EU-verbod pulsvisserij moet worden voorkomen: coalitiepartijen eisen actie!

Geen categoriefeb 23 2019, 20:00
De coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben (samen met mogelijke gedoogpartners SGP en PvdA) een motie ingediend die de regering oproept om het EU-verbod op de pulsvisserij te voorkomen! Dit omdat de fracties van mening zijn dat er geen goede argumenten zijn voor het verbod van deze duurzame vorm van visserij. De Europese Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker, wil dat Nederland stopt met het pulsvissen.
Afgelopen jaren werd een Europese lobby opgezet om de pulsvissers het leven zuur te maken. Die campagne lijkt tot op heden succesvol en de acties van het kabinet het tot op heden tot niets geleid. Eerder deze week bleek Minister Carola Schouten (CU) niet in staat om duidelijkheid te geven richting de vissers. Ze kwam zogezegd met 'lege netten thuis'. Het was in lijn met de verwachtingen van onder meer Thierry Baudet (FvD).
Baudet verweet de minister eerder al tijdens een plenaire debat van 'lafheid'. Volgens de partijleider zou de ChristenUnie-minister veel koppiger moeten zijn en 'met de vuist op tafel slaan'. Maar Schouten sloeg niet met de vuist op tafel. Nee ze kwam thuis met uiterst teleurstellende concessies. En Gert-Jan Segers (CU) kwam niet verder dan de dubbele boodschap dat zijn minister succesvol een 'transitieperiode' voor elkaar had gebokst.
Maar Schouten heeft de facto maar weinig concessies vanuit Brussel geregeld. Daarom zetten de coalitiepartijen nu dus een zwaarder middel in. Die dienden deze week een motie in waarin ze de regering oproepen het EU-verbod op de pulsvisserij te voorkomen. Roelof Bisschop (SGP) riep op om in 'Europees verband samen te werken om het verbod te voorkomen'. Mooi natuurlijk, maar ook een vreemde vraag, want de samenwerking met Brussel lijkt tot op heden bijzonder stroef.
Van samenwerking is in feite geen sprake. Van het ondermijnen van de Nederlandse belangen wel.
Dat terwijl de pulsvisserij een zeer duurzame vorm van visvangst is. Er zijn geen ecologische argumenten te bedenken om de pulsvisserij te verbieden en terug te gaan naar de traditionele methoden. Die zijn namelijk veel milieuonvriendelijker. Met de wetenschap in het achterhoofd dat de minister zich ervan bewust is dat de Franse lobby achter het verbod zit, zou de minister nu voldoende redenen moeten hebben om wél 'met de vuist op tafel te slaan'.
Hoe ver de minister zal gaan hangt af van haar mandaat. Nu de coalitiepartijen hun steun uitspreken voelt ze zich wellicht gesterkt om er met een gestrekt been in te gaan. Maar of ze dit daadwerkelijk zal doen moeten we afwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten