Peilingen! Zo kan de Eerste Kamer er binnenkort uitzien!

De peilingen van Maurice de Hond voor 3 februari 2019. Bron: Maurice de Hond
Foto: De peilingen van Maurice de Hond voor 3 februari 2019. Bron: Maurice de Hond

Zoals het er nu naar uitziet gaat de coalitie in de Eerste Kamer haar meerderheid verliezen! Dat betekent dat er weer moet worden gehandeld met andere partijen. De peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen laat dus geen verschuivingen zien in vergelijking met een week eerder, maar de Eerste Kamer peiling voorspelt een desastreus verlies voor de coalitie van Rutte! 

Weinig mensen kan het een moer schelen, die Provinciale Statenverkiezingen en dat is ook logisch. Maar toch zijn ze belangrijk vanwege de impact op de Eerste Kamer. Het bestuursniveau van de provincie heeft weinig te zeggen en is volledig ingekaderd door wet- en regelgeving vanuit Den Haag, Brussel en New York. De opkomst is dan ook vaak rond de 50%. Volgens De Hond is het de verwachting dat 10% – 15% van de kiezers anders stemt dan zij aangeven op de opiniepeiling voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hieronder ziet u de huidige peiling voor de Tweede Kamer:

De peilingen van Maurice de Hond voor 3 februari 2019. Bron: Maurice de Hond
De peilingen van Maurice de Hond voor 3 februari 2019. Bron: Maurice de Hond

Toch wel opmerkelijk dat zich deze week geen verschuivingen voor doen. Zo hadden we discussies over het kinderpardon, maar bleek niemand naar aanleiding van deze discussie bereid zijn stem te wijzigen. Wellicht zit het hem in de symboliek. De kinderpardondiscussie is slechts een kleine discussie natuurlijk. Het gaat om het laten blijven van een aantal kinderen en over de beslissingsbevoegdheden in het geval van schrijnende gevallen. Nederlanders die rationeel zijn, zien natuurlijk dat het hier niet gaat om het bredere thema van massa-immigratie.

Maar dat is wél hoe Geert Wilders (PVV) erin stond. Met een retorische speech maakte hij het kinderpardon tot een symbool en diende zelfs een motie van wantrouwen in! Maar blijkbaar ligt de kiezer helemaal niet wakker om dit onderwerp getuige de peilingen. Ook Klaas Dijkhoffs (VVD) wegblijven bij een debat was spraakmakend, maar onvoldoende om het vertrouwen in de VVD nog verder te laten afbrokkelen. De partij staat nog steeds op 22 (!) zetels en is daarmee de grootste van het land. Waarschijnlijk stemmen alle Tesla-rijders op Dijkhoff.

Maurice de Hond was zo vriendelijk om ook een inschatting te geven van hoe de Eerste Kamer zou worden bevolkt na de volgende verkiezingen. Zie de tabel hieronder:

Een mogelijke Eerste Kamer zetelverdeling. Bron: Maurice de Hond
Een mogelijke Eerste Kamer zetelverdeling. Bron: Maurice de Hond

In de bovenstaande matrix zien we hoe de Eerste Kamer eruit zou zijn bij een verwachte opkomst van 50% bij de Provinciale Statenverkiezingen. De Eerste Kamer wordt bevolkt door vertegenwoordigers die de wetten van de Tweede Kamer toetsen op hun doelmatigheid en nog een aantal juridische zaken, maar er wordt ook politiek gespeeld natuurlijk. De Coalitie zou van 38 zetels zakken naar een score van 25 tot 31 zetels. In totaal huist de Eerste Kamer 75 senatoren.

Dat betekent dat de coalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer hoogstwaarschijnlijk kwijtraakt. En hoe groter het verlies hoe meer de regering Rutte III zal moeten onderhandelen met andere partijen. Maar hoop niet te vroeg, want als Rutte moet onderhandelen dan staat er een rijtje partijen klaar die altijd wel bereid zijn om shady deals te doen. Denk aan de PvdA, GroenLinks en natuurlijk de SGP. Vooral de salonsocialisten van Asscher zijn een goede partner, zo leert het verleden ons. Al speelt Asscher momenteel even alsof dat niet het geval is.

Nieuwkomer Forum voor Democratie gaat waarschijnlijk 5 tot 7 stoeltjes pakken. Daarmee is de Eerst Kamer-fractie van de partij dan groter dan de Tweede Kamerfractie en begint de partij daadwerkelijk enige ‘macht’ te krijgen op de Nederlandse politiek. De maand maart is dus cruciaal voor de jonge partij van Thierry Baudet. Met Provinciale, Europese en Eerste Kamerverkiezingen voor de boeg! Maar dus ook cruciaal voor Nederland, laten we hopen dat iedereen verstandig stemt.

En met een gefragmenteerde Eerste en Tweede Kamer ligt ons land dan definitief vleugellam en dreigt onbestuurbaar te worden. Of we daar vrolijk van moeten worden is maar de vraag.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

86 reacties

 1.   

  Het gaat de goede kant op.
  Kom op mensen stem tegen Rutte 3 en stem ook tegen GL.

  1.   

   Het gaat zeker de goede kant op .
   De verschillende met vorige week zijn significant.

 2.   

  Peilingen! Zo kan de Eerste Kamer er binnenkort uitzien!
  Vervolgens een overzicht van de geprognosticeerde zetelverdeling van de 2e kamer.
  Hij gaat weer goed.

 3.   

  Ja laten wij hopen dat iedereen verstandig stemt. Als PVV en de FVD stemt dan stem je verstandig. En de rest zal fout stemmen denk aan groen links.

  1.   

   @eric 1 juist.

  2.   

   Eric
   Idd als je deze regering in stand wil houden met nog een stukkie erger stem dan GL . Die hebben destijds PVDA VVD ook aan de macht gehouden . Dus dikke kans dat ze het nu weer doen . Zo ook als je SGP stemt .

 4.   

  Het kan nog beter,maar als het zo blijft is het de komende twee jaar voor Rutte niet meer mogelijk,om alles zomaar door de 1e kamer te jagen,prachtig toch!

 5.   

  Ongeloofwaardig dat er geen verschuivingen zijn.
  Het halve land was in rep en roer om het bedonder pardon.

  1.   

   henk vintage:
   Blijkbaar hebben nog steeds veel Nederlanders last van kuddegedrag,en zijn door het links politieke geneuzel op het verkeerde been gezet. Misplaatste humaniteit!

   1.   

    De kiezer begrijpt het niet, TD.

    :)

    1.   

     Rien Noppen :
     Weet je wat de kracht van links is? Veel stemvee heeft een gebrek aan interesse voor de politiek,als dat wijzigt ligt links Nederland op de rug!

     1.   

      De veronderstelling dat als het stemvee politiek geïnteresseerd raakt ze allemaal op Geurt en Thierry gaan stemmen lijkt me wat kort door de bocht. Het stemmen op deze rechtspopulisten is namelijk een gevolg van politiek onbenul.

     2.   

      Rien Noppen:
      “Het stemmen op deze rechtspopulisten is namelijk een gevolg van politiek onbenul.”
      Dat is een stelling die jij onderschrijft,maar welke WAARDE heeft jou veronderstelling???

    2.   

     Blablabla Blaaskaak.

     1.   

      Cornucootje doet een duit in het zakje.

      :)

 6.   

  Quote :Nieuwkomer Forum voor Democratie gaat waarschijnlijk 5 tot 7 stoeltjes pakken. Daarmee is de Eerst Kamer-fractie van de partij dan groter dan de Tweede Kamerfractie en begint de partij daadwerkelijk enige ‘macht’ te krijgen op de Nederlandse politiek.
  .
  Heeft FvD hun lijst met verkiesbare personen al voor alle provincies ingeleverd?
  Volgens mij hebben ze nog maar 24 uur de tijd.

  1.   

   Ja, Spaanse Kok, als de namen van dat zooitje gelukzoekers straks bekend is valt er weer veel te lachen.

   1.   

    Blablabla Blaaskaak.

   2.   

    Al zitten ze er alleen maar om zand in de motor te laten strooien.. Verder kun je het nauwelijks slechter doen dan de klaplopers die er nu zitten.

  2.   

   Spaanse kok:
   Enige macht?
   Kabinet Rutte kan niet meer alles door de 1e kamer jassen,dat is “veel”macht!
   En als het stemvee vindt dat het de komende 2 jaar goed gaat,komt een voortzetting in 2021,de 2e Kamer verkiezingen!

   1.   

    Tedere Dwaas, enig idee wat Quote betekent?

    1.   

     Spaanse kok :
     Nu ga je stom lullen!

     1.   

      Oh sorry, ik probeerde u op geen enkele wijze te imiteren.

   2.   

    Spaanse kok:
    Een ezel kan geen tijger imiteren,haha!

   3.   

    Spaanse [email protected] hij kan maar 1 rottig menuutje serveren, spaghetti, heeft ook nog geen enkele ster kunnen verdienen.

 7.   

  Het belangrijkste nieuws is dat ondanks Klimaatakkoord en Kinderpardon de rechtspopulisten geen zeteltje weten te groeien in deze peiling.

  Prettig.

  1.   

   Nop als jij het zegt, is het natuurlijk zo.
   Maar het vuurtje onder de stoel van Rutte, brand al stevig.
   De pro EU stemmers, zijn ook al ongerust aan het worden.
   Dus alles ligt op schema.

   RUTTUP en STOP DE EU.

   1.   

    brandt

    1.   

     Stop nu eens met dat verbeteren vieze stinkende kankerlul!

     1.   

      Lekker geslapen, Augustinyak?

     2.   

      Ipv vieze kankerlul had u er ook voor kunnen kiezen om vervelend typje te kunnen gebruiken , maar dat is natuurlijk eigenkeuze.

     3.   

      Quote:vieze stinkende kankerlul!
      .
      Er wordt wel eens gesteld dat een gedeelte van de PVV stemmers laag ontwikkeld is.
      Waar zou dat idee toch vandaan komen ?
      Gelukkig corrigeren verstandige PVV stemmers altijd direct dit soort ongewenste verbale uitspattingen.
      Het tast ook hun imago aan .

     4.   

      Voor u en ik is dat een keuzemogelijkheid, Marco, maar voor Augustinyak niet.

     5.   

      Als je een vieze stinkende kankerlul bent adresseer ik je dus ook zo, geldt trouwens voor jou ook Spaanse kraag, wat mij betreft sterven jullie beide vandaag nog inclusief je gehele teringfamilie!

     6.   

      De nachtrust pakte voor Augustinyak niet goed uit, zoveel is duidelijk.

     7.   

      Nou Rien Noppen ik wil u toch wel even corrigeren omdat dit voor mij geen keuze is.

     8.   

      Mag ik Augustinyak attenderen op de huisregel, onder aan deze pagina.

     9.   

      Aldus, sprak de glibber, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn laatste zin voor vandaag, zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
      Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

     10.   

      Natuurlijk mag jij dat van mij Spaanse kraag, en daarna netjes sterven hè….

    2.   

     Noppen, je bent een naar mens.
     Bovendien heel infantiel, maar dat wist je natuurlijk al.

  2.   

   Droom maar lekker verder @Rien Noppen.

 8.   

  De Hond peilt al weken geen verschuivingen meer. Dat is volstrekt ongeloofwaardig. Gepensioneerden zijn boos door koopkrachtverlies (waar het kabinet verbetering had beloofd). Die stappen dus over van VVD en CDA naar 50+. En ook SP zal groeien vanwege hogere lasten voor de onderklasse.

 9.   

  Spaanse kok het zijn eerste kamer verkiezingen. Heeft niks met provincie te maken

  1.   

   Eric snapt niet hoe het in elkaar zit.

   1.   

    @riennoppentrol almachtige @riennoppentrol leid ons vertel ons alwetende @riennoppentrol hoe alles in mekaar zit .. Ohh almachtige @riennoppentrol alstublieft red ons onwetende en domme hersens.

    1.   

     Quote : red ons onwetende en domme hersens.
     .
     Beginnen met een craniotomie lijkt mi het beste.

     1.   

      Alstublieft @spaansetrol legt u mij uit wat craniotomie is alstublieft wijze spaanse trol

     2.   

      Het gaat prima met rechts,of je het leuk vindt of niet!

   2.   

    Ranzige klef vies mannetje die Rien noppen.
    Een hyena is het

  2.   

   Ach Eric1, ik haalde slechts de kop boven het artikel aan.

  3.   

   Grappig dat u met kennis van zaken een indrukwekkende verbetering aanbrengt !

 10.   

  En waar blijft de PVV, mogen zij dan mee regeren?

  1.   

   Nee, de PVV wil en kan niet meeregeren. Dat is algemeen bekend.

  2.   

   Tuurlijk Marija
   Een dag na de verkiezingen van de provinciale staten wordt Wilders president.

   1.   

    :)

   2.   

    Kok is met zijn goede been uit bed gestapt. Wat een humor, op deze mooie zondagmorgen.

 11.   

  Het klimaatgezeik zal misschien wat verschil gaan brengen(Dat denk ik dan als nog zwevende kiezer). Het was alleen wel toen ik het kinderpardon debat terugkeek en Azarkan kwam met een kinderachtig toekomst verhaal over Dijkhof en zijn kleinkinderen dat ik weer even het oude gevoel kreeg op de VVD te gaan stemmen.

  1.   

   ‘Het klimaatgezeik’ veroorzaakte tot nu toe geen rimpel in de peilingen ten gunste van de populisten die dit probleem botweg en leugenachtig ontkennen.

   Dit zou je aan het denken kunnen zetten. De oorzaak is naar mijn beoordeling dat een meerderheid van de Nederlanders dondersgoed snapt dat we iets aan het klimaat en het milieu moeten doen. Er is ruime steun voor het klimaatakkoord en dat is verheugend.

   1.   

    Daar had ik voor het klimaatgezeik begon mijn gedachtes al over en die hebben al bepaald dat een partij die van plan is daar waanzinnig hoge kosten aan te gaan spenderen niet mijn stem gaat krijgen.

 12.   

  Rien noppen. Goed onderboud verhaal man. Leg is uit als ik het niet snap.

  1.   

   onderbouwd

   Het betreft verkiezingen voor de Provinciale Staten. Die bepalen op hun beurt de samenstelling van de Eerste Kamer.

  2.   

   Niet op reageren, dit is de glibber, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn laatste zin voor vandaag, zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
   Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

 13.   

  Of we daar vrolijk van moeten worden: Moeten wij dan vrolijk worden hoe het er nu dan aan toe gaat? Ik dacht het van niet.

  1.   

   Je lijkt me überhaupt niet zo’n vrolijk persoon, struisvogel

   1.   

    Dat is dan wederzijds, Noppen.

 14.   

  Als je altijd dezelfde groep bevraagt dan zullen meningen amper veranderen. Daarom vind ik de peilingen niet geloofwaardig.

 15.   

  Oja Zo op die manier. Dank Rien noppen

 16.   

  Het schreeuwen wordt harder en harder prima dat is een goed teken binnenkort gaat dat over in nog harder bleren onze trollen voelen een nederlaag aankomen .haha fijne zondag nog behalve voor maria brandlos die heeft nu een zere reet hahaha.

  1.   

   Inderdaad , bijna alle reacties zijn in capitals geplaatst.
   Doet gewoon pijn aan mijn oren

  2.   

   Het gaat allemaal goed komen, edoc431, na 20 maart wordt Wilders, ondersteund door zijn adjudant Boudoir, op het schild gehesen als premier en Opperbevelhebber der Strijdkrachten.

 17.   

  De VVD onveranderd op 22 zetels.
  Hahaha……zo kennen we onze vermaarde Manipulator de Hond weer.
  Zoals altijd, zeer ongeloofwaardig.

  1.   

   Natuurlijk poldi, deze peiling is puur bedrog.

   :)

   1.   

    Droom maar lekker verder Rientje !

    1.   

     poldi:
     De Rutte lovers en zeikberen van het forum kunnen het succes van rechts niet erg waarderen en naar waarde schatten,lullig van ze haha

 18.   

  Ongelooflijk hoeveel GroenLinks gekken er zijn, steevast studenten en wel opgeleide milieu activisten.

  Die zogenaamd een betere wereld willen en vooral bij hun zelf willen beginnen.

  Dit soort idioten stemmen op GroenLnks ze kijken niet even verder dan hun idealen.

  Ik denk dat de meeste Nederlanders wel een beter milieu willen alleen niet ten kosten van hun besteedbaar inkomen.

  Dus weg met die idiote doorgeschoten milieuplannen van GroenLinks.

  Nu sterven al honderden mensen per jaar aan onderkoeling opdat ze de energie rekening niet kunnen betalen, dit zal onder het schrikbewind van GroenLinks er alleen maar gaan toenemen.

  Als FVD en de PVV met mogelijk de VDD “zonder Rutte” gaan regeren is de kans bijzonder klein dat GroenLinks gaat deelnemen aan een nieuwe coalitie.

  Gelukkig maar.

  1.   

   Kinderen worden al jaren door links ingezet om op het gevoel van mensen te werken. Niets nieuws onder de zon. Denk aan dat jongetje op het strand van dat Griekse eiland. Achteraf bleek dat het in scene was gezet.
   Want niets maakt mensen zo zwak als een dood klein kind te zien.
   En dat weten linkse agitatoren, de hoofdredacteur van het NOS Journaal, met linkse indoctrines doorweekte onderwijsbestuur en talkshowpresentatoren maar al te goed.

   Daarom worden nu kinderen ingezet om de regering te dwingen het klimaatprobleem (als dat er al is) met draconische maatregelen aan te pakken.

   En als er kinderen in het geding zijn daalt het gezond denkniveau.
   Dan ‘spreekt het hart’ (daar zit het verstand niet) en ontstaat er onderbuikgevoel.

 19.   

  Het vak staatsinrichting werd nooit echt omarmd blijkt maar weer uit vele reacties als het op kiezen aankomt. Een treurige zaak. Op Histoforum.net is er een toets met meerkeuze vragen voor het vak staatsinrichting voor het VMBO Het resultaat van de meerkeuze vragen zie je direkt. Aanrader!

 20.   

  Natuurlijk kloppen deze peilingen niet.
  Wilders verkondigde de afgelopen week iedere dag zijn waarheid en hij heeft er geen zetels bij.
  Klopt natuurlijk voor geen meter.
  PVV + FvD 35 zetels. Ze zijn in werkelijkheid veel dichterbij.

  Als het volk het tenminste ook waar maakt.

  1.   

   MDH kan het maar niet over zijn PVDA-hart krijgen om beide partijen op te waarderen.

   1.   

    Gelukkig weet het volk het beter.
    Nog maar een kleine 40 zetels te gaan en Wilders wordt minister president.

    Wie gelooft er in wonderen?
    Of sprookjes?

    1.   

     Menig moslim en Christen, korperaal Monty.

     1.   

      En PVV adepten niet te vergeten.

      Of geloof je werkelijk dat Wilders ooit minister president zal worden?

     2.   

      Nee

 21.   

  Als iedereen nu eens stopt om op die eikels te reageren… kenmerken: vroeger vaak gepest, eikeltjespyjama, onthutsend naief en links, agressief als ze het woord pvv of FVD lezen, betweterig, narcistisch, geen vrienden, niet te redden, luisterend nasr namen als Rien, Spaanse Vlieg, Kong e.d.

 22.   

  Wie ik ook spreek ,ze zijn helemaal klaar met die klojo’s en de klimaatonzin ,ondertussen BTW verhoging, alles duurder,en afleiding voor het werkelijke ,de gelukszoekersinstroom.

 23.   

  Lugar ik ga samen met je hopen….misschien wel bidden

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!