond verstand is genoeg. De vraag is niet of, maar wanneer.

  2. Veteraan

   Bekend maar goed dat je dit deelt NoDoubt. Kennis is macht.

 5. HendrikJan

  Zij mist principes Jan.

  Haar hoofddoek waait alle kanten heen.

  1. Mart

   Zo zijn er wel meer in jullie z,g ”regering”

 6. rexm

  Beste Jan Roos,Hennis heeft zich in de datum vergist, aangaande de verkleedpartij, Carnaval is pas begin maart.

  1. Rosasolis

   @rexm. Ha, ha. Leuk grapje!

 7. Rosasolis

  Inderdaad heeft Hennis geen principes. Zij vertegenwoordigd Nederland niet.
  Het gaat alleen om haar, en haar baan. En meer niet. Nergens in de moslim landen zou zij durven te verschijnen in een eenvoudige westerse pak of jurk, met zonder wat dan ook op haar hoofd. In deze tijd zijn de meeste vrouwen veel sterker, en staan gelijk in alle werkzaamheden met hun mannelijke collega’s. Ik zie geen Brits, Canadees, Amerikaans,
  Duits, Frans, of Italiaans vrouwelijke ministers rond lopen in een Chador of Burka, als zij een moslim landen bezoeken, om hun land officieel te vertegenwoordigen.

 8. nienke

  Het hele kabinet buiten Baudet en Wilders hebben GEEN principes zijn vriendjes met de meest walgelijke wrede landen waar mensen en zeker vrouwen worden mishandeld, homo’s worden opgehangen, christenen worden vermoord.
  Schreeuwen altijd over mensenrechten maar ondertussen doen ze zaken met deze misdadigers.
  Gedragen zich onderdanig buigen als een knipmes en het is dat ze nog net niet in een burka verschijnen die lafaards.
  Inplaats met opgeheven hoofd in westerse kledij te verschijnen, een schande.
  Mocht je niet mogen verschijnen bij zo’n dictator zou ik zeggen oprotten, je doet zaken met mij in deze kledy anders rot je maar op.
  Dan toon je karakter maar ja dat is ver te zoeken bij onze regering.

  1. Vanduinen

   U begrijpt de diplomatie niet.

 9. Original NL

  Onze deugfascisten houden er een dubbele moraal op na…goed gezien Jan!!!

 10. TD

  De tekst ná deuggleufjes,vind ik treffend!

 11. Rud56

  Jan, je hebt de koe weer bij de horens gevat! Bedankt voor het wederom duidelijke artikel dat menig deug in het hoofd mag prenten!

 12. Rud56

  Jan, wederom een helder onomstotelijk artikel dat menig deug in de kop mag prenten!

 13. ruudjeenjose

  Helaas wonen er in Nederland heel veel wegkijkers huichelaars en islamlovers. Het komt NOOIT meer goed met ons land. Onze kinderen en kleinkinderen raken alles kwijt. Zij zijn overgeleverd aan de islam. Bedankt huichelaars en wegkijkers in Nederland.

  1. marco1

   Jeetje dat is een waar horrorscenario wat ons dan nog te wachten staat.

  2. Niet L niet R

   Ben het geheel met je eens, blijf hopen tegen beter weten in, dat bij de komende verkiezingen al deze partijen een afstraffing krijgen van de gewone burgers!

 14. Niet L niet R

  Een ding begrijp ik heel goed, juffrouw Hennis brengt met haar gedrag ons land bij normale landen in discrediet!

 15. henk vintage

  Frankrijk is het eerste aan de beurt met een Europese burgeroorlog.

 16. Robert Leiden

  De belangrijkste Imam in Irak, gerespecteerd door Moslims wereldwijd, die in overleg is met een hoogopgeleide westerse vrouw.
  De Imam die in Irak tot directe verkiezingen opgeroepen heeft.
  Wat denk je dat dat voor signaal afgeeft binnen de Moslim gemeenschap?
  Moslim vrouwen worden hierdoor enorm gestimuleerd om door te leren.
  Moslim mannen hebben het voorbeeld dat gematigdheid tot constructief overleg leidt.
  Dress to impress heet dat, heel slim toegepast door Hennis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.