Goed zo! Spanje, Frankrijk en Zweden erkennen oppositieleider Guaido als interim-president van Venezuela

Dictator Nicolas Maduro heeft geen nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Eindelijk zijn er een paar Europese landen die het juiste doen:

Spanje, Frankrijk en Zweden hebben zojuist de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido erkend als interim-president van zijn land. De landen deden dit nadat het Europese ultimatum aan dictator Nicolas Maduro verstreken was. Hij had een paar dagen de tijd gekregen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar had daar duidelijk geen trek in. Daarom is Guaido wat deze drie landen betreft nu de officiële leider van Venezuela.

Nederland en Duitsland zullen hetzelfde doen. Ook zij erkennen Guaido dan als leider, terwijl Maduro gezien wordt als een illegale neppresident. Heel goed. Dat is namelijk ook wat hij is.

Toch is er iets van een probleem. Er is namelijk geen “Europese eensgezindheid” over Maduro. Je zou denken dat een socialistische dictator die zijn volk bewust in armoede stort en de wet én het democratische proces systematisch ondermijnt automatisch gezien wordt als ‘illegaal’ door Europese leiders, maar blijkbaar is dat niet zo. Misschien dat er een paar gekkies zijn die in eigen land hetzelfde zouden willen doen als ze daartoe in staat waren.

Maar dat zal toch niet? Europese socialisten zijn immers ‘democratisch’ tegenwoordig. Zij zouden er toch geen moment aan denken om hun eigen volk op zo’n brute manier te onderdrukken?

Juist.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. ZiggyStardust

  Omdat niet alle landen in de EU tegen het afzetten van de volgens mij democratisch gekozen president zijn, hebben deze landen hetzelfde met hun bevolking voor als wat Maduro doet.
  Wat Maduro doet met de bevolking kan echt niet, maar dat is in zoveel landen zo. En daar gaan onze ministers en koningin gewoon gehoofddoekt naar toe.
  Misschien is het beter om ons daar een keer niet mee te bemoeien. Ik zie de volgende grote oorlog met veel vluchtelingen al weer aamnkomen. Misschien kunnen omringende zuid-Amerikaanse landen beter wat druk leggen. Pareltje weer Michael..

 2. Westerling

  Ik moet de eerste socialist nog tegenkomen die democratisch is.

 3. Korporaal Monty

  “die zijn volk bewust in armoede stort en de wet én het democratische proces systematisch ondermijnt automatisch gezien wordt als ‘illegaal’”

  Wordt onze regering ook niet zo bestempeld door sommigen?
  Zou er hier in ons land ook iemand op durven of op kunnen staan?

 4. fusilier

  Vrijheid ,gelijkheid en broederschap is ver te zoeken in Venezuela.

  1. Heinz

   Stem 20 maart a.s. PvdA, of GL, of SP, of D66 (min. Ollongren) bij de Statenverkiezingen. Stem met hart en verstand.♡ !

 5. Ries

  Het regime Maduro is het zoveelste bewijs dat er met het socialisme iets heel erg mis is.

 6. Rosasolis

  De meeste EU landen steunen de ad-interim pres. Guaido. Omdat Venezuela is nu al helemaal kapot. Alleen Italie en Griekenland moeten bijkomen.

 7. Van Havezaat

  Jullie brave Lagelanders en bemoeials gaan ermee accoord dat op een morgen een opperhoofd van een ander land opstaat en zegt: komaan, mensen, met dat Venezuela dat moeten we nu eindelijk maar definitief ons eigendom maken. We roepen eenvoudige een “nieuwe president over dat land uit, ik weet, de huidige president is democratisch gekozen, maar wie scheert zich daar vandaag de dag nog om, wij willen dat land met zijn enorme olie en andere resourcen hebben, wij als machtigst land van de wereld hebben daar recht op. Na zoveel jaren sancties op dat land is het nu genoeg in de grond geboord en de honger zet goed door. Al die “beautiful babies”. We hebben ons werk goed gedaan. Mee eens?
  En, oh ja, zet die EU vazallen in Brussel een beetje onder druk dat ze ermee eens zijn en ons aansluiten. Een reserve president staat al klaar.

  Het plan te volgen zijn de volgende staten Nicaragua en dan Cuba hierna aan de beurt.
  En de brave suffe Nederlanders zijn het eens dat “Regime Change” in Venezuela een prima idee is. Lees rustig uw Suffertje verder, laat de TV aan voor de sport en neem nog een pintje erbij. Wat kan er nu verkeerd gaan in uw Kikkerland?

  Hier wordt bewust, bij helder daglicht, zomaar een land in de afgrond gestort door een vreemde mogendheid en ook Nederland is het ermee eens. Geen wonder, na Ukraine begint Nederland de smaak te pakken te krijgen met regeringen omver te werpen.

  De dictators in Brussel luisteren gehoorzaam naar Washington en doen mee.
  Maar niet in mijn naam. De EU vereniging heeft zichzelf gekozen zonder mijn, onze, toestemming. Dat is toch van de zotte dat dat zomaar kan!
  Denk toch na, mensen. Weer een land op het punt in het verderf te worden gestort.
  Afghanistan, Iraq, Libya, Syria, Lebanon, etc. gingen voor.
  Alles onder het Motto: “Het is jullie land maar wij (US) willen de Olie rechten”. (?).

  Respect voor Italie, zij zijn duidelijk tegen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.