Opmerkelijk: voorzichtige steun bij Het Parool voor een stabiel Syrië onder Assad

Bashar al-Assad knuffelt Vladimir Poetin. Bron: Kremlin.ru / Wikimedia Commons.
Foto: Bashar al-Assad knuffelt Vladimir Poetin. Bron: Kremlin.ru / Wikimedia Commons.

Opmerkelijk! Het Parool, dat een voornamelijk Amsterdams publiek bedient, leent zich voor een artikel waarin wordt gepleit voor een stabiel Syrië onder leiding van Assad!

Ergens begint zich ook in die kringen het idee te manifesteren dat de oorlog in Syrië ten einde loopt. En ja, dan duikt de vraag op: hoe nu verder?

Geconfronteerd met deze realiteit valt er haast niet meer te pleiten voor een positie waar Assad weg moet worden gewerkt. Rusland en Iran steunen hem, de oorlog liep niet zoals in het begin verwacht, IS bezit nog maar één gebied en Amerika wil er weg. Tel daar ook nog bij dat vluchtelingen nogal een issue zijn in Europa en dan kun je haast niet anders dan accepteren dat Assad weer de touwtjes in handen gaat krijgen.

Kristel Schurink, de auteur van de column, gooit het over een andere boeg. Simpel boerenverstand is niet genoeg om bovengenoemde conclusie te kunnen trekken, want dat is geen wetenschap! Nee, om de Amsterdammer te overtuigen heb je gametheory en het prisoner’s dilemma nodig, zodat ze zich kunnen ontdoen van enige schijn van steun voor Assad op basis van onderbuikgevoelens.

Want, wat is nou het probleem, Syrië moet weer worden opgebouwd en Europa wil van z’n vluchtelingen af. Daarom heeft Assad geld nodig en Europa wil grondwettelijke hervormingen in Syrië. Het simpele feit is echter dat hier helemaal geen sprake is van een  prisoner’s dilemma, want Assad kan prima zonder steun van Europa. De enige dialoog die wellicht wordt gevoerd is die van het terugnemen van zijn vluchtelingen.

Assad gaat geen hervormingen doorvoeren, helemaal niet na het winnen van een oorlog waar hij waarschijnlijk het Westen medeverantwoordelijk voor houdt. Die wederopbouw regelt hij wel via Iran of Rusland, levert die beide landen ook weer geld op!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

14 reacties

 1.   

  Als er in West Europa een clash komt (oorlog), ik schat over ca 15 jaar, van welke club verwacht men in Nederland, dan ondersteuning.
  Rusland – China – America – Afrika.

  1.   

   Moslims moet je kort houden…dit werkt het beste in een dictatuur!!

   1.   

    Daar gaat mijn gedachte ook naar uit, een soort Poetin, een soort Erdogan en Kuzu.

    1.   

     Heeft u spiritus gedronken ?

   2.   

    In Middeleeuwse patriarchale en tribale culturen, dat gekatalyseerd middels een achterlijke Middeleeuwse ideologie de Islam (welke de achterlijkheid van de 7de eeuwse Zwarte Middeleeuwen nooit is ontstegen) is het helaas nodig de lijntjes kort te houden en zijn autocraten als Assad wellicht de minst slechte optie te verkiezen. Willen we zoiets niet in Europa, dan moeten we die Middeleeuwers buiten de poorten houden. Anders wordt het hier dezelfde Middeleeuwse shit hole als hun herkomstlanden.

  2.   

   Ik verwacht geen oorlog en ook geen steun van 1 van de landen jij noemt

 2.   

  Leven onder Assad of onder ISIS. Geen van beide is een positieve vooruitzicht voor de bevolking daar in Syrië. Daarom moet we de Syriërs in west Europa een veilige haven bieden. Angela Merkel had volop gelijk toen ze in September 2015 haar sterke stelling uitsprak: WIR SCHAFFEN DAS

  1.   

   Die Syriërs zijn Moslims en horen niet bij ons. Dus weg ermee! En graag met jou erbij.

   1.   

    Assad is terecht winnaar en hij stelt de staat boven de religie.
    Niets mis mee.
    De hier bij tante Truus rondhangende Syrische uitkeringstrekkers moeten terug om hun land op te gaan bouwen.

  2.   

   De grondlijn wordt alweer zichtbaar.

   1.   

    Grondlijn? Wat die trollen aan elkaar schrijven zijn enkel strontlijnen.

 3.   

  “Assad weer de touwtjes in handen gaat krijgen.”
  Dat is voor alle partijen waarschijnlijk het beste,er komen géén nieuwe illegalen onze richting en Syriërs in EU kunnen terug,naar hun vaderland!
  Die hele klote Arabische lente was een miskleun,democratie voor inboorlingen lukt niet ineens!
  Zulke volkeren hebben een technocratische regering nodig,die geleidelijk werkt naar een eigen werkende economie.

  1.   

   Moslims moet je kort houden…dit werkt het beste in een dictatuur!!
   Go Assad!!

 4.   

  Eindelijk rustig slapen het parool staat erachter.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!