Iedereen verward: “Verdubbeling meldingen van ‘verwarde mensen’ die hulp nodig hebben”

En raad eens door wie of wat het komt?

De NRC meldt op basis van cijfers die de krant opgevraagd heeft bij de landelijke politie dat er tegenwoordig blijkbaar steeds meer “verwarde mensen” rondlopen in ons land. En dat is niet alles: niet alleen zijn er meer van dat soort mensen, de incidenten die zij veroorzaken zijn blijkbaar ook steeds heftiger.

Vorig jaar waren er 90.000 meldingen. Acht jaar geleden was dat dus de helft. Nou gaat het deels om meldingen van dezelfde personen, die verschillende keren doordraaien, maar toch. De NRC legt uit:

Dagelijks rukken agenten uit voor „kwetsbare mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen”: van de psychiatrisch patiënt die naakt op straat loopt tot de vrouw die stemmen hoort in haar hoofd en ’s nachts de buren schreeuwend wakker houdt.

Natuurlijk vraag je je dan af hoe dat toch komt?

Er is flink bezuinigd op de zorg. Sinds 2012 zijn er minder bedden beschikbaar in psychiatrische instellingen, zegt Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de G40 – de veertig grote steden. „Psychiatrisch patiënten wonen daardoor weer in de wijken, maar het geld is niet meegegaan om ze de nodige zorg te kunnen geven.”

Ook zouden veel mensen moeite hebben met de digitalisering. Dat veroorzaakt dan weer stress, en ten gevolge daarvan draaien ze door.

Ofzo.

Oh ja, en de manier waarop deze mensen zich uitleven wordt steeds heftiger. Er wordt met messen gezwaaid, met dakpannen gegooid, en ga zo maar door.

Me dunkt dat de politiek er verstandig aan zou doen om eindelijk eens een grootschalig onderzoek te laten uitvoeren naar deze cijfers. Hoe kan het toch écht? Al die aannames zijn leuk en aardig, maar het moet goed en wetenschappelijk in beeld worden gebracht wat er aan de hand is… en dan moet er actie ondernomen worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Korporaal Monty

  “Verdubbeling meldingen van ‘verwarde mensen’ ”

  ‘Verwarde mensen’, zo worden de doorgewinterde IS terroristen genoemd.

  Zijn er dan helemaal geen onderzoeksjournalisten die dit naar buiten kunnen of durven brengen?

 2. Satty

  De verwarring lezen we dagelijks op DDS. Complete mislukkelingen die een zondebok zoeken.

  1. PMG

   Verwarde mensen, de tweede kamer zit er vol mee!

   Eigen volk eerst, weg met alle parasieten dan is er zat geld voor de nodige zorg en pensioen voor eigen mensen die daar meestal ook voor betaald hebben!

  2. Tguard

   Jammer dat je dit steeds weer doet

  3. poldi

   Nou @Satty als er één verward is en gezien jouw bespottelijke reacties dan ben jij het wel.

  4. Bosche draak

   Zoals Salty en Nopnop, waar den mens verlicht is zijn deze stumperds twee natte kaarsen in het donker…

 3. Tguard

  Ik benoem dit al vanaf de transitie er wordt geschreven psychiatrische cliënten maar heeft iemand een idee hoeveel mensen met een LVB uit de zorg zijn gezet omdat ze volgens de nieuwe normen het allemaal zelf wel zouden kunnen. Schandalig is het. Die arme mannen vrouwen en jongeren die ineens niet meer naar de werkplaats konden of ineens zelf de rekeningen moesten gaan betalen. En vergis u niet al die mensen zonder netwerk zitten met geluk nog in een huis waar ze ws uit moeten en dan doordraaien. Nee ze hebben het allemaal mooi voor elkaar en de zorg die die mensen toen hadden wordt nu minimaal verdubbeld omdat wij ze in de steek hebben gelaten tijdens de crisis. We moeten ons schamen en voor klaver en ze linkse vrienden zou ik zeggen iets minder mans doen over kinderpardon ,menselijkheid milieu etc want jullie laten je eigen mensen van de aller laagste klasse gewoon stikken met jullie mooie praatjes. En wij hulpverleners werken ons een slag in de rond om deze mensen zonder indicatie nog enigszins te helpen. Ga jullie schamen!

  1. HendrikJan

   Ik moet als oudere Nederlander, altijd maar aan die troonrede van WA denken, NEDERLAND moet een participatie maatschappij worden.

   Ik vraag me dan altijd af, waar zijn Moeder haar laatste jaren doorbrengt.
   Omringt door alle denkbare hulp.

 4. PMG

  Verward? KNETTERGEK, lees dit maar eens: Is jouw huisdier (OOK) VEGETARIËR?

 5. HendrikJan

  De totale afbraak van Nederland gaat zijn tol eisen, met dank aan Balkenende en Rutte.

  RUTTUP en NEXIT.

 6. poldi

  Hoeveel van die verwarde mensen komen er uit een oorlogsgebied of zijn naar Nederland geëmigreerd met hun in vooral turkse en marrokaanse kringen veel inteelt bevorderende huwelijken.
  Het blijkt uit de cijfers dat er veel psychische stoornissen, voornamelijk schizofrenie is bij migranten in Nederland. Dit zou verder onderzocht moeten worden. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/schizofrenie-bij-migranten.htm

  1. poldi

   Migratie verhoogt het risico op schizofrenie. Dat tonen de cijfers aan. Over de oorzaken breken onderzoekers zich nog het hoofd. Als die bekend zijn, kan er doeltreffender worden behandeld.

   Onderzoek naar de incidentie van schizofrenie bij migranten is al voorhanden.
   Maar de oorzaken van de verhoogde kans bij Marokkanen, Turken en Surinamers stelt de onderzoekers in Nederland nog steeds voor vragen.
   Jean-Paul Selten, onderzoeker en psychiater bij de afdeling Schizofrenie van het UMC Utrecht, heeft in Nederland het meeste onderzoek gedaan naar schizofrenie bij migranten. Begin dit jaar publiceerde hij in The American Journal of Psychiatry een meta-analyse en review. Daaruit blijkt dat internationaal het risico na migratie 2,9 keer zo hoog is als voor de autochtone bevolking.

   Ik ben een leek maar zou inteelt niet de oorzaak zijn !

 7. Dik

  Gek hè? Eerst de psychiatrische zorg kapotbezuinigen, en dan verbaast zijn?

 8. sjun

  Misschien moeten de grenzen wat selectiever gesloten worden? In Hongarije pakte dat ook kostenbesparend uit.

 9. sjun

  Is er naast een definitie van de term verwarde en de wijze waarop een individu daarop gescoord wordt al iets meer bekend over de bijdragen van de verschillende bevolkingsgroepen aan de groeiende groep verwarden? Of mag ik dat niet vragen?

 10. Ome Wim

  Ook van teveel drank wordt men “verward”, kijk maar naar Juncker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.