Piraterij onbestraft! Gegevens Ziggo-klanten worden niet kenbaar gemaakt aan Dutch Filmworks

Internetprovider Ziggo hoeft geen inzage te geven in de persoonlijke gegevens van illegale downloaders. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist bij een rechtszaak aangespannen door Dutch Filmworks.

Dutch Filmworks merkte op dat diverse Ziggo-klanten hun films illegaal hadden gedownload. Zij wilden de persoonsgegevens opvragen zodat ze konden dreigen met een ‘downloadboete’. Dat is geen echte boete, maar meer een ‘betaal 150 euro of ik sleep je voor de rechter’ schikkingsvoorstel.

Ziggo, die weinig ziet in het zomaar vrijgeven van de persoonsgegevens van hun klanten, vertikte het dan ook om mee te werken met het verzoek van de filmmaatschappij. Dutch Filmworks verzamelde op eigen initiatief honderden IP-adressen van mensen die hun films hadden gedownload.

De rechter oordeelde echter dat Dutch Filmworks onvoldoende duidelijk heeft gemaakt hoe het bedrijf de gegevens wil gebruiken en hoe ze willen constateren dat het IP-adres ook daadwerkelijk kan worden gekoppeld aan de persoon waartoe het adres valt te herleiden. Dit valt een beetje te vergelijken met dat een bewakingscamera wel een auto met kenteken te hard ziet rijden, maar niet op beeld heeft wie er achter het stuur zit.

Zelfs al zouden ze dit wel duidelijk hebben, dan is er nog het probleem dat Dutch Filmworks niet inzichtelijk heeft gemaakt hoe het de personen in kwestie op hun rechten zou wijzen én of die 150 euro wel overeenkomt met de geleden schade.

Kortom, Dutch Filmworks zette vooral in op dreigen en stoerdoenerij. Het wordt natuurlijk een groter risico voor internet-piraten als de filmmaatschappij wél op bovenstaande punten gaat voldoen en zich juridisch goed in weet te dekken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Spaanse kok

  DFW zou inderdaad inkomsten uit het gemiste bioscoopkaartje kunnen missen.
  Een euro boete lijkt mij dan ook redelijk.

  1. Mart

   Hier spreekt de socialist.

   1. Spaanse kok

    Leuk dat u zich zo aankondigt maar wat is uw boodschap ?

    1. Siemien

     Wat is de jouwe?

  2. DennisEijs

   Ze missen geen inkomsten. Want de meesten hebben het geld al niet, dus ze waren gewoon niet gegaan. Ze hadden gewacht op, televisie. En dat wordt door ons allen betaald, zonder keuze. Dat verhaal is dus, onzin.

 2. edoc431

  DFW zou moeten worden aangeklaagd vanwege illegaal verzamelen van informatie .

 3. victus

  Goed gezegd!
  Stoerdoenerij met dreigen met boetes. Als de gegevens vrij worden gegeven dan is het hek van de dam. Dan eisen ze steeds meer en meer. Moeten ze die ict’ers maar achter de snoeppot en fastfood vandaan trekken om de boel beter te beveiligen.

 4. Mart

  Ik dowload van internet wat ik leuk vind…..niemand kan mij daarvan tegenhouden.of beboeten…….moeten ze het er maar niet neer plempen.

 5. Siemien

  Ik vind privacy een zeer belangrijk goed

  1. Lugar

   +1

 6. DennisEijs

  Hoezo piraterij? We betalen later, via publieke en commerciele omroepen, heffingen op dataopslag. En zelfs voor films/series etc. waar ik nooit naar kijk. Dus wat klagen ze? Ze vangen vaak driedubbel. Voor publieke en commerciele MOET je betalen, geen keuze.
  Luister en kijkgeld(nu via algemene belastingen) en reclamegelden(via de aankoop van geadverteerde producten of winkels) daarnaast betaalservices als Netflix en Ziggo Movies en Series XL. Dus ik betaal voor sommige series/films meervoudig.
  En dan zeuren als je wat streamed. Kom op zeg, lazer op. )O+->

  1. Lugar

   “Hoezo piraterij? We betalen later…”

   Een krachtig en juist argument! Zo had ik het nog niet bekeken.

 7. Arie B

  Dan moet DFW maar zorgen dat ze de boel goed beveiligen. Je weet dat dit gebeurd als je het slecht regelt. Het probleem verleggen naar een provider is belachelijk. Het zou ze zelfs commerciele schade op kunnen leveren.

 8. TD

  “IP-adres ook daadwerkelijk kan worden gekoppeld”
  Flauwekul,als je wat vaker illegale bestanden download doe je dat toch achter een VPN,eventueel gekoppeld aan Tor!
  Veel mensen denken:ik doe Whatsapp,Facebook en internet bankieren dus ik weet álles van IT en internet,de sukkels!
  Het is zelfs feitelijk zò dat ik géén facebook account heb,waarom niet?
  Een ouderwets e-mailaccount voldoet uitstekend!

  1. Lugar

   “Een ouderwets e-mailaccount voldoet uitstekend!”

   Inderdaad, het liefst meerdere account, bij meerdere providers (liefst geen Gmail), voor meerdere redenen.

   – Tutanota
   – safe-mail (.net)
   – Yandex

 9. Lugar

  Piraterij blijft niet onbestraft, Ziggo hoeft alleen geen gegevens te verstrekken, en terecht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.