Onthutsend experiment: Mensen steunden nietsvermoedend verbod diwaterstofoxide = water!

Een van onze lezers tipte ons op de onderstaande beelden, waarvoor dank! Daarop is te zien hoe een experiment wordt uitgevoerd tijdens een sociaal evenement. Een dame met een petitieformulier probeerde handtekeningen te winnen voor een verbod op de chemische stof ‘diwaterstofoxide’ oftewel H2O, ook wel bekend als water! En wat bleek? Door een knap staaltje framing was ze in staat een grote schare mensen achter zich te krijgen die gewillig een handtekening zetten! Want water, dat is ook gevaarlijk! 

De parodie laat zien hoe eenvoudig mensen worden beïnvloed afhankelijk van het frame dat wordt gebruikt om chemische stoffen te beschrijven, zoals water in het experiment dat u hieronder ziet. Mocht u meer willen weten over de effecten van framing in politieke communicatie, met name de effecten op attitudes, meningsvorming en gedrag, lees dan vooral dit onderzoekje even. Gewoon in het Nederlands uiteraard!

Dat frame belangrijk is blijkt in het bovenstaande experiment. De mensen kregen een verhaal voorgeworpen en gingen er gewoon in mee. De dame zag er betrouwbaar uit, ze gebruikte een aantal triggerwords en de handtekening werd gezet. Zo simpel was het! De beelden scheppen een geheel nieuwe dimensie aan de klimaatdiscussie waarbij je je kunt gaan afvragen hoe mensen aan de denkbeelden komen die zij hebben. Framing heeft daarin waarschijnlijk een rol.

Want hoe het CO2-molecuul in de pers, onderwijs en op andere locaties wordt beschreven, is bijzonder negatief. Natuurlijk is er wel een tegengeluid, maar dat zit verscholen achter obscure websites of wetenschappelijke betaalmuren. Je merkt het in ieder geval niet snel op! In de pers wordt voortdurend gehamerd op de veronderstelde negatieve effecten van dit specifieke molecuul in de atmosfeer, maar de positieve effecten van een hogere CO2-aandeel in de atmosfeer blijven onderbelicht.

Dat is natuurlijk wel wat vreemd, want niets in deze wereld is volledig slecht of volledig zuiver. Er zijn altijd mitsen en maren. Behalve dan bij het molecuul CO2 dat is ‘vies, eng en bah’! Op het moment dat zo’n doorgeslagen houding gemeengoed wordt onder de bevolking dan weet je dat er iets mis is. Dan zijn er waarschijnlijk framing effecten van nieuwsberichten en klimaatpolitici in het spel, die deze onevenwichtige houding verklaren.

Maar ook de wijze waarop individuen informatie verwerken kan verklaren waarom men zo snel een handtekening zet zoals op de bovenstaande beelden te zien is. Wanneer informatie slechts oppervlakkig wordt verwerkt kan dit leiden tot een verandering van de denkbeelden, maar is deze gebaseerd op een oppervlakkige, niet kritische houding. Dan baseren mensen hun denkbeelden dus op ‘een gevoel’. Dit beeld wordt dus gesteund door de resultaten van het eerdergenoemde onderzoek. 

En dit zijn dus ook mensen die tijdens de verkiezingen hun stem uitbrengen op basis van oppervlakkige informatie. Wellicht wordt het tijd om eens te spreken over een kiespaspoort. Waarbij kiezers dan moeten aantonen zich te hebben verdiept in de politiek, immers zou het raar zijn dat mensen mogen stemmen omdat ze 18 zijn, terwijl zelfs het besturen van een auto een rijbewijs geldt! En verkiezingen kunnen verregaande effecten hebben op de samenleving, terwijl een auto-ongeluk slechts een lokale impact heeft!

Bovenstaande video werd gemeld door Troelstra. Dank daarvoor! Mocht u interessante content hebben waarop u onze lezers opmerkelijk wilt maken, voel u zo vrij contact met ons op te nemen door een mail te sturen naar: redactie@dagelijksestandaard.nl

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Rien Noppen

  Weinig mensen weten dat water ook diwaterstofoxide kan worden genoemd. Dit is dus geen framing maar mensen gewoon in de maling nemen.

  1. PMG

   @TROL – het laat gewoon zien hoe goedgelovig de schapen mee blèren, totaal geen eigen onderzoek gedaan, geen flauw benul waar het over gaat en toch instemmen. Het zal allemaal wel!

   Wanneer ik in een zaaltje 100 mensen vraag wie de loterij zou willen winnen dan steken ze, op 1 na, allemaal hun hand op.
   Als ik dan vervolgens vraag wie op dit moment een lot heeft en dus inderdaad kans maakt dan verdwijnen er ineens 49 handen.

   Ja, die ene die gelijk zijn hand al niet opstak, geen idee.

  2. tomygun

   Niks noppes ,het kwartje zal bij jou wel nooit vallen .
   Nog eens 100x lezen en dan je eigen CO2 geblaat er naast leggen .

  3. BB

   Ja, H2O, dat kent niemand inderdaad…

  4. wheelboy

   Tja
   Rien dom en dommer Di 2 waterstof H oxide 0 dus 2 H O = H2o
   goh wat moeilijk he . Maar Soms schaam je je Nl te zijn .Je staat in het stemhok komt een mvr binnen gelopen bij de comissie vraagt ze ik heb 2 stemkaarten binnen gekregen (dus niet gelezen) . Wat moet ik er mee .Mevr die ene is voor het Referendum (ik ben Pro referendum en baal van onze antidemocratie) .Referendum ja over de sleepwet . Sleepwet voor te vissen ? Nee mevr . Waarop ik kortaf zeg tegen dat mens .Gooi AUB beide stemblijetten weg want het blijkt dat u zich er totaal niet in verdiept hebt . Weggaande uit het stemburo spreekt het duiveltje . En jij bent voor een bindend referendum . Ik ben er nog steeds voor maar stukkie verplicht je er in verdieppen en daar je mening op vormen zou geen slecht idee zijn .

  5. Adriaan

   Weinig mensen weten dat diwaterstofoxide gewoon water is. Knap hè?

 2. TD

  “mensen die tijdens de verkiezingen hun stem uitbrengen op basis van oppervlakkige informatie”

  Dat is óók precies de reden waarom FvD en de PVV in de peilingen van de Hond niet nóg hoger uitkomen in de score!

  1. HendrikJan

   Snap jij nu, waarom Wilders die lijst met namen openbaar wil laten maken, van al die Moslims die zich gekrenkt voelen, na zijn Minder, Minder, woorden.

   Het stemmen met de stemcomputer, is toch ook zeer snel weer verdwenen en het tellen van de stemmen is weer vervangen door mensenwerk.
   Vaak achter gesloten deuren.

   1. Satty

    ‘Snap jij nu, waarom Wilders die lijst met namen openbaar wil laten maken, van al die Moslims die zich gekrenkt voelen, na zijn Minder, Minder, woorden.’

    Leg eens uit? Wedden dat je weer geen antwoord geeft.

 3. Ritter

  De media heeft tot taak het grote publiek informatie te verschaffen.

  Dus hoor en wederhoor.

  Helaas doen veel media hier niet meer aan omdat veel journalisten (verkapte) actievoerders zijn geworden die een eigen agenda hebben.

  Dus ze laten mensen die hun agenda ondersteunen veel aan het woord en demoniseren degenen die hun agenda niet ondersteunen.

  Neem als voorbeeld de klimaat discussie.

  Veel media laten klimaat activisten ruim aan het woord en doen dat niet met mensen die een kritisch standpunt innemen. Die mensen worden vaak negatief neergezet door de media.

  Een ander voorbeeld is de berichtgeving over Trump.

  De meeste media zijn zeer anti-Trump en dat is de merken aan de zeer gekleurde negatieve berichtgeving over Trump.

  Roddels over Trump worden uitgebreid belicht in de media en Trump supporters komen nauwelijks aan bod in de media.

  1. Gekko

   De media manipuleren (of framen zo je wilt) het nieuws dat het een lieve lust is. Ook de media die geacht worden objectief te zijn, zoals NOS en NPO.

   Gisteren stonden 15 blanke mensen in een weiland wat onverstaanbare kreten te slaken bij de intocht van St. Piter in Grou. Wat denk je: groot artikel bij de NOS “Vreedzaam protest bij intocht”. Het ging nergens om en over, maar de media brengen het als groot nieuws.

  2. Satty

   ‘Roddels over Trump worden uitgebreid belicht in de media en Trump supporters komen nauwelijks aan bod in de media.’

   Jouw filter bubble is verantwoordelijk voor dit denkbeeld.

 4. worstcase

  Geweldig! Dit laat inderdaad zien hoe simpel het volgvee te beïnvloeden is. Het verklaart ook waarom een klimaatdrammer als Klaver het zo ver heeft kunnen schoppen. De juiste gelikte PR trucjes, leuk smoeltje, simpele one-liners. Succes verzekerd! Hoe kan het anders dat een ingedutte partij met nog geen vier zetels in de peiling ineens zo veel kiezers heeft kunnen scoren bij de laatste verkiezingen? Zonder Jesse was de partij zo’n beetje verdwenen. Maar, levensgevaarlijk natuurlijk. Als hij een meerderheid voor de klimaatkolder weet te behouden dan gaat NL failliet. Duizend miljard aan volkomen weggegooid geld kan NL nooit opbrengen. We worden net als Venezuela. Wie de geschiedenis kent weet dat elk communistisch land de economische afgrond is in gestort. En we weten allemaal dat GroenLinks niks anders is dan een volbloed communistische partij met dezelfde ondemocratische intenties. De democratie met het stembiljet ja/nee en als je nee zegt moet je je naam en adres er bij vermelden….

 5. Holysmoke

  Schapen ook wel genoemd deze mensen, veelal dom links

 6. IgnatiusM

  Ongelofelijk veel houd ik van dit filmpje want het laat inderdaad geweldig goed zien hoe makkelijk mensen zich als schapen kunnen laten leiden. Daarom gebruik ik hem ook in mijn lessen op de uni bij aardwetenschappen. En als je dus na vele jaren je verdiept te hebben in de stof, partijen zoals VVD, FvD, PVV, CDA en anderen ziet, die weigeren om klimaat op nummer 1 te zetten, dan begrijp je daar geen klap van. Nederland IS namelijk al failliet. We liggen voor het grootste deel ver onder het zeeniveau van eind deze eeuw. Zeeland, Holland, en soortgelijke gebieden gaan zelfs met de duurste, dikste, beste dijken waarschijnlijk DEZE eeuw maar zeker en vast de volgende eeuw nog ongeschikt raken voor landbouw en kort daarna bewoning. En ja, dan kan iedereen telkens wel roepen ‘maar dat kost zoveel geld’ of ‘de rest van de wereld doet ook bijna niks’, en dat klopt helemaal! Maar wij zinken het eerst. Bangladesh, Vietnam en Nederland, die zijn het eerst de pineut. Ook plekken als New York, Venetië en Hong Kong zullen vergaan, maar die hebben een gigantisch achterland waar ze heen kunnen!
  Echter hebben jullie volkomen gelijk dat hoe de diverse partijen het aan willen pakken, symboolpolitiek is. Vrachtwagens verbannen uit de binnenstad, maar brommers niet verbieden? Symbool! Bomen kappen in Canada, hierheen vervoeren en afstrepen als ‘biobrandstof’? Papierschuiverij! Iedereen van het gas af, maar je energie winnen uit kolen? Oplichting!
  Zodra er een partij komt, die eerlijk zegt dat we langzaamaan de belangrijkere structuren uit de Randstad moeten verplaatsen naar het hogere oosten, een partij die sterk voorstander is van gigantische hoeveelheden kernenergie en investeringen in oplossingen voor de toekomst zoals blue batteries en thoriumcentrales, een partij die zich niet laat leiden door wat het volk wil, maar door wat (bewezen) het beste is, die krijgt mijn stem en steun!
  PS ik ben voorstander van meer Scheveningse huisjes zoals die van Pechtold, dan ervaren ze als eerste de gevolgen van hun politiek…

 7. Alicia

  Ik ken deze test al heel lang en is nog steeds goed. Het probleem is dat niemand scheikunde op school krijgt. CO2 = Carbon Di-Oxide ofwel plantenvoedsel. Het zit maar voor 0,04% in de atmosfeer en het is het bouwblok van leven. Planten maken O2 of wel zuurstof. Zonder CO2 sterven de bossen en planten en dieren en wij. Ik moet altijd lachen als een of andere burgermeester zegt dat hij/zij hun stad CO2 neutraal gaan maken! Als dat mogelijk zou zijn dan gaan alle parken dood. De wereld gaat ten onder aan domme mensen die kinderen indoctrineren.

  1. Piet51

   CO2 neutraal is niet hetzelfde als CO2-vrij. Net als budgetneutraal niet hetzelfde is als gratis, maar laat zien dat de kosten gelijk zijn aan de inkomsten. CO2 neutraal wil zeggen, dat het effect op de CO2 concentratie nul is en dat lijkt me niet zo slecht. Dan gaat er gaan boompje dood en ook mensen varen er wel bij. Die burgemeester is niet dom in tegenstelling tot anderen, maar heel verstandig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.