Huizenprijzen rijzen de pan uit: alleen de rijken kunnen nog een Amsterdamse woning betalen

Geen categoriefeb 04 2019, 13:00
Dit is volstrekt belachelijk.
Het is ongelooflijk, maar Amsterdam heeft de DUURSTE HUIZEN ter wereld. Ja, dat lees je goed: ter WERELD.

Dat de Amsterdamse huizenprijzen gigantisch zijn, weten we natuurlijk al lang. Maar Amsterdam als stad met de minst betaalbare huizen ter wereld? Onze hoofdstad staat echt op 1, zo blijkt uit een onderzoek van het Britse consultancybureau Knight Frank... In Amsterdam stegen de prijzen, gecorrigeerd voor inflatie, met zo'n 63,6 procent, terwijl het inkomen maar 4,4 procent toenam. Amsterdam wordt in het rijtje gevolgd door Berlijn, Dublin en Vancouver, waar de huizenprijzen ook flink stegen sinds 2013.

Econoom Ewald Engelen (die kritische PvdA'er, feitelijk) legt uit:

"Dat Amsterdam aan kop staat, heeft alles te maken met die verhouding tussen de loonontwikkeling en de huizenprijzen. In Nederland hebben we al 40 jaar te maken met stagnatie van de inkomens. Ook hebben wij veel minder extreem rijken dan steden als San Francisco en Londen."

Geen superrijken, maar door de manier waarop dit gaat moet je wel degelijk bijzonder welvarend zijn onderhand om een woning in Amsterdam te kunnen betalen. En dan hebben we het niet alleen over koophuizen, maar ook over huurprijzen. Probeer maar eens een woning (via de private sector, de publieke sector doet er al niet meer toe door de jarenlange wachtlijsten) te huren in de hoofdstad. Het is volstrekt onmogelijk -- tenzij je één van de gelukkigen bent die maandelijks 10.000 euro netto mee naar huis neemt.
Volstrekt belachelijk ... en het ergste is -- alweer! -- dat de politiek er helemaal niets aan lijkt te willen doen. Misschien is dat niet eens zo gek: die politici verdienen jaarlijks meer dan een ton en kunnen een nieuwe Amsterdamse woning dus wél betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten