Tere zieltjes in de EU! Topman Donald Tusk voelde zich gepasseerd door Merkel en Rutte omtrent Turkijedeal!

Hilarisch! EU-topman Donald Tusk was in een sombere stemming ten tijde van de Turkijedeal omdat Merkel en Rutte hem niet hadden betrokken! Morgen op camera te zien in de BBC-documentaire Inside Europe: Ten Years of Turmoil.

The Guardian merkte op dat in een aflevering van deze nog uit te zenden documentaire, diverse kopstukken aan het woord werden gelaten en elkaar nogal eens bedienen van felle kritiek! Zo ook Donald Tusk.

Toen de migratiecrisis in 2016 helemaal niet zo geschafft werd als in eerste instantie gedacht, kwamen Merkel en Rutte bij elkaar om de EU-Turkijedeal te bekokstoven. Het plan was dat Turkije Syrische vluchtelingen vanuit de EU terug zou nemen en nieuwe vluchtelingen tegen zou houden, zodat ze de EU niet inkwamen. 3 Miljard euro stond daar tegenover.

De aflevering laat dus zien hoe het duo Merkel/Rutte na ‘directe gesprekken’ met Turkije te hebben gehad, aan komen kakken bij Tusk met een voorstel. Rutte zou gezegd hebben dat hij:

“het gevoel had dat de vluchtelingenstroom ingedamd kon worden.”

Dat klinkt natuurlijk hartstikke naïef (en dat bleek ook wel zo te zijn). Donald Tusk reageerde daar op met:

“Is dit een grap? Dit zou een catastrofe worden!”

Naast dit hilarische stukje brandt hij zowel Rutte als Merkel flink af door te suggereren dat ze hem gewoon keihard hadden gepasseerd, terwijl hij ze als ‘mijn meest naaste partners’ zou hebben beschouwd. Kennelijk komt daar ook nog een stukje van Italiaanse oud-premier Renzi achteraan die zegt dat ‘Mark en Angela zonder Donald een vergissing was’.

Wat je er ook van vindt, het klinkt in ieder geval als een interessante documentaire die het amateurisme(?)/geniepige van politieke kopstukken behoorlijk in de schijnwerpers zet. Of de rest van de afleveringen ook zo zullen zijn, is nog niet bekend.

Morgen 22:00 uur op BBC2 is het te aanschouwen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. HendrikJan

  Al is de duivel nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.

  Merkel en Rutte is er iets wat wij niet weten.

  1. TD

   HendrikJan:
   Merkel en Rutte…Juncker? triootje? bise..eel?
   Ik heb het:Mark Rutte is de toyboy van de EU!

 2. Eugenie de la Fleur

  Links of rechtsom onze toekomst is een federale EU. Dit is de enige garantie voor vrede en veiligheid

  1. Mart

   Én ARMOEDE!!

 3. Gerlos

  Neem er maar een glas wiskey op Juncker

 4. Scarletti

  De EU is als een stervende zwaan met stuiptrekkingen. Kennelijk kunnen individuele landen meer bereiken zonder het remmende collectief.
  Laten we in vredesnaam terug gaan naar de basis. Een europese ECONOMISCHE gemeenschap. De Europese burger heeft geen baat bij een federatie die niets anders voor elkaar krijgt dan oorlog in de Oekranïne en een tomeloze migratiestroom vanuit afrika en het midden oosten

 5. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Messcherp geformuleerd Scarletti. Het is ook waar dat individuele landen meer bereiken dan bedoel je de landen Zwitserland, Noorwegen,Liechtenstein en Ijsland. Deze landen zitten bij de EFTA (Europese vrijhandelsassociatie) De EFTA bemoeit zich alleen puur met de handel en niet met interne politieke kwesties en grenzen. De bemoeizucht van de EU neemt steeds meer extremere vormen aan. En garanties heb je nooit ook niet op vrede en veiligheid of je nou wel of niet in de EU zit. De vijand maakt geen onderscheid in wel of geen EU land. Een federaal Europa is allang een gepasseerd station omdat de landen dat (terecht niet willen) wat ik al eerder vermelde de EU landen hangt als los zand aan elkaar. Federaal betekend ook minder inspraak, dat moeten we al helemaal niet willen. De 4 EFTA landen hebben een stabiele en sterke economie, als Nederlander ben ik daar heel jaloers op. In de EU heb je dat niet, daar moet je ook economisch zwakke EU landen financieel ondersteunen, maar dat is niet wederzijds. Als Nederland economisch in de problemen komt kan het niet op steun rekenen van de economisch zwakke EU landen, puur omdat die landen dat niet kunnen financieren ja dan houd dat op uiteraard neem ik het ze niet kwalijk. Maar goed ik zal de documentaire bekijken.

 6. Meriadoc Brandebok

  Als het crisis is gaan de zaken niet zoals zij normaliter gaan. Merkel en Rutte zagen hoe grootschalige migratiestromen Europa destabiliseerden en dan kan men niets anders doen dan vliegensvlug ingrijpen.

 7. EmC2

  Na uitspraak van Tusk “plaats in Hel voor promoters Brexit” nu een BBC programma over Merkel/Rutte en Tusk.

  Hoeveel kip en plakwerk zullen ze gebruiken. Ik verwacht dat Merkel en WW2 weer gelinkt worden paniek Duitse autoindustrie. Rutte dat alle bedrijven naar NL gaan. Tusk, c.q andere landen in EU niets te zeggen hebben.

 8. Rosasolis

  D. Tusk heeft altijd eerlijk opgetreden. Dit eerlijke man, die altijd voor de
  EU opkomt, behoort meer respect te krijgen. Tusk heeft al maandenlang gesprekken met premier May gehad, om een akkoord tussen de EU en de UK te kregen.
  Beiden hebben goed samengewerkt. Maar helaas ging het altijd fout met de regering in Londen. Veel bewondering voor dit diplomaat uit Poland, die werkelijk zijn best deed voor een goede samenwerking voor de Brexit. Niemand moet dit eerlijk, hardwerkende
  Pool vernederen. Er is geen reden voor.

  1. Van Havezaat

   Man oh’ man, dat is een support voor den Tusk.

   U meent, Tusk als “goede diplomaat” wenst alle Brexiteers een schoon plekske in de Hel. Nou ja, U moet wel met uw ogen open slapen, Rosasolis.

   Het is zijn oplossing van het Brexit probleem als goede diplomaat?
   Tijd voor een afspraak met uw dokter. Is hard nodig.
   Salut.

   Rusland is niet de vijand.

 9. Van Havezaat

  Merkel, Juncker, Rutte, Tusk c.s. werken alle voor de Kabalisten inclusief Soros en de Bilderbergers.

  Hopenlijk zal de vermeende EU Fascisten Vereniging geen lang bestaan meer beschoren zijn.
  Weg daarmee! ASAP.
  Zij maken alles kapot in Europa. Mejuffrouw Merkel is de grootste kapotmaker. Op z’n Duits kan men dat zo zeggen: sie ist die grösste Kaputtmacher von Europa?
  Nou ja, hoe dan ook, ze deugen in geen geval voor Europa. Zij werken uitsluitend voor zichzelf. De Gele Vesten maken ze angst. Zal daardoor alle aan het lich komen?
  Voorwaar, voorwaar!
  Salut.

  Rusland is niet de vijand.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.