Spanning om te snijden: gaat de Eerste Kamer de gokmarkt verregaand liberaliseren?

Geen categoriefeb 11 2019, 12:00
De Eerste Kamer hervat morgen een debat over het liberaliseren van de gokmarkt. Er zijn grote zorgen om zowel de offline- als de onlinegokmarkt, en met Wetsvoorstel Kansspelen op afstand hoopt de Tweede Kamer alle problemen in één klap op te lossen. In de Eerste Kamer zijn de stemmen verdeeld.
Op de Nederlandse online gokmarkt heersen momenteel verschillende problemen: aangezien er geen gereguleerde markt in ons land is, zijn de meeste gokwebsites uitgeweken naar Malta. Op dit eiland in de Middellandse Zee heersen echter verschillende malaises onder de werknemers van de desbetreffende firma's: drank, drugs en stress zijn de voornaamste problemen. Tegen die achtergrond debatteert de Eerste Kamer morgen verder over het Wetsvoorstel Kansspelen op afstand. Of het voorstel - dat al heeft kunnen rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer - de stemming overleeft, is nog te vroeg om te zeggen.
In ieder geval zijn de politici uitgesproken over het wetsvoorstel. In de Eerste Kamer uitte PVV-senator René Dercksen zich bij de eerste inhoudelijke behandeling van deze wet, afgelopen dinsdag, dan ook al bezorgd over de situatie op Malta die bekend is komen te staan als "Russisch roulette", aangezien het al meerdere Nederlandse levens geclaimd heeft. Desalniettemin toont Dercksen zich voorstander van de wet, omdat hij de poging om de markt te reguleren als een "Heilige Graal" ziet. Maar, zo benadrukt Dercken, de wet is niet perfect. Een conclusie waarin ook VVD en D66 zich grotendeels kunnen vinden.
Andere senatoren benadrukken dit imperfecte karakter. André Postema (PvdA) benadrukt dat hij de aangekondigde hervorming van de gokmarkt - het gelijktijdige reguleren van de online als de fysieke markt - net iets té ambitieus vindt. De sociaal-democraat vindt verder dat de wet niet duidelijk genoeg is omtrent reclames. Ook de SP is gematigd kritisch: meer bevoegdheden voor de Kansspelautoriteit juicht senator Arda Gerkens toe, maar ziet niet hoe gokkers die met illegale firma's in zee gaan nu ineens gaan overstappen naar legale methoden. De meest kritische linkse partij is echter GroenLinks: Tineke Strik zij ziet marktregulatie helemaal niet als noodzakelijk om illegaal gokken aan te pakken.
Het meest resoluut in hun afwijzing zijn de kleine christelijke partijen. Zowel ChristenUnie als SGP benadrukken dat gokken inherent slecht is, en dat de overheid dat op geen enkele wijze moet faciliteren. “Geldzucht is de wortel van alle kwaad,” aldus een resolute Mirjam Bikker (Christenunie). Het CDA is wel voor het reguleren van de gokmarkt, maar denkt niet dat het huidige wetsvoorstel hieraan zal bijdragen.
Veel twijfelaars en tegenstanders dus nog in de Eerste Kamer. Aan minister Dekker morgenmiddag dus de taak om voldoende partijen over de streep te trekken, en zijn wetsvoorstel over gokken alsnog veilig door de senaat te loodsen.
Bron: Casino.nl
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten