Trump gaat muur bouwen door 'noodtoestand' uit te roepen!

Geen categoriefeb 15 2019, 16:00
Amerikaanse president Donald Trump hakt knopen door! Met een nieuw wetsontwerp wil hij een nieuwe shutdown voorkomen en tegelijkertijd kondigt hij de noodtoestand af om de financiering voor de muur tussen Mexico en de Verenigde Staten voor elkaar te krijgen! Via NU.nl.
Het afkondigen van een noodtoestand is altijd al onderwerp van verhitte discussies geweest onder rechtsgeleerden. Het is namelijk een ondemocratische maatregel die heel de democratie in gevaar kan brengen.
De maatregel veronderstelt namelijk dat wanneer er zich een crisissituatie voordoet waardoor de normale gang van zaken te traag zou zijn voor een adequaat antwoord, de leider van een land de macht en de middelen moet krijgen om de crisis het hoofd te kunnen bieden. De oorsprong van de term 'dictatuur' is te herleiden naar de Romeinen die tijdens een crisis een man aanwezen om de boel op te lossen en hem daarvoor alle rechten gaven, op voorwaarde dat hij zijn functie naast zich neer zou leggen als de crisis was overwonnen.
Er is geen genie voor nodig om het gigantische probleem met deze maatregel te zien, want wanneer is iets een crisis? En wat als de leider z'n rechten niet opgeeft? Een vlotte blik in de geschiedenisboeken, bijvoorbeeld tijdens (en vooral ná) de Weimar Republiek, laat zien dat binnen de kortste keren alles als een 'crisis' kon worden beschouwd en men vooral snel beslissingen wilde nemen zonder te bekvechten met tegenstanders. De nazi's runden de tent ook met de ene noodtoestand na de andere, die gewoon continu werden verlengd.
In Amerika is het dan ook eindelijk zo ver dat de politieke deadlock maakt dat Trump dit soort maatregelen uit z'n hoed tovert. Hierdoor staat de boel flink op scherp, want tegenstanders zullen dit al snel zien als bewijs dat Trump ondemocratisch of zelfs een dictator in wording is. Het is dan ook niet zozeer spannend omdat hij deze maatregel inzet, maar wat hij ná de bouw van die muur gaat doen. Draait hij de maatregel weer terug? Gaat hij dit vaker zo inzetten? Wat als de Democraten hem steeds intensiever willen dwarszitten, gebruikt hij deze maatregel straks ook tegen hen? En is het dan te verantwoorden of juist sterk overdreven? Dit kon wel eens heel spannend gaan worden de komende tijd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten