GroenLinks praat met twee monden over Israël boycot

Vorige week schreef ik hier over het feit dat GroenLinks zich achter de antisemitische boycot van Israël had geschaard. Deze is afkomstig van de zogenaamde BDS (de anti-Israël boycot, desinvestering en sancties beweging), die als einddoel heeft om Israël te vernietigen.

Het betreffende standpunt van het partijcongres was duidelijk: BDS is “een zeer effectief verzetsmiddel is gebleken” en is “een geoorloofd middel om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.”

Als je het hebt over “een effectief en geoorloofd middel om te helpen in een rechtvaardige strijd” dan ben je een voorstander, dat is overduidelijk.

Maar GroenLinks schaamt zich blijkbaar toch voor dit besluit – of wil er geen kiezers door verliezen. Wie namelijk verontwaardigd reageert naar het partijbureau, krijgt als standaardreactie: dat de anti-Israël boycot “niet wordt gesteund”, maar alleen “de vrijheid van meningsuiting”. Daar wordt dan nog de gotspe aan toegevoegd dat: “In het Israëlisch-Palestijnse conflict verwerpen wij geweld en intimidatie van beide zijden.”

Terwijl de aangenomen motie – en andere standpunten van dit partijcongres – eenzijdig anti-Israël is. Het gaat alleen maar over Israëlische “onderdrukking” en andere misstanden. Er wordt juist geen enkele poging tot evenwichtigheid gedaan. Zo wordt er bijvoorbeeld met geen woord gerept over:

1. De enorme ellende voor de Palestijnen die juist teweeg wordt gebracht door hun eigen leiders (zie bovengenoemd vorige artikel),

2. Het al ruim tachtig jaar consequent afwijzen van het bestaansrecht van een Joodse staat – en dus van de tweestatenoplossing,

3. De Palestijnse terreur tegen willekeurige Israëlische burgers en de mega-salarissen die de terroristen daarmee verdienen,

4. De oproepen tot een tweede Holocaust door Palestijnse leiders, imams en op de officiële Palestijnse televisie (bijvoorbeeld: deze YouTube video).

BDS is trouwens in tegenstelling tot wat GroenLinks zo stellig beweert helemaal geen “effectief middel”. Het beoogde economische effect is er niet, eerder integendeel. Israël was – tijdens de 14 jaar dat BDS bestaat – juist verreweg de best presterende Westerse economie ter wereld.

En bovengenoemde totaal eenzijdige benadering werkt ook nog eens volledig averechts in het conflict: het leidt slechts tot verharding van standpunten – van beide partijen. Zo raakt een oplossing alleen maar verder uit beeld, in plaats van dichterbij.

Er is dus slechts één aspect waarin BDS werkelijk effectief is. Dat is dat mensen daarmee hun antisemitische sentimenten kunnen uitleven, door het zo negatief mogelijk afschilderen van Joden en de Joodse staat.

Je vraagt je af of er nu echt helemaal niemand in de leiding van GroenLinks is met wat gevoel voor actualiteit. Iemand die wel begrijpt dat het fout is om in een tijd van oplaaiend antisemitisme olie op het haat-vuur te gooien – door een boycot tegen de meerderheid van de Joden in de wereld te bevorderen.

Of iemand in de leiding met wel iets van historisch besef. Die wel begrijpt dat na 2.000 jaar Europese discriminatie, de Joden de laatsten zouden zijn die je zou moeten discrimineren, in plaats van opnieuw als de eersten. Dat jij je anders aan de verkeerde zijde van de geschiedenis plaatst.

Is dat wellicht de oud-partijleider van GroenLinks Femke Halsema? Maandag sprak zij ter gelegenheid van de Februaristaking tegen de Jodenvervolging als burgemeester van Amsterdam mooie woorden, die zeer van toepassing zijn:

“Wij herdenken de staking als een voorbeeld van uitzonderlijke burgermoed. En ook als een aansporing om moedig zijn en op te staan – als het nodig is – tegen onrecht, tegen rassenhaat, tegen antisemitisme en discriminatie als die de kop opsteken in onze gemeenschap.”

Maar zal zij ook handelen naar haar eigen woorden? Zal zij die gewenste moed opbrengen; om in te gaan tegen de antisemitische tendens in haar eigen partij?

Of zijn dit slechts loze woorden van de oud-partijleider, uitgesproken omdat dit nu eenmaal verwacht wordt van de burgemeester, om vervolgens zo snel mogelijk te vergeten?

Te vrezen valt het laatste. Immers, zij weigert ook om op te treden tegen de vaste anti-Israël demonstraties op de Dam, die vrijwel standaard ontaarden in antisemitische haatfestijnen (bijvoorbeeld hier).

En dat bij het Monument op de Dam, bedoeld om de slachtoffers en het verzet in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Verzetshelden die hun leven waagden en soms gaven om Joden te beschermen.

Bijna kan je horen hoe zij zich omdraaien in hun graf.

Awi Cohen,
bestuurslid Likoed Nederland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Dik

  Gaat u niet stemmen? Yasser Feras gaat in elk geval wel!

  i.imgur.com/0NZ7lTo.png

  1. Adriaan

   @Dik, helaas staat GL dik in de plus. We zijn wel verplicht om te stemmen op PVV/FVD.

   1. Satty

    Ik ben nergens toe verplicht. Wat een domme opmerking.

    1. Step one

     Wat let je dan om weg te blijven?

    2. Vliegenvanger

     Satty gaat op de VVD stemmen.
     Dat volk moet je vermeiden.

    3. Siemien

     “domme opmerking” jij begrijpt blijkbaar niet dat Nederlanders slim zijn vergeleken bij jou..

     Het feit dat jij alleen stemt als er in jouw 1ste land (dus niet Nederland) verkiezingen zijn..

  2. Piet51

   Serieuze vraag: Geef eens een voorbeeld van met een Marokkaanse mond praten.

   1. Piet51

    Fout gepost, excuus.

   2. Piet51

    Schrijver Cohen presenteert wat vertekende informatie, grenzend aan nep-nieuws. Israël is een redelijk draaiende economie, maar de laatste 14 jaar ZEKER niet verreweg de best presterende Westerse economie ter wereld. Eind vorig jaar stond Israël nog niet eens op de twintigste plaats van de OESO. Misschien is wat uitleg nuttig?

    1. Awi

     Prestaties over een periode betekent de mate van economische groei, niet de eindstand.

 2. HendrikJan

  Feras, praat altijd met een Marokkaanse en een Nederlandse mond.

  1. Piet51

   Serieuze vraag: Geef eens een voorbeeld van met een Marokkaanse mond praten.

   1. HendrikJan

    Kom jij nooit buiten Piet51.??

    Moet je een keer in bv Rotterdam de Metro nemen of in Den Haag vh lijn 6.

    1. Piet51

     @HendrikJan
     Het is lang geleden dat ik de Rotterdamse metro zat of in lijn 6 in Den Haag. Is dat een bus of een tram? Ik woon in het nog lege deel van Nederland, waar we snakken naar nieuwe bewoners, Nederlanders of buitenlanders, het maakt ons niet uit.

     Maar eigenlijk stelde ik een andere vraag, namelijk hoe Klaver met een Marokkaanse mond praat, een voorbeeld.

   2. marco1

    Als het stinkt en gelogen is dan was het waarschijnlijk de mond van Top.

 3. Eric 1

  Tjah Jesse klaver is ook een moslim dat weet je waar dat toe lijd

  1. Meester Kong

   @Eric
   Klaver als moslim benoemd tot voorzitter CNV jongeren (2009)?

   Kun je bewijzen dat hij moslim is?
   Zal mij trouwens een worst zijn..

 4. worstcase

  Geweldig dit artikel! Zo is het maar net! Hopelijk wordt dit door velen gelezen. Hopelijk gaan Jesse Klaver en al die andere Groenlinks meelopers zich diep schamen voor die puur antisemitische BDS motie. Die niet onder doet voor wat de NSB propageerde.

 5. Meester Kong

  Ander nieuws over Israel…

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich de woede van links én rechts op de hals gehaald, door een deal te sluiten met de extreemrechtse partij Otzma Yehudit. Leiders van deze partij hebben geweld tegen Palestijnen veelvuldig ondersteund, zijn voor uitzetting van Arabieren uit Israël en de bezette gebieden, en voor een verbod op een huwelijk en seks tussen Joden en

  1. sjun

   Daar kennelijk geen democratie-ondergravend cordon sanitaire… Ik heb overigens niet gehoord dat Bibi de standpunten van de volgelingen van Meir Kahane overneemt. Maar misschien weet jij meer dan de Volkrant insinueert?

 6. Satty

  ‘Dat is dat mensen daarmee hun antisemitische sentimenten kunnen uitleven, door het zo negatief mogelijk afschilderen van Joden en de Joodse staat.’

  Wat een walgelijke onzin kraam jij keer op keer uit. Antisemitisme is als ik zou beweren dat ik een hekel aan Israël heb omdat er joden wonen. Ik ben tegen de ernstige onderdrukking door de staat Israël en de door Israël gepleegde terreur. Ik vind hamas een verschrikkelijke organisatie die ernstige misdrijven pleegt. Een ieder in Palestina, Israel is een illegale bezetting, die lijdt onder gepleegde terreur, de herkomst van de terreur maakt niet uit, de afkomst van de dader ook niet zal mijn steun krijgen jood, palestijn en het mannetje van de maan.

  Ik denk dat jij de holocaust misbruikt om je zin te krijgen. Hoe durf jij kritiek antisemitisme te noemen?

 7. Florissa

  Kijk een Marokaan in de tweede kamer ,een paar zetels en gelijk een grote bek ,dat is Islam , ratten zijn het .

 8. Heras

  Ik stel voor dat Klaver met Hamas en de Pa gaat onderhandelen. Eerst Israel erkennen als staat en dan de situatie aldaar bespreken. O wacht, groenlinks is nooit pro-israël geweest.

 9. Eric 1

  Meester kong. Ja dat kan ik zeker. Maar dat jij al zegt dat je dat niet boeit is weer problemen weg kijken. Als je vorig jaar maart had opgelet had jij het geweten wat hij is. Hij heet Yassar

 10. PMG

  HAMAS adviseert nu al GL te stemmen, tis maar dat u het even weet ……

 11. Niet L niet R

  Groenlinks wordt door Hamas aanbevolen om daar op te stemmen en op Denk.
  Je bent als partij onbetrouwbaar, als je door Hamas wordt aanbevolen, kan ook niet anders als de leider van groenlinks een halve marokaan is

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.