Moreel verheven Nederland blijft gewoon volop zakendoen met Saudi-Arabië!

Geen categoriefeb 15 2019, 15:00
Nederland, altijd omschreven als 'liefste jongetje van de klas', blijft gewoon knetterhard zakendoen met landen als Saudi-Arabië. Een vermoorde journalist moet niet in het vaarwater van de handel komen! Via het AD.
Het is inmiddels al zo'n vier maanden geleden dat het nieuws naar buiten kwam over de vermoorde journalist genaamd Jamal Khashoggi. Eerst was hij vermist, toen werd alles glashard ontkend. Na enige druk werd het dan toch 'een fout' genoemd en vielen er wat ontslagen bij de Saudische overheid, klaar is Kees!
Hoewel de druk en ophef in die periode flink werd opgevoerd door landen als Turkije, de Verenigde Staten en hier en daar wat Europese landen, werd het eigenlijk al weer snel vergeten. Nederland sprak eveneens schande van het hele gebeuren, ministers Kaag, Hoekstra en diverse ceo's zegden een conferentie en handelsmissie af, maar dat blijkt nu vooral voor de bühne te zijn geweest: business is business.
Het schrijnende aan dit hele verhaal is niet dat Nederland zich zo gedraagt maar dat we er met z'n allen zo aan gewend zijn geraakt. Moord en brand schreeuwen, complete verontwaardiging en morele verhevenheid etaleren voor de camera, maar achter de schermen moet er vooral gewoon handel worden gedreven.
Dit laat het werkelijke morele karakter van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven zien, helemaal wanneer je het in contrast brengt met Rusland. Als daar een journalist met kritiek op de Russische overheid zou zijn vermoord, dan staat Nederland vooraan in de rij om te pleiten voor sancties. Wetende dat ze kunnen rekenen op steun van EU-lidstaten, durven ze zoiets wel aan. Maar ook in zo'n situatie durft men slechts alleen op moreel en economisch vlak met de scepter te zwaaien. Daadwerkelijke actie blijft altijd uit, zie MH17. Dan zijn we ineens weer een klein landje en is de situatie ineens 'heel complex'.
Nu zou de apathische houding jegens Saudi-Arabië niet eens zo'n probleem zijn als de Nederlandse overheid er gewoon eerlijk over was geweest en zei: 'We kunnen ze toch niet aanpakken, we zijn afhankelijk van hun olie, we betreuren deze gang van zaken maar zijn niet in een positie om werkelijk iets te veranderen zonder dat we onszelf daarmee flink in de voet schieten.' Dat is natuurlijk niet leuk om te horen maar reflecteert in ieder geval énige realiteitszin in tegenstelling tot dit halfbakken gezwets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten