EU-verbod pulsvisserij moet worden voorkomen: coalitiepartijen eisen actie!

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben (samen met mogelijke gedoogpartners SGP en PvdA) een motie ingediend die de regering oproept om het EU-verbod op de pulsvisserij te voorkomen! Dit omdat de fracties van mening zijn dat er geen goede argumenten zijn voor het verbod van deze duurzame vorm van visserij. De Europese Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker, wil dat Nederland stopt met het pulsvissen. 

Afgelopen jaren werd een Europese lobby opgezet om de pulsvissers het leven zuur te maken. Die campagne lijkt tot op heden succesvol en de acties van het kabinet het tot op heden tot niets geleid. Eerder deze week bleek Minister Carola Schouten (CU) niet in staat om duidelijkheid te geven richting de vissers. Ze kwam zogezegd met ‘lege netten thuis’. Het was in lijn met de verwachtingen van onder meer Thierry Baudet (FvD).

Baudet verweet de minister eerder al tijdens een plenaire debat van ‘lafheid’. Volgens de partijleider zou de ChristenUnie-minister veel koppiger moeten zijn en ‘met de vuist op tafel slaan’. Maar Schouten sloeg niet met de vuist op tafel. Nee ze kwam thuis met uiterst teleurstellende concessies. En Gert-Jan Segers (CU) kwam niet verder dan de dubbele boodschap dat zijn minister succesvol een ‘transitieperiode’ voor elkaar had gebokst.

Maar Schouten heeft de facto maar weinig concessies vanuit Brussel geregeld. Daarom zetten de coalitiepartijen nu dus een zwaarder middel in. Die dienden deze week een motie in waarin ze de regering oproepen  het EU-verbod op de pulsvisserij te voorkomen. Roelof Bisschop (SGP) riep op om in ‘Europees verband samen te werken om het verbod te voorkomen’. Mooi natuurlijk, maar ook een vreemde vraag, want de samenwerking met Brussel lijkt tot op heden bijzonder stroef.

Van samenwerking is in feite geen sprake. Van het ondermijnen van de Nederlandse belangen wel.

Dat terwijl de pulsvisserij een zeer duurzame vorm van visvangst is. Er zijn geen ecologische argumenten te bedenken om de pulsvisserij te verbieden en terug te gaan naar de traditionele methoden. Die zijn namelijk veel milieuonvriendelijker. Met de wetenschap in het achterhoofd dat de minister zich ervan bewust is dat de Franse lobby achter het verbod zit, zou de minister nu voldoende redenen moeten hebben om wél ‘met de vuist op tafel te slaan’.

Hoe ver de minister zal gaan hangt af van haar mandaat. Nu de coalitiepartijen hun steun uitspreken voelt ze zich wellicht gesterkt om er met een gestrekt been in te gaan. Maar of ze dit daadwerkelijk zal doen moeten we afwachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. HendrikJan

  De Rutte 3 club, inclusief de meeloop partijen PvdA en GL, beginnen het dun in de broek te doen.
  De leugens en het gemanipuleer, is niet meer te verkopen aan de Nederlandse kiezers.
  De SP gaat voor nog meer vuur.
  De verkiezingen worden een referendum over Rutte.
  RUTTE OF RECHTVAARDIGHEID.
  De SP heeft het over betonrot in onze gehele samenleving.

  RUTTUP en NEXIT

 2. Gekko

  Minister Schouten heeft in een paar weken tijd haar gezag volledig verloren. De ChristenUnie gaat door haar labbekakkerige optreden veel stemmen verliezen in haar ‘bolwerken’, de vissersplaatsen Katwijk, Spakenburg en Urk.

 3. Tante Sidonia

  De “Zonnekoningen/innen” in Brussel hebben besloten.
  M.a.w. puls visserij verboden!
  Hard werkenden zijn dus voor de miljoenste x de pineut!
  Nooit werkenden Moslim immigranten krijgen alles gratis tot hun dood!!!!
  M.m.v. van de , inmiddels, zeer linkse Ministeries!
  O ja,…… de hardwerkende Nederlander zijn blank; wordt langzaam maar zeker in de hoek gedrukt!
  Voorts:
  had Rutte Minister Schouten moeten steunen en i.p.v. mooie woorden en eens met de vuist op tafel slaan, in Brussel!
  Maar ja,…….. vriendjes hé, en baantjes regelen!!!
  Hoop dat de stemmende vissers nu géén CU of SGP stemmen!
  FvD is tegen de bemoeizucht Brussel dus……………….vissers weet wat u te wachten staat!
  20 maart 2019!

  1. AS210854

   TS,+++++++++

   1. poldi

    TS ++++

  2. EmC2

   Het is in EU (en veel andere landen usa/China) verbonden te vissen met gif, explosieven en elektriciteit. Dit is wetgeving!

   Als proef is EU commissie in het leven geroepen om duurzamer te vissen. 5% van vloot als proef. Omdat resultaten goed waren is een grotere percentage pulsvissen toegestaan.

   UK vissers hebben aangegeven schade van pulsvissen te ondervinden. De pulsvissers moesten daardoor verder uit de kust van UK vissen om schade te beperken.

   Nu na evaluatie van de test, blijven er vragen over die niet in onderzoek zijn opgenomen, of vragen onbeantwoord laten. De EU commissie wil dus dat er weer terug gegaan wordt naar 5% pulsvisserij om de methode te testen.

   De voordeel van brandstof/CO2 legt commissie naast zich neer aangezien ze enkel het eco systeem van zeeleven analyseren.

   1. fockingworst

    @EMC2 kunt u mij een link en of text sturen waaruit blijkt dat pulsvissen verboden is in China en Amerika.
    Ik loop te googelen maar er komt niks binnen.

    1. tomygun

     Grilworst er is enkeld een pdf te vinden als je op
     puls verbod China zoekt hier in staat een klein stukje
     waarom er een verbod in China is.
     CO2 verkoopt gebakken lucht .

    2. EmC2

     bloom association .org/ en/our-actions /our-themes/electric-pulse-fishing/

     Link novembernummer

     1. Gekko

      EmC2, u geeft een link naar de website van Bloom, de fanatieke franse milieuclub die de vissers te vuur en te zwaard bestrijdt.

      Ja, als je wilt dat wij je serieus nemen, moet je toch met een wat objectievere bron komen.

     2. EmC2

      Klopt, maar hier staat tenminste alle wetgeving opgenoemd in een lijst met verschillende links. Bespaart veel zoek werk.
      Gaat er ook niet om die club aan te prijzen. Maar informatie voorziening.

     3. EmC2

      Fws.gov kan ook voor usa

  3. Dik

   “Hoop dat de stemmende vissers nu géén CU of SGP stemmen!”

   Ik ken een aantal Noordzeevissers, maar de meeste stemmen PVV.

 4. Gerlos

  Aanpakken dat gedrocht EU en de domme Fransen een lesje leren in milieu vriendelijk vissen. Wij beslissen zelf wel wat de goed en slecht vinden en het gedrocht EU hervormen.

  1. EmC2

   De Fransen waren nog best meegaand 5% van vissersvloot mag gewoon nog doorvissen. Het zijn o.a. De Engelse die tegen zijn. Ja die hebben ook nog een steeds een stem in de EU. Dus niet zomaar napraten als stemming in EU niet hebt gevolgd.

 5. Willem Bever

  Ja Carola ff God om vergiffenis vragen en het is weer goed…..
  Slappe hap dat je niet eens in staat bent voor onze belangen op te komen en veilig te stellen……succes in het uitleggen aan de hardwerkende vissers.
  De zoveelste teleurstelling ….wegwezen …Nexit

 6. EmC2

  Als pulsvissen zo goed is waarom is er een verbod op pulsvissen in China, USA,….?

  1. tomygun

   Het is ook verboden tevissen met mafklappers .

 7. Willem Bever

  Goed punt laten we het eerst eens gaan onderzoeken …..maar zelfs in die fase komen we niet …(is toch meestal de gewoonte) dan weet je dat het stinkt

  1. EmC2

   Pulsvissen is proef!! Wettelijk verbonden met elektriciteit te vissen

   1. tomygun

    Mafklapper je stoot teveel CO2 uit met je getrol .
    Gewoon geen benul van stroom he! maar wel links verbonden .

    1. EmC2

     Links / Rechts is zo stomme dogma. Gaat erom dat je zelf wat meer nadenkt. Ipv meteen naar EU te wijzen, wellicht heeft onze eigen regering teveel beloften gemaakt naar onze vissers.

     Want of je nu voor of tegen bent één ding is zeker de vissers zijn de dupe.

 8. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Het probleem is dat de regering voortdurend de oren laat hangen naar die Brusselse zuip poppenkast en alleen maar JA knikt, Schouten had haar vuist op tafel moeten slaan en moeten zeggen dat met dit wanbeleid van het kapitale kolderieke parlement banen op het spel staan van de Nederlandse vissers. Of het helpt is de vraag, Brussel staat bekend als stront eigenwijs en gaan over lijken. De belangen van grote EU landen zijn altijd bovengeschikt t.o.v. de kleine landen. Dit is het zoveelste bewijs dat Nederland nagenoeg niets in die EU te zoeken heeft, ook kost het nog meer dan het opbrengt. Nederland moet een voorbeeld nemen aan Hongarije en Italië. Die nemen het niet zo nauw met Brussel. Die komen op voor hun eigen volk. De vissers moeten trouwens ook schijt hebben aan Brussel. Eigenwijs moet je bestrijden door ook zelf eigenwijs te wezen, en gewoon moet doorgaan met het pulsvissen en gewoon schijt hebben aan het dronkemans gelal van Stan Laurel en Oliver Hardy/blunder, het zuip duo moet zich met de handel bemoeien en niet met een nieuwe vistechniek.

  1. EmC2

   Wij hebben 80% van EU quota op vangen platvis!

   Wettelijk is het verboden te vissen met gif, explosieven en elektriciteit. Zelfs in China en daar is men minder met milieu bezig.

   Pulsvissen is vrijgesteld als proef 5% vloot, uit eerste proeven succesvol, ’n dus grootschaliger uitgerold. Nu stelt men toch vraagtekens bij pulsvissen. Nu moet test weer naar 5% totdat zekerheid is gegeven op diverse vraagstukken.

   1. Duke

    Wat maakt het uit wat ze in communistisch China doen? In China doen ze wel meer dingen anders dan in Nederland, en lang niet altijd beter.

  2. Vliegenvanger

   Schouten heeft geen vuist, ze zit er voor eigen belang. Mooi praten en ja knikken, maar ja wat verwacht je van een boerin?

 9. Dik

  Nexit, maar dat is logisch!

  #stemzeweg

 10. Willem Bever

  Het probleem is dat Rutte alles in de uitverkoop doet om maar in een goed blaadje te komen en zen carriere voor te zetten in brussel en de nl bevolking moet dit allemaal maar pikken/financieren

  1. EmC2

   Nederland heeft 80% van totale EU quota voor vangen platvis. Hier gaat het om manier van vissen.

   1. Dik

    @E = mc2: Bovendien zorgt het pulsvissen voor minder CO₂-uitstoot omdat de techniek veel minder brandstof kost. Met korrenvissen sleept de kor over de bodem waardoor de vis, d.w.v. kettingen wordt opgeschrikt. Deze methode kost veel brandstof omdat de kor met de wekkers over de bodem slepen.

    Pulsvissen is een andere techniek waardoor de vis niet door kettingen die over de bodem slepen worden ‘opgewekt’, maar door een elektrische puls. Hierdoor is veel minder brandstof nodig.

    Het gaat hier echter niet om het klimaat maar om de Franse lobby die haar eigen vissers beschermd.

    Daarom: Nexit

 11. Tguard

  Tja argument, innovatie milieu CO2 …. en daar loop je dan voorop en verdien je veel geld als klein landje binnen de eu. O nee dat mag niet.

  1. EmC2

   Vis commissie heeft argument CO2 niet meegenomen, gaan enkel om eco systeem oceaan

 12. TD

  Ze gaan nu met de vuist op se tafel slaan!
  haha de verkiezingen komen!

 13. Koos sssss

  Er zijn natuurlijk wel pressiemiddelen.

  De regering kan de afdracht aan de EU bevriezen, tot er een “bevredigender” besluit komt.

  Nu hoef je van dat stel knikkende knieën in 070 weinig te verwachten.
  Maar dan kunnen de vissers wellicht hun vloot stilleggen in de westerschelde. Waardoor het in de havens van Antwerpen rustig wordt.
  De toch al onder druk staande EU kan zich op dit moment niet al teveel veroorloven.

  1. Dik

   “De regering kan de afdracht aan de EU bevriezen…”

   Zeker, maar dat gaat niet gebeuren. Ze laten liever een gezonde bedrijfstak afsterven dan dat ze hun EU-vriendjes tegenspreken. Daarom moet er zo snel mogelijk een Nexit komen, Nederland is gratis uitverkocht aan Brussel en de EU-wetten gaan boven onze eigen wetgeving. Marrakesh is nog maar het begin.

   #stemzeweg

 14. JJ66

  Dit is de zoveelste keer dat innoverende technieken door de EU worden tegengewerkt en wel door een land wat betreft vooruitgang achterover leunt , Frankrijk. Feanse boeren kregen massaal steun omdat ze achterbleven qua produktie. Als je om 12.00 uur aan de wijn gaat en twee uur lang van je lunch geniet moet je niet zijken dat je minder produceert. De productieve nederlandse boeren werden gekort. En zo gaat dat ook met onze vissers en niet te vergeten onze KLM, de winstcijfers geven het aan. Als de franse vissers aan het pulsvissen waren begonnen was er niets aan de hand. Ze zijn sinds napoleon niets veranderd en ze lijken wat dat betreft net op moslims, een ander laten werken en vervolgens de rijkdom komen claimen en het land uitwonen. Alle EUvoorstellen waar frankrijk beter van wordt van nu af aan boycotten, zo doen die zuid europeanen dat ook.

  1. Gekko

   De rol van de Fransen bij het pulsvissen is inderdaad bedenkelijk. Maar dat de Fransen luie donders zijn, die blijven steken in verouderde en achterhaalde technieken, dan is dat de grootst mogelijke lariekoek. Juist de Fransen zijn zeer innovatief, bv. op gebied van energie, gezondheidszorg en industriële technologie.

   Waar de Fransen last van hebben, is de enorme macht van de vakbonden. En die zijn wel behoudend, op het conservatieve af.

 15. Vliegenvanger

  Nederland is voorstander van de EU, Nederland wil overal voor op lopen als beste jongetje van de klas. De EU zou eensgezind moeten zijn, maar dat is verre van weg te vinden. Namelijk die zelfde EU verbied het puls vis verbod. Zo sterk is nou de EU, als het ze niet aanstaat wat een ander land doet verbieden ze het toch gewoon. De EU wil een krijgsmacht oprichten, dat moet ook eensgezind zijn. Ik zie de bui al hangen, dat gaat nooit werken. Zeker niet nu blijkt dat de EU bondgenoten elkaar gewoon niks gunnen.
  Dus Rutte, jij met je vaasje en beste jongetje van de klas, hoop dat je snel oprot.

 16. biggeorge

  weer die graf EU die Nederland loopt te naaien

 17. Florissa

  Die ouwe zuipschuit hadden ze al jaren geleden een schop onder zijn reet moeten geven ,hij ,timmermans, en verhofstadt ,met merkel maakt dat hele zooitje totaal ongeloofwaardig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.