Nationale ombudsman kritisch op overheid: ‘Helpt mensen verder de schulden in!’

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, heeft felle kritiek geuit op overheidsinstanties. Weinig samenwerking, veel onduidelijkheid voor mensen met schulden en weinig persoonlijk contact met medewerkers! Via de Telegraaf.

Mensen met schulden bij overheidsinstanties komen vaak in een regelrechte hel terecht. Doordat ze vaak niet weten dat ze een betalingsregeling kunnen treffen breekt al snel de paniek uit. Het is nogal logisch dat als ze de zorgpremie niet kunnen betalen, ze dit proberen te dekken met bijvoorbeeld de huurtoeslag. En natuurlijk komt dan vroeg of laat ook nog de gemeentelijke heffing om de hoek kijken

Ze krijgen dan een brief van de zorgverzekeraar, het gemeentelijk belastingkantoor komt ook in actie en de woningbouwcorporatie zit natuurlijk ook niet stil. Zo’n schuld komt natuurlijk ook niet uit de lucht vallen maar komt bijvoorbeeld door ontslag of ziekte, waardoor het UWV ook zijn intrede maakt.

Dit soort situaties leiden er toe dat één iemand al snel met meerdere instanties te maken krijgt. Instanties, die ieder op eigen houtje hun geld proberen te innen, maar niet met elkaar in contact komen te staan. Dit zou hartstikke normaal zijn voor bijvoorbeeld een leverancier, die ervan uit mag gaan dat degene die normaliter netjes betaalt, nu een factuur vergeten is. Bij overheidsinstanties zou er echter wel een belletje moeten gaan rinkelen dat als een burger niet betaalt, er waarschijnlijk meer aan de hand is.

Hier moet wel bij worden vermeld dat er bij diverse overheidsinstanties al een cultuuromslag aan het plaatsvinden is. Waar eerder werd gehamerd op ‘gewoon betalen!’, begint men ook wel door te krijgen dat een regeling treffen effectiever is. Hierdoor voelt men zich sneller begrepen en geholpen en levert het ook de belastingdienst meer op, waar eerder nogal vaak iets als oninbaar werd verklaard. De druk opvoeren betekende namelijk dat men uiteindelijk in de schuldsanering kwam, waardoor bijna niemand het volledige openstaande bedrag kreeg.

Maar goed, als we de Nationale ombudsman mogen geloven is wat ik hier beschreef dus nog verre van de norm en is er nog een flinke inhaalslag te maken. Tamara van Ark, staatssecretaris Sociale Zaken, heeft tot 2020 om de ombudsman te laten zien dat de boel is verbeterd. Heel veel lijkt er niet voor nodig, maar het moet wel gebeuren!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Gekko

  Vergeet het maar, dat er volgend jaar iets verbeterd is. Die Tamara van Ark is een soort Hennis: ze maakt deel uit van het Kabinet, maar niemand snapt waarom. Zijzelf waarschijnlijk ook niet. En heeft evenmin een idee wat ze moet doen. Maar iedere maand 12.000 euro salaris is natuurlijk wel lekker.

 2. Siemien

  “overheid: ‘Helpt mensen verder de schulden in!”

  Goh vertel eens wat nieuws! nog zo’n ééntje! de overheid zorgt dat mensen hun rekeningen niet meer kan betalen, dit is het voortraject van schulden daar doet deze overheid ook héél erg goed haar best, met dank aan onze gekozen regering..

  1. Troelstra

   M.a.w.: Laat de roverheid eens aan prijsmatiging doen. Dus geen verhogingen van de accijnzen, heffingen, BTW, gemeentelijke heffingen en belastingen. Dan maar minder geld naar linkse hobbies. Minder geld naar linkse hobbies is overigens win-win. Want linkse hobbies kosten alleen maar geld en we krijgen er alleen maar maatschappelijke afwaardering voor terug. Zo kosten bijvoorbeeld asieleisers ons € 36.000 per asieleiser per jaar, jaar in, jaar uit.

   1. victus

    Een buitenlandse kennis schrok zich het apezuur toen hij de hoogte van de verkeersboetes hoorde. 230 euro voor vasthouden van een telefoon? Voor dat bedrag mag je bij “ons” alles fout doen wat je graag fout wil doen” Nadeel is dat de mensen beter gaan uitkijken, minder boetes innen, doelstelling niet gehaald, verdere verhoging van boetes om toch maar te innen’ Maak het goedkoper met meer mankracht voor controle. De mensen riskeren die kleine boete wel en einde van de rit toch hogere inkomsten’ das waar!

   2. Seneca

    @troelstra
    immer stijgende belastingen zijn door de eeuwen heen, een teken van culturen in verval geweest!

    1. Spaanse kok

     Kijk eens aan.
     Seneca is uit vrijwillige verbanning teruggekeerd.
     Rubberen rug of zoiets ?

 3. Spaanse kok

  Wout gaat weer heerlijk op de linkse toer.
  Mensen met schulden of problemen moeten door een groeiende overheid van andermans belastingcenten geholpen worden.
  Scheld de schuld maar kwijt, betaal hun zorgverzekering, huurachterstand maar.
  DDS gaat steeds meer op een nationalistische Joop.nl versie lijken.

  1. Scarletti

   U weet duidelijk niet waarover u het heeft. De schuldsanering is alles behalve een pretje. Bovendien gaat er flink wat tijd overheen voor je in die regeling terecht komt.
   Ik ken ondernemers die in de crisistijd alles kwijtgeraakt zijn wat ze hadden en nu met €800,- in de maand moeten rond komen. Dan hebben we het over een gezien met jonge kinderen. Vader en moeder werken hard en alles wat ze meer verdienen dan €800,- per maand gaat naar het potje van de schuldeisers. Het gaat dan vaak over de bank en de belastingdienst. Het heeft bijna 3 jaar geduurd voor de belastingdienst mee wilde werken. Nu al 2 jaar in de schuldsanering. Nog 1 jaartje op een houtje bijten en dan zijn ze er vanaf.
   Dan te bedenken dat dit gezin jarenlang de schatkist heeft gespekt. De gemiddelde asielzoeker heeft het beter in Nederland.

   1. Spaanse kok

    Quote : Ik ken ondernemers die in de crisistijd alles kwijtgeraakt zijn wat ze hadden en nu met €800,- in de maand moeten rond komen.
    .
    Ja, die ken ik ook.
    Het type mislukte ondernemers.
    Ook hier doet Darwin zijn werk .
    Geen natuurlijke maar financiële ruiming.
    Alleen de sterkste blijven overeind, een prachtig rechts liberaal principe.

    1. edoc431

     over de asielzoeker geen woord merk ik ?? zo denkt links
     Dank je wel lamsok zo kennen we jou ook

     1. Spaanse kok

      Arme code134
      Ik heb het over het prachtige rechts liberale principe en het sukkeltje antwoordt: zo denkt links.
      Ben je dan zielig of gewoon dom?
      Misschien wel beide.

    2. Siemien

     “Het type mislukte ondernemers.”

     Dat zou je eens tegen die ondernemers moeten zeggen, die hun gezin, bedrijf, huis, “vrienden” zijn verloren.
     Ik zou jouw hoofd dan na een minuut of 10/15 wel eens willen zien..

   2. marco1

    Het enigste goede van een crisis is dat het kaf van de koren word gescheiden.

    1. Spaanse kok

     Inderdaad

    2. wheelboy

     Marco1
     banken die wij tijdens de crisis met miljarden gespekt hebben . EN die hun service tot het 0 punt hebben laten dalen .Waar de bestuurders zo inhalig waren en zich nog miljoenen toe schoven . En wat kregen wij btw verhoging belasting verhoging afkalving sociale verworvenheden . En met zn alle gingen we er letterlijk 1000den euros op achter uit . En wie spekte dit kabinet en het vorige .Juist werkgevers die nu op dit moment gouden tijden beleven . Kaf is echt niet van het koren gesscheden . Het is nog asocialer geworden . En zolang VVD (en ik ben bang dat dit nog jaren blijft) aan de macht blijft zal dit zo blijven . Zolang Links NL maar asielzoekers blijft knuffelen zal de impasse blijven bestaan en de versnippering van de politiek toe blijven nemen . En langzaam dit land niet meer te regeren valt . Want nu al zien kiezers bijna niets terug van wat hun belooft is .Puur door vormen van een coalitie uit teveel partijen moet er teveel water bij de wijn worden gedaan .

  2. wheelboy

   Spaanse Kok
   Dat is onzin wat je daar schrijft . Ik heb respect voor mensen die van een minimum rond moeten komen . Nog nooit in mijn hele leven heb ik hoeven uitrekenen wat ik overhield wat ik kon uitgeven enz . Ik vind die soort discussie van ja eigen schuld dikke bult waardeloos . Niet iedereen gooit er met de pet na of maakt een financieele puinhoop .Vaak komt het een met het ander . EN overheden die steeds meer beslag op iemands loon/uitkering leggen .Dat weet jij ook drommels goed .ALs je 3 overheden hebt die van je roven en de een niet weet wat de ander rooft dan gaat dat bij 2 verdieners best goed . Maar niet bij een bijstands moeder of een gast die voor een gezin staat met een minimum loon . Onze overheid helpt duizenden vreemdelingen die hier nog nooit een cent belasting betaald hebben . Aan vanalles . Maar de eigen bevolking die wordt steeds kaler geplukt . Dan is het niet verwonderlijk dat steeds meer NL de schulden in duiken

   1. marco1

    Ik zal niet ontkennen dat er mensen zijn die echt moeten rekenen om de eindjes aan elkaar te knopen. Mensen in de schuldsanering op een enkeling na hebben dit volgens mij meestal aan zichzelf te danken.

 4. TD

  2018 was voor veel mensen,modaal en daaronder, een moeilijk jaar!
  Maar ze kunnen er op gerust zijn dat 2019 nog véél duurder gaat worden,en de daarop volgende jaren óók!
  Milieuakkoord/energietransitie/benzine-dieselprijzen/levensmiddelen/huren/belastingen alles wordt alléén maar duurder.Bovendien komt het sociale stelsel onder enorme druk te staan door de gigantisch gestegen uitkeringsgerechtigden(en ongerechtigden),maar onze politici heeft zijn focus enkel gericht op de klimaatdoelstellingen,Jan Publiek moet op een houtje bijten!!!
  Stem PVV of FVD.

  1. Spaanse kok

   Jan Publiek moet op een houtje bijten!!!
   Stem PVV of FVD.
   .
   Het houtje wordt dan vervangen door zoethout.
   Blijft op een houtje bijten maar smaakt misschien beter.

   1. Vliegenvanger

    Die spaanse kok is een rasechte VVD’er, ontwijken dat luguber persoon.
    Het is een trol van a tot z.

 5. Scarletti

  “Heel veel lijkt er niet voor nodig”
  Optimistische gedachte van Wout, hij vergeet alleen dat de overheid nu niet bepaald overloopt van daadkracht.

  1. Spaanse kok

   Maar wij van rechts wilden toch een overheid die zich niet overal mee bemoeit?

 6. biggeorge

  Ook de rente verhogingen en incasso deurwaarders die de toch al niet te betalen rekening nog veel verder verhogen.

 7. victus

  De in het artikel geschetste hardstalen vuist waarmee de instanties het geld uit je slaan geldt hoofdzakelijk voor normale Hollandse mensen. Buitenlandse fraudeurs en wanbetalers worden met zijden handschoentjes aangepakt, niet dus! Daarvoor ontbreekt meestal de durf, organisatie, lef en visie omdat die instanties veelal een klaagcultuurtje onder de werknemers hebben. Velen vinden zichzelf zielig en kijken met rooie oogjes naar de klok richting pauze. Om toch een opgepept gevoel te krijgen, storten ze zich als hongerige leeuwen om makkelijke prooien die geen moeilijkheden en weerstand bieden.

  1. Siemien

   +++++++++

 8. marco1

  Als je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt of dat je al hebt loop je de minste kans dat de overheid je verder in de schulden helpt dan jezelf al had gedaan.

  1. Spaanse kok

   Het niet op tijd de tering naar de nering zetten is 9 van de 10 keer de oorzaak.

  2. victus

   Niet helemaar waar. Veel mensen komen aan het eind van de maand maar net rond, boodschappen, reiskosten, vaste woonlasten enz. Niets aan de hand zou je zeggen. Maar dan vanuit het niets komt er een bericht dat “er voldoende geld op uw rekening moet staan in verband met een afschrijving binnenkort” van de ziektekosten verzekeraar. Je bent namelijk VORIG jaar een keer naar de huisarts geweest!Nu ben je de regie over je eigen bankrekening kwijt. Nu weet je niet wanneer de afschrijving plaatsvind. Die vind natuurlijk plaats als er net te weinig opstaat. Dit hoort niet. Respectvoller is het om een factuur te sturen met een uiterste betaaldatum vermeld. De verzekeraars zijn echter zo bang dat ze buiten de vaste kliek wanbetalers -waar ze ook niet durven op te treden-weer bot vangen en kapen je rekening. Om nu in de problemen te raken en in handen van de gretige instanties vallen is een schot voor open doel!

   1. Spaanse kok

    Als ik het goed begrijp bent u tegen automatische afschrijving wegens afgegeven incasso-machtiging.
    A: Machtiging is zelf afgegeven.
    B: Handmatig verwerken van betalingen werkt kostenverhogend voor de consument.
    C: U beheert zelf de “ruimte” om tijdelijk rood te staan .

    1. Siemien

     Spaanse kok is vóór een cashloze maatschappij, Spaanse kok vindt immers dat niets meer anoniem gekocht mag worden en ook de onafhankelijkheid wbt geld moet van Spaanse kok weggehaald worden..

     1. Lugar

      @Siemien: Je reactie aan dat adres is volstrekt en bewezen kans- en zinloos.

   2. victus

    Verbeteringen zullen wel weer hollandsch zijn; een keurmerk en een meldpunt. Opgelost!!

    Nogmaals, de overduidelijke lafheid om notoire wanbetalers aan te pakken is stuitend en kenmerkend voor een hoop instanties. Kunnen ze wel stoer doen met deurwaarders maar die keren dan ook terug met lege handen als het bijna niet vanzelf van een leien dakje gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.