Piraterij onbestraft! Gegevens Ziggo-klanten worden niet kenbaar gemaakt aan Dutch Filmworks

Geen categoriefeb 09 2019, 13:00
Internetprovider Ziggo hoeft geen inzage te geven in de persoonlijke gegevens van illegale downloaders. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist bij een rechtszaak aangespannen door Dutch Filmworks.
Dutch Filmworks merkte op dat diverse Ziggo-klanten hun films illegaal hadden gedownload. Zij wilden de persoonsgegevens opvragen zodat ze konden dreigen met een 'downloadboete'. Dat is geen echte boete, maar meer een 'betaal 150 euro of ik sleep je voor de rechter' schikkingsvoorstel.
Ziggo, die weinig ziet in het zomaar vrijgeven van de persoonsgegevens van hun klanten, vertikte het dan ook om mee te werken met het verzoek van de filmmaatschappij. Dutch Filmworks verzamelde op eigen initiatief honderden IP-adressen van mensen die hun films hadden gedownload.
De rechter oordeelde echter dat Dutch Filmworks onvoldoende duidelijk heeft gemaakt hoe het bedrijf de gegevens wil gebruiken en hoe ze willen constateren dat het IP-adres ook daadwerkelijk kan worden gekoppeld aan de persoon waartoe het adres valt te herleiden. Dit valt een beetje te vergelijken met dat een bewakingscamera wel een auto met kenteken te hard ziet rijden, maar niet op beeld heeft wie er achter het stuur zit.
Zelfs al zouden ze dit wel duidelijk hebben, dan is er nog het probleem dat Dutch Filmworks niet inzichtelijk heeft gemaakt hoe het de personen in kwestie op hun rechten zou wijzen én of die 150 euro wel overeenkomt met de geleden schade.
Kortom, Dutch Filmworks zette vooral in op dreigen en stoerdoenerij. Het wordt natuurlijk een groter risico voor internet-piraten als de filmmaatschappij wél op bovenstaande punten gaat voldoen en zich juridisch goed in weet te dekken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten