Filmpje! Johan Derksen nuanceert ophef rondom ‘racistische trainer van SV Argon’!

Afgelopen week is ophef ontstaan naar aanleiding van de uitspraken van de trainer van voetbalclub SV Argon. Het team uit Mijdrecht heeft ondertussen te maken met een leegloop. Zeven spelers hebben aangegeven de club te verlaten. De voorzitter van de club vindt het opmerkelijk dat dit gebeurt: ‘enkele weken geleden lieten alle spelers zich in een evaluatie positief uit over de trainer’. En nu nuanceert Johan Derksen, wie anders, het gebeuren tijdens Veronica Inside:

Op de beelden van Veronica Inside is te zien dat Johan Derksen het opneemt voor de trainer.  Zo stelt hij dat ‘de context van de grappen moet worden meegenomen’. Maar of de trainer er dan beter vanaf komt is maar de vraag. Zo zou de man in kwestie hebben gezegd: ‘Ik ben vandaag in een racistische bui dus alle donkere jongens moeten opruimen’ en riep hij tijdens een wedstrijd naar één van zijn spelers met een Afrikaanse etniciteit: ‘ga je wassen, zwarte lul!’

Volgens Derksen kunnen de uitspraken wellicht als grap bedoeld zijn, maar moet men ‘oppassen bij het uitten van grappen met een racistische ondertoon’. En inderdaad. De nuance van Derksen is te prijzen, maar het feit dat zoveel spelers nu massaal stoppen is wel opvallend. Net zoals het opvallend is dat de spelers enige weken voor het incident nog geen problemen hadden met de trainer.

Moraal van het verhaal is dan ook waar Derksen mee eindigt: ‘je kunt het beter niet doen’. Daar kan iedereen het mee eens zijn. De trainer en de spelers. Want die liggen nu met elkaar overhoop. Racistische grappen kunnen grappig zijn, maar gaan soms ook te ver. Het is een grijs gebied waar grappen zomaar eens kunnen leiden tot hate speech. Of groepsbelediging. En wanneer wordt de grens overschreden?

Dat is aan de betrokkenen om te bepalen en zo gebeurde bij SV Argon. Dat de media er nu overheen vallen zet de discussie natuurlijk wel meteen op slot. Standpunten zijn ingenomen en iedereen wil consistent lijken. De spelers vonden de uitspraken van de trainer in ieder geval te ver gaan en voelden zich gekwetst: ‘Het doet zeker pijn, zoals ik al zei het is mijn club’.

SV Argon heeft de trainer ondertussen een berisping gegeven, maar weigert hem te ontslaan: ‘het is de laatste keer’, zo liet de voorzitter weten via Hart van Nederland. Maar de club is door de onhandigheid van de trainer nu wel spelers kwijt en het imago loopt schade op. Want als je op Google zoekt naar ‘SV Argon’ wat vind je dan?

Juist…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Gekko

  Ze willen zo graag zwart genoemd worden. Want wij zijn wit. En dat scherpt de tegenstelling lekker aan. Het zwart-wit denken, zogezegd, viert hoogtij. Nu ja, en dan roept iemand ‘zwarte lul’, is het weer niet goed. Wat willen ze nu eigenlijk?

 2. HendrikJan

  Slechte ontwikkeling.

  Erdogan noemde alle Nederlanders, Nazi’s en Fascisten en na een paar Maanden noemde Rutte, dezelfde Erdogan weer een bevriend staatshoofd.

 3. Gerlos

  Zwart op Wit is een smakelijk substantie waar ik graag aan lik en zuig Helaas, bijna niet meer te koop.

 4. Bes Tolen

  ’t is lang geleden dat ik in Mijdrecht was. Toen heb ik er geen zwarte gezien. Al liep ik het hele dorp en het industrieterrein af. Dacht er nooit aan. Lang geleden kon je zoiets niet overkomen als nu de trainer van Argon. Hij wist vast wel beter. Maar … ja wat, waarom?
  Alles is ondertussen veranderd. De hypocrisie is benauwend. Als je hypocriet bent, hoef je alleen nog te straffen.
  Nederland is een benauwend land geworden. Ergens is het begonnen. Ergens in Amerika, denk ik. Om macht uit te oefenen. Over mensen en dat lukt. Met de bedoeling het zwijgen op te leggen. Om gehoorzaamheid af te dwingen. Om uiteindelijk willekeurig te kunnen onderdrukken. Nog altijd Rome.

 5. DeBruijn

  Ik kreeg ook wel eens lange lul naar mijn hoofd vanwege mijn lengte. Hoeft niet altijd verkeerd bedoeld te zijn, maar we zijn tegenwoordig zo gefocust op mogelijke racisme en kwetsing, dat we verschrikkelijk overgevoelig zijn geworden.

  Dat gezegd hebben, je kunt best op je woorden letten.

  1. Job Jansen

   Het woord racisme is alleen toepasbaar op blanken. Andersom noemt men het gerechtvaardigde kritiek.
   In Amerika zeggen de negertjes in de hiphop wereld constant nigger tegen elkaar. Maar als een blanke dat zegt…. juist. Blank is wit maar zwart is… oei. De wereld van nu. Weg met ons!

   1. HendrikJan

    Dat gaat sneller als de Nederlanders denken, de omvolking gaatmet rasse schreden, pak je OV kaart maar en ga een paar ritjes maken, kris kras door bv Amsterdam / Den Haag / Rotterdam / Utrecht.

   2. Satty

    Zelfmedelijden, nergens op gebaseerd.

    1. edoc431

     Nog steeds met je snufferd op het beeldscherm gericht zie ik .
     Hup naar buiten vent t’is mooi weer .

 6. Buzz68

  De mensen met een kleurtje wonen en werken hier in een Angelsaksisch land met dito mentaliteit. Een van de eigenschappen is dat wij (mensen zonder kleurtje) gewend zijn om ‘elkaars niertjes te proeven’. Mensen met een kleurtje veel minder. Het gaat er bij mensen met een kleurtje vaak veel beleefder aan toe. Nederland wordt gedwongen door de veranderende samenstelling van de bevolking wat mee te bewegen. “t Zal alleen even (generaties) duren voor je een cultuur mentaliteit verandert.

 7. TD

  In Afrika noemen ze een blanke “bleekscheet” en “ongelovige hond”,zo gaat dat met elke minderheid!
  Ik ben het er niet mee eens,maar het gebeurt overal!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.