Hilarisch! Amsterdammer begint belang van cultuur in eigen buurt in te zien

In dit opiniestuk stelt ene Iris den Hartog dat het belang van cultuur en sfeer in eigen buurt toch wel belangrijk is. Dat druist natuurlijk in tegen de multiculti, ‘links-liberale’ en progressieve gedachtegang die zo kenmerkend is voor de stereotype Amsterdammer!

Gentrificatie, oftewel het ‘opwaarderen’ van een buurt of stadsdeel, lijkt heel positief en leuk maar heeft ook negatieve gevolgen. Overal waar het wordt toegepast verdrukt het de bewoners met lagere inkomens en verdwijnt het authentieke, ‘de ziel’, van zo’n buurt.

Het grappige aan dit opiniestuk is dat een Amsterdamse meid naar aanleiding van een afstudeeronderzoek in een arbeiderswijk in San Franscisco, tot het inzicht komt dat de lokale cultuur, geschiedenis en de samenstelling van de bewoners toch wel belangrijk is!

Nu richt zij zich voornamelijk op het gevaar dat kapitalistische motieven met zich meebrengt voor zo’n wijk, maar dat is niet erg. Zij stoort zich er namelijk aan dat een vastgoedbedrijf de huur wil verhogen in dergelijke buurten waar gentrificatie plaatsvindt. Daardoor verdwijnt het authentieke bakkertje dat haar altijd groet en wordt vervangen door bijvoorbeeld een Subway waar smalltalk niet in het takenpakket zit.

Als oplossing pleit ze voor ‘binnenlandse integratie’ in eigen buurt en de kracht van diversiteit. De ironie is natuurlijk dat eenzelfde schadelijk effect op de sfeer en cultuur van een buurt ook plaatsvindt als er op grote schaal nieuwkomers worden gehuisvest. Het verschil is echter dat het hier juist (voornamelijk) lage inkomens betreft die niet makkelijk weg kunnen of uitgekocht kunnen worden. Hier bestaat nog de illusie dat er kruisbestuiving van cultuur kan ontstaan en de buurt alsnog aangenaam blijft, waar bij gentrificatie alles een onpersoonlijke eenheidsworst wordt.

Het is grappig om te lezen hoe een bedrijf dat cultuur en sfeer om zeep helpt de bad guy is, maar een groep nieuwkomers dat een eigen kliek vormt en praktisch hetzelfde effect heeft, wél weer oké is. Het maakbaarheidsdenken zit natuurlijk diep bij haar ingebakken en dat maakt ook dat zij cultuur en sfeer ziet als iets dat gewoon over te nemen valt, of nog steeds oké is voor buurtbewoners als het veranderd ten behoeve van nieuwkomers met hun eigen invloeden. De kronkel in haar denken zit hem in het feit dat zo’n cultuur en sfeer juist tot stand komt door exclusiviteit en actieve buurtbewoners met karakter.

Ach ja, ze spoort in ieder geval aan tot behoud van lokale cultuur en onderstreept de noodzaak ervan, it’s a start.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. HendrikJan

  Prachtig toch.
  Lees gewoon Wikipedia (Bilderbergconferentie 1954) en daarna wij.wordenwakker.
  Er gaat een wereld voor je open, let vooral op de namen die elke keer terug komen.

 2. TD

  “cultuur en sfeer ”
  cultuur en sfeer in de A’damse buurten? Die is er toch,de islamitische en negroïde danwel!
  En dat gaat niet meer veranderen,bedankt multiculties.

  1. bejaarde

   Ook daarom ben ik in 1997 vertrokken. In amsterdam-zuidoost (reigersbos 4) ging het toen al niet naar mijn wens en gevoel. Schieten op mijn huis en intimidatie door jongeren vanuit Bijlmer H buurt. Respectloos tuig toen.

   1. Zozo

    Dit is waarschijnlijk het meest domme antwoord dat je ooit hebt gegeven! Ken jij deze man (vrouw) persoonlijk? Waarom dit ongenuanceerd schrijfseltje. Je moet werkelijk je ogen uit je kop schamen. En wat ik al vaak heb geschreven: ga werken lui secreet.

    1. Aytas

     Ik geloof helemaal niets van dat verhaal wat hij schrijft. Als jij dat wel doet ben je compleet hersenloos. Zomaar schieten op iemands huis, ja geloofwaardig. Zoek zelf werk, misschien heb ik wel een baantje voor je, we zoeken nog iemand die prijslabels aan de producten schiet in het bedrijf waarvoor ik werk. Zou je daartegen kunnen, een jood als baas en een zwarte vrouw die je verteld dat je harder moet werken?

    2. bejaarde

     Zozo, ik heb dit gemeld bij de redactie.
     Ik laat mij niet langer uitmaken voor vuilnis als 74 jarige altijd hard gewerkt hebbende en nog steeds werkende vrouw. Mocht hier geen ban op volgen, dan weet ik voor mij zelf, nooit meer te reageren op de DDS.
     Dan reageert HET (Aytas) als waar Nederland aan kapot gaat.

     1. Rien Noppen

      Die ban zal niet komen dus we wensen bejaarde het allerbeste toe.

      Voor het overige adviseer ik hem zich niet zo buitensporig op te winden. Op zijn leeftijd is dat echt niet slim.

    3. tomygun

     Die jood is geen probleem alleen werk jij
     daar niet zeg eens hoe warm is het nu bij
     jou buiten .

    4. Augustinyak

     Aytas is een smerige dikke Kykuyu snol bejaarde, daar zou ik mij weinig van aantrekken!

    5. tomygun

     Bejaarde , blijf aan board dit is een hut die tussen
     6 planken terug gestuurd zou moeten worden .

    6. marco1

     @bejaarde: u hoeft zich natuurlijk niet als vuil te laten behandelen maar is om een ban vragen nu echt nodig? Hoeveel reageerders denkt u dat er over blijven als zij als ze voor vuil uitgemaakt word ook om een ban gaat vragen en daar door de redactie gehoor aan gegeven word?

     1. bejaarde

      Ja, dat is nodig geweest om hier het fatsoen als leidraad te mogen blijven gebruiken.
      Mijn wens is verhoord.

    7. marco1

     @Aytas: Als bejaarde nu niet wil en het betaald de vaste lasten. Het klinkt als een niet heel moeilijk baantje en ik wil in de toekomst toch wat rustiger aan doen dus waarom niet wat eerder.

    8. bejaarde

     Marco 1.
     Ja. Ik vroeg om een ban, want dit sujet Aytas/Satya heeft mij tot in het diepst van mijn zijn gekrenkt. Ik ben geen vuilnis (Nazi Punk) Ik werd geboren in de hongerwinter 1944, in Amsterdam West. Dat ik in leven bleef, heb ik te danken aan aardappelschillensoep en het doorzettings
     vermogen van mijn ouders te danken. Als er iemand dus werd grootgebracht in oorlogstijd met de wil tot overleven en zelf voorzienend ben ik het wel en wens dan echt niet als Nazi Punk uitgemaakt te worden. Hoe ik dus over dat schepsel denk houd ik uit fatsoen voor mij.

    9. marco1

     Bejaarde: nu ben ik de laatste die iemand advies moet geven en zeker geen oudere mensen maar maakt u niet zo druk wat iemand hier typt en laat je al zeker niet diep in je hart raken das er uit eindelijk niet goed voor.

   2. marco1

    Niet netjes maar wel grappig.

    1. Aytas

     Waarom niet netjes?

    2. marco1

     Komop Aytas moet ik dat echt zeggen. Ik vond hem echter wel zo leuk dat ik er nu nog van in de lach schiet alleen ik ben bang dat jij het heel serieus bedoelde.

    3. tomygun

     Marco schaam je niet netjes en ook niet grappig .

    4. tomygun

     Je lult uit je nek Marco die hut is geen
     hema worst waard .

   3. Top

    Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit ontstaan bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. En waar je als vrouw in de regel tot seks en sodomie wordt gedwongen, omdat dat het enigste strakke deel is, voor Ali’s worteltje. Tieft op trollet!

   4. tomygun

    Gore bood schappen tas je hoort hier niet ga terug
    naar je je linkse islam bende in kenya .

   5. bejaarde

    Handtassie. ik zou me maar eens de mond met zeep spoelen, zo’n gedrocht als jij wens ik …………………. Reigersbos4 wordt wel eens genoemd Bijlmer en in die tijd was het fijn wonen, maae in ruim 20 jr us het nu een gribus (mijn broer woont er nog steeds Weet je wel waar dit over gaat flapdrol? Hij voelt zich ook met de dag onveiliger.

   6. Zozo

    Aaitasje, wie heeft geschoten op welk huis. lezen is evenals schrijven (zonder te schelden) niet je stekste punten, je moet gewoon eens een keertje stoppen voor een paar dagen. Misschien dat je dan weer tot zinnen komt, en nogmaals, ga werken lui secreet

 3. Rien Noppen

  Misschien goed Wout even de definitie van gentrificatie te geven.

  “Gentrificatie (Engels: gentrification), in België ook verzaveling, is een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel.”

  1. Zozo

   Ga maar een verzaveling doen in SintJans Molenbeek!

 4. marco1

  Joh dat ze daar nu achterkomen. Ik dacht dat heel veel mensen al wel in de gaten hadden dat met name wat in het verleden is gebeurd mensen van dezelfde allochtone cultuur in dezelfde wijk bij elkaar plaatsen niet een heel goed idee is geweest. Als je overigens echt multicultureel wilt zijn dan lijkt mij de autochtone cultuur er ook bij horen of komt dat nu heel racistisch over van mij.

  1. sjun

   Er is natuurlijk een reden dat er in Nederland met een Nederlandse cultuur een zorgzame samenleving kon ontstaan. Dezelfde samenleving wordt vooral door de instroom rap overvraagd, onveiliger en onbetaalbaar gemaakt. Onveranderd beleid zal zeker eiden tot een burgeroorlog omdat het een strijd om het bestaan in de hand zal werken.

 5. Gekko

  Helaas, Amsterdam heeft voor GroenLinks miepie Halsema gekozen als burgemeester. Dus gaat deze stad op den lange duur helemaal naar de gallemiezen. Kan er geen traan om laten.
  “Geef mij maar Rotterdam, met zijn haven en Erasmusbrug”.

  1. HendrikJan

   Amsterdam heeft niets gekozen, de Burgemeester is achter gesloten deuren benoemd.

   Je laatste regel: Inderdaad maar vandaag ben ik voor Excelsior.

 6. Holysmoke

  Laat Amsterdam een voorbeeld zijn hoe heel Nederland naar de klote gaat, alle grote steden gaan als eerst naar de klote, laat dit een belangrijke waarschuwing zijn,

 7. henk vintage

  De echte Amsterdammers zijn al jaren geleden weggepest door nieuwkomers en vertrokken.

  1. bejaarde

   Klopt helemaal.

 8. Aytas

  Je had eerst eens moeten bekijken wat gentrificatie betekent.

  Jij bedoelt dat buitenlanders per definitie minderwaardig zijn. Tja ik denk dat jij minderwaardig bent, fascisten zijn nu eenmaal klootzakken, of ze dat nu doen vanuit een religie of groeosdrang, het blijft een idioot zooitje. Bah dat fascisme weer genormaliseerd raakt, wie had dat ooit gedacht na alle ellende die het veroorzaakt heeft.

  1. Zozo

   Steeds gekker en gekker, ik begin echt aan je verstandelijke vermogens te twijfelen. Nogmaals, ga werken lui varken!

   1. Adriaan

    @Zozo, dat jij nog twijfelt.

    1. Zozo

     +1

  2. tomygun

   Pleur op HUT .

 9. Arie B

  Laat Amsterdam maar het afschrikkend voorbeeld worden voor Nederland, even buiten de bedrijvigheid gezien. De stad waar meer buitenlands gesproken wordt. Waar volkswijken als die in de Jordaan of de Pijp gevonden werden omgevolkd zijn met allerlei zeer tolerante gemeenschappen die overwegend wel een gemeenschappeljke religie hebben. De stad waar je gemiddeld een maand kunt genieten van je nieuwe fiets. De stad waar je het beter een dagje bezoek kunt houden..

  1. tomygun

   Arie,voor het laatst dat ik in Amsterdam gewerkt heb
   en er geweest ben is met de bouw van de metro
   in de jordaan zelfs op een afgesloten terein wisten
   ze nog je auto leeg teroven, nee bom er op .

 10. Gewoonomdathetkan

  Aytas.
  Vreselijk ziek persoon .
  Snap niet dat jezelf niet ziet hoe ziek jij bent .
  Als het over jullie soort gaat is er niks van waar .
  De waarheid wil jij niet zien .
  Je spoort werkelijk niet kwezel !!

  1. sonar

   Noem jij dat ziek,een totale gestoorde en een gevaar voor de samenleving ,een pil van drion lost dan veel op.

 11. Gewoonomdathetkan

  Aytas .
  Je kunt wel merken dat je vaste klant van UWV bent .
  Je heb 24 uur de tijd om hier van die achterlijke onzin neer te zetten.
  En doen of je zo goed bent .
  Ziekelijk ben je

 12. Tante Sidonia

  Bovenste beste reageerders:
  Aytas in.s geen Afrikaan.
  Is geen vrouw.
  Is een blanke (JA.. WIT voor oproerkraaiers)
  Heeft een Turkse naam aangenomen.
  Reacties zijn te goed, (in Nederlandse taal) om uit Afrika te komen!
  En nu het erge:
  is lid van zeer linkse facistische AFA! Lopen in zwarte kleding!
  Zijn provocaties staan in de statuten (“onverschillig gelijk/ongelijk: altijd deze onderuit halen!”) van de AFA: leden zijn VERPLICHT deze uit dragen!

  Kortom, nooit op Aytas reageren.
  Hoe meer reacties tegen Aytas, hoe hoger hij stijgt op de lijst van “Befehl-Fuhrer!

  1. bejaarde

   Tante Sidonia, ich verstehe. Danke schön

   1. Tante Sidonia

    bejaarde
    Ik zal het bericht over Aytas vaker herhalen!

    1. marco1

     Het is alleen niet helemaal op waarheid berust maar dat is slechts een detail.

   2. tomygun

    He bejaarde ik zie wel dat je kwa typen honderd
    keer beter bent dan ik,mooi die puntjes erboven .

  2. tomygun

   Hmm Sidonia dat was mijn eerste gedachte ook
   maar die hut weet teveel van de zwahili taal .
   Tuurlijk dat kan ook opgezocht zijn .
   Daarom was mijn vraag vandaag ook hoe warm het is bij haar
   daar zij in maart naar Nederland zou komen .
   Een ding weet ik wel het is een RAT .

 13. DeBruijn

  Wij maken onze eigen cultuur zelf ook kapot, door allemaal bij de multinationals te winkelen en te eten.

  Goedkoper? Dat valt reuze mee, mijn eigen elektronica zaak is niet duurder dan Mediamarkt en weet nog hoe iets werk ook. Dat in tegenstelling tot de tieners bij Mediamarkt, SmekDonalds, Ikea, of waar dan ook.

 14. ruudjeenjose

  Laat die groen linksers maar veel pijn lijden in Amsterdam. Hogelijk kunnen ze de huur niet meer betalen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.